» »

Noben ne piše referenčnih številk

Noben ne piše referenčnih številk

«
1
2

Meizu ::

Izdajam račune za svoje storitve in prisežem pri ne vem kakšnem bogu al neki onostranski duši, da nisem v vseh teh letih prejel ENEGA plačila tako, da bi kdo dejansko vpisal referenčno številko ali vsaj v naslov plačila številko računa (referenčna številka je mimogrede dejansko številka računa).

Zanima me, kako se vi spopadate s tem in dopoveste plačnikom, da je to zelo pomemben podatek in pač ne mislimo gledat plačil z referenco SI99 in čao.

A imam dejansko kot izdajatelj računa pravico zavrnit plačilo oziroma plačilo smatrati kot neporavnano zaradi manjka reference? To mi povzroča ogromne težave, ker potem nikakor ne morem ugotovit kateri račun je bil plačan in kateri še visi v luftu.

5 sekund jim vzame. Pet. Sekund. ;(

Edit: Nameraval sem v footer računa s pisavo 40 odebeljeno zapisati opozorilo, da se plačilo računa brez vnešene referenčne številke smatra kot neporavnano.

A je pravno gledano to sploh možno narest?

starfotr ::

Za nasvete glede tega se obrni na DARS. Oni imajo izkušnje s tem, da ne jebejo 5 %, če je napačna registrska ampak je klub temu plačano.

Sodišče jim je malo pristriglo krila, vendar zaenkrat še vedno delajo isto.

mm&r ::

Misliš, da bi kaj pomagala v kolikor bi svojim računom priložil UPN nalog s QR kodo, ki vsebuje referenco torej slikajo in plačajo z mobilno banko pa je.

Za ostale, ki uvažajo v ERP lahko priložiš ISO SEPA XML, kjer je tudi že izpoljena referenca, torej uvozijo in plačajo.

mm&r je izjavil:

Misliš, da bi kaj pomagala v kolikor bi svojim računom priložil UPN nalog s QR kodo, ki vsebuje referenco torej slikajo in plačajo z mobilno banko pa je.

Za ostale, ki uvažajo v ERP lahko priložiš ISO SEPA XML, kjer je tudi že izpoljena referenca, torej uvozijo in plačajo.

Velike firme niso problem ker imajo te sisteme urejene. Izvajam pa večino storitev končnemu kupcu, tako da je v večini primerov plačnik ubistvu individualna fizična oseba. Torej dajmo rečt tako kot v trgovini. In tile ga ponavadi kiksajo.

Bezukhoff ::

Kot je predhodnik omenil, QR koda bi te rešila teh tegob, dvomim pa da bi v pravno-formalnem smislu lahko račun označil kot neporavnan, saj, navsezadnje, je bil plačan in stranka ima potem svoja dokazila o plačilu, to naj kakšen pravnik pove, bi rekel da je povsem na tebi kako to potem interno obračunaš.

Tudi fizičnim osebam lahko QR kodo ali pa kakšni Flik-om poenostaviš plačevanje. Nobenemu se ne da tipkat dolgih referenc.

Priporočam uporabo RF referenc, ki so lahko bolj opisne kot stare SI referenc, npr RF65 LETOVANJE

Vir: https://www.podjetnikovpomocnik.net/Pos...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mm&r ()

Zimonem ::

Tako nekako zrihtaj si program in / ali računovodstvo. Pošiljat naokrog napol izpolnjene položnice , račune ...

MikeRotch ::

Začni izdajat elektronske račune ali račune s QR kodami. Pa uporabi računovodski program, ki zna račune zapirati po čem drugem, ne samo po referenci.

Bezukhoff je izjavil:

Kot je predhodnik omenil, QR koda bi te rešila teh tegob, dvomim pa da bi v pravno-formalnem smislu lahko račun označil kot neporavnan, saj, navsezadnje, je bil plačan in stranka ima potem svoja dokazila o plačilu, to naj kakšen pravnik pove, bi rekel da je povsem na tebi kako to potem interno obračunaš.

Vse lepo in prav, ampak kakšne so moje druge opcije?

Če posluješ z eno firmo je to ok, ampak imam recimo 40-50 različnih naročnikov, med nekaterimi tudi druge s.p. obrti, nakazil pa prejmem recimo okrog 40/mesec. Ko se to enkrat nabere in gledaš tiste številke v banki je praktično nemogoče ugotavljat stanje neporavnanih računov ker nikoli ne veš brez reference kateri račun je bil pravzaprav poravnan. Prihodkov pa ni toliko recimo, da bi lahko zaposlil računovodjo za redni delovni čas, da mi te številke preganja, po drugi strani je pa to itak čisti nesmisel. Zakaj so potem referenčne številke tam 8-O

Ampak to kar si zgoraj zapisal je ravno to, kar me zanima - kako bo kupec dokazal, da je karkoli plačal, če pa nima nobenega dokazila potem na kateri račun se je skliceval. Po tej logiki sem jaz od njega prejel denar nepovezano, na črno. Ali pa kot "darilo". Nekaj v tem smislu. Sploh če je pri transakciji kot namen plačila vtipkal "OTHR".

P.S.: Mogoče QR koda kaj reši ampak 100% ziher ne bo. Večina plačnikov v mojem primeru hkrati plačuje te deleže tudi ostalim izvajalcem, ki niso povezani z mojo dejavnostjo in to ponavadi rešujejo pred računalnikom, vtipkajo IBAN in nakažejo. Ali pa jim to rešujejo računovodje, kar je pa še bolj bizarno po mojem skromnem mnenju.

MikeRotch je izjavil:

Začni izdajat elektronske račune ali račune s QR kodami. Pa uporabi računovodski program, ki zna račune zapirati po čem drugem, ne samo po referenci.

A mi lahko recimo predlagaš kak tak program? Glede na obseg računov sem do sedaj vse račune večinoma izdajal ročno, razen seveda javnega sektorja, kar pa tako ali tako delam preko UJP.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

tony1 ::

Meizu je izjavil:

Izdajam račune za svoje storitve in prisežem pri ne vem kakšnem bogu al neki onostranski duši, da nisem v vseh teh letih prejel ENEGA plačila tako, da bi kdo dejansko vpisal referenčno številko ali vsaj v naslov plačila številko računa (referenčna številka je mimogrede dejansko številka računa).

Zanima me, kako se vi spopadate s tem in dopoveste plačnikom, da je to zelo pomemben podatek in pač ne mislimo gledat plačil z referenco SI99 in čao.

A imam dejansko kot izdajatelj računa pravico zavrnit plačilo oziroma plačilo smatrati kot neporavnano zaradi manjka reference? To mi povzroča ogromne težave, ker potem nikakor ne morem ugotovit kateri račun je bil plačan in kateri še visi v luftu.

5 sekund jim vzame. Pet. Sekund. ;(

Tukaj je več stvari:
a) Poglej si Carlinov video: Just think about how STUPID the average person it. No, zdaj veš.
b) Večina ljudi je, poleg tega, tudi brezvestnih, brezbrižnih, lenih in jebivetrskih. Referenca? Que?
c) Obvezno si zrihtaj, da bo desno zgoraj na računu QR koda. To je najbolj idiot proof način za račune fizičnim osebam. (Pa za večino je tudi najmanj dela, dva klika, pa je.)
č) Moram pa pojamrati, da sem dobil še veliko računov s.p.jev, ki so bili podobno brezmožganski. OK, iz strahu pred davčno, so račun sicer še nekako oštevilčili, nato pa ali sploh niso napisali reference ali pa so napisali "referenca je št. računa!" Ma, nemoj... Kot da računa ni naprintal računalnik, in bi bila mala šala naštimati, da človeku na račun izpišeš:
Referenca plačila: SI00-2024-1111

Obenem seveda obvezno navedi tudi SI00 (ali kak drug model, če ga imaš naštudiranega), ker vse ostalo vodi v pomote. Spet, cel kup je s.p.jev, ki tega ne upoštevajo, ker nimajo kapacitet. Potem pa pizdijo nad napakami :-D. Upam, da sam nisi med njimi.

d) NRCjev ne priporočam, ker so nekaj novega, in bo folk še 100x bolj izgubljen...

bluefish ::

Meizu je izjavil:

Ampak to kar si zgoraj zapisal je ravno to, kar me zanima - kako bo kupec dokazal, da je karkoli plačal, če pa nima nobenega dokazila potem na kateri račun se je skliceval. Po tej logiki sem jaz od njega prejel denar nepovezano, na črno. Ali pa kot "darilo". Nekaj v tem smislu. Sploh če je pri transakciji kot namen plačila vtipkal "OTHR".
Dokazal bo s tem, da je na TRR firme nakazal znesek računa. OTHR in druge oznake so pa bolj ko ne namenjene internemu vodenju transakcij in nimajo pravne veljave.

Z nekaj heca: OTHR itd. so namenjene temu, da Ameri lažje delajo data mining na posnifanih (pardon, prijazno predanih, ja) podatkih. Nimajo nobene koristi in, prosim, ne zaje6avajte potrošnikov še s temi...

Furbo ::

Napiši na račun, da dobijo 1% popusta naslednjič, če pravilno vnesejo sklic. :D
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

No, saj sem se res potrudil in sistematiziral račune na zelo jasen način, katerim tudi vedno pripišem svojo referenco, ki je dejansko številka računa.

Račune formuliram po naslednji logiki:

-leto izdaje
-zaporedna številka računa

Če je torej račun izdan v letu 2024 in je recimo po zaporedni številki 57. (za primer), potem račun nosi naslednjo številko:

- 2024057

Referenca je potem SI00 2024057. Celoten račun je v črni pisavi, referenca in poziv k dopisu reference je pa obarvan rdeče, s podčrtano pisavo ter večjim fontom od ostalega teksta.

Bolj simpl ne vem kako bi naredil. :D

Dokazal bo s tem, da je na TRR firme nakazal znesek računa.

Torej to pomeni, da lahko tudi recimo A1 ali Mimovrste recimo samo nakažem denar na TRR brez ostalih podatkov in je to to? Čisto resno vprašam.

Kako pa v tem primeru, če je odgovor pritrdilen, postopa recimo takšno podjetje, ki mojo letno količino računov najbrž izda v treh delovnikih? Kako zaboga to trackajo?

Zgodovina sprememb…

A mi lahko recimo predlagaš kak tak program? Glede na obseg računov sem do sedaj vse račune večinoma izdajal ročno, razen seveda javnega sektorja, kar pa tako ali tako delam preko UJP.

Težko. Jaz imam za take stvari (med drugim) računovodski servis. Plačujem jih manj kot 100€ na mesec. Ne vem kaj imajo oni, ampak vem, da uvozijo izpiske iz banke in zadeva sama zapre račune.

Imaš imena, naslove, zneske itd.

Z uporabo QR kode in eračunov rešiš vsaj 80% problema. Ostalih 20% pa že rešiš na roke, pogledaš po znesku in imenu pa je.

Utk ::

V čem pa pišeš račune? Tudi če v wordu se z malo potruda da zgenerirat qr kodo in jo poknit gor.
Če imaš v excelu še bolje.
Če v čem zaresnem bi pa to itak že moral imet.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Baja ::

Meizu je izjavil:

No, saj sem se res potrudil in sistematiziral račune na zelo jasen način, katerim tudi vedno pripišem svojo referenco, ki je dejansko številka računa.

Račune formuliram po naslednji logiki:

-leto izdaje
-zaporedna številka računa

Če je torej račun izdan v letu 2024 in je recimo po zaporedni številki 57. (za primer), potem račun nosi naslednjo številko:

- 2024057

Referenca je potem SI00 2024057. Celoten račun je v črni pisavi, referenca in poziv k dopisu reference je pa obarvan rdeče, s podčrtano pisavo ter večjim fontom od ostalega teksta.

Bolj simpl ne vem kako bi naredil. :D

Dokazal bo s tem, da je na TRR firme nakazal znesek računa.

Torej to pomeni, da lahko tudi recimo A1 ali Mimovrste recimo samo nakažem denar na TRR brez ostalih podatkov in je to to? Čisto resno vprašam.

Kako pa v tem primeru, če je odgovor pritrdilen, postopa recimo takšno podjetje, ki mojo letno količino računov najbrž izda v treh delovnikih? Kako zaboga to trackajo?

večje podjetje ti bo verjetno poslalo opomin, nato pa izvršbo. boš moral kar sam poskrbet da najdejo račun

mene so lani z enega društva klicali če bom poravnal članarino ki je bla že 2 mesca poravnana. no izkazalo se je da poloznica sploh ni mela reference (enaka za člane), pa očitno tudi podatkov ne vidijo kdo je nakazal ?!)

kako rešit voj problem? račun plačan z referenco vam prinese 1% popusta pri naslednjem naročilu. še vedno ceneje kot računovodja ;)

Ena zanimivost: Za podjetje v tujini, kjer je uporaba "creditor reference" zelo redka smo naredili uparjanje po zneskih, ker nič drugega ni preostalo na koncu.

Primer, za tip transakcije A smo vedno znesek zaokrožili na njim lično decimalko recimo:
A => 50,49
B => 50,50
C => 50,51

Tako smo potem s kombinacijo IBAN-a in zneske uparjali transakcije, ampak tukaj gre za transakcije med omejenim številom partnerjev.

MikeRotch je izjavil:

Težko. Jaz imam za take stvari (med drugim) računovodski servis. Plačujem jih manj kot 100€ na mesec. Ne vem kaj imajo oni, ampak vem, da uvozijo izpiske iz banke in zadeva sama zapre račune.

Imaš imena, naslove, zneske itd.

Z uporabo QR kode in eračunov rešiš vsaj 80% problema. Ostalih 20% pa že rešiš na roke, pogledaš po znesku in imenu pa je.

Ja sej je fair point. Moja situacija sicer za večino velikih firm ni sploh nič posebnega ampak pri meni se dogaja da imam stalne naročnike, ki prejemajo sredstva med drugim tudi od kakšnih sponzorjev, čakajo na občinske proračune včasih itd.

Skratka, plačilni roki so včasih lahko zelo dolgi. Hkrati istim naročnikom izdam veliko računov, ker se gre za ponavljajoča opravljanja storitev, ampak iz naslova drugih financerjev.

Malo komplicirano ampak uglavnem, nek račun lahko visi tudi mesece v luftu preden je poravnan, nekateri so poravnani takoj itd. Če on meni samo nakaže znesek računa (storitev imam ovrednoteno fiksno, tako da je cena na večih računih ista), potem si lahko predstavljaš meglo, ko gledam po bančnih izpiskih in vidim nakazilo, ki bi lahko predstavljalo nakazilo bilokaterega od teh izdanih računov.

Kako pa programi rešujejo te zadeve? A imajo dostop do banke in potem odkljukajo in zapirajo podatke na podlagi nekega API sistema? Kako pa program potem ve, kateri račun je bil poravnan, če so pa vsi zneski isti, referenc pa ni?

Ni mi točno jasno tole.

mm&r je izjavil:

Ena zanimivost: Za podjetje v tujini, kjer je uporaba "creditor reference" zelo redka smo naredili uparjanje po zneskih, ker nič drugega ni preostalo na koncu.

Primer, za tip transakcije A smo vedno znesek zaokrožili na njim lično decimalko recimo:
A => 50,49
B => 50,50
C => 50,51

Tako smo potem s kombinacijo IBAN-a in zneske uparjali transakcije, ampak tukaj gre za transakcije med omejenim številom partnerjev.

Hmm, to je najbrž še najbolj kmečka rešitev za moj primer ja. Mogoče dokler se ne začnejo naročniki med seboj spraševat zakaj ima oni 2 centa manj, drugi pa vedno 2 več. Ljudje znajo bit židovsko zamerljivi tudi za kaj manj ;((

Utk je izjavil:

V čem pa pišeš račune? Tudi če v wordu se z malo potruda da zgenerirat qr kodo in jo poknit gor.

Ja, moram prešaltat na kaj zaresnega eventualno, bolj je pri meni situacija takšna, da ne izdam spet takšne količine računov, da se ne bi mogel potrudit in zadevo ročno spisat, mi ne vzame preveč časa, da bi bil mnenja, da imam zaradi tega preveč dela.

Saj bom pogooglal, ampak če ni odveč, kako se pa generira QR za bančne storitve? Imajo to banke na svojih aplikacijah poštimano?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Banke ne, imaš drugje.
https://www.zbs-giz.si/placilni-promet/
Tu je en programček za položnice. Sej 90% je fiksno. Tudi podatki o plačniku niso pomembni, tebe zanima samo referenca, znesek in datum valute. Vsi drugi podatki so lahko zmeraj enaki.
Ampak pazi, tako kodo lahko pokneš na svoj word račun, "ne smeš" pa tega printat na uradni upn obrazec, ker za tisto naj bi šel ti kot sp čez neko testiranje itd, kar je brez veze. Če to še zmeraj velja, nisem ziher. S telefonom lahko plačajo prek kode, na pošto pa s tisto kodo menda ne bojo šli plačevat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

rdecaluc ::

@Meizu: A v namenu plačila piše "plačilo računa št. 1234"? ali tud tam nič uporabnega ne piše?
Est modus in rebus. ,typos

rdecaluc je izjavil:

@Meizu: A v namenu plačila piše "plačilo računa št. 1234"? ali tud tam nič uporabnega ne piše?

Dobesedno nič. Včasih sicer napišejo "placilo". :))

Edit: Če bi že v naslov napisali "plačilo računa št.1234" bi jaz dobesedno umrl srečen, he he.

Zgodovina sprememb…

Tukaj, če ti kaj prav pride si lahko zgeneriraš, QR kodo, UPN, ali pa kar PDF za prilogo za k svojemu računu:

https://demo.podjetnikovpomocnik.net/Up...

Utk je izjavil:

Banke ne, imaš drugje.
https://www.zbs-giz.si/placilni-promet/
Tu je en programček za položnice. Sej 90% je fiksno. Tudi podatki o plačniku niso pomembni, tebe zanima samo referenca, znesek in datum valute. Vsi drugi podatki so lahko zmeraj enaki.
Ampak pazi, tako kodo lahko pokneš na svoj word račun, "ne smeš" pa tega printat na uradni upn obrazec, ker za tisto naj bi šel ti kot sp čez neko testiranje itd, kar je brez veze. Če to še zmeraj velja, nisem ziher. S telefonom lahko plačajo prek kode, na pošto pa s tisto kodo menda ne bojo šli plačevat.

Hvala za tole, bom preštudiral.

Joj, s kakšnimi stvarmi se moramo ubadat za čisto brezveze. :8)

Po drugi strani pa želim to razumet, da si enkrat ustvarim sistem s katerim ne bom ustvaril 5 novih sivih las na dan.

mm&r je izjavil:

Tukaj, če ti kaj prav pride si lahko zgeneriraš, QR kodo, UPN, ali pa kar PDF za prilogo za k svojemu računu:

Marija sveta, najlepša hvala!

Če si kje v bližini častim karpačo 8-)

Pomoje sem s tem rešil vse. Zanima me samo še, če lahko recimo tako generiran UPN QR v recimo .pdf izvozu v celoti nadomesti ročno izdelan račun? V smislu, je dovolj če plačniku pošlješ samo tole generirko?

delavec44 ::

Jaz imam pa čisto drugačne izkušnje kot OP pri poslovanju s pravnimi osebami. Vedno sem poslal le fakturo brez UPN ali navedb o sklicih in so vsi sami dali v namen in sklic številko računa in včasih še kaj. So rekli zaradi svoje evidence. So pa vsi imeli notranje računovodstvo, mogoče so računovodski servisi bolj šlampasti.

Če bi posloval pa z fizičnimi osebami, bi pa obvezno dal gor QR kodo kot so predlagali. Sam uporabljam IzpisUPNQR.exe, ki je že na zgornjem linku in je brezplačen.

Drugače cebelca.biz generira QR kode in eračune. Pa osnovni paket je zastonj.

delavec44 je izjavil:

Jaz imam pa čisto drugačne izkušnje kot OP pri poslovanju s pravnimi osebami. Vedno sem poslal le fakturo brez UPN ali navedb o sklicih in so vsi sami dali v namen in sklic številko računa in včasih še kaj. So rekli zaradi svoje evidence. So pa vsi imeli notranje računovodstvo, mogoče so računovodski servisi bolj šlampasti.

Če bi posloval pa z fizičnimi osebami, bi pa obvezno dal gor QR kodo kot so predlagali. Sam uporabljam IzpisUPNQR.exe, ki je že na zgornjem linku in je brezplačen.

Imaš srečo, lahko si samo želim poslovat s takšnimi strankami. Pa saj kot si rekel, firme z notranjim računovodstvom načeloma to knjižijo in korektno plačujejo tudi zaradi lastnih interesov po lažjem nadzoru izdatkov. Čim pa to postane individualna zadeva je pa malomarnost in brezbrižje očitno zlati standard.

Meizu je izjavil:

mm&r je izjavil:

Marija sveta, najlepša hvala!

Če si kje v bližini častim karpačo 8-)

Pomoje sem s tem rešil vse. Zanima me samo še, če lahko recimo tako generiran UPN QR v recimo .pdf izvozu v celoti nadomesti ročno izdelan račun? V smislu, je dovolj če plačniku pošlješ samo tole generirko?

Ne, samo QR koda ni dovolj. Daj bod dec, pa daj zraven še noralen račun, saj itak mora biti zaradi davčne..

rdecaluc ::

Kakšna čudna plačna disciplina tvojih strank.

Vsak račun do sedaj sem dobil plačan s tisto referenco katero sem spisal v računu. Če pa sem slučajno pozabil pa so jo sami dali notri s št. računa. Zgodilo se mi je tudi da me niso našli med plačniki ker je bila referenca zatipkana in sem prejel opomin.

Mogoče v naslednje račune spodaj v rdečem tisku napiši da prosis če lahko vpišejo številko računa da nebi slučajno prišlo do problemov pri potrjevanju plačil.
Est modus in rebus. ,typos

MikeRotch je izjavil:

Drugače cebelca.biz generira QR kode in eračune. Pa osnovni paket je zastonj.

Čebelica je kar vredu ja.
Manjši popravek : Zastonj je do 15 računov na mesec, OP je omenjal 40 računov na mesec, če sem prav razumel.

Jure14 ::

Če dobiš plačilo, brez sklica, pa imaš več računov, ki ajo ta znesek, zapreš najstarejšega.

V tujini imajo navado vedno zapirat najstarejši račun, pa čeprav samo delno. Pač zapirajo terjatve po FIFO metodi.

Evo sem slučajno na telefonu našel en moj račun iz tega leta, čisto tako za idejo, kako izgleda:

Edit: Ne vem zakaj imgbb insertane slike ne odpre na ST.

Ne, samo QR koda ni dovolj. Daj bod dec, pa daj zraven še noralen račun, saj itak mora biti zaradi davčne..

Ma pošljem jim kar hočeš, ampak če jim pošljem navaden račun in zraven še generiranega grem stavit, da bo nakazilo še vedno brez vpisane reference. :))

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Jaz imam qr kodo na svojem racunu. Gre kar lepo. Ce ze placa kdo drug je pa vsaj sklic prav napisan, pa se ve, komu zapreti racun.

Ko jaz placujem, ker placujem z revolutom, ki noce qr kode brati racunam, da bo:
- viden placnik
- ker vcasih placam racune na tuje ime, je pameten tisti, ki ima v sklicu tudi stevilko, dodeljeno uporabniku. Npr jaz sem nekje vodena pod stevilko 100 in sklic se bo zacel npr 100-2024057. V sklicu pustim samo svojo uporabnisko številko in potem me najdejo BP
- je pa tko, da ce je sklic normalen tipa 2024057 ga napišem, ker je tudi logičen, ce je pa kilometrska random kaca, ki ima obvezno na koncu še dve kontrolni stevilki, naj me pa iscejo.

rdecaluc je izjavil:

Kakšna čudna plačna disciplina tvojih strank.

Vsak račun do sedaj sem dobil plačan s tisto referenco katero sem spisal v računu. Če pa sem slučajno pozabil pa so jo sami dali notri s št. računa. Zgodilo se mi je tudi da me niso našli med plačniki ker je bila referenca zatipkana in sem prejel opomin.

Mogoče v naslednje račune spodaj v rdečem tisku napiši da prosis če lahko vpišejo številko računa da nebi slučajno prišlo do problemov pri potrjevanju plačil.

Hja, pomojem čim ni to neka hudo resna stvar, da so zadaj neki konkretni penali ali posledice zaradi nekorektne izvedbe projekta/naročil/plačil, potem je to čisti teksas očitno.

V smislu če ti neka firma pošlje račun za neko težjo storitev (montaža mašinerije, programiranje, etc.) v višji vrednosti, se stranke potrudijo ker je tudi kaliber naročnika na višjem nivoju. Ampak če čevljar izda račun v višini 50eur za čevljarske storitve pa ne verjamem da je ljudem mar če vpišejo vse podatke pravilno. Saj se bo že znašel čevljarček.

Ali se samo meni tako zdi, ampak imam občutek da je princip glih nekako v tem smislu.

bemfa ::

Izdaš še en račun brez sklica, poknjižiš sredstva in pošlješ opomin za originalni račun. Bo jih že izučilo. Al pa jim daš QR pa se ne kregaš.

bemfa je izjavil:

Izdaš še en račun brez sklica, poknjižiš sredstva in pošlješ opomin za originalni račun. Bo jih že izučilo. Al pa jim daš QR pa se ne kregaš.

Čim manj kreganja, rad bi samo videl številko računa ob plačilu, da vem kaj pokljukat in kaj ne. :)

Daniel ::

Očitno sem eden izmed redkih, ki še zmeraj od vseh, ki niso sposobni izdati računa s QR, vse podatke prepisujem ročno. Četudi se jim zdi, da je sklic z dvema pomišljajema in vmes 8+ številk čudovita referenca.

Jure14 je izjavil:

Če dobiš plačilo, brez sklica, pa imaš več računov, ki ajo ta znesek, zapreš najstarejšega.

V tujini imajo navado vedno zapirat najstarejši račun, pa čeprav samo delno. Pač zapirajo terjatve po FIFO metodi.

Tole je super ideja, bom poskusil implementirat v svoj sistem knjiženja. Hvala!

Četudi se jim zdi, da je sklic z dvema pomišljajema in vmes 8+ številk čudovita referenca.

Poznam tudi take, je kar lušten bullshit ja. Bah, jutri kličem mojo računovodkinjo in naredimo bojni plan, da to rešim enkrat za vselej.

Zgodovina sprememb…

jabe je izjavil:

Ko jaz placujem, ker placujem z revolutom, ki noce qr kode brati racunam, da bo:
- ker vcasih placam racune na tuje ime, je pameten tisti, ki ima v sklicu tudi stevilko, dodeljeno uporabniku. Npr jaz sem nekje vodena pod stevilko 100 in sklic se bo zacel npr 100-2024057. V sklicu pustim samo svojo uporabnisko številko in potem me najdejo BP
- je pa tko, da ce je sklic normalen tipa 2024057 ga napišem, ker je tudi logičen, ce je pa kilometrska random kaca, ki ima obvezno na koncu še dve kontrolni stevilki, naj me pa iscejo.

Zakaj pa je tako težko skopirati poln sklic v namen in te potem ne rabijo iskati po plačniku ali nekih številkah uporabnika? Je lažje reševati opomine, če te ne najdejo? Ni namen sklica, da bi bil govoreč oz. tebi logičen.

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Jure14 je izjavil:

To je edino pravilno. Kako bo potem tisti, ki plača, dokazal, da je plačal račun za oktober, ne za marec, je pa njegov problem. Če bi vpisal sklic, bi to enostavno dokazal. Tako pa pač ne. Se bojo naučili za drugič.

Sicer je pa res kar jeba tole včasih. Sem bil nekaj časa blagajnik v enem športnem društvu, kjer smo za otroke pobirali vadnino. To pomeni, da so imeli vsi enak znesek. Sklicev nismo uporabljali, smo pa zato starše prosili, da v namen vpišejo ime in priimek otroka, za katerega plačujejo. Nekateri so se tega držali. Nekateri so nakazali z otrokovega računa in ni bilo težav. Nekateri so nakazali s svojega računa, pa smo po imenu in priimku starša povezali za koga gre. Največji problem so bili pa tisti, kjer starši niso poročeni, otrok ima očetov priimek, plačala je pa mama. Ker osebno nisem poznal niti vseh otrok, kaj šele njihovih staršev, je bila kar jeba vse to poknjižit. Mislim pa, da takrat QR kode še niso obstajale oz so bile precej na začetku in jih še nismo uporabljali. Zdaj pa ne vem kako imajo zrihtano.

Mislim, da tudi uporaba sklicev ne bi veliko pomagala, če se že tega niso mogli držat, da ime in priimek otroka vpišejo v namen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Vem, kaj je namen sklica. Se tega zelo dobro zavedam, ko sama izdajam racune. Copy/pastas tezko s papirja. Ja, tudi take imamo... Elektronsko ne gre. Opomina pa se nisem dobila. Revolut itak ne pozna sklicev. Že ce v namen napišem št računa, nimam problemov in opominov. Vedno sem pozorna, da ne bodo pretirano iskali, ampak ce vztrajajo pri kompliciranosti, me bodo iskali rocno. Oziroma, ce bom sama izdajala racune na nacin, kot da zafrkavam, bom sama se pobijala, cigavo je kaj in si dajala delo z opomini. Pa iz tega zornega kota glej.

Po moje tisti, ki ti ne more UPNja poslati elektronsko, tudi nima take baze strank, da te ne bi mogel poknižiti ročno. Govoril sem o večjih firmah. Osebno se ne spomnim več kdaj sem videl papiranto položnico na zadnje.

In ja, ko sem na Revolutu pozabil dati sklic v namen so mi že poslali opomin. Resda, ko dokažeš da si plačal, ti strošek opomina stornirajo ampak sitnosti so pa še vedno.
S pravilnim sklicem v namenu ni bilo pa nikoli težav. Pa plačujem tudi za druge.

Zgodovina sprememb…

Izkušnjo težko delim, opomina še nisem dobila, če je bil račun plačan. Se pa vsako leto zgodi, da kaki ni. Se izgubi "na pošti"...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Miha 333 ::

Zato ker folk plačuje s telefonom, tam pa je referenca opcijski podatek oz. moraš kliknit "več podatkov", da se sploh pokažejo polja za referenco. Po pravici povedano, pa se nobenemu ne da več s tem ukvarjat, vključno z mano. Če ni QR, ne bom ročno klofal reference, pika.

Glugy ::

Kako se pa v tujini znajdejo kjer teh referenčnih številk ni?

barakus ::

Ker imaš transakcij manj kot 100 na mesec uporabi cente za sledenje in rok plačila manjši od 30 dni. Prvi stranki daš tolk popusta da je znesek XX,01, pri drugi XX,02 itd. eventuelno prideš spet na ,01 Seveda najprej knjižiš po referenci/namenu centi so samo backup.

Matevz96 ::

Utk je izjavil:

imaš kakšna navodila kako to naredit v excelu?
#hooldthedoor

Ales ::

Miha 333 je izjavil:

Zato ker folk plačuje s telefonom, tam pa je referenca opcijski podatek oz. moraš kliknit "več podatkov", da se sploh pokažejo polja za referenco. Po pravici povedano, pa se nobenemu ne da več s tem ukvarjat, vključno z mano. Če ni QR, ne bom ročno klofal reference, pika.

Katero debilno banko imaš pa to, da v mobilni banki skriva polje za referenco?

Še dobro, da se komu da ukvarjati s tabo, če se tebi ne da z vnosom parih številk... ;)
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mBills v praksi (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
618131882 (9284) ideep
»

Kako placati e-racun, ki je na mailu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
214876 (4081) mm&r
»

Najugodnejša predplačniška MasterCard (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
261115747 (43668) Andro457
»

NLB klik (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5020816 (15368) fosil

Več podobnih tem