» »

Kompatibilen toner ali original?

Kompatibilen toner ali original?

mAXTER ::

Pozdravljeni,

na firmi imamo kar nekaj laserskih tiskanikov različnih proizvajalcev in ker so original tonerji precej dragi, sem začel razmišljati o nabavi kompatibilnih tonerjev ki so do 2-3x cenejši. Edina težava je v tem, da sem kar nekaj let nazaj od informatika dobil nasvet, da naj raje uporabljamo original tonerje, ker ti lahko kompatibilni uničijo tiskalnik.

Po malo googlanja sem zasledil da naj bi bil to stari mit in naj ti kompatibilni tonerji ne bi povzročali težav. Zanimajo me vaše izkušnje če kdo uporablja kompatibilne, kako se obnesejo, ali je vredno na račun manjšega stroška "tvegati"? Seveda me zanima izrecno za laserske tiskalnike in povečini črne tonerje, ker barvnih skoraj nimamo.

L.p.

Anney ::

Ja in ne, nekateri kompatibilni slabo spuščajo prah in dela črte, moraš najti pravo firmo, ki je ok.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Karen ::

Zelo specifično, odvisno od modela do modela in od proizvajalca do drugega. Osebne izkušnje - recimo Ricohi prebavljajo kar dobro refill-e, kaki drugi (recimo določeni HPji) pa ne nujno - eni pa itak imajo čipe v tonerju pa nimaš klonov. Plus pri kitajcih nikoli ne veš s čim vse svinjajo notri v tonerjih (znajo bit kake težke kovine ipd.). Mogoče ni glih za službeno okolje... poleg tega se v večini firm vedno manj printa (so izjeme, kjer bodo papir nehali uporabljati ko bo zmanjkalo dreves) in je posledično to vedno bolj nerelevanten strošek. Če si v taki branži raje razmišljaj mogoče o spremembi delovnih procesov v smeri, da se manj printa - ponavadi je to dober razlog za uvedbo kakšne optimizacije, ki jo pod to pretvezo še vodstvo požre. Skratka včasih kreativnost pomaga bolj kot šparanje na tonerjih.

Han ::

Kompatibilni imajo zelo velik razpon kvalitete. Nekateri preveč sipajo toner (ko jih npr. malo pretreseš, puščajo z vseh strani), drugi imajo precej grob toner, kar ni dobro za grelec, tretji imajo slab valj, ki se (pre)hitro obrabi, kar se pozna na slabem izpisu - sivih pasovih, črtah, zamazanem tisku. Lahko imaš npr. težave pri tisku na nalepke, z berljivostjo črtnih kod...

Med boljšimi kompatibilnimi tonerji (za čb HP tiskalnike) so Xerox Everyday. Dobiš jih tudi za nekatere barvne, a so bolj povprečni. Na starem HP CP2025n smo s prvima dvema kompletoma bili še kar zadovoljni, tretji pa je povsem razočaral, saj se je tiskalniku z njim kar malo bledlo - naključno je tiskal široke horizontalne črte v različnih barvah. Ko sem po tem vstavil originalne, je zopet tiskal brezhibno.

Nekateri kompatibilni nimajo novih čipov, zato ne delujejo v tiskalnikih, ki imajo zadnji ali novejši firmware. To lahko zaobideš tako, da z originalnega tonerja prestaviš čip na kompatibilnega, v tiskalniku pa nastaviš, da dopusti tiskanje čez spodnjo mejo kapacitete tonerja.

Mislim, da se bomo v prihodnje izogibali HP in se držali malo dražjih Canonovih multifunkcijskih tiskalnikov, ki imajo cenovno sprejemljive tonerje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

mAXTER ::

Ok sodeč po napisanem se bom zaenkrat raje držal originalnih tonerjev kljub večjemu strošku. Večina tiskalnikov je že izven garancije in lepo delujejo, tako da ne bi za tistih 50% šparunge tvegal menjave tiskalnikov.

Hvala vsem za vaša mnenja in deljenje izkušenj 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mAXTER ()

DamijanD ::

Podobna izkušnja:
Na enem poceni HP črnobelem lasercu so kompatibilni enaki originalu, vse OK
Na barvnem HPju je pa vse obupno s kompatibilnimi tonerji...

Preveri, če lahko dobiš originalne ali vsaj boljše kompatibilne ceneje iz tujine. Mi zadnje čase nabavljamo pri Jacob.de.

bobby ::

Napis najprej za katere modele tiskalnikov se gre.
Zakaj? Ker nekateri imajo toner samo kot prah, kaksen Ricoh, nekateri pa z bobnom vred.

Drugace pa tonerdepor.de bi lahko bil tvoj prijatelj
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

KTr1sk ::

@bobby: tonerdepor.de ne odpre, si se mogoče zatipkal?
Jaz sem naročil iz https://www.abctoner.de/
nisem opazil razlike v kvaliteti tiska napram originalu, vprašanje pa je kako bo sčasoma...
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

scipascapa ::

maxter: imaš ZS

twom ::

Jaz sem ugotovil da je več težav povzročal nekvaliteten papir iz Špara, kot pa neoriginal toner.

Ker sem se naveličal zafrkancij z neoriginalnimi tonerji, sem šel kupit original toner, zraven so imeli pa še zelo ugodno A4 papir (prav tako original znamka). Zanimivo, da mi je potem tastar neoriginalni toner delal še precej dolgo z novim papirjem, pa je pred tem že puščal lise po sredini.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

papir je morda 1-2€ max razlike med šrotom od papirja in pa kvalitetnim papirjem.

KTr1sk ::

Se vidi na "oko", če je šrot papir?
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

starfotr ::

Se. Pogledaš ceno in firmo.

Tudi na otip lahko ločiš dober papir od slabega. Navigator je po kvaliteti zelo visoko.

IQ PREMIUM, NAVIGATOR....HAN ve :)

5,30+ddv....6,50EUR pa imaš top papir....ne pa jajca v sparu/mercatorju, k so 1EUR ceneje?

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epson bo leta 2026 nehal proizvajati laserske tiskalnike, domnevno zaradi okolja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5410613 (6464) bobby
»

Priporočila za poceni laserski tiskalnik

Oddelek: Strojna oprema
425023 (3224) 2f4u
»

Xerox 3020 tonerji

Oddelek: Kaj kupiti
134608 (2418) OvCa77
»

kateri printer kupiti (strani: 1 2 )