Forum » Mobilne tehnologije » Bob zaračunal prenos podatkov v tujini, kljub izklopljenim podatkom
Bob zaračunal prenos podatkov v tujini, kljub izklopljenim podatkom
C3l3b0rn ::
Pozdravljeni,
2 tedna nazaj sem bil v Švici, kjer sem imel že od začetka potovanja iz Brnika izklopljen prenos podatkov in ga tudi nisem nikoli vklapljal. V Švici sem prejel obvestila o 6 MMSih, ki jih zaradi izklopljenih podatkov seveda nisem prenesel. Ko sem se vrnil v EU/EEA območje, sem podatke nazaj vklopil in 5 MMSov prenesel (potrebno je bilo za vsakega pritisnit na ikonco za prenos). Danes pa me pričaka račun, na katerem vidim, da so mi računali cca 10€ prenos 800KB podatkov v tujini (8*100KB na računu).
Zanima me ali je kdo že imel podobno izkušnjo in kako ste ravnali?
2 tedna nazaj sem bil v Švici, kjer sem imel že od začetka potovanja iz Brnika izklopljen prenos podatkov in ga tudi nisem nikoli vklapljal. V Švici sem prejel obvestila o 6 MMSih, ki jih zaradi izklopljenih podatkov seveda nisem prenesel. Ko sem se vrnil v EU/EEA območje, sem podatke nazaj vklopil in 5 MMSov prenesel (potrebno je bilo za vsakega pritisnit na ikonco za prenos). Danes pa me pričaka račun, na katerem vidim, da so mi računali cca 10€ prenos 800KB podatkov v tujini (8*100KB na računu).
Zanima me ali je kdo že imel podobno izkušnjo in kako ste ravnali?
amacar ::
Ni kriv bob. To je ze star problem, kjer telefon lahko vseeno prenese nekaj podatkov, ce si na LTE/5G, kljub temu, da imas izklopljene podatke.
Iz njihove strani: https://www.bob.si/svetovalnica/odhod-v...
izklopi prenos podatkov!
si vedel da se pametni telefoni pogosto poskušajo povezati z internetom? tvoj telefon namreč skozi cel dan preverja ali imaš kakšno novo sporočilo, ali je potrebna posodobitev in tako dalje. zato ti bob svetuje, da mobilni internet redno izklapljaš in ga vklopiš le po potrebi ali pa rajši uporabiš lokalni wi-fi.
POZOR! izklop mobilnih podatkov pa vedno žal ni dovolj. zaradi uvedbe LTE omrežja in načina njegovega delovanja, se lahko tvoj telefon poskuša povezati v mobilni internet, tudi če imaš prenos podatkov izklopljen! pri tem pride do prenosa manjših količin mobilnih podatkov, vendar lahko to v določenih državah povzroči visoke stroške. zato bi bob svetuje, da dodatno izklopiš mobilno gostovanje ter spremeniš izbrano omrežje iz 4G/LTE na 3G.
OutOfTheBox ::
Ja, stara fora odkar obstaja 4G. Tudi na tem forumu prežvečena že neštetokrat, neodvisna od operaterja. Edina rešitev je izklop mobilnega telefona v času potovanja.
Si pa poceni prišel skozi da si se to naučil. Moja tašča je bila ob 200€ (pa tudi to je še relativno poceni). Eni so dobili račune po več tisoč €.
Si pa poceni prišel skozi da si se to naučil. Moja tašča je bila ob 200€ (pa tudi to je še relativno poceni). Eni so dobili račune po več tisoč €.
C3l3b0rn ::
Hvala za hiter odgovor obema.
Zgleda je potem to krivo, da sem imel opcijo 4G/3G/2G za prednostna omrežja vklopljeno
Podatkovno gostovanje sem pa sicer imel izklopljeno.
Zgleda je potem to krivo, da sem imel opcijo 4G/3G/2G za prednostna omrežja vklopljeno
Podatkovno gostovanje sem pa sicer imel izklopljeno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: C3l3b0rn ()
2dark ::
Podatkovno gostovanje izven Evropske unije ni poceni. Brez zakupa je privzeta cena (9,9 € oz. 8,9 € v partnerskih omrežjih tarife Tujina) za prenos 1 MB lahko kar 1.000-krat višja. Zakup torej pomeni, da namesto 1 MB prejmete kar 1024 MB (1 GB) prenosa podatkov, za praktično enako ceno (9,99 €).
Vklop in izklop prenosa podatkov med potovanjem
Za gostovanje v državah EU že nekaj časa veljajo enotna pravila, na katera smo se že navadili, zato marsikdo ob potovanju v države izven EU pozabi urediti zadeve, vezane na prenos podatkov. V številnih primerih so zato nastali nepričakovani (in nepričakovano visoki) stroški.
S samodejnim zakupom 1 GB prenosa podatkov ob zaznavi gostovanja želimo naše uporabnike obvarovati pred visokimi stroški v takih situacijah, hkrati pa je to zelo ugodna alternativa drugim oblikam zakupa podatkov v gostovanju.
Aktivacijo zakupa 1 GB prenosa podatkov v gostovanju izven EU/EEA lahko izključite na več načinov, ki so opisani v spodnjih zavihkih. V kolikor prenosa podatkov v tujini ne boste potrebovali, vam v izogib nepričakovanim stroškom priporočamo vklop sistemske blokade prenosa podatkov v tujih omrežjih.
Vklop in izklop prenosa podatkov med potovanjem
Za gostovanje v državah EU že nekaj časa veljajo enotna pravila, na katera smo se že navadili, zato marsikdo ob potovanju v države izven EU pozabi urediti zadeve, vezane na prenos podatkov. V številnih primerih so zato nastali nepričakovani (in nepričakovano visoki) stroški.
S samodejnim zakupom 1 GB prenosa podatkov ob zaznavi gostovanja želimo naše uporabnike obvarovati pred visokimi stroški v takih situacijah, hkrati pa je to zelo ugodna alternativa drugim oblikam zakupa podatkov v gostovanju.
Aktivacijo zakupa 1 GB prenosa podatkov v gostovanju izven EU/EEA lahko izključite na več načinov, ki so opisani v spodnjih zavihkih. V kolikor prenosa podatkov v tujini ne boste potrebovali, vam v izogib nepričakovanim stroškom priporočamo vklop sistemske blokade prenosa podatkov v tujih omrežjih.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
feryz ::
Kaj ima to veze s tem, da uporabnik misli, da je izklopil podatke, čeprav jih ni izklopil in jih bo drago plačal?
Verjetno so take zadeve zrele za tožbo, ampak folk raje mirno plača.
Zanimivo bi bilo vedeti, kdo plačuje in koliko tem, ki se čez Kolpo šetajo k nam. Ker so vsi na telefonih. Mogoče imajo pa bob, kdo bi vedel.
Zanimivo bi bilo vedeti, kdo plačuje in koliko tem, ki se čez Kolpo šetajo k nam. Ker so vsi na telefonih. Mogoče imajo pa bob, kdo bi vedel.
avtek ::
Jaz sem imel enkrat podobno izkušnjo v UK. Ampak sem imel zavestno podatke vključene (pozabil sem da niso več v EU). V dejansko pol minute se je nabralo stroškov "do blokade", 80€.
Od takrat naprej vedno ko grem v države, ki niso v EU (do sedaj UK, Makedonija, Švica) pokličem na BOB, prosim da mi deaktivirajo možnost prenosa podatkov v tujini in je to to. V tem času kupim eSim za podatke (kličem ali SMS v tujini zelo redko).
Koga točno bi ti tožil?
Od takrat naprej vedno ko grem v države, ki niso v EU (do sedaj UK, Makedonija, Švica) pokličem na BOB, prosim da mi deaktivirajo možnost prenosa podatkov v tujini in je to to. V tem času kupim eSim za podatke (kličem ali SMS v tujini zelo redko).
Koga točno bi ti tožil?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: avtek ()
starfotr ::
3 zadeve je treba naredit.
Preklop na 2G/3G.
Izkop podatkov na telefonu.
Blokada prenosa izven EU/v tujini. To zadnje omogočajo samo nekateri operaterji.
Preklop na 2G/3G.
Blokada prenosa izven EU/v tujini. To zadnje omogočajo samo nekateri operaterji.
Netrunner ::
Koga točno bi ti tožil?
Vsekakor je koga za tožit. Tukaj je po moje kriv proizvajalec telefonov, ker funkcija izklopa očitno ne deluje. Če ni krivda na strani telefona je pa od nekoga drugaga in na tega bi se bilo potrebno spravit.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
DamijanD ::
Jaz sem imel enkrat podobno izkušnjo v UK. Ampak sem imel zavestno podatke vključene (pozabil sem da niso več v EU). V dejansko pol minute se je nabralo stroškov "do blokade", 80€.
Za naročnike mobilnih storitev Telekoma Slovenije in uporabnike Mobi bodo s 1. 4. 2021 začele veljati nove cene storitev ob mobilnem gostovanju v »UK območju«. Cena odhodnega klica v EU (torej tudi v Slovenijo) bo znašala 15 centov na minuto, cena poslanega sporočila SMS 5 centov, cena prenosa podatkov pa 4,99 EUR za 1 GB. Dohodni klic je brezplačen. Navedene cene so z DDV.
Kako ti je uspelo v pol minute prenesti 15GB?
Zdej ne vem, če si nepismen, ampak v temi se pogovarjamo o ponudniku BOB.
Seveda je koga za tožit, samo vprašal sem koga. Ker Bob ne bi bilo pošteno, pomoje.
Koga točno bi ti tožil?
Vsekakor je koga za tožit. Tukaj je po moje kriv proizvajalec telefonov, ker funkcija izklopa očitno ne deluje. Če ni krivda na strani telefona je pa od nekoga drugaga in na tega bi se bilo potrebno spravit.
Seveda je koga za tožit, samo vprašal sem koga. Ker Bob ne bi bilo pošteno, pomoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: avtek ()
Kodrnusa ::
Meni se je enako zgodilo prejšnji mesec v Bosni in bom popizdil. Ker se mi je to že zgodilo, sem izbrisal vse apn-je, da mi ne bi slučajno kaj prenašalo. Izklopil internet in roaming. Vseeno preneslo 700kb in nabilo 5€ na račun. Naslednjič ko grem bom klical na Bob in jim rekel naj mi izklopijo, ker tole ni več normalno. Če nimaš apn naštiman, ni šans da gre na internet se povezat, ampak vseeno je cuknilo dol 700kb. Debilizem in tako kot pravijo eno, zrelo za tožbo...
OutOfTheBox ::
Meni se je enako zgodilo prejšnji mesec v Bosni in bom popizdil. Ker se mi je to že zgodilo, sem izbrisal vse apn-je, da mi ne bi slučajno kaj prenašalo. Izklopil internet in roaming. Vseeno preneslo 700kb in nabilo 5€ na račun. Naslednjič ko grem bom klical na Bob in jim rekel naj mi izklopijo, ker tole ni več normalno. Če nimaš apn naštiman, ni šans da gre na internet se povezat, ampak vseeno je cuknilo dol 700kb. Debilizem in tako kot pravijo eno, zrelo za tožbo...
Zato ker prenos podatkov po defaultu uporablja 4G omrežje in so nastavitve "zapečene" not. Če ti omrežje deluje aka lahko kličeš oz. pošiljaš SMS-je, potem delujejo tudi podatki in tega ne moreš izklopit, razen če daš telefon v airplane mode.
Utk ::
Kakorkoli, en ali drug operater teh podatkov ne bi smela zaračunavat. Najbrž se iz nekih transportnih podatkov lahko vidi, ali je bil ta prenos samo zarad 4g omrežja, ali se je dejansko kaj prenašalo. In v primeru, da je to pač "feature" 4g omrežja, tega ne bi smel zaračunavat, že ta prvi, švicarski, operater.
Utk ::
Sej tudi ko se telefon prijavi v 2g omrežje neki biti letijo gor in dol, najbolje, da ti še to zaračunavajo...
GregiB ::
Nobene potrebe za nesramnost...tudi BOB ima posebno tarifo za UK, je pa tudi tale naš UK porabnik malo... "smotan". Namreč edini način, da je v pol minute prišel na 80EUR je, da je v pol minute z omrežja snel 18MB podatkov. To pa je verjetno posledica avtomatskega updatea aplikacij(e) v ozadju... Če si ne naštimaš update samo, ko si na Wi-Fi-ju (tudi doma), pač dobiš... "lekcijo v EURih"
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
krho ::
Ko smo šli mi v Bosno, sem ugasnil roaming, dal telefon na 3G, ter ugasil volte aka 4G calling. Nobenih stroškov, enako Bob.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()
Kaj ima to veze s tem, da uporabnik misli, da je izklopil podatke, čeprav jih ni izklopil in jih bo drago plačal?
Ima vezo, da te obvarujejo pred visokimi stroški. Kaj si "pameten".
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
fikus_ ::
3 zadeve je treba naredit.
Preklop na 2G/3G.
Že dve sta dovolj:
Preklop na 2G/3G.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Nikonja ::
Za naročnike mobilnih storitev Telekoma Slovenije in uporabnike Mobi bodo s 1. 4. 2021 začele veljati nove cene storitev ob mobilnem gostovanju v »UK območju«. Cena odhodnega klica v EU (torej tudi v Slovenijo) bo znašala 15 centov na minuto, cena poslanega sporočila SMS 5 centov, cena prenosa podatkov pa 4,99 EUR za 1 GB. Dohodni klic je brezplačen. Navedene cene so z DDV.
Kako ti je uspelo v pol minute prenesti 15GB?
Žal tole ne velja za A1, kje sem lani za 25MB prenosa podatkov dobil račun v višini 615 eur!!! Seveda sem se protižil ker bi A1 moral poslat obvestilo ko prideš do 50 eur in blokirat nadaljnje stroške ko prideš do 80 eur, in oni nič od tega niso naredili. Na koncu sem plačal res samo 80 eur, ampak me zabolelo ko sem vidil račun za 615 eur!
A1 ima opcijo zakupa 1GB za 10 eur, ampak tole velja samo za določene operaterje, in moja napaka je bila da nisem prebral do konca in se seveda mobi priklopil glih na tistega kateri ni na seznamu....fuck it.
stara mama ::
Greš na predplačniški paket in si prišparaš še eno brezvezno težavo v življenju :)
Mater, ste odvisni od naročnin.....
Mater, ste odvisni od naročnin.....
Ekologija™ in Trajnost™
Tilen ::
Ni kriv bob. To je ze star problem, kjer telefon lahko vseeno prenese nekaj podatkov, ce si na LTE/5G, kljub temu, da imas izklopljene podatke.
izklopi prenos podatkov!
si vedel da se pametni telefoni pogosto poskušajo povezati z internetom? tvoj telefon namreč skozi cel dan preverja ali imaš kakšno novo sporočilo, ali je potrebna posodobitev in tako dalje. zato ti bob svetuje, da mobilni internet redno izklapljaš in ga vklopiš le po potrebi ali pa rajši uporabiš lokalni wi-fi.
POZOR! izklop mobilnih podatkov pa vedno žal ni dovolj. zaradi uvedbe LTE omrežja in načina njegovega delovanja, se lahko tvoj telefon poskuša povezati v mobilni internet, tudi če imaš prenos podatkov izklopljen! pri tem pride do prenosa manjših količin mobilnih podatkov, vendar lahko to v določenih državah povzroči visoke stroške. zato bi bob svetuje, da dodatno izklopiš mobilno gostovanje ter spremeniš izbrano omrežje iz 4G/LTE na 3G.
3G omrežja ni več.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Gre se za izogib stroška plačevanja gostovanje izven EU, kjer moraš poleg izklopa podatkov nastaviti na 2G/3G, da ti telefon ne komunicira z operaterjem/domačim omrežjem. To so pri 4G občasni mali paketki podatkov, ki ti po nepotrebnem nabijajo strošek.
tomaz- ::
Ampak to bi moralo iti na račun operaterja, ne uporabnika - če je sistem zasnovan tako, da pobira dol podatke, morajo ti podatki iti v breme tistega, ki si je to tako "zamislil". Se pravi, ko bo popolnoma konec 3g omrežja, bomo pa preklapljali kam točno !?
xyd1 ::
Jaz običajno na letališču (Ljubljana, Zagreb,...) fizično odstranim sim kartico, ko prispem na destinacijo pa po potrebi kupim njihovo lokalno za drobiž, običajno uredijo v par minutah za par €. Imaš cel mesec mir ;)
SunCell ::
Količinsko je teh podatkov precej malo. Problem pa vidim predvsem v tem, ko za vsako tako transakcijo upali Bob 100kb minimum. In pol se v državah kot je npr Švica, UK, USA, vsakič ko telefon kej preklopi omrežje, teh obračunanih x-krat 100kb precej hitro nabere. Tole je primer pr men letos iz US, pa sem načeloma skos uporabljal lokalni esim.
01.06. 17:27 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,29KB 0,93
01.06. 22:06 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,15KB 0,93
01.06. 22:57 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,84KB 0,93
03.06. 06:54 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 2,25KB 0,93
06.06. 03:40 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 18,94KB 0,93
07.06. 22:59 Prenos podat. v tujini INTERNET USACG 3,46KB 0,37
Tko da, po kakšnem ključu pa lahko oni v istem dnevu oz clo v isti uri obračunajo večkrat minimalni obračunski interval, pa še nism uspel razvozlat. Niti nisem mel volje brat njihovih splošnih pogojev, če kje piše, da lahko vsako "sejo" pričnejo štet kot svojo..
01.06. 17:27 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,29KB 0,93
01.06. 22:06 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,15KB 0,93
01.06. 22:57 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 0,84KB 0,93
03.06. 06:54 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 2,25KB 0,93
06.06. 03:40 Prenos podat. v tujini INTERNET USAW6 18,94KB 0,93
07.06. 22:59 Prenos podat. v tujini INTERNET USACG 3,46KB 0,37
Tko da, po kakšnem ključu pa lahko oni v istem dnevu oz clo v isti uri obračunajo večkrat minimalni obračunski interval, pa še nism uspel razvozlat. Niti nisem mel volje brat njihovih splošnih pogojev, če kje piše, da lahko vsako "sejo" pričnejo štet kot svojo..
Nekateri operaterji imajo obračunske enote. Tako npr BOB 100kb za podatke, za pogovore 1 min (do nekaj sekund se ne obračuna).
jc ::
Meni se je to na A1 konstantno dogajalo, v Švici in ZDA. Sicer tezav ni bilo, ker so mi vedno vrnili denar, vendar so rekli da tega ne bojo vec. Podatke sem imel vedno izklopljene. Kot resitev mi je podal preklop na 3g omrezje in blokado pr njih. Uporabljal sem to 3g opcijo, dokler mi ni izginila iz menija. In takoj ob naslednjem obisku Švice dobim sms da so mi vklopili 1gb za 10EUR. So pa to "kontrolni podatki".
Na racunu je pa izgledalo identicno kot je SunCell napisal.
Na racunu je pa izgledalo identicno kot je SunCell napisal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jc ()
toro69 ::
S 1.1. bojo te težave avtomatsko odpadle :) vsaj na telekomu:
https://www.telekom.si/spremembe-pogoje...
2. Nova samodejna zakupa prenosa podatkov za varno mobilno gostovanje izven držav območja EU-tarife
Z namenom preprečevanja visokih stroškov mobilnega gostovanja izven držav območja EU-tarife bomo mobilnim naročnikom s 1. novembrom 2024 omogočili samodejni zakup Balkan in samodejni zakup Svet. Samodejna zakupa vključujeta 1 GB prenosa podatkov in bosta samodejno vključena ob prvi porabi prenosa podatkov v omrežju tujega operaterja izven območja EU-tarife, če uporabnik nima oz. ne bo imel vključenega ločenega zakupa za gostovanje v izbrani državi izven območja EU-tarife. Samodejna zakupa vključujeta zgolj prenos podatkov ter ne vključujeta klicev in SMS-sporočil, ki se - tako kot doslej - zaračunajo skladno s prometnim cenikom gostovanja. Veljavnost samodejnega zakupa je od dneva prijave do konca obračunskega obdobja (to je do konca meseca, v katerem je bil opravljen samodejni zakup). Cena storitve je 9,99 EUR z DDV.
Zaračunavanje uporabe storitev po prometnem ceniku gostovanja se prične po porabi količin samodejnega zakupa Balkan oziroma samodejnega zakupa Svet ali morebitnega dodatnega zakupa. V času mobilnega gostovanja bo še naprej aktiven limit gostovanja (60 EUR), ki si ga lahko poljubno nastavite.
Več informacij o samodejnih zakupih je na voljo v Prodajni ponudbi Samodejni zakup Balkan in Samodejni zakup Svet.
bojsi ::
V času mobilnega gostovanja bo še naprej aktiven limit gostovanja (60 EUR), ki si ga lahko poljubno nastavite.
A se da ta limit nastavit na 0?
Legon ::
OutOfTheBox je izjavil:
Ja, stara fora odkar obstaja 4G. Tudi na tem forumu prežvečena že neštetokrat, neodvisna od operaterja. Edina rešitev je izklop mobilnega telefona v času potovanja.
Glede na to da je strosek ze dolgo omejen na 60 eur, prodajas pravljice.
S 1.1. bojo te težave avtomatsko odpadle :) vsaj na telekomu:
2. Nova samodejna zakupa prenosa podatkov za varno mobilno gostovanje izven držav območja EU-tarife
Z namenom preprečevanja visokih stroškov mobilnega gostovanja izven držav območja EU-tarife bomo mobilnim naročnikom s 1. novembrom 2024 omogočili samodejni zakup Balkan in samodejni zakup Svet. Samodejna zakupa vključujeta 1 GB prenosa podatkov in bosta samodejno vključena ob prvi porabi prenosa podatkov v omrežju tujega operaterja izven območja EU-tarife, če uporabnik nima oz. ne bo imel vključenega ločenega zakupa za gostovanje v izbrani državi izven območja EU-tarife. Samodejna zakupa vključujeta zgolj prenos podatkov ter ne vključujeta klicev in SMS-sporočil, ki se - tako kot doslej - zaračunajo skladno s prometnim cenikom gostovanja. Veljavnost samodejnega zakupa je od dneva prijave do konca obračunskega obdobja (to je do konca meseca, v katerem je bil opravljen samodejni zakup). Cena storitve je 9,99 EUR z DDV.
Zaračunavanje uporabe storitev po prometnem ceniku gostovanja se prične po porabi količin samodejnega zakupa Balkan oziroma samodejnega zakupa Svet ali morebitnega dodatnega zakupa. V času mobilnega gostovanja bo še naprej aktiven limit gostovanja (60 EUR), ki si ga lahko poljubno nastavite.
Več informacij o samodejnih zakupih je na voljo v Prodajni ponudbi Samodejni zakup Balkan in Samodejni zakup Svet.
Saj imaš še boljšo storitev.
https://www.telekom.si/pomoc/mobilna-te...
Nobene potrebe za nesramnost...tudi BOB ima posebno tarifo za UK, je pa tudi tale naš UK porabnik malo... "smotan". Namreč edini način, da je v pol minute prišel na 80EUR je, da je v pol minute z omrežja snel 18MB podatkov. To pa je verjetno posledica avtomatskega updatea aplikacij(e) v ozadju... Če si ne naštimaš update samo, ko si na Wi-Fi-ju (tudi doma), pač dobiš... "lekcijo v EURih"
Če omenjaš mene (UK - 80€), sem to naredil zavestno, ker sem pozabil, da niso več v EU. Pač odpreš Instagram, Facebook itd...in pride v razmaku petih sekund, da si na 80% in da si dosegel limit :)
Jebiga, vsaka šola nekaj stane. Kot sem napisal, sedaj pred obiskom takšnih držav, ob prihodu na odhodno letališče pokličem na Bob - onemogočim podatke in kupim eSim.
WhiteAngel ::
Pri meni je bila težava prejet MMS. Kljub temu, da imaš izklopljen prenos podatkov, debilen Android tretira povezovanje na MMS endpointe prek interneta kot nekaj povsem drugega. Operaterji ti seveda obračunajo ta promet kot vsak drug internetni promet ...
feryz ::
Vidim da se folku zdi logično in se strinja, da po izklopu podatkov, karkoli naj bi že to pomenilo, še vedno pošiljaš (čeprav sam, osebno, ne pošlješ popolnoma ničesar) in prejemaš podatke (čeprav sam, osebno, ne prejmeš popolnoma ničesar) in to drago plačuješ.
Kar nekako samoumevno je to. Zanimivo.
Frgazor ::
hčerka ima na naročnino bob 4 cente in kljub izklopljenim podatkom sem prenose (sicer malo, ampak vseeno) plačeval na položnicah
odkar sem v nastavitvah pokvaril APN-je je s tem mir
Uporabljal sem to 3g opcijo, dokler mi ni izginila iz menija.
Obstaja še vklop 2G omrežja.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
WhiteAngel ::
Vidim da se folku zdi logično in se strinja, da po izklopu podatkov, karkoli naj bi že to pomenilo, še vedno pošiljaš (čeprav sam, osebno, ne pošlješ popolnoma ničesar) in prejemaš podatke (čeprav sam, osebno, ne prejmeš popolnoma ničesar) in to drago plačuješ.
Ne, ni samoumevno. Zveza potrošnikov bi morala tu narediti halo. Odgovarjati pa bi moral v prvi vrsti Google s svojim Androidom in paradigme, da si valda ves čas online, četudi izklopiš podatke. Ne vem, kako je pri iOSu.
sbawe64 ::
hčerka ima na naročnino bob 4 cente in kljub izklopljenim podatkom sem prenose (sicer malo, ampak vseeno) plačeval na položnicah
Lte issue, daj prosim beri temo.
WhiteAngel
Če iOS naprava podpira lte, bo popolnoma enako kot na androidu.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
tikitoki ::
WhiteAngel je izjavil:
Ne, ni samoumevno. Zveza potrošnikov bi morala tu narediti halo. Odgovarjati pa bi moral v prvi vrsti Google s svojim Androidom in paradigme, da si valda ves čas online, četudi izklopiš podatke. Ne vem, kako je pri iOSu.
Za jajca bi morali obestiti tudi oderuske ponudnike mobilnih storitev. V EU so jim te pristrigli krila, slediti mora omejitev za cel svet.
To je vir financiranja operaterjev. Pač molzejo tam kjer lahko. In prodajajo npr. 10000x dražje kot kupijo.
Cel svet bi lahko bil praktično brez dodatnih stroškov.
O tem, da ima EU nek politično ustvarjen "no-roaming" režim je pa druga zgodba. Mnogo glasov in pripadnosti volilcev se je poželo na ta račun. In zadeve so vlekli desetletje ali več, da so stalno imeli glasove. Najprej je bilo na znižanje cen, nato na odpravo roaminga.
Lokalne volitve zmagaš z kvadrati asfalta in predvolilnim golažem. Evropske pa zmagaš z ukinitvijo roaminga.
Cel svet bi lahko bil praktično brez dodatnih stroškov.
O tem, da ima EU nek politično ustvarjen "no-roaming" režim je pa druga zgodba. Mnogo glasov in pripadnosti volilcev se je poželo na ta račun. In zadeve so vlekli desetletje ali več, da so stalno imeli glasove. Najprej je bilo na znižanje cen, nato na odpravo roaminga.
Lokalne volitve zmagaš z kvadrati asfalta in predvolilnim golažem. Evropske pa zmagaš z ukinitvijo roaminga.
_Denny_ ::
Potem ji internet ne dela tudi v EU. Kar je debilno.
Ji ne rabi, ker se Bob 4 cente plačuje po porabi in verjetno ne bo noben plačeval par eur za nalaganje povprečne strani. Ta paket imamo tisti, ki primarno samo sprejemamo klice, sami pa kličemo/smsamo mogoče nekajkrat letno, ko je to res nujno.
Sicer pa ne vem zakaj bi na tem paketu sploh uporabljal kaj več od 2G, ker ni učinka...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izi mobil mnenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 91729 (11197) | Jerry000 |
» | kateri predplačniški paket? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 44175 (20521) | VrtniPalcek |
» | A1 podražitev vir alterOddelek: Mobilne tehnologije | 6341 (4130) | louser |
» | Naročnina če malo kličeš?Oddelek: Mobilne tehnologije | 11397 (10299) | sejmon |