Forum » Strojna oprema » Težave z ramom DDR5 - 4 palčke
Težave z ramom DDR5 - 4 palčke
Robi :P ::
Pozdravljeni,
po enem dnevu in poskušanju vsega mogočega sem danes obupal zato se obračam na vas. In sicer problem je sledeč, prej sem imel 2x 16GB DDR5 rama 4800MHz zaradi potreb po malo več sem se odločil da vzamem idetičen kit le večjo kapacetito torej 2x 32GB... Matična ima podporo do 128GB prav tako procesor.Pazil sem le to da sem vzel identične rame v izogbi problemom... Amapak tukaj se zatakne včeraj dam not in nič ne pride niti mimo POST-a v windows sem prišel enkrat ko se je po stotem cmos resetu končno odločil da bo prebal rame nato sem prenesel nov bios oz update in potem sem bil na istem kot prej... Plošča sicer rame zazna amapak po parih neuspesnih POST-ih vrze v bios kjer kaže pravo kapaciteto ramov in frekvenco delovanje pa avtomatsko zniža na 3600MHz, kar ni problem če bi bilo treba malo spustit frekvenco. Ampak da bodo delovali pod 3000Mhz pa raje uporabljam 64gb na 4800MHz kot 96GB na -3000MHz. Računalnik se uporablja za foto in video produkcijo ter gaming... Zaenkrat bo 64GB dovolj zato sem razmišljal da si ne delam problemov in enostavno 32GB prodam ampak če ve kdo kako usposobit zadevo pa nebi bilo slabo imeti nekaj rezerve za prihodnost...
Specifikacije računalnika so sledeče:
Matična: Asus ROG Strix B660-G gaming wifi
Procesor: INTEL Core i7 12700K
Rami : KINGSTON FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5-4800MHz CL38 + KINGSTON FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5-4800MHz
Grafična : ASUS TUF GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC
Napajalnik: COOLER MASTER MWE Gold V2 Full modular
850W ATX 2.52
Diskovje in ostalo predvidevam da nima neke veze s problemom...
Poskusil sem sledeče:
Eno po eno in dve po dve palčki - zadeva deluje tako da palčke so brezhibne tudi memtest je šel skozi bp
Vse reže in možne kombinacije palčk z vsemi štirimi - ne dela
BIOS reset po vsakem posegu oz menjavi rež + BIOS update - ne dela
XMP I, XMP II,Intel OC profile, stock in z dvigom voltaže na 1.4V + PMIC voltage iz sync na by PMIC - ne dela nobena kombinacija
AUTO nastavitve za ram - POSTalo enkrat slo v windows in nikoli več
Ko me je spustilo v windows sem posodobil use driverje v asus rog centru in firmware ampak nič...
Ročno nižanje frekvecne od 4800 pa vse do 2667MHz - ne dela na 1.4V ali auto nima veze
Računalnik sem seveda pustil med vsakim spreminjanjem 10/15min da je dal skozi RAM " training " ampak brez uspeha vse kar je bilo AUTO nastavitev pa je sam po 5min "traninga" vrgel v bios zaradi preveč neuspešnih POSTov... Če ve še kdo kak trik prosim za pomoč sicer pa prodam 32GB DDR5... Prilagam se sliko ramov oz etiket če je komu v pomoč da vidi točne oznake...
po enem dnevu in poskušanju vsega mogočega sem danes obupal zato se obračam na vas. In sicer problem je sledeč, prej sem imel 2x 16GB DDR5 rama 4800MHz zaradi potreb po malo več sem se odločil da vzamem idetičen kit le večjo kapacetito torej 2x 32GB... Matična ima podporo do 128GB prav tako procesor.Pazil sem le to da sem vzel identične rame v izogbi problemom... Amapak tukaj se zatakne včeraj dam not in nič ne pride niti mimo POST-a v windows sem prišel enkrat ko se je po stotem cmos resetu končno odločil da bo prebal rame nato sem prenesel nov bios oz update in potem sem bil na istem kot prej... Plošča sicer rame zazna amapak po parih neuspesnih POST-ih vrze v bios kjer kaže pravo kapaciteto ramov in frekvenco delovanje pa avtomatsko zniža na 3600MHz, kar ni problem če bi bilo treba malo spustit frekvenco. Ampak da bodo delovali pod 3000Mhz pa raje uporabljam 64gb na 4800MHz kot 96GB na -3000MHz. Računalnik se uporablja za foto in video produkcijo ter gaming... Zaenkrat bo 64GB dovolj zato sem razmišljal da si ne delam problemov in enostavno 32GB prodam ampak če ve kdo kako usposobit zadevo pa nebi bilo slabo imeti nekaj rezerve za prihodnost...
Specifikacije računalnika so sledeče:
Matična: Asus ROG Strix B660-G gaming wifi
Procesor: INTEL Core i7 12700K
Rami : KINGSTON FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5-4800MHz CL38 + KINGSTON FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5-4800MHz
Grafična : ASUS TUF GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC
Napajalnik: COOLER MASTER MWE Gold V2 Full modular
850W ATX 2.52
Diskovje in ostalo predvidevam da nima neke veze s problemom...
Poskusil sem sledeče:
Eno po eno in dve po dve palčki - zadeva deluje tako da palčke so brezhibne tudi memtest je šel skozi bp
Vse reže in možne kombinacije palčk z vsemi štirimi - ne dela
BIOS reset po vsakem posegu oz menjavi rež + BIOS update - ne dela
XMP I, XMP II,Intel OC profile, stock in z dvigom voltaže na 1.4V + PMIC voltage iz sync na by PMIC - ne dela nobena kombinacija
AUTO nastavitve za ram - POSTalo enkrat slo v windows in nikoli več
Ko me je spustilo v windows sem posodobil use driverje v asus rog centru in firmware ampak nič...
Ročno nižanje frekvecne od 4800 pa vse do 2667MHz - ne dela na 1.4V ali auto nima veze
Računalnik sem seveda pustil med vsakim spreminjanjem 10/15min da je dal skozi RAM " training " ampak brez uspeha vse kar je bilo AUTO nastavitev pa je sam po 5min "traninga" vrgel v bios zaradi preveč neuspešnih POSTov... Če ve še kdo kak trik prosim za pomoč sicer pa prodam 32GB DDR5... Prilagam se sliko ramov oz etiket če je komu v pomoč da vidi točne oznake...
- spremenilo: Robi :P ()
joez7 ::
RAbiš 4x identične. Prodaj 2x16. Če rabiš več, kupi še 2 identična 2x32. Nisi prvi, ki si naletel na ta problem. V navodilih od matične si preberi, če ti sploh podpira tvoje rame v konfiguraciji 4x.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
64GB kit naj nebi bil podprt sploh ampak posamezno deluje my bad za 32 sem pred nakupom preveril in sem sklepal da bo identičen kit deloval bp seveda z večjo kapaciteto... Pri DDR1-4 si lahko mešal boga pa pol če je bil pa isti tip rama je pa itak špilalo pr DDR5 se pa zgleda fajn zakomplicira... torej najboljš da prodam 32GB pa upam da ne bo potrebe po več dokler bo kišta delala oz. če bo menjat sistem v izogib nedelovanju 4 palčk
Big_Al ::
Jarno ::
Če so 2x16GB single rank, 2x32 GB moduli pa double rank, potem že tukaj vidim težavo.
Načeloma lahko preveriš v cpu-z, kako delujejo vstavljeni moduli.
Načeloma lahko preveriš v cpu-z, kako delujejo vstavljeni moduli.
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
joez7 ::
64GB kit naj nebi bil podprt sploh ampak posamezno deluje my bad za 32 sem pred nakupom preveril in sem sklepal da bo identičen kit deloval bp seveda z večjo kapaciteto... Pri DDR1-4 si lahko mešal boga pa pol če je bil pa isti tip rama je pa itak špilalo pr DDR5 se pa zgleda fajn zakomplicira... torej najboljš da prodam 32GB pa upam da ne bo potrebe po več dokler bo kišta delala oz. če bo menjat sistem v izogib nedelovanju 4 palčk
Če maš možnost, se dogovori z prodajalcem 64 kita. Naj ti posodi še en kit 64gb. Maš 90% verjetnost, da ti bo delalo. morajo pa biti vse štiri palčke identične. Je pa 128 max za tvojo plato.
https://rog.asus.com/motherboards/rog-s...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Poskusi z dvema RAM-oma hitrost fiksirati na 3600. Če bo BOOT uspešen, dviguj do hitrosti ko bo delalo BP.
Poizkusil ampak žal brez uspeha...
Če maš možnost, se dogovori z prodajalcem 64 kita. Naj ti posodi še en kit 64gb. Maš 90% verjetnost, da ti bo delalo. morajo pa biti vse štiri palčke identične. Je pa 128 max za tvojo plato.
https://rog.asus.com/motherboards/rog-s...
Verjetno bi se dalo zmenit ampak mi je brezveze dajat 200eur ce je mam trenutno 64GB dovolj
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Robi :P ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 19724 (3130) | D3m |
» | Dodatnih 32 GB ramaOddelek: Kaj kupiti | 1262 (614) | Nesta |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 205026 (52598) | FireSnake |
» | DDR5: kaj prinaša? Špekulacije in dejstva (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 15823 (8033) | FireSnake |