» »

nx9010, Linuxi krivi, da combo ne dela

nx9010, Linuxi krivi, da combo ne dela

cahahopie ::

Imam HP Compaq nx9010 prenosnik. Večkrat sem že tukaj na forumu težil, da mi DVD/CD-RW ne dela tako kot bi moral. Recimo normalno deluje, ko pa dam nek naključen CD noter, pa to napravo avtomatsko pobirše iz sistema.
Stvar je taka:
Ko sem prenosnik dobil, sem hotel na drugo particijo naložit RH9 Linuxe, a kaj kmalu sem ugotovil, da to ne bo tako lahko zato sem pomoč poiskal na netu in našel tole stran, kjer omenja, da je potrebno za nadaljevanje inštalacije vnesti ukaz linux nomce ide=nodma pci=off, ker drugače javi MCE eror, disk se ne odziva itd..
No, po inštalaciji (nisem uspel inštalirat ker so bili ploščki slabi) pa resetiram računalnik. Tokrat noče avtomatsko bootat in se znajdem v WindowsXP. Opazim, da ni pogona v sistemu. Nato ugasnem računalnik in čez določen čas ga zopet prižgem. Pogon slučajno zopet normalno deluje. Pišem, berem CDje, vse živo, dokler ne vstavim nek naključen plošček, ki mi ga noče prebrati. Takrat pa mi namesto tega, da bi javilo napako, kar pred mojimi lastnimi očmi iz sistema (Raziskovalca, Upravitelja naprav) pobriše pogon. Ko resetiram mi v Upravitelja naprav doda nov disk s takšno oznako kot jo je imel CD-ROM.

Prenosnik je bil že 2x na reklamaciji. Prvič niso ugototovili nič oz. so ugotovili, da deluje normalno. Drugič pa sem jim napisal še malo obširnejši dopis od tistega zgoraj in jim zatežil, da naj poskušajo tako naložit Linuxe.
No, in servis je ugotovil naslednje:
Da, CD-ROM pogon ne deluje kot bi moral, ste krivi v bistvu vi sami. Namreč, ko želite namestiti RH9 Linux s temi ukazi, sistem naredi iz cd-rom pogona disk. Ta informacija se zapiše v BIOS in zato, ko ponovno zaženete sistem, ni v sistemu CD-ROM pogona, ker ga sistem tolmači kot trdi disk. Zakaj pa potem po določenem času ko je bil ugasnjen zopet deluje in nato zopet ne? To pa zato, ker se ta informacija tako nekako noče izbrisati iz biosa oz. se vedno ne aktivira.

No tako nekako mi je pojasnil zadevo serviser. Rekel je da ima 4 leta izkušnje z Linuxi.
In jaz vas na koncu vprašam: A je to možno? Je to naredilo to napako? Je to ta krivec zaradi česa moram sedaj plačati 30 000 SIT servisu (1 ura /10 jurjev)
  • zaklenil: ToniT ()

dr.J ::

Hm, da bi linux pisal v bios??? Prvič slišim. Drugič prosi serviserja za pisno obrazložitev.

če je vzrok linux, bi imelo enake težave kot ti še mnogo ljudi. Preberi tole:

http://freax.be/wiki/index.php/Installi...

in nx9010 ni evo1015.

Poskusi raje s Fedora Core 1 (naslednik RedHat) , ker ima kernel z mnogo boljšo ACPI podporo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

MrStein ::

A potem ko so ti ga popravili, pa dela brez problemov ?

BigWhale ::

Ja, res je...

Vsi _LINUXI_ sveta so krivi za tvoje probleme... To povej tudi serviserju... ;)

cahahopie ::

Stvar dobim nazaj v roke v pondelek. Tak, da bom vidu. Zanima me pa res, če je to spljoh možno. Tip mi je reku, da, ko je testiro je vidu, da se je v biosu pojavla neka nova naprava namesto CDROMa pod boot device.

lopov ::

Kaksen mesec nazaj bi rekel b00l-shit ... Potem pa instaliram kolegu Mandrake 9.2 in mu unicim LG CD-ROM :/ (za zabavo vtipkajte "mandrake LG install" v google in se cudite :)

Jaz bi poskusil se z drugo distribucijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

l0wc4 ::

Glede na ideje tega serviserja zna Linux:

- narediti trdi disk iz CDROM-a, torej če imaš 52x CDROM dobiš ven 52 GB HDD ali kako gre ta računica
- ali je možno iz kamna narediti tudi zlato?

Kateri servis pa je to?


Bye

D.

http://www.d-mashina.net

Gandalfar ::

lopov: LGjeva napaka. HW ne sme dovolit, da medtem, ko ga ti vprasas kaj vse podpira naredi harikiri (beri prepise si flashrom)

Cyberdick ::

Dr.J. - če veš kaj je ACPI, potem moraš vedeti, kaj ACPI compliant OS-i delajo - pišejo v ACPI tabelo, med ostalim tudi sistemske nastavitve HW-a. Čisto možno je, da RH9 spremeni info o CDju in ga nato XP ne vidi več.

Moj prelog cahahopie-u - v bodoče se pozanimaj o kompatibilnosti mašine z OS-i katere želiš uporabljati, preden jo nabaviš

Mr.B ::

Vidi ga ampak ne pod CD pogonom. Ampak kot neke vrste kvazi fixni disk, seveda ti funkcjonalnost cd-ja malo čuno izpade. Kot tudi če si bil pri namestitvi RH9 neuspešen si seveda neuspel enablati CD pogon, ki ti seveda izgleda kot kvazi fixni disk, in se ti tudi ne boota, kot tudi automatično ne odpre, kaj šele z gumbom, ampak samo ročno, kot s pokavrjenim CD pogonom, ki ti ne izvrže cd-ja ven.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

dr.J ::

Default RH9 kerneli nimajo ACPI podpore. Je v jedru, a ga moraš prevesti. Zato sklepam, da to ni bil vzrok.

Malo sem pogooglal, a podobnega problema za ta prenosnik ni bilo med zadetki.

Pri laptopih je glede linux kompatibilnosti prej obvezno preveriti, kako in kaj: http://www.linux-on-laptops.com

Mr.B ::

RH9 dela na HP Compaq nx9010, vključno z grafičnim načinom ! Testiral na treh. Težavo ima on, ker si je vsakič ko je hotel inštalirati RH9, blokiral CD pogon, seveda mu po reštartu ni delal.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

cahahopie ::

To je seveda logično, toda kaj se dogaja z informacijo v BIOSu, da enkrat stvar dela spet drugič ne. Razumljivo bi bilo, da potem sploh nebi delu.
Pa še nekaj.
Je lahko napačna inštalacija WinXP tudi hkrati kriva za ta problem?
Ker kolikor se jaz spomnem je bila stvar tudi taka:
Ko sem prejel ta prenosnik, je imel naložene neke vrste HP WinXP sistem oz. pri zagonu se je pojavila neka slika z napisom HP, ki pa je potem izginila, ko si prišel v winse. CD rom je delal normalno.
Naslednjič pa sem hotel naložit Linuxe. Zato sem sformatiro disk in razdelil particije in na prvo naložil XPje s orginal HP WinXP CDja. (nisem še nič nalagal Linuxov spljoh). Med inštalacijo mi je javilo nek eror da ne more brati s pogona in se mi je reštartala mašina. XPji so bili nekako laično rečeno, na pol naloženi. Ni bilo Raziskovalca, ne nobenih odzadij, pol naprav ni prepoznalo, ni bilo IE. Nato sem dal naj popravi XPje in potem je vse delalo normalno. Razen te slike od HP, ni bilo na začetku zagona. Nato želim naložit RH9 Linuxe a mi zmrzne pri "Loading OHC..bla bla", torej sploh nisem prišel v samo inštalacijo. Takrat še nisem vedel, da moram vnesti te parametre (ti, ki so se zdaj izkazali za napačne). Nato, ko sem restartu je, se mi zdi delalo normalno. Nato pa sem v XPjih vstavil nek naključen CD, pa mi je pogon zgino. Torej v tem primeru niso mogli biti krivi Linuxi..ne.
No, torej je lahko krivo tudi "napačna" inštalacija XPjev? To mi je tudi zatrdil zadnjič serviser kao, da XPji niso bili pravilno nameščeni. IN kako morajo biti torej naloženi???!!!
(boot s CDja, kreiraš particijo, sformatiraš s NTFS, ostalo pa itak samo "next", "yes", itd..)

Cyberdick ::

Informacija v BIOSu se lahko spremeni, ampak ne sama od sebe.Če imaš neko nastavitev v BIOS ACPI tabeli za eno od perifernih naprav, kar ti v bistvu že v osnovi onemogoča normalno "low level" funkcioniranje te naprave (že v času POST) in če zadeve ni možno resetirati žez BIOS setup utility, potem ti je edina varianta, da narediš HW reset CMOS-a. Zadeva bi se načeloma lahko naredila tudi sama, če bi recimo notebook pustil s prazno baterijo in brez napajanja ne vem koliko časa... Kar se tiče inštalacije XPjev, pa je kolikor je meni poznano, pri HP notebookih tako, da imaš zraven nek "restore" CD, ki ti sploh ne dela inštalacije, ampak potegne image čez disk. Če bi delal inštalacijo direkt iz MS WinXP in ne bi nato poinštaliral vseh HPjevih driverjev in popravkov, bi načeloma lahko imel kakšen problem. To bi bila po moje lahko argumentirana izjava "da XPji niso pravilno inštalirani".
Sicer pa - sam si rekel, da ti je CD delal normalno, ko je imel notebook tovarniško preinštaliran sistem, potem ko si pa začel "čačkati" po mašini so se pa pojavili problemi. Malo razmisli...
Po moje gredo tudi na raznoraznih servisih ljudem kocine pokonci, ko jim pride nek "znalac" težit, da mu mašina ne dela in je pameten do konca, v resnici pa niti nima toliko pojma o zadevah. Potem pa valjda ko servisi upravičeno zaračunajo delo, se morajo pa še pregovarjat s tem "znalcem", da jim to plača...Jaz sem nekaj časa delal ne enem servisu, pa sem videl kak shit je to.

cahahopie ::

He he he... tolk o tem sranju.
Danes sem dobu nazaj ta pofuk** prenosnik. Kaj mislte?
Tip mi je v obrazložitvi pojasnu, da sem sam kriv in sem plaču 34 flik. In kaj?
Prinesem ga domov in ta mtf stvar ne dela!! Enkrat je v sistemu, drugič ga ni. Pritisnem gumb Eject pa ne mrkne, še lučke ni, nič, nada, niente.
Pa kaj naj se zopet peljem 100km v LJ ta skorumpirani ATR mtf Ingeniring al kaj?

Tip je naložu na drugo particijo RH9 Linux mi zaračuno 10 jurjev. Poštimo driverje, prečekiro CD pogon in mi zaračuno 20 jurjev, ker BI naj vse delal. Pridemo domov, ne dela!

Ma kdo odgovor?!

Mr.B ::

Povej ali ti je CD pogon pod linuxi in pod Winsi delal, preden si, sklepam začel na novo inštalirati linux ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

atr ::

Poslušaj "cahahopie", oziroma Gregor Pohajač s štajerskega konca, ki se skrivaš pod tem psevdonimom. Ljudje zaposleni na servisu podjetja ATR tudi beremo ta forum in glej ga zlomka - pojavi se mali pametnjakovič, ki je imel pri nas prenosnik na servisu in nas potem, ko mu ugotovimo problem, še veselo šinfa. Takole ti bom povedal mali - s prenosnikom je vse OK, s tvojo računalniško podkrepljenostjo pa očitno ne, da ne govorim seveda o tvojem karakterju. Prenosnik deluje BREZHIBNO pod operacijskim sistemom za katerega je CERTIFICIRAN, se pravi pod Windows XP. Kar se tiče Linux RH9 operacijskega sistema - ta uradno na tem prenosniku ni podprt, smo ti ga pa vseeno usposobili. Danes si prevzel notebook iz servisa, kjer ti je bilo na licu mesta demonstrirano, da zadeva deluje, tako pod Linux RH9, kot pod Windows XP operacijskima sistemoma. Nato si z dolgim nosom moral gledat očija, kako ti je plačal tvoje kaprice. Ravno tako si ali ti ali pa je tvoj oči podpisal delovni nalog in s tem potrdil opravljena dela in brezhibno delovanje prenosnika. Sedaj pa ti povem takole, glede na to da si si privoščil javno kleveto našega podjetja na tem forumu - opraviči se za izrečene žaljive besede in se sprijazni z objektivno situacijo. V nasprotnem primeru bomo premislili o sprožitvi civilne tožbe zaradi klevete, kar bo tvojega očija stalo še mnogo več od dosedaj porabljenega časa in denarja!

[SkA] ::

Še vedno mi ni jasno kako lahko stikala nomce ide=nodma pci=off vplivajo na izklop combo enote v BIOSu. In kaj je potem sprožilo ponovni vklop enote v BIOSu? Ali sem jaz slučajno falil temo topica? :\
Edino kar je trenutno lahko težava bi bilo, da je njegov RH imel ACPI vklopljen, tista kombo enota pa deluje preko PCI vodila? Erm.. meni osebno tukaj sicer določene zadeve ne delujejo povsem "logično".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

MrStein ::

Gremo stavit, da atr ne bo povedal za kaj se je v resnici šlo ?
:-)

Mr.B ::

Meni tudi ni jasno, kako cahahopie -ju CD doma ne dela? Mislim če si bil na servisu, sklepam da si preizkusil ali ti pod linuxom dela CD in pod windowsi ? Sklepam da je cahahopie ponovno začel z inštalacijo RH9 , pa je splet zabluzil ali kaj ? Če ne znaš inštalirati potem uporabi Vmware ali kaj podobnega, pa se najprej nauči, potem pa skači naokoli da ti CD pogon ne dela ali karkoli že.

PS : obstaja tudi manual kako ponovno videti CD pogon kot CD pogon.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

l0wc4 ::

Jaz sem danes na tak notebook namestil RH9 in Fedoro 1 in dela vse brez problema. Meni sploh ni jasno kje je problem.

Serviserji: ali ste vi imeli kake probleme z instalacijo?

Chaoppie ali kaj si že: poizkusi FEdoro ma kar nekaj novosti, čeprav ne vem kaj te zeza.

cahahopie ::

Takole je:
Ne mislim se jaz tukaj na S-T forumu kregat z vami, ker mi je ta stran veliko bolj pri srcu kot pa vi. Tole pa bom rekel.
CD ne dela kot bi mogel v resnici. Pa ne vi met mene za nekega razvajenga "wanabe" freaka. Kako ste to vi testirali ne vem, bil sem pa loj, ker se nisem na lastne oči prepričal če stvar dela, kar se pa nisem. Oseba ki je to rihtala, je prenosnik samo malo demonstrirala in ugasnila. V čem je problem, da ne dela ne vem, ker nisem, a vam povem še enkrat al kaj?? Nisem, nisem ponovno zaganjal bilo kako inštalacijo. Vžgal sem prenosnik in ni delalo. Pa ne dela ne v Windowsih in ne na Linuxih. Poglejte primer: želim naložit FIFO2004, pa mi javi da ne more brat CDja. Pritisnem Eject gumb na pogonu, se ne odziva, lučka gori kot da bi se vse skupaj obeslo, resetiram, tokrat lučka ne gori, ker sploh ne dela, stvar kot da je mrknala. V čem je problem ne vem, je tu kakšen spor, ne vem.
Morda stvar sploh nima veze z Linuxi in celotna tema sploh ne spada sem.

P.S.:
Ne vi meni od kakšni civilni tožbi. Veste mi "kmeti" s štajerskega konca tudi poznamo kakega nesebičnega serviserja, ki bi bil pripravljen to stvar zdemonstrirat tržnemu inšpektorju. Pa sklepam, da se bodem s samim šefekom, ki ga je moj t.i. oči tako lepo za 5cm spustil proti tlem.

V bistvu ste pa vi drugi servis, ki ni našel nič (niso ne na Hermesu, ne tukaj). Za razliko sem pri vas moral še plačat. Pa vsi mi trdijo, da so dal vse sorte testov skozi a, ko pridem domov ne dela. Veste, človek dobi občutek, da vse maže Bofex.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cahahopie ()

atr ::

Poglej, Gregor, tukaj so pomembna dejstva in ne zatrjevanja. In dejstva so z naše strani tudi bila podana, medtem ko s tvoje strani razen zatrjevanj ni bilo drugega. No, razen še klevete našega podjetja in prostaškega govorjenja v enem drugem forumu, o prodajalcih mariborske BigBang trgovine (namreč tam si se spraševal, ali naj "zabiješ ta pofukani notebook prodajalcem u pičko"). Ne misli, da smo tudi to tvojo objavo zgrešili. In ker se mi je zdelo potrebno, da zadevo interpretiram tudi z naše strani, potem ko si nas na javnem forumu oklevetal, sem tudi sam tu gori objavil par vrstic o dejstih tvojega primera. Nimam pa se nikakršnega namena prerekati z nesramnim mulcem, še posebej ne na tak način.
Kar se tiče primera samega, ga ne mislim več komentirati, ker mislim da je jasno dokazano na dveh neodvisnih, s strani HPja pooblaščenih servisih, da je s prenosnikovo strojno opremo vse v redu. O vsem ostalem lahko špekuliramo do iznemoglosti.
Še kar se tiče civilne tožbe s katero sem ti zagrozil, in pa tvojega omenjanja nesebičnih serviserjev in inšpekcije. Kot sem že povedal, so tukaj pomembna samo dejstva, ko pa na stvari gledamo s pravno-formalnega vidika, pa še toliko bolj. Če želiš soočiti mnenje "nesebičnega serviserja" in mnenja dveh med seboj neodvisnih pooblaščenih servisnih centrov pred tržnim inšpektorjem - prosim, stori to čimprej.
In ja, bodeš se s samim "šefekom", s tistim ja, katerega je tvoj oči gledal iz žabje perspektive in mu nekaj, poln adrenalina, kvakal. Končalo se je pa s tem, da se mu je nos precej podaljšal, ko je vlekel bankovce iz denarnice. Kdo je sedaj koga kam spustil ali pa dvignil je pa stvar interpretacije. Je pa lepo, da braniš svojega, kot sam praviš "t.i." očija (če ti je kaj drugega, se opravičujem za uporabljeni termin).
In na koncu še enkrat - ponovno si se spravil klevetati, tokrat z insinuacijo da podjetje "Bofex" nekoga maže in ga s to izjavo obtožil podkupovanja. Mislim, Pohajaček, prosim no, premisli malo. Tole je javni forum, ki ga obišče kar nekaj ljudi in ki je še tematsko blizu dejavnosti podjetij, katere klevetaš, kar lahko predstavlja dejansko povzročanje škode. Primer pravno-formalno niti ne bi bil tako zapleten, če bi dejansko šli vanj. Zatorej prenehaj, ker te lahko v nasprotnem primeru čakajo resne sankcije. Povem ti postopek, ki se bo sprožil če si samo enkrat še privoščiš kakšno kleveto: dobil boš uradni dopis iz našega podjetja, kjer te bomo pozvali, da v določenem roku prekličeš izrečene izjave. Če se to ne bo zgodilo, bomo zadevo predali odvetniku.

cahahopie ::

Mislim, da je zadeva ušla moderatorjem iz rok. Tole bi naj bila diskusija zakaj ta stvar ne dela, pripeljali smo jo pa do tega, da drug drugemu grozimo. In krivda ni enostranka.
Sicer pa tudi ime vašega podjetja ni pravilno navedeno. Hkrati pa tudi, kak trden dokaz pa imate da se za tem psevdonimom skriva oseba s tem imenom? Saj lahko to piše tudi kdo drug. Poleg tega ta kletva ni edina, ki se je porajala na tem forumu. Potem bi moral tudi recimo Mlacom vsakič tožit nekoga, ki joka čezenj. Vsekakor pa se ne mislim tako ali drugače opravičevati za to kar sem napisal. Poleg tega, da ste me obtožili kletvice čez vašo podjete, ste prav tako žalili mojo osebnost in mojo družino, javno ste tudi objavili polno ime neke osebe, ki tega ni dovolila, jaz pa nisem objavil polnega imena vašega podjetja, ne vas. Besedo "maže" iz zadnjega odstavka mojega sporočila pa sem tolmačil kot, da podjetje Bofex zelo dobro posluje z vami.

Pri nas doma še ne vemo kaj bo naš korak k pravdi, upam da bo v trejte pravi.
In, če ste uspeli prebrati celoten tekst, v njem ni bilo ne žalitve, ne omembe vašega podjejta, ne določene osebe. Razumljivo pa vam mora biti, da je prvo sporočilo v katerem bi vas naj omenjal, nastalo na podlagi afekta, ker sem ves osupel, razočaran in čustveno uničen zaradi odkritja, da DVD/CD-RW pogon v mojem prenosniku, kljub servisu in analizi pri vašem podjetju, ne deluje.

Želim, da moderatorji zaklenejo temo. Odslej se naj ta diskusija nadaljuje na privatni ravni.

ToniT ::

O tem, komu je zadeva ušla iz rok, bi se dalo razpravljati.
Na željo avtorja temo zaklepam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ura serviserja

Oddelek: Pomoč in nasveti
252035 (1104) BladE_
»

WTF...problem z Xpjem in bootanjem

Oddelek: Operacijski sistemi
292404 (1759) astrofizik
»

Prenosniki HP z Linuxom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
242739 (2739) kilergas
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1395543 (4138) TICKO
»

RedHat 9 install problem

Oddelek: Operacijski sistemi
21992 (806) ||_^_||

Več podobnih tem