Forum » Informacijska varnost » Blokirani porti
Blokirani porti
Metabond ::
Kako lahko poiščem kateri porti so odprti v javnem wi-fi omrežju? Poskusil sem ukaz v CMD netstat -a vendar dobim enake rezultate ne glede na to, če sem priklopljen preko wifi-ja ali pa hotspota na telefonu.
Nato sem poskusil z testerjem za forwardirane porterje na routerju: https://www.yougetsignal.com/tools/open...
Pokaže da je nek port na računalniku zaprt (use current IP), četudi sem se uspešno povezal na domačo kamero?! Potrdi pa, da je na mojem domačem routerju ta port seveda odprt (forwardiran).
Nato sem poskusil z testerjem za forwardirane porterje na routerju: https://www.yougetsignal.com/tools/open...
Pokaže da je nek port na računalniku zaprt (use current IP), četudi sem se uspešno povezal na domačo kamero?! Potrdi pa, da je na mojem domačem routerju ta port seveda odprt (forwardiran).
mihagr ::
Porti so zaprti za zunanji svet -izven domačega usmerjevalnika, na pa za notranji svet. Zato moraš take preglede delati "od zunaj" torej z neke spletne strani, ki pregleda in preizkusi vse porte v tvojem usmerjevalniku in ti posreduje rezultat pregleda. Znotraj svojega omrežja to lahko narediš samo z direktnim priklopom - kabel UTP na usmerjevalnik in pregledaš tabelo z forward-iranimi porti.
Po "default-u" -začetna nastavitev večine domčih usmerjevalniku imajo odprte porte v glavnem vse tiste, ki so že navedeni na tisti tvoji slikici, ki si jo prilimal. To pa zato, ker so to porti, ki jih uporabljajo standardne aplikacije od http do ftp, pošte itd.
Po "default-u" -začetna nastavitev večine domčih usmerjevalniku imajo odprte porte v glavnem vse tiste, ki so že navedeni na tisti tvoji slikici, ki si jo prilimal. To pa zato, ker so to porti, ki jih uporabljajo standardne aplikacije od http do ftp, pošte itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mihagr ()
feryz ::
Za nastavitve ruterja oz., kot ti praviš, pregled forwardiranih portov, pa res ne rabiš direktnega priklopa. Gre čisto lepo prek wifija.
Rabiš pa direktnega admina in geslo, to pa ja.
Rabiš pa direktnega admina in geslo, to pa ja.
Metabond ::
@mihagr
Hm, ni mi čisto jasno! Tester katerega url sem prilimal, je na nekem tretjem serverju. Torej od zunaj testira porte na domačem ruterju kakor tudi na računalniku povezanem preko javnega wifi-ja ali hotspota. Pravkar sem od doma, priklopljen na svoj ruter preveril dotični port na njem in je odprt. Zakaj ne da enakega rezultata za računalnik povezan v internet preko hotspota ki lahko dostopa do tega porta?
Edino kar mi pade na pamet je, da tuje omrežje na katerega je povezan računalnik s katerega od drugod dostopam do svojega ruterja ne rabi imet odprtega istega porta v svet. Torej nekaj drugega na tem javnem wifi-ju blokira povezavo?
Hm, ni mi čisto jasno! Tester katerega url sem prilimal, je na nekem tretjem serverju. Torej od zunaj testira porte na domačem ruterju kakor tudi na računalniku povezanem preko javnega wifi-ja ali hotspota. Pravkar sem od doma, priklopljen na svoj ruter preveril dotični port na njem in je odprt. Zakaj ne da enakega rezultata za računalnik povezan v internet preko hotspota ki lahko dostopa do tega porta?
Edino kar mi pade na pamet je, da tuje omrežje na katerega je povezan računalnik s katerega od drugod dostopam do svojega ruterja ne rabi imet odprtega istega porta v svet. Torej nekaj drugega na tem javnem wifi-ju blokira povezavo?
mihagr ::
feryz
to kar praviš je samo izjema, ker po default nastavitvah routerja -vsaj malo boljšega, je dostop do nastavitev po wifi omrežju onemogočena. Vsakemu, ki se uspe prebiti to tvojega wifi omogočiš tudi večjo možnost vstopa v nastavitve. Sploh zaradi malomarnosti uporabnikov do varnosti svojega lastnega omrežja. Preko kabla pa lahko to stori samo ob fizični pristnosti pri router-ju.
Metabond
Najprej ugotovi številko tega porta, da ugotoviš za kaj se uporablja, potem pa naprej ugotavljaj kaj in kako.
to kar praviš je samo izjema, ker po default nastavitvah routerja -vsaj malo boljšega, je dostop do nastavitev po wifi omrežju onemogočena. Vsakemu, ki se uspe prebiti to tvojega wifi omogočiš tudi večjo možnost vstopa v nastavitve. Sploh zaradi malomarnosti uporabnikov do varnosti svojega lastnega omrežja. Preko kabla pa lahko to stori samo ob fizični pristnosti pri router-ju.
Metabond
Najprej ugotovi številko tega porta, da ugotoviš za kaj se uporablja, potem pa naprej ugotavljaj kaj in kako.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Windows 8.1 brez internetaOddelek: Pomoč in nasveti | 1125 (658) | Klemen86 |
! | [Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Omrežja in internet | 341128 (41584) | ignats |
» | Varnost statičnega IP? Davčna blagajna (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 16740 (14362) | Er333 |
» | Spletna aplikacija - lasten SMTP strežnikOddelek: Omrežja in internet | 3250 (2700) | Klenobo |
» | ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?Oddelek: Omrežja in internet | 4885 (4404) | SasoS |