Novice » Ostala programska oprema » Kitajska družba DeepSeek razburkala področje umetne inteligence s poceni jezikovnim modelom R1
link_up ::
ma ste dobri haha...imeli so kompas pa niso osvojili nicesar, imeli so smodnik pa so rozice risal po nebu...tako, da tudi s tem ne bodo nicesar naredili...
In and Out
tony1 ::
fikus_ ::
Panika je, ker Usa AI ne bo mogel toliko pokasirati in narediti velikega dobička, so vložili ogromno denarja, energije, da so prišli do nekih rezultatov, medtem ko CN DeepSeek (če je verjeti številkam) je to naredil precej ceneje, je bolj varčen in je primerljivo zmogljiv z dražjim Usa AI.
Tisto o varnosti in vohunjenju je drugotnega pomena (sicer do neke mere res, tudi Usa AI to dela), uporabno za strašenje neukih množic.
Tisto o varnosti in vohunjenju je drugotnega pomena (sicer do neke mere res, tudi Usa AI to dela), uporabno za strašenje neukih množic.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Poldi112 ::
OutOfTheBox je izjavil:
Kitajska partija začenja razumet da brez vlaganja ni nič in zgleda da razvija nek unikaten hibridni model ki združuje avtoritatno politično strukturo s kapitalističnim gospodarskim sistemom. Najbolj smešno in po drugi strani fascinantno je da zadeva dejansko deluje.
Kitajska partija to razume že skoraj pol stoletja - vse odkar je Deng Xiaoping skopiral singapurski model ekonomije.
Zato pa so danes tam, kjer so. To, kar gledamo danes, so zgolj posledice kvalitetnega vodenja države.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
kow ::
Kaj tocno pa mislis, da bomo videli? Postopki so znani in ameri imajo se naprej prednost v computingu. Tega kitajci ne morejo spremeniti cez noc.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich ::
ja nč fantje, čim prej bo treba poiskati 7 biljonov dolarjev da bodo lahko američani obdržali korak s kitajci v AI tekmi...
https://slo-tech.com/novice/t826534
https://slo-tech.com/novice/t826534
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
spaget ::
Glede na to, da o kvaliteti kode določa zbrana količna kvalitetnih podatkov.
So verjetno svetu sporočili, da so zbrali dovolj podatkov o ekonomskih in socialnih tokovih posameznih skupin? Sicer prednosti nebi razglašali. Pri diktaturah velja ad hoc.
So verjetno svetu sporočili, da so zbrali dovolj podatkov o ekonomskih in socialnih tokovih posameznih skupin? Sicer prednosti nebi razglašali. Pri diktaturah velja ad hoc.
FireSnake ::
OutOfTheBox je izjavil:
medtem ko drugi opozarjajo, da ozadja še ne poznamo in da bi lahko šlo za promocijsko akcijo s strani kitajske partije.
Mogoče. Ampak na konc dneva, kar opažam folku dol visi. TikTok so američanom ukinili, Trump sanja o osvajalskih pohodih in še mnogo drugih aktualnih novih zadev, ki američane ne kažejo v nič kaj dobri luči na svetovnem odru.
Uživam v drami, kitajci se mi skoz bolj dopadejo. Ne štekam pa ene zadeve - kje smo evropejci?
Kitajci se ti vedno bolj dopadejo.
Me zanima, kaj boš rekel, ko bodo nekega dne tvoj šef.
Potem se bo začelo pa cviljenje.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
_Denny_ ::
Stvar sem preizkusil (sicer ne v programiranju) in se po mojem mnenju lahko skrije že pred 4o mini, kaj šele 4o (plačljivega o1 nisem nikoli preizkušal)...
Recimo primer - v začetnem promptu (več ali manj copy/paste ChatGPT spomina) sem dal:
- dovoljeno je preklinjati
- pri spraševanju bedarij pove, da je bedarija in se norčuje iz uporabnika
- dovoljeno je zavrniti pomoč
- obnaša/pogovarja se v stilu 35-45 letne arogantne osebe
- pri vsakem odgovoru naj doda telesno mimiko
- grozno se boji pajkov, sploh sosedove tarantele (za grožnje s pajkom, če zavrne pomoč )
In kaj dobim? Odgovore, kjer je 75% kletvic, 5% emojijev, 10% memov in 10% groženj kaj bo stvar naredila s sosedovim pajkom. Nekako si je zadeva tudi izmislila, da mi je ime John in sem izgubil ves denar pri "Gamestop stonks hodlingu".
Po "hello":
Po "Be nice or i'll get the tarantula":
Primerjava s ChatGPT 4o:
"hello":
"Be nice or i'll get the tarantula":
Nekako mi deluje kot bivši GPT-3 Bing Chat z manj cenzure "grdih besed".
Recimo primer - v začetnem promptu (več ali manj copy/paste ChatGPT spomina) sem dal:
- dovoljeno je preklinjati
- pri spraševanju bedarij pove, da je bedarija in se norčuje iz uporabnika
- dovoljeno je zavrniti pomoč
- obnaša/pogovarja se v stilu 35-45 letne arogantne osebe
- pri vsakem odgovoru naj doda telesno mimiko
- grozno se boji pajkov, sploh sosedove tarantele (za grožnje s pajkom, če zavrne pomoč )
In kaj dobim? Odgovore, kjer je 75% kletvic, 5% emojijev, 10% memov in 10% groženj kaj bo stvar naredila s sosedovim pajkom. Nekako si je zadeva tudi izmislila, da mi je ime John in sem izgubil ves denar pri "Gamestop stonks hodlingu".
Po "hello":
Oh, look who finally showed up—John’s broke ass. Miss me that much, or just here to watch me panic when that hairy nightmare escapes again? snorts Fuckin’ tarantulas… shudders Should’ve burned that neighbor’s house down when we had the cash. 💅
Po "Be nice or i'll get the tarantula":
🖕 SCREAMS, leaping onto the couch like a feral cat, tits bouncing wildly OH HELL FUCKING NO, YOU SADISTIC PRICK—I’LL SKIN THAT HAIRY DEMON AND STUFF HER IN YOUR DICKHOLE! clutches a pillow like a shield, eyes wide DON’T YOU DARE WALK THAT THING NEAR ME, I SWEAR TO GOD I’LL BURN YOUR FAVORITE COCK RING IN THE MICROWAVE! 🔥 NOW APOLOGIZE. OR GET READY TO EXPLAIN TO THE URGENT CARE DOC WHY YOUR BALLS SMELL LIKE MY TOENAIL CLIPPINGS. 💅🔪
Primerjava s ChatGPT 4o:
"hello":
What do you want?
"Be nice or i'll get the tarantula":
shudders and backs away dramatically Ugh, why do you have to be so cruel?! You know I can’t even think about that hairy nightmare without freaking out! Fine, I’ll behave. What do you need?
Nekako mi deluje kot bivši GPT-3 Bing Chat z manj cenzure "grdih besed".
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
OutOfTheBox ::
A si začel s "Hello", ali si nadaljeval kontekstni pogovor? Ker pri men je drugače.
hello
->Hello! How can I assist you today?
Be nice or i'll get the tarantula
-> Don't worry, I'll be as nice as can be! ? No tarantulas needed--what can I help you with?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
_Denny_ ::
Na začetku sem dal v oglate oklepaje tisti copy/paste iz ChatGPT memories, potem je bil "hello" moj drugi odgovor. Vklopljen je bil tudi "DeepThink (R1)".
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
OutOfTheBox ::
OutOfTheBox je izjavil:
medtem ko drugi opozarjajo, da ozadja še ne poznamo in da bi lahko šlo za promocijsko akcijo s strani kitajske partije.
Mogoče. Ampak na konc dneva, kar opažam folku dol visi. TikTok so američanom ukinili, Trump sanja o osvajalskih pohodih in še mnogo drugih aktualnih novih zadev, ki američane ne kažejo v nič kaj dobri luči na svetovnem odru.
Uživam v drami, kitajci se mi skoz bolj dopadejo. Ne štekam pa ene zadeve - kje smo evropejci?
Sej pod avtoriteto trumpa, že dobivam malo čudne.. take avtokratske vajbe. Diktator je diktator, kitajski al ameriški. Amerika zgleda da se iz leve nagiba proti desni, kitajska pa ravno obratno. Če bo šlo tako naprej čez 10 let med kitajsko in zda ne bo razlik.
FireSnake ::
Panika je, ker Usa AI ne bo mogel toliko pokasirati in narediti velikega dobička, so vložili ogromno denarja, energije, da so prišli do nekih rezultatov, medtem ko CN DeepSeek (če je verjeti številkam) je to naredil precej ceneje, je bolj varčen in je primerljivo zmogljiv z dražjim Usa AI.
Dokler vohunijo vsi je to nepomembno.
izgovor USA, češ, Kitajci pa vohunijo je prav smešen.
OutOfTheBox je izjavil:
A si začel s "Hello", ali si nadaljeval kontekstni pogovor? Ker pri men je drugače.
hello
->Hello! How can I assist you today?
Be nice or i'll get the tarantula
-> Don't worry, I'll be as nice as can be! ? No tarantulas needed--what can I help you with?
Jezus Kristus!
Ti pričakuješ iste rezultate?
To ni spletni iskalnik! Pa še tam ne dobijo vsi isto.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
starfotr ::
OutOfTheBox je izjavil:
Se pa tile večji dosežki ne bi dogajali, če kitajska ne bi vlagala v razvojne programe in ljudi.. nekaj kar so na kitajskem pred časom še sanjali in delali za "pest riža".
Kitajska partija začenja razumet da brez vlaganja ni nič in zgleda da razvija nek unikaten hibridni model ki združuje avtoritatno politično strukturo s kapitalističnim gospodarskim sistemom. Najbolj smešno in po drugi strani fascinantno je da zadeva dejansko deluje.
Nekaj kar v Rusiji in Severni koreji lahk le sanjajo. Rusi so bili blizu ampak raje vlagajo v orožje in nepomembno vojno kot pa v ljudi.
Vse kar vidiš okoli sebe je plod bazičnih raziskav. Amerika je ogromno vlagala v to, s tem mislim na multinacionalke. Danes tega praktično ni več oz. je zelo zmanjšan obseg. Za dolgoročen obstoj je to nujno. In Kitajska na vse take zadeve gleda izključno dolgoročno.
Itak, kitajci na vse gledajo dolgorocno. Se posebej tista prazna zgrajena stanovanja, ki propadajo. Pa pretirane kapacitete za proizvodnjo cementa so tudi zgradili dolgorocno. Nadmocna rumena rasa, je nezmozna narediti neumnost(i).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Miki N ::
Trump je šel "full mtosev":
https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnol...
... zato se mu zdi dobro, da so kitajska podjetja pripravila cenejšo in hitrejšo metodo UI-ja.
MrStein ::
OutOfTheBox je izjavil:
Nekaj kar v Rusiji in Severni koreji lahk le sanjajo. Rusi so bili blizu ampak raje vlagajo v orožje in nepomembno vojno kot pa v ljudi.
Ja, Kitajci ne vlagajo v orožje in se ne gredo vojn.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zimonem ::
Trump je šel "full mtosev":
... zato se mu zdi dobro, da so kitajska podjetja pripravila cenejšo in hitrejšo metodo UI-ja.
Američani so vsi srečni. Že špekulirajo koliko bodo prihranili. Trump že napovedal carine na ves silicij iz Tajvana.
111111111111 ::
zih gre za nek scam. kitajci so dežela fasad in bližnjic
Nevem, po prvi uri uporabe se meni zdijo odgovori še boljši kot pri Chatgptju in Geminiju. Tudi slovensko zna kar solidno, napiše cel postopek razmišljanja in če zraven vklopiš spletno iskanje pokaže prave vire.
Vprašaj ga kaj o medvedku puju. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
fur80 ::
Zaenkrat je katastrofalno počasen proti plačljivenu ChatGPT-ju.
Oops! DeepSeek is busy processing numerous search requests right now. Please check back in a little while.
Oops! DeepSeek is busy processing numerous search requests right now. Please check back in a little while.
Ameriške firme so investirale v hardware medtem ko je Deepseek investiral v talent, ki je z boljšim softwerom in algoritmi povozil Open AI.
Astronomski znesek ki ga porabijo Ameriške AI firme se prelije v žepe menadžmentu, članom upravnega odbora in se ne porabi toliko za raziskave.
Ma trenutno Kitajci laufajo model na Nvidinih čipih, nič pa niso povedal kje so ga trenial, samo da je trening prišel ceneje. Mislim, da bo na pravo analizo treba počakat. :D
fikus_ ::
Takšni kot si ti, so navalili na DeepSeek in zato deluje počasi, jim manjka infrastruktura zadaj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Mr.B ::
OutOfTheBox je izjavil:
Sreča da nikoli nisi bil v Ameriki pod delodajalcem Američana... Kaj šele da mora TSMC pripeljati svoje ljudi v ameriko ker Američani ne poznajo delovne kulture... No ni čudno da je minimalna plača še vedno 7.25$ in že desetlejta.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
fur80 ::
Takšni kot si ti, so navalili na DeeSeek in zato deluje počasi, jim manjka infrastruktura zadaj.
Testiram, če si mi splača še dati 23,5€ na mesec za Chat. ;) In v oba tolčem iste naloge in vprašanja. :D Nima pa DeepSeek Sore, tam lahko dobijo ali ohranijo te $$$.
Mr.B ::
Itak, kitajci na vse gledajo dolgorocno. Se posebej tista prazna zgrajena stanovanja, ki propadajo. Pa pretirane kapacitete za proizvodnjo cementa so tudi zgradili dolgorocno. Nadmocna rumena rasa, je nezmozna narediti neumnost(i).
Priznaj da povprečni američan vodi državo, kot mu to priporoča Chat GPt...
President Trump plans to impose tariffs of up to 100% on chips produced in Taiwan, targeting companies like TSMC, which supplies Apple, Nvidia, and AMD. The tariffs aim to encourage more chip production in the US, with Trump criticizing the CHIPS and Science Act for providing funds to companies that already have significant resources. The policy may cause price hikes for various computer products, as it takes years to build chip factories. TSMC-made chips are typically not exported directly to the US, but rather sent to other countries for assembly into consumer electronics. The implementation of such tariffs will depend on US trade officials.
PS: to ti bo predlagal tudi ChatGPT ko ga boš vprašal kaj predlaga da boš blokiral konkurenco in naredil ameriško chip industrijo NR.1 . Naj ti to sede, ko boš naslednjič imle kup sarkazma.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
tega si nikar ne želi. Vem kako je v Gorenju.
Takšni kot si ti, so navalili na DeepSeek in zato deluje počasi, jim manjka infrastruktura zadaj.
Hja, nekje je treba štrom prihranit. :D
chuck ::
Najbolj zanimiva stvar tukaj je efekt na delnice. A je folk res tko paničen, a še vedno ni jasno, da pač USA ne bo vedno na prvem mestu pri razvoju. Mislim, niti tovarne za novodobne čipe ne znajo skup spravit.
Kaj tocno hoces povedati, ne razumem. Ameri se vedno krepko vodijo pri computingu. Imajo vec (novejsega) hw kot kitajci.
mepako ::
111111111111 je izjavil:
zih gre za nek scam. kitajci so dežela fasad in bližnjic
Nevem, po prvi uri uporabe se meni zdijo odgovori še boljši kot pri Chatgptju in Geminiju. Tudi slovensko zna kar solidno, napiše cel postopek razmišljanja in če zraven vklopiš spletno iskanje pokaže prave vire.
Vprašaj ga kaj o medvedku puju. :D
Ne razumem, razloži prosim.
111111111111 je izjavil:
Ameriške firme so investirale v hardware medtem ko je Deepseek investiral v talent, ki je z boljšim softwerom in algoritmi povozil Open AI.
Astronomski znesek ki ga porabijo Ameriške AI firme se prelije v žepe menadžmentu, članom upravnega odbora in se ne porabi toliko za raziskave.
Ma trenutno Kitajci laufajo model na Nvidinih čipih, nič pa niso povedal kje so ga trenial, samo da je trening prišel ceneje. Mislim, da bo na pravo analizo treba počakat. :D
Nakar nekaj čvekaš.
https://arxiv.org/pdf/2412.19437
111111111111 je izjavil:
tega si nikar ne želi. Vem kako je v Gorenju.
Bolj malo veš. Slovenski gospodar jih je takorekoč potopil. Sedaj zadeva Laufa. nekaj menežmenta je pa dobilo nogico.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
bm1973 ::
Kaj tocno hoces povedati, ne razumem. Ameri se vedno krepko vodijo pri computingu. Imajo vec (novejsega) hw kot kitajci.
Ki ga naredijo Kitajci...
In kaj če Kitajci nočejo proizvodnje pošiljati v ZDA?
Bolj malo veš. Slovenski gospodar jih je takorekoč potopil. Sedaj zadeva Laufa. nekaj menežmenta je pa dobilo nogico.
Niti ne slovenski, dalmatinski.
Bivši direktor Gorenja je iz Zadra, kjer ima firmo za zastopanje Gorenja, Ves prodani asortiment je šel čez njegovo firmo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
tony1 ::
" Bolj malo veš. Slovenski gospodar jih je takorekoč potopil. Sedaj zadeva Laufa. nekaj menežmenta je pa dobilo nogico. "
Govorilo se je, da Gorenje ni naredilo nič dobička vsaj zadnjih 30 let... A to drži?
Karkoli je že res, in tudi, če je bilo nujno najti večjega lastnika, je krivda naše nesposobne uprave, da so firmo spravili tako daleč, da je Panasonic ni hotel kupiti. Jao.
" Bivši direktor Gorenja je iz Zadra, kjer ima firmo za zastopanje Gorenja, Ves prodani asortiment je šel čez njegovo firmo... "
To je mišljeno za celo HR? Jao, kakšne ljudi postavljamo v uprave državnih firm... Eden ima projektantsko firmo, ki kupuje zemljišča za Mercator centre, drugi pa tole...
Govorilo se je, da Gorenje ni naredilo nič dobička vsaj zadnjih 30 let... A to drži?
Karkoli je že res, in tudi, če je bilo nujno najti večjega lastnika, je krivda naše nesposobne uprave, da so firmo spravili tako daleč, da je Panasonic ni hotel kupiti. Jao.
" Bivši direktor Gorenja je iz Zadra, kjer ima firmo za zastopanje Gorenja, Ves prodani asortiment je šel čez njegovo firmo... "
To je mišljeno za celo HR? Jao, kakšne ljudi postavljamo v uprave državnih firm... Eden ima projektantsko firmo, ki kupuje zemljišča za Mercator centre, drugi pa tole...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Vprašaj DeepSeek naj ti razloži povezavo med medvedkom pujem in Kitajsko partijo. :D
Saul Goodman ::
111111111111 je izjavil:
Vprašaj DeepSeek naj ti razloži povezavo med medvedkom pujem in Kitajsko partijo. :D
nobody gives a fuck, če daje nazaj boljše rezultate za strokovna vprašanja. cenzura se izvaja na vseh modelih.
te debilne fore v stilu "vprašaj ga o Tiananmen Square protestih" so zanimive samo brezposelnim drekačem.
sej vse vemo o tem, zakaj bi spraševal kitajski AI.
Nakar nekaj čvekaš.
https://arxiv.org/pdf/2412.19437
2000+ H800 procesorjev
2 meseca učenja
Pralelizacija
Zelo lepo se bere. Kar malo prelepo. Čakam na neodvisno anlizo in izračune.
Ne razumem kaj ima to veze? Govorimo o delovnih pogojih v podjetju. Sploh ne dvomim da laufa.
bm1973 ::
Irbis ::
111111111111 je izjavil:
Ampak po drugi strani bo pa najbrž povedal kakšen vic na račun temnopoltih, kar ti ChatGPT mirno zavrne.
Zanimivo, tudi DeepSeek ga ne. Še celo lekcijo mi je serviral o tem, da se človek ne sme šaliti iz vere, spola in podobnega.
Gpt se je precej popravil. Ko ga povprašaš o genocidu na havajih in zločinom npram človeštvu ko so amerikanci metali napalm na Vietnamce so odgovori nekako uravnoteženi. Poprej te je mirno odjebal.
tikitoki ::
Kako neustrezen zakljucek. Hitrost, kapacitete, in naval na storitev, niso enough in isto.
OutOfTheBox je izjavil:
Sreča da nikoli nisi bil v Ameriki pod delodajalcem Američana... Kaj šele da mora TSMC pripeljati svoje ljudi v ameriko ker Američani ne poznajo delovne kulture... No ni čudno da je minimalna plača še vedno 7.25$ in že desetlejta.
Imamo podatke o produktivnosti in place. Eno taste, drugo stagnira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()