» »

Win11 24H2 - kompatibilnost z starejšim HW?

Win11 24H2 - kompatibilnost z starejšim HW?

prowb ::

Seznam kompatibilnih CPU za Win11 24H2:

https://learn.microsoft.com/en-us/windo...

Tole je naredilo konkretno štalo pri naših poslovnih strankah.

Zaradi Microsoftove napovedi ukinitve podpore za W10 so nabavili "nove" PC, večinoma refurb, z intel procesorji i5, 8.- 10.gen... Sedaj pa bo kot kaže potrebno vse še 1x menjat?!?

Seveda lahko ostanejo na starejši verziji - ampak to nekao ne gre skupaj s planom, da menjajo PCje, da bodo lahko uporabljai os z zadnjimi posodobitvami...

Mislite, da bo to zdržalo pri tej omejitvi? Ali pa si bo MS kaj premislil?

Hvala za mnenja!

misek ::

Zakaj bi danes v podjetju kupoval tako stare računalnike?

prowb ::

misek je izjavil:

Zakaj bi danes v podjetju kupoval tako stare računalnike?

Zakaj pa bi moral za navaden pisarniški PC dat jurja, če lahko daš 400eur in lepo opravlja svojo gunkcijo 5let ali več?

kixs ::

Ocitno ne. Pa menda niso dali 400€ za stare skatle? Ko pride nova 600€.

c23po ::

Iz prvega odgovora je jasno, da se Micro$oft ne bo premislil. Redko katera "užaljena" stranka se bo pritožila, iz Micro$ofta pa ji bodo postregli z mnenji uporabnikov, ki rezonirajo kot Misek.
Vaše stranke naj najprej zamenjajo svetovalca za nakup, nato še opremo.
Računalniki nimajo spominov.

bm1973 ::

Zakaj bi morali sploh imeti neke močne računalnike v firmi?

Če rabiš Windows računalnik zaradi softvera, lahko kreiraš virtualno mašino v Azure, v firmi pa furaš Linux Terminale z Citrixom...

Zakaj ne greste na v firmah na Linux, saj ima vse kar rabiš v 95% primerov. Za vse ostale, Windows specific, greš v Azure.

In je dovolj en mini PC za 150 EUR plus monitor, miška, tipkovnica.

Miha 333 ::

prowb je izjavil:

Seznam kompatibilnih CPU za Win11 24H2:

https://learn.microsoft.com/en-us/windo...

Tole je naredilo konkretno štalo pri naših poslovnih strankah.

Zaradi Microsoftove napovedi ukinitve podpore za W10 so nabavili "nove" PC, večinoma refurb, z intel procesorji i5, 8.- 10.gen... Sedaj pa bo kot kaže potrebno vse še 1x menjat?!?

Seveda lahko ostanejo na starejši verziji - ampak to nekao ne gre skupaj s planom, da menjajo PCje, da bodo lahko uporabljai os z zadnjimi posodobitvami...

Mislite, da bo to zdržalo pri tej omejitvi? Ali pa si bo MS kaj premislil?

Hvala za mnenja!

Seznam na tem linku je za proizvajalce, ki prodajo nov računalnik skupaj z Win 11. Če sam namestiš Win 11, so uradno podprti vsi CPU od vključno 8. gen. dalje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miha 333 ()

c23po ::

bm1973 je izjavil:

...Zakaj ne greste na v firmah na Linux, saj ima vse kar rabiš v 95% primerov. Za vse ostale, Windows specific, greš v Azure....

Zaradi tistih 5%, ki prizadenejo prav vsako delovno mesto.
Primer: Teams smo masovno začeli uporabljati ob začetku korone, na Linuxu deluje prav (na nivoju povprečnega uporabnika) šele zadnjih 6 mesecev.

Disklajmer: Sem vneti zagovornik in dolgoletni uporabnik Linuxa.
Računalniki nimajo spominov.

mtosev ::

Zakaj pa so sploh kupovali 10th gen, ki je sedaj stara že pet let? Ne razumem.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

c23po je izjavil:

Primer: Teams smo masovno začeli uporabljati ob začetku korone, na Linuxu deluje prav (na nivoju povprečnega uporabnika) šele zadnjih 6 mesecev.

Disklajmer: Sem vneti zagovornik in dolgoletni uporabnik Linuxa.

Pač namesto Teamsov in M365, začenjaš uporabljati nekaj drugega... Malo zoprno za stranke, ampak jebi ga...

Saj MS vedno na koncu popravi buge, tudi na Linuxu. Me prav zanima kaj ga drži nazaj, da ne izda Linux verzije Offica...

Miha 333 ::

Še enkrat, zgornji link je za OEM-e za dobavo Win 11 skupaj z novimi računalniki. Če sam namestiš, je podprto vse od vključno 8. gen.

mtosev ::

Miha 333 je izjavil:

Še enkrat, zgornji link je za OEM-e za dobavo Win 11 skupaj z novimi računalniki. Če sam namestiš, je podprto vse od vključno 8. gen.

Tole je dobra novica, ker sam uporabljam 10th gen
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kixs ::

In eni pisete kot, da je 24H2 nekaj novega, kar se pride...

RedDrake ::

Novo ni, so pa posodobili minimum requirements na tisti strani, ki jo je linkal OP.
Ampak ja, gre za zahteve za prodajo novega PCja.

In še odgovor na neumno vprašanje glede nakupa nove/rabljene opreme.
8 gen intel je overkill za vsako pisarno. PCji so "good enough" zadnjih 10 let. Ni realne potrebe po nadgradnji razen SW "prisile".

Saj zato pa daš gor Linux :D.

Za Windows programe pa ena virtualka...

joez7 ::

Sem ravnokar testiral (prvi teden feb.) na gen 8. . Gre brez problema. Uporabil zadnji iso z uradne strani, brez kakor koli predelav in hackov. Tak, da ni straha. Mal pa bodo meli z licencami - ne veljajo stare od 7.
od 10. pa gre.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

tetriandoch ::

Po mojih izkušnjah 8 generacija deluje slabše na 11 sekretu. Vsaj na T procesorjih.

joez7 ::

No men piči na 8400. Ni noben razlike napram 14100F. (isto rama, disk, povprečna plošča, 1060 6gb grafa.)
8400, 9100, 12100, 14100 = vse skoraj isto.
Vse od gen 6. naprej je uporabno. Pogojno tudi gen 4. - će najdeš TPM modul za ploščo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()