» »

Googlu na sodišču uspelo, globa EU odpravljena

Googlu na sodišču uspelo, globa EU odpravljena

Slo-Tech - Google je uspel s pritožbo zoper odločitev Evropske komisije, ki je podjetju pred petimi leti izrekla poldrugo milijardo evrov visoko globo. Splošno sodišče EU v Luksemburgu je razsodilo, da so sicer navedbe Komisije večidel resnične, a da je slednja med postopkom storila več napak in da ni upoštevala vseh relevantnih okoliščin, predvsem pa ni ustrezno proučila posledic Googlovih dejanj na konkurenco in trg. Zaradi tega je sodišče odločitev Komisije v celoti odpravilo, Googlu pa zategadelj globe ne bo treba plačati. V Mountain Viewu so nad razsodbo seveda navdušeni, Evropska komisija pa je dejala, da bo razsodbo proučila in se odločila o nadaljnjih korakih.

Zgodba se je dogajala med leti 2006 in 2016. Google je tedaj že imel prevladujoč položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih, svoj monopol pa je vzdrževal tudi z omejitvami, ki so jih vsebovale pogodbe o oglaševanju na spletnih straneh preostalih ponudnikov. Googlov AdSense med iskalne zadetke vrine tudi oglase, od leta 2006 pa je Google v pogodbah omejeval vključevanje oglasov konkurentov. Kasneje so klavzulo spremenili tako, da so morali ponudniki oglasnega prostora najbolj lukrativna mesta rezervirati za Googlove oglase. S tem je Google po mnenju Komisije omejeval konkurenco.

Google se je na odločitev Komisije pritožil, sedaj pa mu je sodišče prikimalo. Pričakovati je, da bo o primeru razsojalo še sodišče na drugi stopnji.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splošno sodišče EU: Intelu ni treba plačati milijardne globe iz leta 2009

Oddelek: Novice / Tožbe
235806 (3850) donvitoc
»

Avstrijski informacijski pooblaščenec: Google Analytics ni v skladu z GDPR

Oddelek: Novice / Zasebnost
84773 (3456) krempelj
»

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Oddelek: Novice / Tožbe
206167 (4352) FireSnack
»

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

Oddelek: Novice / Tožbe
219240 (7890) FormerUser
»

Kaj vse je Google obljubil EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
87456 (5124) SkipEU

Več podobnih tem