» »

V penzijo 2024 ali 2025

V penzijo 2024 ali 2025

dejan95 ::

Pozdravljeni. Oba starsa ze izpolnjujeta pogoje za penzijo, a sta oba se delovno aktivna. V penzijo sta imela plan iti v naslednjem letu.

Vceraj pa sta v oddaji "Dobro jutro" dobila nasvet, da je zaradi nove uskladitve plac veliko bolj priporocljivo iti v penzijo v letosnjem letu, ker bo v tem orimeru penzija bistveno vecja.

Mi zna kdo to malo bilje obrazloziti n svetovati?

Hvala!

ToniT ::

Kaj če bi na SPIZU preverila, kaj pomeni za njiju, če gresta v pokoj letos ali drugo leto. Z veseljem jima bodo naredili izračune.

Na SPIZ-u so se opravicili, da imajo trenutno prevec dela.

Mato989 ::

dejan95 je izjavil:

Na SPIZ-u so se opravicili, da imajo trenutno prevec dela.

:)) In to mi plačujemo... kako lepo kajne
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tikitoki ::

ToniT je izjavil:

Kaj če bi na SPIZU preverila, kaj pomeni za njiju, če gresta v pokoj letos ali drugo leto. Z veseljem jima bodo naredili izračune.

Ce se obeta sprejetne kaksnih negativnih sprememb, jim ti izracuni ne bodo kaj veliko koristili.

mambli ::

Če imata digitalni certifikat, si lahko sama pogledata informativni izračun: https://www.zpiz.si/cms/content2019/vst...

ToniT ::

tikitoki je izjavil:

ToniT je izjavil:

Ce se obeta sprejetne kaksnih negativnih sprememb, jim ti izracuni ne bodo kaj veliko koristili.

Po zakonu je najdaljši odpovedni rok 60 dni, tako da je še dovolj časa, če želita iti v penzijo letos.

Drugače pa še zmeraj potekajo pogovori o pokojninski reformi in do pomladi 2025 ne bo nobene spremembe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ToniT ()

FrRoSt ::

dejan95 je izjavil:

Pozdravljeni. Oba starsa ze izpolnjujeta pogoje za penzijo, a sta oba se delovno aktivna. V penzijo sta imela plan iti v naslednjem letu.

Vceraj pa sta v oddaji "Dobro jutro" dobila nasvet, da je zaradi nove uskladitve plac veliko bolj priporocljivo iti v penzijo v letosnjem letu, ker bo v tem orimeru penzija bistveno vecja.

Mi zna kdo to malo bilje obrazloziti n svetovati?

Hvala!

Takole! ;)
Ponavadi, ali pa včasih, je bilo bolje, da si šel v penzijo naslednje leto, torej s 1.1.

Vendar pa sem tudi jaz letos ujel Papeževo izjavo, da je ( letos) bolje iti v penzijo 31.12 kakor 1.1.25!
Očitno se bodo okoliščine izračuna spemenila, tako da je letos konec leta boljša varianta. Koliko višja ali bistveno višja, je pa drugo vprašanje! ;)
NE pozabi, da moraš 2 meca prej obvestiti spiz in delodajalca, da greš v penzijo! Menda zakonska obveznost ali rok!

Seveda je to tako, generalno in na splošno gledano! Se pravi, če se upokojita letos, bosta imela nekaj boljšo penzijo... lahko 10 ali pa celo 20€/mesec! Ne vem, kako in za koliko se spreminja izračun!
Poleg tega imata verjetno oba starša še možnost podalkšanja, ko hodita v službo in sta že v penziji. V tem primeru, če se ne motim in imam stare podatke, poleg plače dobiš se 30 ali 40% penzije, bruto, po davkih nekoliko manj, vsako naslednje leto, ki ga tako delaš, do 3 let, pa se ti pokojnina poveča za 3%/ leto, menda pa velja tidi za polovico oz. 6 mesecev, kar v zem primeru znese 1,5%.

Torej! Na kratko bi svetoval takole: se upokojita letos, tako se jima izračuna in določi penzija, potem pa, če hočeta in lahko, delata še (nekaj let naprej).

To tako, nekako bolj informativno, za lažjo odločitev! Dejansko pa morata iti na spiz, tudi če je gužva, se pogovoriti, odločiti in jim povedati katero varianto naj jim naredijo oz jo želita.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

mancslo ::

Plača + 40% penzije je.

Menda je tako ja, sem tudi ujel ta podatek. Samo menda odbijejo se neke davke in prispevke, tako da neto ti ne dobiš 40%, ampak kar nekaj % manj.
komu zvoni; zvoni tebi.

@FrRoSt najlepsa hvala.

kixs ::

Ce kaj pomaga, je nov clanek na to temo:
https://www.rtvslo.si/slovenija/zpiz-ug...

vette ::

Samo v razjasnitev. Ko vlečeš 40% penzije, si v rednem delovnem razmerju, ne v penzionu.

Meni na ZPIZ po telefonu na hitro trdijo, da je zame ugodneje v pokoj letos in ne 1.4.2025, ko bi imela eno leto več kot 40 let delovne dobe in s tem 3 % višjo osnovo. O številkah po telefonu ne morejo dati podatkov, ponovni izračun preko spleta traja cca 2 meseca, kar je prepozno glede na 2 mesečni odpovedni rok. Pa tudi jasno ne znajo povedati kakšna bi bila razlika - 20 ali 50 eur?? Tako, da sem tudi sama v dilemi.

MadMicka ::

Ne vem po kakšni logiki bi bilo bolje, da se upokojiš ze letos. Sigurno bo 1.4.2025 pokojnina višja, ker bo pač višja osnova, uskladitev pa tako ali tako velja in letos in drugo leto...

Res je!! Samo pokojnino imaš določeno in izračunano! Je pa ta detajl potebno preveriti na Zpizu!

Kolega ravno sedaj izpolnjuje, to triletno obdobje. In je nekaj preklinjal in komuniciral s zpizom, ker bo padel v 20% obrok penzije, da zpis sam nič ne posodobi, da naj mu prištejejo k izračunu pokojnine še tistih 9% in da bo od tega povišanega zneska prejemal tisto 20% nadomestilo za pokojnino.

Najbolje bodo odgovorili na šalterju zpiza. To so sicer "majhne", a pomembne cake!!
komu zvoni; zvoni tebi.

Hja, pravkar sem pristala na trdih tleh in se moram kar takoj delno popraviti. Za vsako dopolnjeno leto po 40 dobiš 1,36 % in NE 3%. Tisto naj bi veljalo do leta 2019, tako referentka po telefonu...

Druga stvar pa je, če se upokojiš 30. dec. 2024, leto 2024 baje ne gre v izračun osnove.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vette ()

velikBrokoli ::

Zakaj pa ne bi uporabili tiste spletne strani od ZPIZa, kjer je kalkulator za izračun penzije? Se prijaviš s svojim digitalnim certifikatom pa ti vse izpiše.

svecka ::

vette je izjavil:

Hja, pravkar sem pristala na trdih tleh in se moram kar takoj delno popraviti. Za vsako dopolnjeno leto po 40 dobiš 1,36 % in NE 3%. Tisto naj bi veljalo do leta 2019, tako referentka po telefonu...

Druga stvar pa je, če se upokojiš 30. dec. 2024, leto 2024 baje ne gre v izračun osnove.

Tole je iz uradne strani gov.si, tako da ne vem kdo ti zdaj bučke prodaja, ker po spodnjih informacijah pride za 1 leto 3%.

Višji odmerni odstotek

Če ste dopolnili najmanj 60 let starosti ter 40 let pokojninske dobe brez dokupa in odložite uveljavitev pravice do starostne pokojnine, se vam vsako nadaljnje leto pokojninske dobe brez dokupa, dopolnjeno v obveznem zavarovanju po 1. januarju 2020, vendar največ do treh let zavarovanja, ovrednoti tako, da je vsakih šest mesecev pokojninske dobe brez dokupa vrednih 1,5 odstotka.

https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/del...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

Izračun se spreminja in se bo tudi spreminjal... na slabše za upokojence.
Ne vem pa, katere info so ažurne oz verodostojne!?
Od referentke ali iz uradne gov spletne strani!?? :))
Nimam digitalnega certifikata tudi jaz!! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

@svecka, poznam to z gov.si, ampak 0,68 % za pol leta čez 40 je v mojem informativnem izračunu na e-SPIZ. Preverjala sem še po telefonu in so mi rekli, da tako pač je od leta 2019.
Očitno meni hočejo prodati bučke, ker tudi Zakon o pok. in inv. zav., 37. čl., odstavek 8, pravi 3% na leto. Pa tudi sam informatini izračun ima na eni od strani pod Zakaj ne takoj v penzijo, povezavo do gov.si.
Prejšnji izračun za 40% penzije k plači so vodili v Ravnah na Koroškem, kako je zdaj ne vem. Imam pa občutek, da čim po telefonu poveš EMŠO, te vežejo v izpostavo kamor so te dodelili.

Furbo ::

Čim prej v penzijo seveda, vsi delate izračune, kot da boste živi še 300 let.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

kow ::

To je posplosevanje. Za marsikoga je verjetno smiseln postopen (manjse stevilo ur - ce je taka varianta mozna) prehod v penzijo.

_marc_ ::

Tudi jaz sem v dilemi ali v penzijo letos ali naslednje leto. Včeraj sem bil na ZPIZ-u kjer so mi po mojem mnenju, kar dobro razložili to zadevo. Če se upokojiš letos(do 31.12.24), se pri izračunu upošteva uskladitev 8.8%, ki je bila za leto 2023, če pa se upokojiš naslednje leto, pa bo ta procent med 3 do 4%. Glede % uskladitve za naslednje leto so to samo špekuliranja, zato je vsak izračun višine pokojnine, ki zajema tudi leto 2024 samo približen. V nobenem primeru pa ne moreš v enem letu doseči razlike v uskalditvi, razen, če imaš v zadnjem letu toliko večjo plačo, da se ti to pozna v 24 letnem obdobju.

Lepo so ti razložili. Torej gre (verjetno) za nekje dobre 4%, kar je pri penziji 800€ znese cirka 30€/mesec. :D
Ali ti ta izračun za pokojnino velja, tudi če še naprej delaš, kakšno leto ali dve, in se upošteva, je pa (drugo) vprašanje.
Se je kdo o tem pozanimal!?
komu zvoni; zvoni tebi.

mancslo ::

Po tej logiki grejo penzije za tiste ki bodo šli 2025 4%dol. Ali je to že del reforme?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokojninska reforma 2023- (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
887548 (5500) zobnik
»

450.000 upokojencev ima več kot 700 evrov pokojnine (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15119009 (13931) tevtoni
»

Pokojnina in prekinitev zaposlitve

182489 (1239) UganiKdo
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

5211645 (8861) solatko

Več podobnih tem