» »

Spanje v drugem položaju

Spanje v drugem položaju

banko22 ::

Malo nenavadna tema, pa vseeno. Zadnje leto oz. dve sem nekaj časa preživel v bolnišnicah. Zaradi težkih operacij sem moral ležati na hrbtu. Sam v tem položaju enostavno ne morem zaspati. Posledično sem po cel teden bedel, kar je bilo psihično zelo obremenjujoče.
Že od nekdaj spim na trebuhu (Superman položaj) in le ta mi gre. V 1 letu sem se nekako navadil, da včasih zaspim na boku, kar mi je pri okrevanju prišlo prav. Ni pa to to.
Sedaj že nekaj časa poskušam zaspati na hrbtu tako, da enostavno ležim v nedogled. Po navadi je to do nekje 5 zjutraj, ko imam dovolj in se obrnem v meni ljub položaj in zaspim. Seveda sem vsak dan bolj zmatran.

Zanima me, če je šel že kdo čez tak problem in ga je odpravil. V bolnišnici kljub nekim uspavalnim sredstvom nisem uspel zaspati za 1 sekundo.
Do operacije imam še kakšne 2 meseca in morda bi do takrat lahko uspel "natrenirati" spanje, vsaj za nekaj ur.

Skratka, odprt sem za vse predloge.

Hypathia ::

A "wedge pillow" si preizkusil?

Ali pa da bi zadremal v kakšnem udobnem naslanjaču?
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hypathia ()

predi ::

Mogoče bi ti pomagali čepki za ušesa? Na trebuhu in na boku imaš verjetno eno uho pokrito.

Lonsarg ::

Imam isti problem, od vedno sem zaspal na trebuhu, kar naenkrat mi spanje na trebuhu ni vec slo (pritisk na trebuh) , ampak v nobenem drugem polozaju pa nisem mogel zaspat.

No pri meni se je zdaj po dveh letih za silo reslo, nekako kombiniram trebuh/bok pa scasoma zaspim. Na hrbtu mi pa nikoli ni uspelo zaspat. Skratka bok je bil zame resitev, oziroma izmenicno za nekaj minut trebuh pa potem spet bok dokler ne zaspim.

IL_DIAVOLO ::

Poizkusi s spalnimi ocali.

Tudi sam ne vem ce sem ze kdaj uspesno oz. v hipu zaspal na hrbtu. Morda je zadaj kaksna fizikalna zadeva, ki preprecuje ocem da ostanejo popolnoma zaprte. Saj se vcasih zgodi da zaspim na hrbtu, ampak ko se obrnem na bok ali trenuh, dobesedno padem v deep sleep v par sekundah.

Ne vem ce bi temu ravno rekel problem, je pa vsekakor zanimiv pojav.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Poldy ::

Če sem moral spati na hrbtu, je meni pomagalo, da sem imel glavo in hrbet nekoliko višje.

Če si odprt res za vse predloge, delaj pred spanjem sprostitvene vaje. Dihalne pa tiste ko stiskaš posamezne mišice od nog do glave. Škodovati ne more, bo pa trajalo da se pokažejo prvi rezultati. Na youtubu imaš kup vaj za to. Sploh če praviš, da zaspiš šele zjutraj - mogoče ko ugotoviš, da si preživel noč, se sprostiš in zjutraj in dopoldne lažje spiš.

Ne vem ce bi temu ravno rekel problem, je pa vsekakor zanimiv pojav.

Dolgoročno sigurno ni dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

darkolord ::

Na postelji isto nikoli ne morem zaspati na hrbtu, ampak na kavču pa lahko. Tudi brez televizije, čeprav se mi zdi, da slednja pomaga ...

IL_DIAVOLO ::

^^lahko pritrdim
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

banko22 ::

Zaspim potem na trebuhu, ker sem zmatran in naveličan. Na hrbtu ne gre.
Danes sem kupil neke pomiritvene tablete Persen Forte in bo morda pomagalo. Čeprav glede na to, da sem rabil ogromno časa, da sem se naučil spati na boku, potem mi tole verjetno ne bo uspelo v 2 mesecih. Pa še tole na boku je bolj za silo.

CaqKa ::

Na temo spanja obstaja kar dosti stvari. Sam sem pred dvemi leti prebral knjigo od Mathew Walkera, ki je vodilni na področju znanosti spanja.
Huberman ima dobre povzetke. https://www.hubermanlab.com/topics/slee...

Dejansko na točno to vprašanje ki ga imaš ne povedo kaj dosti.
Sam spin na trebuhu z levo nogo pokrčeno in desno roko dostikrat pod glavo. V zadnjem času se igram z mislijo, ali mi ta pozicija slabo "ravnost" hrbtenice. In se včasih poskušam na drugo stran obrnit in mi je izjemno manj udobna. Ležanje na hrbtu mi nekako ni. Lahko pa ravno tako na hrbtu zaspim.

Proces ki se dogaja, je to da se ti neka navada kakršnakoli že pač zasidra. Pomeni, ko dostikrat neko stvar ponoviš jo možgani shranijo in jo spravijo v podzavestni del. to hkrati pomeni da tista pozicija rok/nog/oči... povzroči dejavnost ki je ob tem.
Možno je da je sidro spanja pri tebi, kar se tiče pozicije izjemno močno.

Kaj bi ti jaz glede na to kar se preposlušal priporočal.
1. ne idi spat, dokler nisi zaspan.
2. V spalnici si naredi izjemno temno, vsako malo LED in vse vire luči odstrani. Spalnico ohladi za nekaj stopinj manj kot ostale prostore.
3. če gre skozi, se pred spanjem vrži pod vroč tuš, to bo pomagalo spraviti temepraturo telesa na nižjo raven.

Občutek spanja je voden od dveh zadev. Prva je dnevna svetloba, ki narekuje preko oči in živčenja telesno uro. Pomeni, čimbolj zgodaj se pusti da greš na prosto in zaužiješ ogromno sončne svetlobe. S tem boš circadian clock spravljal na bolj zgodno uro in ti bo zvečer hitreje do spanja.
Druga zadeva ki vodi spanje je spalni pritisk. Ta se nabira v možganih vedno ko smo budni. Ko spimo, se v možganih zgodi proces, ki kemijo spalnega pritiska spraznjuje.
Zato zavestno čakaj, da se ti bo pune spalo. Ko imaš ta spalni pritisk nabran in boš se nekaj dni takoj zjutraj šel na prosto, da si uro prestaviš, boš zvečer dosti lažje zaspal. To da boš lažje zaspal lahko uporabiš zato, da telo navadiš na spanje na hrbtu. Telesno sidro ki je zdaj pri tebi navajeno da se na trebuhu zaspi je verjetno izjemno močno in mu moreš z zavestnimi dejanji dodati še spanje na hrbtu.

Predlagam ti da si malo preposlušaš material pri Hubermanu, da ti bo dinamika spanja jasna in kaj vse vpliva na spanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spalna apneja in poligrafija spanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7915160 (2486) tomlin
»

Smrčanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5415826 (2968) k4vz0024
»

Smrčanje in uvulopalatoplastika

Oddelek: Loža
275541 (2294) rezator
»

Spanje na hrbtu-kako?

Oddelek: Loža
245520 (3748) cegu
»

Spalna paraliza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319300 (9973) Scorpia

Več podobnih tem