Forum » Pomoč in nasveti » Plex NAS ali server
Plex NAS ali server

trebovsek ::
Zdravo,
moja trenutna konfiguracija na kateri teče Plex, bo počasi odpovedala. Uporabljam HP proliant microserver Gen8 server z ubuntu OS. Stvar je stara že 10+ let in razmišljam o novem HW.
Vprašanje je ali naj izberem NAS ali diy server? NAS vem, da lahko imajo probleme s transcoding-om, diy serverji pa zahtevajo popolnoma svoj pristop h zadevi. Tehnično osebno ni težav eno ali drugo, gre bolj zato da zadeva deluje kot pričakovano.
Vseeno se bolj nagibam k server varianti, ker imaš tam proste roke kako in kaj. Verjetno pa je tudi na NAS strani zadeva že toliko poštimana, da bi moralo delati. Ali pač?
Kakšni predlogi, ideje?
moja trenutna konfiguracija na kateri teče Plex, bo počasi odpovedala. Uporabljam HP proliant microserver Gen8 server z ubuntu OS. Stvar je stara že 10+ let in razmišljam o novem HW.
Vprašanje je ali naj izberem NAS ali diy server? NAS vem, da lahko imajo probleme s transcoding-om, diy serverji pa zahtevajo popolnoma svoj pristop h zadevi. Tehnično osebno ni težav eno ali drugo, gre bolj zato da zadeva deluje kot pričakovano.
Vseeno se bolj nagibam k server varianti, ker imaš tam proste roke kako in kaj. Verjetno pa je tudi na NAS strani zadeva že toliko poštimana, da bi moralo delati. Ali pač?
Kakšni predlogi, ideje?
- poskusil klonirati: trebovsek ()

Bizkit45 ::
a to želiš imeti na nekem ločenem "serverju"? ker sam imam na PCju, ki je non stop prižgan. poganja ga ryzen, ki pri transkodiranju nima nobenega problema. sploh pa ni problema, ko klient, ki se veže na ta plex, podpira kodek (tam ni transkodiranja). res pa ni zahtevnosti pri meni, vežejo se max trije klienti gor (tablica, tv, in fotrov remote tv, ki pa mislim da bo kmalu ugasnil, ker nimam pass-a).

bemfa ::
Vsekakor custom build, več prilagodljivosti pa tud ceneje zna bit od NAS. Jaz mam nagledan i3 14100 build, s pravo plato se ga da približat 10W porabe. Po želji dobiš tud hot swap ohišja. Zaenkrat pa še ostajam na seedboxu, ampak počasi zmanjkuje prostora, pa bo dolgoročno ceneje, če sam postavim.

Nikonja ::
Jaz imam DS224+ z 2 16TB diska, in se predvsem uporablja za Plex in za backup (zraven clouda in externega diska). Kar se tiče transcodinga, problem rata pri cca 4 istočasnih 4k transkodiranih streamih tko da, razen če ne šeraš svoj server z nevem kolk ljudi, vsaki Intel z iGpu bo brez problema transkodiral.
DIY server je mogoče res bolj prilagodljiv, ampak iz izkušenj s prejšnjim, je konstantno neki drek za popravljat, skoz nekaj samo od sebe neha delat in potem trablšutaš ure in ure... in ker iskreno nimam več časa za zaj.... z serverjem, sem lepo vse prodal in kupil Synologija - leto in pol nazaj ga vklopil, vse naštimal in nikoli več niti pogledal ker dela kot urca 24/7. Če kaj rabim posebnega naštimam v dockerju in vozi miško.
DIY server je mogoče res bolj prilagodljiv, ampak iz izkušenj s prejšnjim, je konstantno neki drek za popravljat, skoz nekaj samo od sebe neha delat in potem trablšutaš ure in ure... in ker iskreno nimam več časa za zaj.... z serverjem, sem lepo vse prodal in kupil Synologija - leto in pol nazaj ga vklopil, vse naštimal in nikoli več niti pogledal ker dela kot urca 24/7. Če kaj rabim posebnega naštimam v dockerju in vozi miško.

Realno ti nov server hardware v letu dni in pol tud ne bo crknil. Se pa strinjam da je z setupom več dela - izbira komponent, sestava, namestitev, konfiguracija, ... Synology pač fšaltaš in poklikaš pa je.

trebovsek ::
a to želiš imeti na nekem ločenem "serverju"? ker sam imam na PCju, ki je non stop prižgan. poganja ga ryzen, ki pri transkodiranju nima nobenega problema. sploh pa ni problema, ko klient, ki se veže na ta plex, podpira kodek (tam ni transkodiranja). res pa ni zahtevnosti pri meni, vežejo se max trije klienti gor (tablica, tv, in fotrov remote tv, ki pa mislim da bo kmalu ugasnil, ker nimam pass-a).
Ja, ideja je da je to svoja škatla, ki je prižgana non stop. Torej zaželjena čim manjša poraba. Transkodiranje je bolj kot ne vedno aktivno zaradi podnapisov. Število klientov max. 2 (google chromecast with google TV in prenosnik)
Vsekakor custom build, več prilagodljivosti pa tud ceneje zna bit od NAS. Jaz mam nagledan i3 14100 build, s pravo plato se ga da približat 10W porabe. Po želji dobiš tud hot swap ohišja. Zaenkrat pa še ostajam na seedboxu, ampak počasi zmanjkuje prostora, pa bo dolgoročno ceneje, če sam postavim.
Če bo custom build, je hot swap izredno zaželjen. Imaš mogoče kakšno informacijo več glede katera plata, katero ohišje?
Jaz imam DS224+ z 2 16TB diska, in se predvsem uporablja za Plex in za backup (zraven clouda in externega diska). Kar se tiče transcodinga, problem rata pri cca 4 istočasnih 4k transkodiranih streamih tko da, razen če ne šeraš svoj server z nevem kolk ljudi, vsaki Intel z iGpu bo brez problema transkodiral.
Ker se tudi meni več ne da ukvarjati s konstantnimi troubleshoot-i, se nagiban proti NAS-u. Zanimivo da ti DS224+ dela ok. Gledal sem plex-ove tabele podprtih NAS naprav, pa me nobena ni čisto prepričala. Razen tisti s ceno 3000€+, kar pa no go.
Torej če gledam DS224+ ali malenkost boljši NAS, me zadeva ne bi razočarala?
Hvala za odgovore!

Stari89 ::
Jst mam NAS napravo QNAP TS-453D. Zelo malo jajcanja s samim setupom serverja, PLEX naložiš preko njihovega "app stora" in špila BP. Brez hardware transcodinga zadeve lepo laufajo, če pa ti začne transcodat 4K HDR film na 1080p, pa zadeva poklekne. Predstavljam si, da je podobno na Synology DS224+, saj ima isti procesor.
Sam rešujem tako, da poskusim datoteke spravit v format, ki ne bo zahteval transcodinga na clientih. Audio pretvorim v E-AC-3, dodam SRT podnapise (niti slučajno kakih PGS podnapisov) in podobno, ter zapakiram v mkv. Vseeno včasih to ni dovolj, recimo ko se mi med vikendom popoldne na PLEX obesi 5 prijateljčkov naenkrat, ker hočejo gledat novo epizodo neke 4K serije.
Po vsej verjetnosti bom še en čas obdržal NAS napravo za shrambo, za streženje PLEXa pa počasi razmišljam o kaki ASUS NUC škatlici z Intel Quick Syncom ... :)
LP
Sam rešujem tako, da poskusim datoteke spravit v format, ki ne bo zahteval transcodinga na clientih. Audio pretvorim v E-AC-3, dodam SRT podnapise (niti slučajno kakih PGS podnapisov) in podobno, ter zapakiram v mkv. Vseeno včasih to ni dovolj, recimo ko se mi med vikendom popoldne na PLEX obesi 5 prijateljčkov naenkrat, ker hočejo gledat novo epizodo neke 4K serije.
Po vsej verjetnosti bom še en čas obdržal NAS napravo za shrambo, za streženje PLEXa pa počasi razmišljam o kaki ASUS NUC škatlici z Intel Quick Syncom ... :)
LP

blackbfm ::
mogoče 20w, in še to v popolnem idlu

strikeout ::

Bizkit45 ::
Nikonja z nasom transkodira 4 streeme hkrati, Stari89 pa 1 ne zmore transkodirati normalno in poklekne..komu sedaj verjeti. Moje mnenje je da Nikonja MISLI da mu transkodira 4 streame, in je v bistvu direct play, ker klienti podpirajo predvajan kodek (container). NAS ne bo nikoli zmogel transkodirati 4 streame hkrati. To je dejstvo. Ce se ti ne da hecati, kot se heca stari89, potem si postavi propper server za te stvari. Lahko pa sam pretvarjas in se igras mkvtool (ki je sicer zabavno, ampak postane blesavo po parih pretvorbah). Zelis samo klikniti in gledati..

Imaš mogoče kakšno informacijo več glede katera plata, katero ohišje?
Pri plati pazi na št. sata portov in pci slote (10gbps mrežna, sata extensions, ...). Jaz sem gledal to: https://www.asus.com/motherboards-compo...
Pri ohišju maš pa ogromno faktorjev: velikost, hlajenje, format napajalca, glasnost, prah... Meni hot-swap ni pomemben, tak da sem nagledal tega: https://www.fractal-design.com/products...
Ohišja s hot-Swap so načeloma dražja, maš npr. Jonsbo N1 med 'ugodnimi', drugače znajo it tudi čez 200eur: https://www.amazon.com/N1-Mini-ITX-Chas...

Nikonja z nasom transkodira 4 streeme hkrati, Stari89 pa 1 ne zmore transkodirati normalno in poklekne..komu sedaj verjeti. Moje mnenje je da Nikonja MISLI da mu transkodira 4 streame, in je v bistvu direct play, ker klienti podpirajo predvajan kodek (container). NAS ne bo nikoli zmogel transkodirati 4 streame hkrati. To je dejstvo. Ce se ti ne da hecati, kot se heca stari89, potem si postavi propper server za te stvari. Lahko pa sam pretvarjas in se igras mkvtool (ki je sicer zabavno, ampak postane blesavo po parih pretvorbah). Zelis samo klikniti in gledati..
Tko bom reku ... Čist možno, da mu deluje. Pri meni je odvisno od filma. Če predvajam NEZRIPAN 4K HDR film, katerega originalni vir je BluRay (recimo 100GB za film), moj NAS načeloma poklekne pri hardware transcodingu že pri enem clientu. Boljše rezultate sem opazil pri 4K HDR filmih, ki so bili originalno na pretočnih storitvah (recimo enih 25GB) (side note - kvaliteta slike je temu primerna). V tem primeru je hardware transcoding deloval tudi s tremi clienti. BTW, hitrost LANa/interneta ni ozko grlo, vsaj ne na moji strani. Če je direct play, nas testirano gleda naenkrat 8 in verjetno še več. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stari89 ()

bm1973 ::
Sam še nisem pogruntal, zakaj bi transcoding sploh delal.
Imam 4k TV, tega ne rabim.
Če bi rabil verzijo za mobilne device, bi pač 1x pretvoril, malo več diska ponucal in konec...
A ima kdo TV z manjšo resolucijo kot 4k? Pač downloadaš filme v nižji ločljivosti.
Imam 4k TV, tega ne rabim.
Če bi rabil verzijo za mobilne device, bi pač 1x pretvoril, malo več diska ponucal in konec...
A ima kdo TV z manjšo resolucijo kot 4k? Pač downloadaš filme v nižji ločljivosti.

Ales ::

PGS in podobni podnapisi, ki jih najdeš na DVDjih/BluRayih ne laufajo brez transcodinga, ker so slikovni format.
Tudi določeni zvočni formati iz nekega razloga sprožijo transcoding. Moj LG recimo ne podpira DTS-HD, čeprav ima hardver za to. Podobno je s Samsungi (2018+) in Panasonici. Tistih par centov za licenco je očitno preveč. Banda hudičeva.
Tudi določeni zvočni formati iz nekega razloga sprožijo transcoding. Moj LG recimo ne podpira DTS-HD, čeprav ima hardver za to. Podobno je s Samsungi (2018+) in Panasonici. Tistih par centov za licenco je očitno preveč. Banda hudičeva.

MisterR ::
Na Hisense U8 (Vidaa OS) je večji problem to, da Plex ne ve kaj vse TV zmore predvajati. In zato dela transcoding, medtem ko predvajanje direktno na TV (preko Media player aplikacije) dela tekoče - brez transcodanja, s podnapisi in vsem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()

Na Vidaa OS + plex ne pomaga. Ker potem zmrzuje.
Kot rečeno, preko media player predvaja tekoče.
Kot rečeno, preko media player predvaja tekoče.

Tako je. Isti strežnik, isti kabel, samo drug vmesnik, plex vs native če se lahko tako izrazim.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | NAS & PlexOddelek: Pomoč in nasveti | 2212 (240) | predi |
» | Domači server za ogled video datotekOddelek: Pomoč in nasveti | 1273 (626) | Nikonja |
» | Media server hardwareOddelek: Strojna oprema | 2305 (645) | MisterR |
» | PLEX Direct Play - nekateri filmi se zatikajoOddelek: Zvok in slika | 2605 (1786) | Ganon |