»

Googlu na sodišču uspelo, globa EU odpravljena

Slo-Tech - Google je uspel s pritožbo zoper odločitev Evropske komisije, ki je podjetju pred petimi leti izrekla poldrugo milijardo evrov visoko globo. Splošno sodišče EU v Luksemburgu je razsodilo, da so sicer navedbe Komisije večidel resnične, a da je slednja med postopkom storila več napak in da ni upoštevala vseh relevantnih okoliščin, predvsem pa ni ustrezno proučila posledic Googlovih dejanj na konkurenco in trg. Zaradi tega je sodišče odločitev Komisije v celoti odpravilo, Googlu pa zategadelj globe ne bo treba plačati. V Mountain Viewu so nad razsodbo seveda navdušeni, Evropska komisija pa je dejala, da bo razsodbo proučila in se odločila o nadaljnjih korakih.

Zgodba se je dogajala med leti 2006 in 2016. Google je tedaj že imel prevladujoč položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih, svoj monopol pa je vzdrževal tudi z omejitvami, ki so jih vsebovale pogodbe o oglaševanju na spletnih straneh preostalih ponudnikov. Googlov AdSense med iskalne zadetke vrine tudi oglase, od leta 2006 pa je...

0 komentarjev

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Kaj vse je Google obljubil EU

... po novem.

vir: Europa.eu
Slo-Tech - Evropska komisija je pretekli teden sporočila, da so zadovoljni z Googlovimi obljubami v postopku zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Včeraj je svojo plat zgodbe predstavil še Google, ki je objavil 93 strani dolg dokument, v katerem so se obvezali marsikaj. V njem je tudi precej zaslonskih posnetkov, kako bodo rezultati Googlovega iskanja videti po uveljavitvi sprememb.

Google se je za to potezo odločil, ker je odločitev Komisije dvignila precej prahu. Odločila se je namreč, da bo Googlov predlog posredovala le pritožnikom v postopku, ne pa vsem 125 zainteresiranim strankam, kot bi bil postopek v preizkusu celotnega trga (full-market test). Na Google se je potem vsul plaz...

8 komentarjev