» »

Zivljenjski stroski, davcno rezidenstvo, placa

Zivljenjski stroski, davcno rezidenstvo, placa

m0LN4r ::

Pozdravljeni,

kr nekaj vas je tukaj predvidevam, ki delate v tujini in imate se vedno davcno rezidenstvo v Sloveniji.

Koliko to nanese na leto, davek mislim, ki ga morate dodatno placati v slo?

Drugo vprasanje, kaksni so ca. zivljenjski stroski izven vecjih mest za druzino.
Vrtec, hrana, poloznice.

Realno me zanima, koliksno placo mora imeti par v Sloveniji, da lahko s tem lepo zivi, ce ne rabi placevati najemnine?

Z lepim zivljenjem mislim, da ni treba gledati vsak evro v trgovini, pa da si lahko clovek za penzijo se kaj da na stran in otroci niso prikrajsani.

Tema je nastala iz ene debate, ko sem bil doli, kjer mi je nekdo povedal, da se mu ne splaca v avstriji nevem kolko delat, ker potem ne dobi otroskega dodatka, stipendije in moral bi se placati vec davka.

Druga stvar je, da sva razmišljala o nakupu hise v okolici pomurja, ampak kot receno se mi sploh ne sanja, koliko stane vrtec, koliko hrana (baje isto ali vec kot gor), potem kaksne so moznosti zaposlitve za zensko izven IT, Javnega sektorja?

Zakaj se recimo bogati Ljubljancani ne selite na bolj ruralne predele Slovenije?
Saj recimo, ce si 5 minut od Murske Sobote ali Lendave imas prakticno vse na dosegu roke.

Lp
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
  • spremenil: m0LN4r ()

MadMen ::

m0LN4r je izjavil:

Druga stvar je, da sva razmišljala o nakupu hise v okolici pomurja, ampak kot receno se mi sploh ne sanja, koliko stane vrtec, koliko hrana (baje isto ali vec kot gor), potem kaksne so moznosti zaposlitve za zensko izven IT, Javnega sektorja?

Poglej si to primerjavo , pa boš dobil okvirno sliko. Cena vrtca je odvisna od razreda v katega padeš glede na dohodke.

Glede služb je tako kot drugod, odvisno od znanj in izkušenj. Glede na to da je trenutno nizka brezposelnost je precej ugodna klima za zaposlitev. Je pa odvisno kakšne službe ta oseba išče, za določene poklice bo treba iskati službe v Mariboru ali Ljubljani(to je pa tudi razlog zakaj se množično Ljubljančani ne selimo v Prekmurje).

m0LN4r ::

Pa nevem, gledam samo mi to nic kaj ne pomaga, stevilke za nemcijo so krneki. Razlike so od regije do regije od vasi do mesta.

Frizer v Prekmurju stane tudi veliko manj od tistega v Ljubljani in isto za vse ostalo.

Zato pa sprasujem bolj regionalno oz. iz prve roke.

Ja saj to meni tudi ni vsec, trenutno recimo imamo na vasi vse potrebno, sluzba pa je delni remote oz. 20-25 minut z avtom.

Ce se bi pa iz pomurja vozil v LJ al Graz, pa je to ca. 4 ure na dan, en velik minus, vrtec pa to.

Zato pa me je tudi zanimalo kaksne so recimo place v okolici MS.

Recimo imas moznost ziveti v Pomurju brez kredita ali pa v Ljubljani z velikim kreditom in drazjimi storitvami.

PS: Kaj ima potem nekdo od življenja, ki se zjutraj ob sestih vsede v avto in pride domov ob sestih popoldan?
Vecja placa, ampak nobenega casa to kvalitetno pokoristit?
Zakaj potem ne rajsi delati za manj in imeti tri ure na dan vec za sebe in svoje.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Invictus ::

Noben normalen ne dela v tujini kot redno zaposlen in živi v Sloveniji. Preprosto delaš preko firme. Za bolje plačana dela. In seveda remote... Čeprav se Avstrijci in Švicarji tega otepajo kot hudič križa. Zato ne delam zanje...

Sem probal letos in takoj steral agencijo v 3PM. So mi potem dali pogodbo na mojo firmo...

Ljubljana ni toliko dražja od Prekmurja, ima pa za enako storitev večji razpon cen... Je precej odvisno od tega kje v Ljubljani živiš.

V primerjavi s Prekmurjem ima pač Ljubljana več opcij, ki jih tam preprosto ni. Če ti to ustreza, O.K. In zato pač plačaš... Drugače pač najdeš bajto v Prekmurju.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Eduardo ::

Invictus je izjavil:

Noben normalen ne dela v tujini kot redno zaposlen in živi v Sloveniji. Preprosto delaš preko firme. Za bolje plačana dela. In seveda remote... Čeprav se Avstrijci in Švicarji tega otepajo kot hudič križa. Zato ne delam zanje...

To pa deleč ne bo držalo. Imaš kolikor hočeš obmejnih ljudi, ki delajo za večkratnik v Avstriji. Če nisi sposoben furati svojega podjetja je še vedno fino, da za isto ali pa celo lažje delo dobiš večkratnik. Če pa že nočeš delati istega modela zaposlitve pa menda ja ne boš prodajal svojega časa? Če je poslovni cilj Avstrija potem ali prodajaš ljudi, da tam delajo ali pa neke izdelke iz Slovenije. Zaradi mene lahko digitalne.

Kar se tiče osnovnega vprašanja, se za večino splača delati čez mejo. Za Avstrijo je menda otroški dodatek fix, kakor tudi davčna olajšava. To za otroke menda kar nanese.

Poanta mojega posta je, da če hočeš zaslužit, delaš zase, za svoje podjetje, ne za plačo...

In Avstrijci so škrt. Sem dal za foro 1x urno postavko 30 EUR, pa so mi rekli da sem predrag. BTW, še nikoli prej nisem delal za tako nizko postavko. Ja, tam obmejnim Štajercem in Prekmurcem se zdi, da so dobro plačani, ampak to samo glede na slovensko revščino tam. Če sploh je služba... Slovenci imamo sploh nizka pričakovanja in ne cenimo lastnega znanja.

Avstrijci na vzhodu države izkoriščajo poceni delovno silo, ki je na voljo v Sloveniji in Madžarski. Zato je v tistem koncu tudi največ tehnoloških parkov. Sem imel nekje sliko, ki mi jo je pokazal en frend. Sem bil šokiran... Takrat

Tako ali tako pa moraš potem doplačati dohodnino v Sloveniji. Zanimivo bi bilo, kako ti naš FURS šteje otroški dodatek. Ker v tuji državi dobiš nek dohodek, bi moral iti v dohodnino...

Invictus je izjavil:

Poanta mojega posta je, da če hočeš zaslužit, delaš zase, za svoje podjetje, ne za plačo...

Sorry, ampak če hočeš zaslužit ne prodajaš svojih ur. Sploh pa ni nujno res, da se ti ne bolj izplača delati direktno. Če si tip človeka, ki je sposoben furati tehniko, podjetje in se znaš obnašati je čusto možno, da si kandidat za vodilne kadre, kar pa je lahko bolj lukrativno, ker poleg garantirane plače, ki je seveda lahko 100k€++ dobiš še plaz drugih benifitov. Če imaš nekoliko sreče ima podjetje od službenih avtov do letal in vsega vmes.

Jaz vidim, da imate taki kot ti ponavadi kakšen kritičen manjko. Najmanj trma, praviloma pa nek ego defekt katerega trma dodatno ojača. To je jasno, ker niste sposobni zaposlovati, prodajati ali pa se prilagoditi na večji framework.

Pa ne pravim, da je kaj narebe, samo da tega ne predlagaš večini, ker ste manjšina katero kdo prenaša samo zato, ker ste prekleto efektivni v svoji niši.

Invictus je izjavil:

In Avstrijci so škrt. Sem dal za foro 1x urno postavko 30 EUR, pa so mi rekli da sem predrag.

Jaz imam drugačne informacije. 35h/uro vem, da dobiji že navadni električarji. Si mislim, da sposplošuješ.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Eduardo je izjavil:

Sorry, ampak če hočeš zaslužit ne prodajaš svojih ur. Sploh pa ni nujno res, da se ti ne bolj izplača delati direktno. Če si tip človeka, ki je sposoben furati tehniko, podjetje in se znaš obnašati je čusto možno, da si kandidat za vodilne kadre, kar pa je lahko bolj lukrativno, ker poleg garantirane plače, ki je seveda lahko 100k€++ dobiš še plaz drugih benifitov. Če imaš nekoliko sreče ima podjetje od službenih avtov do letal in vsega vmes.

Nočem biti vodilni kader, viseti dneve na brezplodnih sestankih, za neke kvazi ugodnosti. Pa par let sejebat po nekih službah, da MOGOČE napreduješ.

Delam kot Subject Matter Expert (SME), moja osebna odločitev, naj se s tistim management sranjem jebejo drugi. BTW, zelo malo vodilnih mest je 100k+. Večinoma padeš v sranje middle managementa, jeben od spodaj in zgoraj, za 40-50k letne plače. Nek lastnik firme že ne bo dal tujca na neko vodilno mesto, sploh ne v DACH regiji. Pač lokal patriotizem... Neka multinacionalka mogoče že, sam kot sem rekel, ne bom upal na neko vodilno pozicijo z večletnim jebanjem in goltanjem sranja v teh firmah.

Eduardo je izjavil:

Jaz imam drugačne informacije. 35h/uro vem, da dobiji že navadni električarji. Si mislim, da sposplošuješ.

Verjamem.

V IT firme pa prideš samo prek agencij, kjer oni poberejo lep delež zase, pa še Dunaj obvladujejo slovaške in češke agencije, niti ne avstrijske.

Taka so pač moja opažanja glede na MOJE izkušnje.

BTW., mislim, da neke multinacionalke nisi niti od daleč videl, da bi videl kako se tam dela in napreduje. Trenutno, če nisi LGBT+, ali vsaj pro temu, nimaš praktično pogojev za napredovanje. Jebi ga taka je trenutna moda multinacionalk... Pa niso to samo moja opažanja. Imam par bivših sodelavcev, napredovali konkretno v multinacionalkah, pa še kažejo z mavričnimi zastavami in pišejo hvalnice LGBT+...

Ta scena je šla v multinacionalkah tako daleč, da se že ženske in črnci počutijo zapostavljene...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Na dolgi si potrdil kar pravim. :D Samo nikakor se nočeš zavedati kako malo ljudi je sposobnih furati posel na visokem nivoju v kombinaciji z manjkom prilagodljivosti in socialnih veščin. Če pa se zavedaš kako malo je takih kot si ti, potem pa se samo povsod hvalisaš kako si level up.

Je pa res, da je še manj ljudi, ki imajo tvoje adute in poleg tega še maksimalno prilagodljivost. To je level UP glede kariere ampak še vedno si ultra redko bogat.

Potem pa imaš dosti manj sposobne gledano iz tehničnega vidika in z dosti nižjim IQ, ki pa so zelo prilagodljivi in zelo motivirani. To pa so praviloma milionarji.

Spet filozofiraš... In se ti ne sanja. ter nekaj teoretiziraš...

To, da ostanem v tehničnih vodah, je MOJA odločitev. Najboljša v življenju. Videl preveč inženirjev, ki so šli v management, ko zgubijo job, so mrzli na inženirskem trgu...

Jaz delam za svoj tekoči račun. Bonitete kot je služben telefon, laptop, avto, brez zveze, to si lahko sam kupim.

Bi lahko zaslužil več? Lahko. Koliko? To je že vprašanje glede na vložen čas, prosti čas, zajebavanje s folkom, stranko, itn...

Sam nisem človek, ki rabi nazive. Dol mi visi za njih, če je nekdo Senior Manager for Underwear Knots and Marked Farts on Panties. Ampak nekdo se bo pa grebel za tak naziv... Gledaš zdaj Linkedin in bruhaš s tistim hvaljenjem in vedno kvazi pozitivo...

Ja, seveda so boljši od mene. Zato sem si pa našel svojo tržno nišo, prilagojeno mojim prednostim/slabostim in kasiram jurja na dan. Tudi trenutno, ko pišem tale post...

Recimo, Slovenec pa vodi SAP prodajo za celo Evropo (al sam vzhodno/južno). Sam kaj ko ima plan (ga je imel par let nazaj) 2 milijardi letno. Ne hvala...

BTW., malo ljudi postane milijonarjev, še manj pa tistih, ki so tehnično nekompetentni. Vsaj v IT poslu...

Ja. Ampak kako ne razumeš, da si manjšina po sposobnostih in po karakterju? Če pa razumeš, da si v manjšini pa me zanima zakaj vedno predlagaš svojo pot večini? To je v stilu kakor, da Dončič visi na forumu in vedno pove, da je bolj pametno, da se igra košarko, ker on služi ful več in je našel svojo nišo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se delo v Avstriji dejansko sploh splača? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18933060 (25454) enemon
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978228798 (99357) PersonaRuda
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22160435 (46565) bbf

Več podobnih tem