Forum » Omrežja in internet » WiFi6 in njegovi vplivi?
WiFi6 in njegovi vplivi?
SomeOne989 ::
Pozdravljeni,
pred časom sem se odločil, da bom mojega ISP-ja pustil pred "vrati" moje hiše in mu vsaj delno onemogočil vpogled v naše omrežje.
Za ta namen sem kupil usmerjevalnik ASUS RT-AX88U Pro, kopico TP-Link upravljanih stikal ter še nekaj ASUS RP-AX58 dostopnih točk. Vse sem lepo povezal in skonfiguriral, omrežja ločil z VLANi, IPTV speljal mimo routerja le do televizorjev (NEO Box), itd ... Se pravi vse potrebno, da mi vse storitve, ki jih Telekom ponuja delujejo ter, da imam ločena podomrežja glede na njihovo namembnost (gosti, IoT, security, infrastructure, WFH line, ter nekaj za vse ostalo...).
Težava, katera me bega je ta, da v roku 5 minut (ali prej) od kar vključim WiFi na routerju ali dostopnih točkah, dobim občutek rahlega pritiska v glavi, ter kot, da bi bil pod nekim malo bol švoh IR panelom oz podoben občutek sprejemanja toplote, ampak zgolj v predelu glave. Sprva sem mislil, da je razlog to, da sem imel med nastavljanjem router na višini ramen cca 1,2m proč od sebe. Ko pa sem vse naprave postavil na njihove lokacije, sem opazil, da se to dogaja tudi ko imam AP tik pod stropom (neodvisno ali je obrnjen pravilno ali na glavo). Na vseh napravah sem izključil 5GHz (če bi bil to razlog) ter pustil samo 2,4GHz pa ni bilo razlike. Vsi simptomi izginejo cca recimo do 10 minut po tem ko ugasnem WiFi oddajnike na omenjenih napravah. Na (Telekomovemu) modemu imam vključena tako 2,4GHz kot tudi 5GHz in nisem nikoli zaznal česa takega. Po hiši imam tudi od prej razpeljan WiFi z uporabo repetitorjev, kateri tudi delujejo tako na 2,4GHz kot tudi na 5GHz, pa prav tako ni bilo nikoli nobenih problemov. Večina IoT naprav je na 2,4GHz, kot tudi nekaj kamer.
Preden sem kupil ASUS RT-AX88U Pro, sem imel še ASUS TUF-AX3000, kateri pa žal ni omogočal nastavitev, katere sem potreboval, toda tudi pri tej napravi sem opažal iste simptome kot pri zgoraj omenjeni.
Edina skupna točka novih naprav, po kateri se razlikujejo od starih je, da so novejše naprave vse Wi-Fi 6. Ali je mogoče že kdo zaznal kaj podobnega?
Razmišljam v smeri, da bi preizkusil še kakšno napravo WiFi 6 kakega drugega proizvajalca, da vidim če se pojavijo podobne težave.
Opazil pa sem tudi, da otrok (2 leti) postane slab(š)e volje (siten), ko priključim WiFi v prostoru kjer se nahaja ali pa če se več časa zadržuje v pisarni, ko je vključen WiFi na novih napravah. Iz tega razloga, še vedno koristim le WiFi iz starih naprav, usmerjanje, VPN in ostalo pa izvajajo nove naprave.
Če ima slučajno kdor koli kakšne podobne izkušnje, bi prosil če jih lahko deli (tudi kako jih je rešil, če je), ker bi rad prišel zadevi do dna, da vidim ali je problem samo v teh napravah ali je boljše, da se rešim vseh Wifi 6 naprav.
Hvala vsem ki ste si vzeli čas za branje :D
pred časom sem se odločil, da bom mojega ISP-ja pustil pred "vrati" moje hiše in mu vsaj delno onemogočil vpogled v naše omrežje.
Za ta namen sem kupil usmerjevalnik ASUS RT-AX88U Pro, kopico TP-Link upravljanih stikal ter še nekaj ASUS RP-AX58 dostopnih točk. Vse sem lepo povezal in skonfiguriral, omrežja ločil z VLANi, IPTV speljal mimo routerja le do televizorjev (NEO Box), itd ... Se pravi vse potrebno, da mi vse storitve, ki jih Telekom ponuja delujejo ter, da imam ločena podomrežja glede na njihovo namembnost (gosti, IoT, security, infrastructure, WFH line, ter nekaj za vse ostalo...).
Težava, katera me bega je ta, da v roku 5 minut (ali prej) od kar vključim WiFi na routerju ali dostopnih točkah, dobim občutek rahlega pritiska v glavi, ter kot, da bi bil pod nekim malo bol švoh IR panelom oz podoben občutek sprejemanja toplote, ampak zgolj v predelu glave. Sprva sem mislil, da je razlog to, da sem imel med nastavljanjem router na višini ramen cca 1,2m proč od sebe. Ko pa sem vse naprave postavil na njihove lokacije, sem opazil, da se to dogaja tudi ko imam AP tik pod stropom (neodvisno ali je obrnjen pravilno ali na glavo). Na vseh napravah sem izključil 5GHz (če bi bil to razlog) ter pustil samo 2,4GHz pa ni bilo razlike. Vsi simptomi izginejo cca recimo do 10 minut po tem ko ugasnem WiFi oddajnike na omenjenih napravah. Na (Telekomovemu) modemu imam vključena tako 2,4GHz kot tudi 5GHz in nisem nikoli zaznal česa takega. Po hiši imam tudi od prej razpeljan WiFi z uporabo repetitorjev, kateri tudi delujejo tako na 2,4GHz kot tudi na 5GHz, pa prav tako ni bilo nikoli nobenih problemov. Večina IoT naprav je na 2,4GHz, kot tudi nekaj kamer.
Preden sem kupil ASUS RT-AX88U Pro, sem imel še ASUS TUF-AX3000, kateri pa žal ni omogočal nastavitev, katere sem potreboval, toda tudi pri tej napravi sem opažal iste simptome kot pri zgoraj omenjeni.
Edina skupna točka novih naprav, po kateri se razlikujejo od starih je, da so novejše naprave vse Wi-Fi 6. Ali je mogoče že kdo zaznal kaj podobnega?
Razmišljam v smeri, da bi preizkusil še kakšno napravo WiFi 6 kakega drugega proizvajalca, da vidim če se pojavijo podobne težave.
Opazil pa sem tudi, da otrok (2 leti) postane slab(š)e volje (siten), ko priključim WiFi v prostoru kjer se nahaja ali pa če se več časa zadržuje v pisarni, ko je vključen WiFi na novih napravah. Iz tega razloga, še vedno koristim le WiFi iz starih naprav, usmerjanje, VPN in ostalo pa izvajajo nove naprave.
Če ima slučajno kdor koli kakšne podobne izkušnje, bi prosil če jih lahko deli (tudi kako jih je rešil, če je), ker bi rad prišel zadevi do dna, da vidim ali je problem samo v teh napravah ali je boljše, da se rešim vseh Wifi 6 naprav.
Hvala vsem ki ste si vzeli čas za branje :D
starfotr ::
Verjetno so težave navidezne, v glavi. Ti veš, da je wifi prižgan in si se zaradi nekega razloga odločil posvetit pozornost temu.
Če bi nekdo ugasnil wifi, ti zagotavljam da izklopa ne bi opazil. Opaziš pa izboljšanje, če sam ugasneš wifi.
Skratka, poskusi odmislit in poiskat vzrok za nastanek teh težav. Morda je globoko v tebi.
Če bi nekdo ugasnil wifi, ti zagotavljam da izklopa ne bi opazil. Opaziš pa izboljšanje, če sam ugasneš wifi.
Skratka, poskusi odmislit in poiskat vzrok za nastanek teh težav. Morda je globoko v tebi.
bojsi ::
Najprej izvedi "blind" test, torej novi wifi ti naj vklopi nekdo drug in brez tvoje vednosti, tako da ne bos vedel, kateri deluje (stari ali novi).
Daniel ::
Vsekakor je praktično nemogoče, da bi občutil razliko med Wifi 5 in Wifi 6, ker gre za iste frekvence in iste oddajne moči.
Sam sem občutil glavobol, ko sem pol metra od glave vklopil Alfa kartico, za katero se je pred leti vedelo, da deluje krepko izven standardnih oddajnih moči. Drugače še sedaj ne vem ali je šlo za placebo ali dejanski vpliv. Imam pa 3 metre stran Wifi 6 AP in ni nobenih težav.
Sam sem občutil glavobol, ko sem pol metra od glave vklopil Alfa kartico, za katero se je pred leti vedelo, da deluje krepko izven standardnih oddajnih moči. Drugače še sedaj ne vem ali je šlo za placebo ali dejanski vpliv. Imam pa 3 metre stran Wifi 6 AP in ni nobenih težav.
_Denny_ ::
Že praktično 25 let imam pri spanju manj kot pol meter stran razne brezžične stvari vseh možnih frekvenc od Mobi Čuka dalje in tudi zdaj sem 98% dneva v neposredni bližini routerjev (2.4GHz router 40cm stran pod pisalno mizo, 2.4GHz/5GHz router 1m stran od mize in obenem 1m od postelje; oboje na max oddajanje z nastavljenimi državami z najmilejšimi omejitvami). Do zdaj še ni bilo niti enega glavobola ali slabosti, ki ne bi bila posledica drugih zdravstvenih težav. Sicer pa - višja je frekvenca, manjša je moč kar se tudi opazi pri dometu in penetraciji zidov; kvečjemu bi prej opazil kaj pri 800MHz LTE kot pa 5GHz wifiju.
Bo pomojem kar placebo...podobno kot so pred leti v neki US soseski tožili enega operaterja zaradi 5G bazne postaje in omenjali hude zdravstvene težave, ko je prišla stvar do sodišča pa je operater brez problema zmagal z "bazna postaja še sploh ni priključena na elektriko" (trenutno ne najdem linka). Stvar lahko preprosto testiraš tako, da se en dan odpoveš telefonu in uporabi interneta na splošno, s trakom prelepiš diode in potem družinskemu članu rečeš, da ti ob naključnih časih vklaplja in izklaplja wifi. Boš potem videl, če bodo iste težave, ko ne boš vedel, če je stvar dejansko prižgana ali ne.
Bo pomojem kar placebo...podobno kot so pred leti v neki US soseski tožili enega operaterja zaradi 5G bazne postaje in omenjali hude zdravstvene težave, ko je prišla stvar do sodišča pa je operater brez problema zmagal z "bazna postaja še sploh ni priključena na elektriko" (trenutno ne najdem linka). Stvar lahko preprosto testiraš tako, da se en dan odpoveš telefonu in uporabi interneta na splošno, s trakom prelepiš diode in potem družinskemu članu rečeš, da ti ob naključnih časih vklaplja in izklaplja wifi. Boš potem videl, če bodo iste težave, ko ne boš vedel, če je stvar dejansko prižgana ali ne.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
denabiker ::
Ena zgodba moja, kaj dela psiha. Smo skočili letos na en dopust v tujino, pa smo dobili sobo na najvišjem nadstropju v hotelu lep pogled na morje, vse super. Vse fajn, od spanja, vsi smo dobro spali, otroci tudi, potem po 3 dneh, ko smo slučajno šli iz sprehoda proti hotelu in tisti dan ni bilo tako močno sonce, da sem gledal tudi visoko in kaj vidim?? POLNO anten na hotelu! F*CK, pa to antene ravno toliko stran, in ene obrnjene, da je snop letel čez sobo, kar smo imeli. To je bilo toliko anten, da ne morem številko napisat, veliko, kot vidiš kje kakšno bazno postajo, pa polno anten nameščenih gor, na gosto naokoli. In potem preostale dni nisem več mogel prav spat, ker sem skos to razmišljal.
nokken ::
Moti te manj kot 100mW nekaj metrov oddaljen WIFI medtem kot te telefon, ki lahko oddaja tudi z do 1W mocjo prislonjen na uho ne moti. Ja to bo. Pac ce te moti ugasnes in imas stvari na kablu ali se boljse, nimas elektronskih naprav po stanovanju.
Nikonja ::
Ne rečem da ni možno, ker obstajajo ljudje kateri so občutljivi na tako sevanje ampak če nisi čutil nič s starim ruterjem, potem pa ni razloga da čutiš z novim, ker je moč signala v EU omejena in nobeden ruter ne more oddajat več kot je dovoljeno kar pomeni da vsi že zdaj delajo na enaki moči. Razlike med wifi5 in 6 je kolk jaz vem samo v širini pasu, na wifi je omejen na 40/80Mhz na 6ki pa gre do 160Mhz, moč oddajanja je enaka, frekvenca je pri obeh enaka 2,4 in 5 Ghz, (wifi6e in 7 podpirata 6Ghz)
toro69 ::
SomeOne989 je izjavil:
,
Opazil pa sem tudi, da otrok (2 leti) postane slab(š)e volje (siten),..
To bi lahko pojasnilo marsikateri problem doma ;)
srus ::
Takoj, ko sem prebral prva dva odstavka tvojega posta, še predno si začel opisovati svoje težave, sem si rekel OCD.
Narediš overkill inštalacijo in konfiguracijo, da ti ISP ne bo stikal po tvojem omrežju?
Narediš overkill inštalacijo in konfiguracijo, da ti ISP ne bo stikal po tvojem omrežju?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri router? (strani: 1 2 3 4 … 128 129 130 131 )Oddelek: Kaj kupiti | 1283076 (2076) | BlaY0 |
» | kateri wifi extenderOddelek: Kaj kupiti | 1398 (273) | Ijus |
» | Router za običajnega uporabnika na optiki (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 10341 (8577) | XS!D3 |
» | WiFi - prihodnost 2.4GHzOddelek: Omrežja in internet | 6584 (5973) | blackbfm |
» | Wi-Fi nevaren?Oddelek: Strojna oprema | 7553 (5772) | alexa-lol |