» »

kaj pravi chat gpt o deepseek r1

kaj pravi chat gpt o deepseek r1

1
2
»

Zimonem ::

Ds lahko išče po spletu. O1 pa ne more.

O3 pa so pred mesecom govorili da bo odgovor itak stal 2kš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Strel455 ::

endelin je izjavil:

Vse skupaj so porabili 6mio a laufa na par 10 tisoč AI karticah?>:D kartice častila kitajska partija?

Jah, tako je. Pač poceni je zato, da se čimbolj razširi in vsaj na začetku pritlehno fura kitajsko propagando. Nič kaj takega.

Vseeno ima vsaj eno dobro idejo in sicer trening se dogaja na že zgeneriranih podatkih:

WhiteAngel ::

Zimonem je izjavil:

Glede kode ne samo zamenja 50% pol se pa prebijati čez tuja črevca je tudi malo noro. Sploh v Rustu.
Bolj mi je fascinanto
utemeljevanje. Pa da ga lahko laufaš doma.

Ja. Zelo je verbose. Se vidi, da je filozofija doma na Kitajskem :))

delavec44 je izjavil:

kow je izjavil:

Pravkar testiram deepseek. Meni se ne zdi nic posebnega. Kaj mi pomaga, ce je cenejsi, ce je slabsi. Ne rabimo generiranja se vec sranja, ampak kvaliteto.
Imo, kitajci - podobno kot z "neverjetnimi baterijami", overhypeajo svoje dosezke. Glavni dosezek je se vedno cena, ne pa premium produkt.

Je slab, ne rečem. Ampak jaz sem ga testiral na 2 vprašanjih kjer je chatGPT močno zafrknil in se je odrezal bolje.
Slabost je, pa da ne more iskati po spletu.

Zagotovo je DeepSeek boljši pri matematičnem sklepanju. Se pravi, imaš pet veder in tri žogice. Na koliko načinov jih lahko razporediš ipd. Tu ChatGPT nima za burek in sem uporabljal Claude. Claude je tudi sicer zame najboljši pri pisanju kode.

Zgodovina sprememb…

Chalky je izjavil:

Američani so si sami krivi...bojda vse skupaj teče na NVIDIA čipih in GPU-jih. Očitno nekdo krši prepoved prodaje čipov in grafičnih Kitajski. Jaz pravim da Taiwan zalaga Kitajsko s čipi in grafičnimi. Lahko ima prste vmes tudi Jensen Huang ki ima Kitajske korenine. Nekdo bo moral odgovarjati za tole, kajti celoten ameriški finančni trg je v prostem padu skupne izgube presegajo 3 Trilijone dolarjev.

Vsi ti silni "izgubljeni" triljoni so že nazaj.
Nasdaq že spet okoli 20k pik kot v petek prejšnega tedna.

Če ni biljarde, se jo pa natisne.

Pa dajmo se držat vsaj ustaljene nomenklature , če napišeš trilijons razumemo triljoni pomeni pa nekaj povsem drugega, ampak pri tvojih halucinacijah je to očitno pretežko.

Zgodovina sprememb…

Zimonem je izjavil:

Če ni biljarde, se jo pa natisne.

To delajo Kitajci tko čez noč, Američani imajo manj denarja v obtoku kot sredi 2022
https://tradingeconomics.com/united-sta...
https://tradingeconomics.com/china/mone...

daj na 5-letni graf, pa se čudi

Pa dajmo se držat vsaj ustaljene nomenklature

To je Chalkyjeva nomenklatura.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Zastoj ve tiskanju dolarja je prezadolženost in inflacija, posledično so morali dvignit obrestno mero. Ampak dolarja je še vedno precej preveč.

Chalky ::

Strel455 je izjavil:

Chalky je izjavil:

Američani so si sami krivi...bojda vse skupaj teče na NVIDIA čipih in GPU-jih. Očitno nekdo krši prepoved prodaje čipov in grafičnih Kitajski. Jaz pravim da Taiwan zalaga Kitajsko s čipi in grafičnimi. Lahko ima prste vmes tudi Jensen Huang ki ima Kitajske korenine. Nekdo bo moral odgovarjati za tole, kajti celoten ameriški finančni trg je v prostem padu skupne izgube presegajo 3 Trilijone dolarjev.

Vsi ti silni "izgubljeni" triljoni so že nazaj.
Nasdaq že spet okoli 20k pik kot v petek prejšnega tedna.

Sem opazil ja. Drugače pa se očitno glede Jensena nisem motil glede nato da ga je Trump danes povabil na razgovor.

President Trump is meeting today with Jensen Huang from NVIDIA. It will take place at 2:30 PM ET.
https://x.com/AutismCapital/status/1885...

Nekaj se govori da bi lahko grafične in čipe v Kitajsko pošiljal Singapur. To zdaj preverjajo. Očitno bo nekdo fasal velike sankcije, kar je tudi prav.

Ja kdo tsmc?

Chalky ::

Zimonem je izjavil:

Ja kdo tsmc?

Ja...sem govoril že zadnjič o tem, na prvi strani te teme. Prejšnja ameriška administracija je jasno objavila "prepoved" izvoza čipov in grafičnih kartic na Kitajsko. TSMC očitno na skrivaj zalaga Kitajsko z ameriškimi čipi in grafičnimi. So jih že prejšnje leto zalotili pri tem:

TSMC suspended shipments to China firm after chip found on Huawei processor, sources say
https://www.reuters.com/technology/tsmc...

Upam da jih doletijo sankcije. Trump je rekel da bo dal 100% carine na TSMC.
https://www.rcrwireless.com/20250129/ch...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Le kam bodo pol izvažal? In kaj je potem alternativa Ameriki?

DamijanD ::

Kje pa delajo/pakirajo nvidia (H100,H800) kartice?

sbawe64 ::

Strel455 je izjavil:

Chalky je izjavil:

Zato ker ti gledaš celotni trg. Bomo videli kako bo Nasdaq zdaj ko so ga Kitajci "slekli". DeepSeek je udaril predvsem po tehnološkem sektorju. Walmart pri tem ne bo občutil neke velike krize.

Ahaha. Odprtokodni DeepSeek bo samo pospešil razvoj AI-ja od katerega bodo imeli benefite VSI, na koncu tudi Walmart. Nvidija je nekaj padla (itak je glede GPUjev absolutno v špici in so ostali daleč za njo), bodo pa ostali imeli benefite od tega AI-ja in temu primerno zrasli.

Sicer pa, tako kot je dobil DeepSeek ideje od odprtokodnega OpenAI, tako bo tudi OpenAI sprejel ideje DeepSeeka in zadeva se bo obrnla naprej.

OpenAI je odprtokoden samo v enem N vzporednih vesolj.
2020 is new 1984
Corona World order

Sparkxl ::

Chalky je izjavil:

Upam da jih doletijo sankcije. Trump je rekel da bo dal 100% carine na TSMC.
https://www.rcrwireless.com/20250129/ch...

In kaj točno bodo sankcije rešile? Nič. Sankcije samo pospešujejo kitajsko osamosvojitev od usa in tsmc čipov. Ko pa si vseeno zaželijo usa čipov, pa pridejo brez problema do njih, ker se je razvila svetovna mreža podjetij, ki se samo s tem bavijo. Nekdo naredi slamnato podjetje na madagaskarju, brez problema kupi čipe in jih naprej proda kitajcom. Isti biznis kot z rusko nafto.

Zimonem je izjavil:

Zastoj ve tiskanju dolarja je prezadolženost in inflacija, posledično so morali dvignit obrestno mero. Ampak dolarja je še vedno precej preveč.

Tečaj med yuanom in USD je okoli 7.3.
M2 yuana je za 42.8 tisoč mrd dolarjev, dolarja pa za 21.5 tisoč mrd.

Tako, da ne piši gluposti.

Ko bo razgonil tole kitajsko "zgodbo", bo šlo vse skupaj v 3pm. Yuan bo pa devalviral tja na 50 yuanov/USD.

Sparkxl je izjavil:

In kaj točno bodo sankcije rešile? Nič. Sankcije samo pospešujejo kitajsko osamosvojitev od usa in tsmc čipov. Ko pa si vseeno zaželijo usa čipov, pa pridejo brez problema do njih, ker se je razvila svetovna mreža podjetij, ki se samo s tem bavijo. Nekdo naredi slamnato podjetje na madagaskarju, brez problema kupi čipe in jih naprej proda kitajcom. Isti biznis kot z rusko nafto.

Kitajska se URADNO osamosvaja že več kot 10 let. In kje so sedaj s tem osamosvajanjem? Praktično nikjer.
Če pa misliš drugače, pa napiši, kateri kitajski GPU lahko kupim in kakšnih specifikacij je. Pa takšnega, ki ga lahko DEJANSKO kupim, ne pa neki ghost tralala s specifikacijami, ki se jih ne da niti preverit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Kitajska se osamosvaja precej dlje. Vem da da si na strani drug dillerjev. Mislim pa da obvladujejo svojo ekonomijo ZDA pač ne.

Probi kakšen telefon od huaweja. Za Browna pa ostale reči je pa bolj odgovoren zahod kar vzhod.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Sem probal deepseek nahecati, da mi napiše kaj se je zgodilo leta 1989, pa ne gre. Enkrat mi je že začel pisati o berlinskem zidu, ko je pa prišel do Kitajske, je pa vse skupaj zbrisal :P
1
2
»