» »

Nova verzija Call of Duty povečala internetni promet

Nova verzija Call of Duty povečala internetni promet

Slo-Tech - Minuli petek je izšla nova verzija priljubljene igre Call of Duty: Black Ops 6, ki si jo kupci kot večino vsebin dandanes pretočijo kar s spleta. Druge možnosti pravzaprav ni, saj je paket ogromen. Verzija za PlayStation obsega 84,4 GB, za osebne računalnike (PC) pa presega 100 GB. Kdor je snel še Modern Warfare II in III z vsemi dodatki in prevodi se je približal 300 GB. To pa so že številke, ki so vidne tudi z aviona. V tem primeru so avion operaterji.

Ameriški operater Comcast je sporočil, da so minuli teden zaznali 19-odstotno povečanje internetnega prometa. V ZDA je sicer to še posebej relevanten podatek, ker internetni paketi nimajo nujno neomejenega prenosa podatkov. Xfinity, kakor se imenuje Comcast v odnosu do naročnikov, v večini zveznih držav omejuje prenos podatkov na 1,2 TB na mesec, kar je 40 GB na dan. Tovrstne omejitve so sicer predmet preiskav regulatorjev, ki dvomijo o njihovi nujnosti, a za zdaj ostajajo. In prenos polnega paketa s 300 GB predstavlja kar četrtino mesečne porabe. Ob tem Comcast sicer poudarja, da se meji 1,2 TB približa le pet odstotkov naročnikov.

Podobne trende sicer opazimo tudi ob športnih dogodkih ali pa na primer ob izrednih dogodkih, kot so bile lanske poplave. Še posebej pa je bilo očitno med pandemijo, ko se je velik del našega življenja preselil na splet.

10 komentarjev

apcm ::

1,2 TB omejitev se mi zdi zelo bizarna. Jaz jo mesečno konkretno prekoračim:
 mesečni prenos

mesečni prenos

MrStein ::

Jaz pa ne.

Kaj pa zdaj?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

filip007 ::

Priden, priden, glede na to da ni 4k signala, ni kakšne posebne potrebe po TB.
Trevor Philips Industries

Ashrack ::

apcm je izjavil:

mesečni prenos

mesečni prenos

OpenWRT?
....

Ashrack je izjavil:

apcm je izjavil:

mesečni prenos

mesečni prenos

OpenWRT?

ne; gentoo gnu/linux na routerju in vnstatd+vnstati za generiranje slik.

dexterboy ::

Ta debilizem omejitve prenosa podatkov je tehten razlog, da se postavi ISP operaterje pred zid in vpreže strelski vod. Omejitev je lahko samo v sami infrastrukturi in času, saj je dan (ali pa mesec) omejen. Torej če imaš 25 Mbit download, ne moreš na mesec prenesti več kot 2,5 MB/sec. Grobi izračun (9000 MB/uro) X 720 ur na mesec je cca. 6500 GB na mesec. Seveda se NIKOLI ne pretaka max. promet NON-STOP, kar pomeni, da je ta omejitev... hebanje folka v glavo. Če imam infrastrukturo, ki je zmožna takšnega prometa (vem, strank je mnogo), je veliko bolje, če dvignem paket za par fičungov pa omogočim neomejen promet... win win kombinacija. Jaz dobim več, klientela pa tudi srečna kot lisička :)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Že omejitev pasovne širine je umetno ustvarjen problem. Operater take pasovne širine nikakor ne zagotavlja, na trenutke lahko pade krepko pod to prodajano količino, obenem pa mejo tudi arbitrarno postavi -- v danem trenutku je na voljo mnogo več pasovne širine, kot je imaš dovoljene.

Kar se tiče GPONa z 2,5 gbit/s k uporabniku, je največja zagotovljena pasovna širina ~80 mbit/s, ko se teh 2,5 gbit/s pasivno razdeli med 32 uporabnikov, ki stalno vlečejo, kolikor le morejo. Precej daleč torej od ponujenih 350. Da o omejitvah kasneje na operaterjevi infrastrukturi ne govorimo.

Večino časa sicer teh 32 uporabnikov ne vleče ničesar, torej bi bilo za enega uporabnika, ki želi prenesti 100 GB datotek od nekod, veliko bolje uporabiti vseh 2,5 gbit/s (oziroma zaradi tehničnih omejitev pri njemu do gigabita), ki mu jih infrastruktura omogoča. Ampak seveda trči v operaterjevo umetno ustvarjeno omejitev. Konec koncev mora nekdo plačati vse te kable. In korupcijo.

kixs ::

Windows pravi za zadnjih 30 dni pretoceno cca 1.4TB in to na liniji 7/1 :lol: Potem nekaj dodajo tablice in YT na TV-ju. Tako bi na mesec rabil cca 1.5TB prenosa.

Glede na smesno hitrost sem seveda razmisljal o 4G/5G pri HoT in neomejen paket, ki pa je seveda omejen na 1TB prenosa :(

neooo ::

apcm je izjavil:

Že omejitev pasovne širine je umetno ustvarjen problem. Operater take pasovne širine nikakor ne zagotavlja, na trenutke lahko pade krepko pod to prodajano količino, obenem pa mejo tudi arbitrarno postavi -- v danem trenutku je na voljo mnogo več pasovne širine, kot je imaš dovoljene.

Kar se tiče GPONa z 2,5 gbit/s k uporabniku, je največja zagotovljena pasovna širina ~80 mbit/s, ko se teh 2,5 gbit/s pasivno razdeli med 32 uporabnikov, ki stalno vlečejo, kolikor le morejo. Precej daleč torej od ponujenih 350. Da o omejitvah kasneje na operaterjevi infrastrukturi ne govorimo.

Večino časa sicer teh 32 uporabnikov ne vleče ničesar, torej bi bilo za enega uporabnika, ki želi prenesti 100 GB datotek od nekod, veliko bolje uporabiti vseh 2,5 gbit/s (oziroma zaradi tehničnih omejitev pri njemu do gigabita), ki mu jih infrastruktura omogoča. Ampak seveda trči v operaterjevo umetno ustvarjeno omejitev. Konec koncev mora nekdo plačati vse te kable. In korupcijo.

Ma kaksen gpon, se v 80% ze uporablja xgpon, ki pa zagotavlja vecjo pasovno sirino med uporabnike ki si jo delijo. medtem jaz bogu za hrbton na pon optiki, se nikoli ob vseh prizganih tv 3-4 in downloadu 400mbit/s tudi zvecer pozimi ob 20 uri nisem dozivel da bi padla hitrost. verjamem da se lahko zgodi. mogoce prej v mestu kjer je vec uporabnikov. ampak pomoje redko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neooo ()

Če si res bogu za hrbtom, ti hitrost ne bo padla, ker tam ni veliko drugih, ki bi ti odžirali deljen bandwidth. Ampak moj point je bil tudi; da bi ti lahko pustili celotno razpoložljivo pasovno širino, ko je na voljo, pa ti je ne, s čimer umetno ustvarjajo povpraševanje in omejitve.

Jaz nimam xgpon, ne vem kje si staknil teh nadvse sumljivo velikih 80%. Je sploh 80% prikljičkov na optiki? Ne dam roke v ogenj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2813284 (7200) jype
»

Microsoft ne bo več ponujal neomejenega oblačnega prostora naročnikom na Office 365 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
8329688 (24157) Lonsarg
»

Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6820894 (18354) Senitel
»

Hud udarec za nevtralnost interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5326576 (24030) poweroff

Več podobnih tem