» »

Kakšne so to cene v Sloveniji?

Kakšne so to cene v Sloveniji?

kriptobog ::

karafeka je izjavil:

Karkoli okrog gradje in vzdrževanja bajte gre več kot pol na roko. Včasih kar vse. Sicer je valda odvisno od stranke, ampak nižja cena vedno prevaga.

Jaja itak. Se banka ti da 100k gotovinskeha kredita da majstrom na roke placas.

dronyx ::

kriptobog je izjavil:

Kaj pa banko briga, kako ti plačuješ račune? Važno da vračaš kredit z obrestmi. Samo to je pomembno za banko. Ne verjamem da če vzameš na banki kredit, da jim moraš nosit račune, kaj si s tem denarjem počel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Utk ::

Odvisno od kredita in od banke. Pri nekaterih še prekleto moraš nosit račune. Da jih oni plačajo, niti ne ti.

kriptobog ::

dronyx je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Kaj pa banko briga, kako ti plačuješ račune? Važno da vračaš kredit z obrestmi. Samo to je pomembno za banko. Ne verjamem da če vzameš na banki kredit, da jim moraš nosit račune, kaj si s tem denarjem počel.

Ja jih zelo briga, ker ne dobis gotovinskega za gradnjo. Mogoce zelo zelo majhen del kredit, ostalo pa lepo oni placujejo racune.

energetik ::

Za vedno višje cene sta krivca 2:
- ECB

- povsem neelastični kupci, ki požrejo skoraj vsako ceno, ki se jim servira.
vires in numeris

eEdbM ::

Dronyx, kaj pa tole - bi bilo? Zdaj, ko ravno kovčke polniš :D

Ne kaži prosim teh primerjav oziroma če že, morda z Albanijo ali Kosovim, ker mi smo res postali manj razviti kar se tiče kupne moči. Saj plače so še nekako, samo ko potem to primerjaš s cenami je pa revščina.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Eden izmed kljucnih pogajanj z banko je:
- koliko krede bo v gotovini
- koliko tranš

Prvic, lahko sploh ne dajo nic v gotovini (kar je žargonski izraz za nakazilo na TRR) in sploh nic kreditojemalcu, ampak kreditojemalec nosi racune banki, da se poravnajo. Izvoli delati brez racunov.

Drugič, bistveno pri rastoči hipoteki je, da banka sprosca crpanje kredita na podlagi vrednosti nepremicnine, tako da nikdar ni v poziciji ko je posodila vec, kot je trenutno neoremicnina vredna. Vrednost se izkazuje... Z računi.

c3p0 ::

Racunalnik je izjavil:

Tabasco so ti računali leta 1990 ko se je trend pikantnosti šele pričenjal. Danes po 30 letih nezaračunavanja se je hit zgleda vrnil.

V McD si včasih imel šprice zenfa in kečapa na vsaki mizi, potem so skužili, da se še nekaj malega da iztržit z dosti dodatne embalaže.

c3p0 je izjavil:

V McD si včasih imel šprice zenfa in kečapa na vsaki mizi, potem so skužili, da se še nekaj malega da iztržit z dosti dodatne embalaže.

Mogoče bodo v prihodnje še tiste robotke, ki ti pripeljejo hrano sprogramirali tako, da ne dobiš hrane, dokler mu ne daš 1 € napitnine. Tudi z mikro transakcijami se da služiti lepe denarje. To ste zadnjič izračunali pri jutranjih kavicah.

Zgodovina sprememb…

Nekaj številk za Bohinj (Republika Slovenija).

Cestnina iz Stare Fužine na Planino Blato, ki je izhodišče za razne pohode v gore, je 20EUR za avto. Dolžina ceste je 7 km.
Za primerjavo Visokoalpska panormaska cesta do razgledišča na Grossglockner je dolga 48 km in stane letos za avtomobila 43EUR. Po Bohinjskem ceniku cene na km bi stala vsaj 120EUR. Pa ni primerjave med tema dvema cestama.
V neki okrepčevalnici pred slapom Mostnice (dolina Voje) stane pivo 4,5EUR. Samo to ni neka visokogorska koča, do katere prideš peš ali helikopter. Sem se pride z avtom. Ne vem pa če tudi plačujejo 20EUR cestnine. Po moje ne.
Gondola na Vogel stane 32EUR (povratna karta). To je za 10 minut vožnje in 1000 metrov višinske razlike. Gondola na Marmolado v Dolomitih stane 38EUR, pri čemer premaga 1.800 metrov višinske razlike. Povratna karta za gondolo na Zugspitze stane 72EUR. Vendar ta gondola premaga 1.945 m višinske razlike in je dolga 3.213 metrov.

Pločevine v Bohinju je enormno. Vsa parkirišča so praktično polna. Celo parkirišče na planini Blato, ki te stane 20EUR cestnine, povsem polno. Od kje pri toliko Avstrijskih in Nemških jezerih rinejo vsi ravno sem ne vem. Mogoče je za zahodnjake to nekakšna budget Švica. Pa seveda obala Bohinjskega jezera ni privatizirana, kot so Avstrijska jezera. Za Nemčijo ne vem. verjetno tudi. Za povprečnega Slovenca je Bohinj draga destinacija. Seveda lahko pa v hladni vodi Bohinjskega jezera uživaš praktično brez da plačaš en cent. Potrebuješ pa kolo.

Zgodovina sprememb…

CiClon ::

Glede na tvoj zadnji odstavek, so cene še prenizke. Sploh razne cestnine in parkirnine.

Še glede prenočišča. To me je stalo 130 € nočitev z zajtrkom. Brez heca, to je bila najcenejša ponudba, ki sem jo našel na booking in ni bil hostel ali pa kje v Radovljici. Konkretno manjši hotel v Bohinjski Bistrici, ki je sicer 7 km od jezera v Bohinju, torej to ni ravno blizu in potrebuješ kolo ali z avtom, kar potem pa plačuješ parkirnine. Opcija je še avtobus, ki stane menda dnevna karta 2 €.

Lansko leto sem šel z Ledeniškim ekspresom iz Zermatta do St. Moritza. Prenočišče v Taschu in St. Moritzu je bilo cenejše kot Bohinjska Bistrica in nekako ista kvaliteta ali še nekoliko bolje. Je pa res da to je z agencijo, ki verjetno dobi nekoliko nižje cene.

Ni pa Slovenija ne budget ne poceni destinacija za večino Slovencev. So kar dobro harmonizirali cene.

enemon ::

dronyx je izjavil:

Pločevine v Bohinju je enormno. Vsa parkirišča so praktično polna. Celo parkirišče na planini Blato, ki te stane 20EUR cestnine, povsem polno. Od kje pri toliko Avstrijskih in Nemških jezerih rinejo vsi ravno sem ne vem. Mogoče je za zahodnjake to nekakšna budget Švica. Pa seveda obala Bohinjskega jezera ni privatizirana, kot so Avstrijska jezera. Za Nemčijo ne vem. verjetno tudi. Za povprečnega Slovenca je Bohinj draga destinacija. Seveda lahko pa v hladni vodi Bohinjskega jezera uživaš praktično brez da plačaš en cent. Potrebuješ pa kolo.

Obala Bohinjskega jezera res ni privatizirana, je pa vse malo stran od nje, s parkirišči.

dronyx je izjavil:

Še glede prenočišča. To me je stalo 130 EUR nočitev z zajtrkom. Brez heca, to je bila najcenejša ponudba, ki sem jo našel na booking in ni bil hostel ali pa kje v Radovljici.

130 EUR ni za Slovenijo praktično nič. Še celo na faking Goričkem težko dobiš nočitev za manj kot 150 EUR, pa imajo vseeno precej polno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

enemon je izjavil:

Obala Bohinjskega jezera res ni privatizirana, je pa vse malo stran od nje, s parkirišči.

Jaz sem bil v Bohinju nazadnje nekje pred 10 leti in česa takega, kot tu, nisem videl nikjer. Dalmacija je proti temu dobesedno prazna. V Bohinju je enormno pleha. Kamp v Ukancu ima tablo, da so polni in dobesedno hodijo eden po drugem. Parkirišča so polna vsa. Nekaj parkirnih mest je bilo samo na desni strani čez most. Tujcev je tu res ogromno. Sedaj razumem, zakaj taka štala glede prometa v Bohinju.

Me je pa sicer prijazna gospa na recepciji hotela v Bohinjski Bistrici podučila, da sem v Bohinju, ko sem ji dejal, da grem s kolesom v Bohinj. V bistvu ne obstaja kraj Bohinj, tako kot Bled. Bohinj je očitno cela pokrajina. Jaz sem si vedno Bohinj predstavljal to, kar se kliče Ribčev Laz. Razumem pa, da s stališča turizma jim je v interesu, da je Bohinjska Bistrica Bohinj, ker so potem lažje višje cene. Dejansko pa imaš od tu do jezera vsaj 7 km.

Zgodovina sprememb…

miha98 ::

enemon je izjavil:

dronyx je izjavil:

dronyx je izjavil:

Še glede prenočišča. To me je stalo 130 EUR nočitev z zajtrkom. Brez heca, to je bila najcenejša ponudba, ki sem jo našel na booking in ni bil hostel ali pa kje v Radovljici.

130 EUR ni za Slovenijo praktično nič. Še celo na faking Goričkem težko dobiš nočitev za manj kot 150 EUR, pa imajo vseeno precej polno.

Kdo te hodi tja? sej si nimaš kaj začeti tam...

TrumpDonald ::

Mislim, da je contributing factor v poplavi cen tudi hyper prehod na "negotovinsko" plačevanje. Folk samo troši, pač kartica klik naredi in ti je vseeno ali je kofe 1.80 ali pa 4.20

miha98 je izjavil:

Kdo te hodi tja? sej si nimaš kaj začeti tam...

Veliko je Nizozemcev in Avstrijcev, pa tudi Slovencev. Kupujejo pa sicer hiše tam zadnje čase precej Avstrijci in Švicarji. Ne vem, verjetno kolesarijo, hodijo v terme, jezera, si mislim. Pač aktivni dopust verjetno.

Hmm... Očitno so zelo drugačni od nas.... klenih slovencev in hrvatsko more...

Hrvaško morje je precenjeno in zlajnano. Vsaj zame.

TrumpDonald je izjavil:

Mislim, da je contributing factor v poplavi cen tudi hyper prehod na "negotovinsko" plačevanje. Folk samo troši, pač kartica klik naredi in ti je vseeno ali je kofe 1.80 ali pa 4.20

Po moje je razlog bolj to, da recimo nekje 25% populacije zasluži tako veliko, da lahko leta naokrog in troši. V EU to pomeni praktično 100 MIO ljudi, kar je poplava. Kje so še ostali. Pa včasih je bila še RKC močna organizacija in ljudje so res verjeli, da je potrebno za časa življenja trpet, ker potem po smrti pride raj. Sedaj v te traparije praktično ne verjame nihče več in kdor si lahko privošči živi tako, kot da ne bo jutrišnjega dne. Torej uživanje življenja na polno. Rešitev za masovni turizem in tudi onesnaževanje, ki ga povzroča to neprestano letanje naokoli z avti in letali je sistem, kot ga ima Severna Koreja. Samo to pa očitno nikomur ne diši preveč. :))

Zgodovina sprememb…

enemon je izjavil:

Kam pa bomo šli? prostrane italijanske plaže? Kako da razgovaram? Cirilico?

TrumpDonald ::

Ja, ampak vseeno jaz ne bi zanemarjal vpliv brezstičnega plačevanja. To je pohitrilo kapitalizem, to ni plačevanje na steroidih ampak na kokainu. Potrošniške transakcije so se pohitrile, zdaj pa to pomnoži z norim št. transkacij na minuto/uro v primerjavi s prej, pa recimo (mislim da si celo dal konzervativno oceno na 100 mio ljudi) praktično vsak evropejec ima nekaj kupne moči, posebej od korone se je to brezstično še bolj promoviralo ...

enemon je izjavil:

Verjetno tudi zato, ker si šel vsako leto tja. Tako vsaka reč postane zlajnana...

TrumpDonald je izjavil:

Ja, ampak vseeno jaz ne bi zanemarjal vpliv brezstičnega plačevanja.

To sploh ni dvoma. Brezgotovinsko poslovanje je za potrošniško družbo praktično kokain. Čeprav v Bohinju sem na presenetljivo veliko mestih videl napis cash only. Po svoje bizarno, da neka planinska koča na 1.500 metrih ali še višje omogoča plačevanje s kartico, kje spodaj ob jezeru pa hočejo samo gotovino.

Zgodovina sprememb…

immortan ::

cene grejo vsak mesec gor, pa tak se nebo končalo tega

miha98 je izjavil:

enemon je izjavil:

Kaj pa imaš na hrvaškem morju početi razen, da se pražiš na skalah in plavaš v greznici? Če si low-budget se pa drenjaš v kampu s slovenskimi pavšalisti, ki laufajo na žujo. Zvečer pa v "avtohtono" morsko restavracijo, ki jo, glej ga zlomka, vodijo šipci in nevednim turistom zmrznjene atlantske lignje prodajajo kot danes zjutraj ujeto lokalno specialiteto.

miha98 je izjavil:

enemon je izjavil:

Model, kaj je s tabo, kakšno cirilico v Italiji? Malo si razširi obzorja in se nauči še kak drug tuj jezik razen hrvaščine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

Sem se malo vozil s kolesom po Bohinjski Bistrici in ponekod ceste kot kje v Moldaviji, če greš dol iz glavne ceste. S tako maso turistov prihajajo sem tudi milijoni in milijonu evrov. Ne razumem pa kam gre ves ta denar? Verjetno bi lahko kakšen evro namenili tudi novemu asfaltu. Recimo v turističnih krajih v Švici vidiš da je res bogatija. Tu nimaš tega občutka, čeprav denarja od turizma mora biti pa zelo veliko.

dronyx je izjavil:

Sem se malo vozil s kolesom po Bohinjski Bistrici in ponekod ceste kot kje v Moldaviji, če greš dol iz glavne ceste. S tako maso turistov prihajajo sem tudi milijoni in milijonu evrov. Ne razumem pa kam gre ves ta denar? Verjetno bi lahko kakšen evro namenili tudi novemu asfaltu. Recimo v turističnih krajih v Švici vidiš da je res bogatija. Tu nimaš tega občutka, čeprav denarja od turizma mora biti pa zelo veliko.

Zakaj bi karkoli vlagal v infrastrukturo, če je turistov preveč tudi brez tega?

enemon je izjavil:

Zakaj bi karkoli vlagal v infrastrukturo, če je turistov preveč tudi brez tega?

Mogoče zase. Saj tam živijo tudi domačini. Te ceste o katerih govorim peljejo do hiš domačinov in se po njih masovno ne vozijo turisti, razen morda če ima kdo tam apartma.

Kot da so domačini kje v prvem planu.

Rešitev za masovni turizem je samo višanje cen.

Jaz gledam na zadevo tako - če živiš v turističnem kraju in ne živiš neposredno od turizma ima to cel kup slabosti. Od neprestane gužve, do višjih cen v trgovinah in še čakaš v vrsti kot budala, ko pride horda iz kampa po hrano za cel teden v Mercatorja. Če ti ob vsem tem zaslužku niso sposobni asfaltirat ceste, potem pa naj gre k vragu vse skupaj. To sedaj namreč ni več socializem za časa titeka, ko smo zastonj parkirali ob jezeru, pa verjetno tudi kanjon reke Mostnice ni bil plačljiv. Sedaj ti zaračunajo čisto vse in nekam ta denar verjetno gre. In v Bohinju ga ni malo, ker tu je turistov res ogromno. Morda je Bohinj celo pri nas najbolj deležen masovnega turizma. Še bolj kot Bled.

Zgodovina sprememb…

Pijavk verjetno tudi v Bohinju ne manjka, tako kot je slučaj povsod drugod.

CiClon je izjavil:

Rešitev za masovni turizem je samo višanje cen.

Samo z višanjem cen odganjaš reveže, ni pa nujno da privabljaš bogatejše. Nazadnje komot ostaneš brez vsega.

Če recimo sparova menza potroji cene, zato tam vseeno ne bojo prišli na fensi kosila. Samo raja bo nehala hodit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Sej cilj ni toliko zvišat, da noben več ne pride. Cilj je, da jih pride občutno manj kot zdaj, kompenziraš pa z višjimi prihodki.

TrumpDonald je izjavil:

Še ena bistvena zadeva je pomembna za masovni turizem in to so socialna omrežja. Danes imaš na internetu razne "influencerje", ki praktično živijo od tega da potujejo okrog po svetu in tem ljudem sledi na milijone ostalih. In seveda če nekod od teh pride v Bohinj in kaže posnetke kanjonov Mostnice in stare planinske koče kje na planini v hribih bo motiviral še nekaj tisoč ostalih sledilcev, da slej ko prej pridejo sem. Razne reklame kot je bila včasih I feel Slovenija so nič proti dosegu socialnih omrežji.

Zgodovina sprememb…

Ko je predrago glede na ostale, jih ne bo prišlo manj, ampak nihče.
Primer je Rogla. Smo bli gor par let nazaj, vrsta za sankanje dolga 20 metrov. Pa ni bilo poceni. Letos, isti mesec, skoraj isti datum, ljudi naokoli veliko, v vrsti za sankanje nikogar. Ne 2x manj, ker je 2x dražje, ampak nikogar. Zaposlenih je pa isto...
Nekje je meja, ko ljudje pač ne kupijo več. Gužvo bojo vseeno delali, ampak več kot parkirnine pa ne boš več dobil od njih.

Zgodovina sprememb…

Po tej logiki bi bila Hrvaška prazna :)

Saj nekaj jamrajo, da jim letos nekaj ne gre po planih. :)

BuDi79 ::

enemon je izjavil:

Saj nekaj jamrajo, da jim letos nekaj ne gre po planih. :)
A katero leto niso jamrali? Samo da si ti vesel. Potem te pa iz zasede vedno dobi:"spet najboljša sezona".

jaz mislim, da dokler bojo ljudje plačevali take cene se to nebo ustavilo.
tako je vsepovsod. zdaj je sicer tudi odlična priložnost za nove privatnike, ki bojo prodajali 20% ceneje, pa bojo prodali več. Tud če maš gostilno pa maš kafe za 1.30€, boš jih več nako ncu prodal kot pa da bi za 2€ prodajal kafe.

Drugače je bolj vprašanje, od kje folku toliko denarja? Človek ima občutek, da tudi za nekoga, ki dela v fabriki za trakom, je omejitev samo nebo.

delavec44 ::

enemon je izjavil:

Lej ta dva sta bila 3 leta po svetu, pa pravita, da je Sredozemsko morje luksuz.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...

enemon je izjavil:

Drugače je bolj vprašanje, od kje folku toliko denarja? Človek ima občutek, da tudi za nekoga, ki dela v fabriki za trakom, je omejitev samo nebo.

zelo dobro vprašanje

eEdbM ::

TrumpDonald je izjavil:

^ Verjetno precej blizu resnice

CiClon je izjavil:

Po tej logiki bi bila Hrvaška prazna :)

Ne, ljudje bojo vseeno prišli, ne bojo pa plačevali 20 evrov za odmrznjene lignje. Kar se pa dogaja.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

enemon je izjavil:

Lej ta dva sta bila 3 leta po svetu, pa pravita, da je Sredozemsko morje luksuz.

Ja, ampak Sredozemsko morje ni samo Hrvaška. Je lepo tudi v Italiji in Grčiji, vsaj zame lepše kot na Hrvaškem.

delavec44 ::

enemon je izjavil:

delavec44 je izjavil:

enemon je izjavil:

Ja, ampak Sredozemsko morje ni samo Hrvaška. Je lepo tudi v Italiji in Grčiji, vsaj zame lepše kot na Hrvaškem.

Itak. Je pa tudi Hrvaška in Slovenija.

Včasih se niti ne zavedamo kaj imamo doma. Meni je tudi gozd zlajnan, ker sem lahko tam vsak dan. Če ga ne bi bilo, bi ga pa pogrešal. Ko kakšen tujec pride, je pa čisto paf.

Zgodovina sprememb…

BuDi79 ::

immortan je izjavil:

jaz mislim, da dokler bojo ljudje plačevali take cene se to nebo ustavilo.
tako je vsepovsod. zdaj je sicer tudi odlična priložnost za nove privatnike, ki bojo prodajali 20% ceneje, pa bojo prodali več. Tud če maš gostilno pa maš kafe za 1.30EUR, boš jih več nako ncu prodal kot pa da bi za 2EUR prodajal kafe.
Znanec je lani najel lokal v Ljubljani. Kavo ima po 1,5EUR, "da pritegne ljudi" ... no.... ne uspe jih pritegnit. Pametno je po 3/4 leta ugotovil je da ni problem v ceni. Pa to da prejšnji najemnik ni pustil čisto luštnega lokala z nizko najemnino le dve ulici stran od turističnega centra Ljubljane ker bi se naveličal ali zaradi bogatije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BuDi79 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blejske zasoljene cene ali pa tudi ne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34144261 (19717) jest10
»

Turizem na Bledu, leta 2017 izjava, da naj hodijo Slovenski turisti raje izven sezone (strani: 1 2 3 4 5 )

21725929 (19341) Vazelin
»

Dolžnost turista, da troši na destinacijah (strani: 1 2 )

739390 (6685) e-marko
»

Turizem za rajo ali prestižne goste ali oboje (strani: 1 2 3 )

13618184 (15273) Utk

Več podobnih tem