» »

Par vprašanj za študente fizike na FMF

Par vprašanj za študente fizike na FMF

mackavskatli ::

Živjo :-) letos oktobra začnem študij fizike na FMF in imam nekaj vprašanj za vse, ki ste obiskovali ta program. Malo sem že raziskovala po forumih in po slovenskem subredditu, tako da mi je zaenkrat jasno, da se svetuje sprotno učenje, redno obiskovanje vaj in programiranje kot izbirni predmet.

Fizika me je od nekdaj zanimala in mi tudi skoraj brez učenja kar šla od rok, enako matematika, zato imam zdaj problem, ker nisem v gimnaziji pridobila NIČ delovnih navad (kampanjsko učenje, če že). Glede na to, da imam dva meseca časa do začetka faksa, bi se rada začela vsak dan po malo učiti, da se pripravim na ta študijski tempo. Zanima me torej:

-kaj mi predlagate, da se (na)učim/obnovim pred začetkom faksa in koliko predznanja ter specifičnih znanj je dejansko potrebnih;
-katero gradivo mi najbolj priporočate (sem videla na spletni strani FMF, da prodajajo nekaj učbenikov, pa bi jih kar kupila, glede na to, da so očitno odobrena literatura);
-na maturi fizike nisem imela, ker sem hotela s kar najmanj truda vse na hitro opraviti. Bi mi svetovali, naj se učim po starih maturitetnih polah;
-kateri kalkulator mi najbolj priporočate;
-se programira v Pythonu ali naj si pogledam še kak drug jezik;
-menda se odsvetuje astronomska smer, ker si precej nezaposljiv oziroma je vsaj v Sloveniji to panoga brez prihodnosti;
-kako determinirajo, ali si pri predmetu Proseminar A/B v kategoriji A ali B, pišeš kak preizkus znanja ali se sam odločš, in če ja, si lahko premisliš;
-ker sem socialno malo nespretna, me skrbi, da se ne bom uspela vključiti v morebitna študentska združenja, ki bi mi morda prinesla prednost v smislu vpogleda v stare izpitne pole študentov višjih letnikov (če je to sploh praksa?). Ali imate na FMF kakšno skupino ali online group chat (poudarek na online, haha) ali karkoli, kjer si malo svetujete med sabo? Ali je bolj vsak mož zase;
-je v okolici same zgradbe možno brezplačno parkirati;
-pa še čisto osebne izkušnje me zanimajo, ste v splošnem zadovoljni s svojo izbiro faksa? Kako izgleda urnik? Kaj počnete med odmori, če sploh so? Kateremu profesorju/asistentu se res ni fajn zamerit, ker si zajebeš vsa leta v naprej? Ste med študijem lahko delali ali ni bilo časa za to?

Se opravičujem za tole črevo od objave. Pa res že v naprej stokrat hvala za odgovore.

Lep pozdrav!

jerry9999 ::

Sam nisem hodil na FMF, poznam pa kar nekaj ljudi, uglavnem učenje sproti, treba je kar delati, zato pa imajo proste petke, da se lahko učijo. Svetujem ti to, da se vržeš v sam študij, torej sprotno dnevno prebiranje, dopolnevanje. Zdaj v 2 mescih bi bilo mogoče pametno začeti z samimi osnovami oziroma kar s samo snovjo, če je kje objavljena.

Glede socialnih spretnosti si opisala 95% vseh študentov na tej smeri, na žalost pa bo treba se potrduti priti v te skupinice (žive skupine za učenje), kot socialne, poglej discord, FB skupine in zaprosi da si notri. Prednost, da si v skupini študentov, je da se skupaj učite tako da dobiš delovne navade boljše oziroma si prisiljen, da se učiš in ne zabušavaš med učenjem.

Drugega kot srečno ti ne morem reči. Moj nasve tpa je kot že zgoraj omenjeno učenje sproti. Ko sem jaz prišel v 1. letnik UNI od FE sem vsak dan po predavanjih v študentu gulil knjige, se učil po 1 mesec za 1 izpit in podobno, takrat sem res samo učenju posvetil čas, zdaj ko gledam nazaj bi se moral vključiti v kakšno študentsko učno skupino, sem se naknadno.

Glede programiranja ne vem kaj imajo FMF-jevci v samem učnem programu, je pa Python kar popularen in zelo učljiv tako da ne moreš falit, da se ga lotiš učiti že sedaj, tutorialov pa je itak 1000 na YT-bu.

Parkiranje je možno v sosednjih ulicah (je parkirnina), je pa tudi nekaj takih, kjer je mogoče parkirati brezplačno, sam ne predlagam parkiranja poleg kakšnih blokov, saj stanovalci kar spremljajo, kdo je študent in ne, imam osebne izkušnje (popraskan avto, jajca na avtu, spuščena/razrezana guma).
Glede obštudijskih dejavnosti predlagam da se pridružiš tudi kakšnemu društvu, sploh na FMF-ju, tako dobiš socialni krog pa še starejše študente spoznaš, ti lahko dajo nasvete iz prve roke. Kakor sem jaz poznal noben iz FMF-ja nidelal, ni bilo časa, so pa se znali sprostiti (redki) in so kar party animals.

Hvala za odgovor!

tony1 ::

Od vsega napisanega me ni nič zaskrbelo (tudi kampanjsko učenje je lahko čisto resno učenje), razen:
" -na maturi fizike nisem imela, ker sem hotela s kar najmanj truda vse na hitro opraviti. Bi mi svetovali, naj se učim po starih maturitetnih polah;"

Tole je nekoliko nenavdano. Tule poskusi malo razmisliti, če ti manjka kaj učne snovi, ki so jo predelali na izbircih, in si jo morda kaj poglej. Maturitetne pole so po mojem neuporabne, ker so (praviloma) smešno lahke.

Ker na faksu je tako, da se npr. matematiko iz gimnazije ponovi v kakšnih treh šolskih urah, tam bi bilo najlažje priti skozi z dovolj znanja, da takrat ne najdeš nekih likenj v znanju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

starfotr ::

Vse kar so ti napisali drži.

Tvoja zadolžitev je, da se učiš. To je tvoja služba in moraš se obnašat odgovorno. In glede na to da vsi prispevamo za tvojo izobrazbo, je dobro da se z vso resnostjo lotiš tega projekta.

Seveda pa ne pozabi tudi na uživanje in zabavo, saj so to zelo lepa leta in škoda bi bilo, da jih ne izkoristiš.

slon4 ::

Kake pa so kej plače fizikov? Kot učitelji ne služijo miljonov ravno...

Invictus ::

Pa ne boš študiral fizike, da bo učil na šoli no...

Pol pojdi na pedagoško...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

slon4 ::

Povej kake so plače fizikov v gospodarstvu? Kaj iz prve roke?

klemenSLO ::

NEdolgo nazaj sem se pogovarjal z enim gospodom ki je fizik. Dejal je da sta 2 iz celega letnika, ki sta (bila) kasneje tudi učitelja fizike, vsi ostali so pa same glavce... so delal dokotorate naprej in so uspešni.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

link_up ::

ah, Kodrega ze dolgo ni vec in je verjetno malce lazje. :) Legisa tudi ne vem, ce se uci...ampak on je bil res kul.

3/4 je interesa...in s foksi imate enak interes...thats it!
In and Out

DamijanD ::

tony1 je izjavil:

Od vsega napisanega me ni nič zaskrbelo (tudi kampanjsko učenje je lahko čisto resno učenje), razen:
" -na maturi fizike nisem imela, ker sem hotela s kar najmanj truda vse na hitro opraviti. Bi mi svetovali, naj se učim po starih maturitetnih polah;"

Meni je pa ravno fizika na maturi omogočala najmanj truda :D

tony1 je izjavil:

Tole je nekoliko nenavdano. Tule poskusi malo razmisliti, če ti manjka kaj učne snovi, ki so jo predelali na izbircih, in si jo morda kaj poglej. Maturitetne pole so po mojem neuporabne, ker so (praviloma) smešno lahke.

Ker na faksu je tako, da se npr. matematiko iz gimnazije ponovi v kakšnih treh šolskih urah, tam bi bilo najlažje priti skozi z dovolj znanja, da takrat ne najdeš nekih likenj v znanju.

Hmm, good point, hvala! Misliš izbirce na gimnaziji?

slon4 je izjavil:

Povej kake so plače fizikov v gospodarstvu? Kaj iz prve roke?

To tudi mene zanima, ja. Učila res ne bi, mi je včasih kar hudo za profesorje, ko jih mulci je**jo v glavo, raje bi počela kaj raziskovalnega.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Privošči si zadnje ornk počitnice. Jeseni pa naprej. Beri , uči pa kar ti paše. Kar si zamudila zadnjih par let v šoli ta mesec, dva ne bosta spremenila. Res da je bolonska nekoliko manj intenzivna kot prej, je pa vseeno druga raven.

Glede usmeritve naprej v raziskovanje ne razmišljaj preveč. Luknje v svojem znanju poznaš, pa razkrivajo ti jih drugi ljudje. Ampak med srednjo in faksom je en tak čas , da si lahko človek privošči še kaj drugega.

Aja pa če misliš , da nimaš delovnih navad pojdi pa delat med počitnicam

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

tony1 ::

" Hmm, good point, hvala! Misliš izbirce na gimnaziji?"

Ja, na izbirnih urah fizike v 4. letniku, kjer so imeli pripravo na maturo.

Fizikalko ::

Ojla, bodoča fizičarka,

jaz sem sicer fiziko na FMF naredil že davno nazaj, tako da mogoče ni čisto vse še enako, je pa imho precej podobno in ti share-am izkušnje:
- Fax je težak, vse smeri, a če te zanima in delaš sproti, balanciraš žure (!), si discipliniran, hodiš na predavanja in rpedvsem vaje, se da lepo speljati. Jaz sem padel 1 izpit v vseh letih, večino sem naredil s kolokviji. Vedi pa, da jih bo večina odletela tekom študija, ostalo vas bo enih par.
- Najlažji je prvi letnik (v nasprotju z ostalimi tehničnimi faksi, kjer je prvi najtećji - a še vedno je 1. letnik fizike precej težji kot katerikoli 1. letnik drugih tehničnih faksov (vem, ker sem enega od teh delal in ker sem tudi inštruiral matematiko in fiziko študente drugih faksov (strojna, gradbena, elektro, informatika,...).
- Najtežji je bil tretji letnik (a sedaj, ko je bolonjska, je morda to že drugi!).
- Diploma ni (bila) hec: ni samo formalnost, ampak je orenk delo (jaz sem jo pisal skoraj celo leto in zagovarjal 3 ure). Lahko jo tudi "rukneš", če te vprašajo kaj iz preteklih let, kar je dokaj osnovna stvar, pa ne znaš (n a primer Maxwellove enačbe ali pa kakšna Lorentzova transformacija).
- Odnosi tako s sošolci kot z asistenti in profersorji so večinoma res super, precej osebni, prijateljski. Vidi se, da se ne dela na maso. Večina prfoksov je zelo odrptih za debato, pomoč, skorajda kadarkoli!
- Menim, da je zelo pametno,d a se želiš že med počitnicami lotit malo študirat, sploh, ker nisi imela fizika za maturo. Preskok je kar velik, tudi pri matematiki (algebra, analiza).
- Kot fizik lahko delaš skorajda kjerkoli, kjer rabiš reševati kompleksne probleme, pa ne rabijo biti fizikalni. Sam sem naredil kariero v IT, začel s tehničnimi vlogami, nadaljeval kot vodja razvoja in konzutant, potem sem pa prešaltal na complex sales (solution selling), delam biznis po celem svetu (večinoma ZDA in EU).
- IMHO je najboljša kombinacija, da fizikalnemu znanju tekom študija dodajaš tudi biznis znanje (podjetništvo, ekonomija podjetij, prodaja) in si zmagala (če te to seveda veseli). Potem se bodo tepli zate. ;)
- Če rabiš še kak bolj oseben nasvet, pa me pingni na ZS.

Hvala vsem za odgovore!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466362877 (25069) nejc_nejc
»

Maturutetni tečaj

153546 (3177) trancer01
»

FMF, FS ali FE? (strani: 1 2 )

5910074 (7995) A120
»

FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )