» »

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

««
12 / 47
»»

All ::

diski so se pocenil in čas je za zamenjavo :-))

trenutno mam

2x160 maxtor sata (raid 0) (nafilan čist)

2x160 maxtor pata (raid 0)

nabavu sm 2 x wd 500g sata, ki nej bi meu sam taklele performance

zanima me če ja smiselno dva taka v raid porint?
do sedaj nisem meu nikakršnih problemov z kašno izgubo podatkov

še en disk priklopljen prek usb-ja

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Evo 2x 500g WD (RAID 0)

še vprašanje
ali bi se z namenskim sata2 raid kontrolerjem prenosi kaj opazno povečali, in če bi to sploh kej doprinesl k splošnemu rezultatu?

Zgodovina sprememb…

PrimeEvil ::

Disk: 2x WD2500KS 16MB 7200RPM SATA2
Matična: Gigabyte GA-965P-DS3
Proc: E6600

Nobena komponenta navita, in diski niso v RAID :)

Zgodovina sprememb…

Revenant ::

en quik kveščn!
Kolk je neka povprečna hitrost pri branju SATA in SATA2 diska? Yo, ajd!
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Povprečna hitrost ni odvisna od vmesnika, drugače si pa poglej povprečne hitrosti kle gor.

Gledam razliko med WD serijo KS in AAS..KS očitno z manjšo gostoto in posledično z manjšim povprečnim prenosom.

A mi zna kdo razložit zakaj uno nihanje gor v prenosu pri raid-u?

rokd ::

mene pa zanima, kko se doseže take večje hitrosti npr. >100MB/s
A je normalno, da mam jst vedno manj kot 70MB/s ?
Mam pa disk od seagate 320 GB, 16M, 7200 obr

Vlady ::

Jaz imam na 2x SATAII 300 110MB/s average hitrost :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

rokd ::

a če maš RAID je zarad tega tolk hitrejš ?
Jest nimam nč.

Ja zaradi RAID 0 imam namesto 58MB/s tam okoli 110MB/s average, Burst pa se približa 300MB/s. Malo manj. Malo se poveša access time, se pa zmanjša čas prenosa, saj je hitrost skoraj 1x večja. Kar pomeni, da velike datoteke prenašaš veliko hitreje, zelo majhne pa enako hitro kot če imaš en disk, ali pa malo počasneje. Pri RAID 0 je pomembno da redno defragmentiraš disk.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vlady ()

Ryker ::

Evo še HDTach test za moj zunanji disk WD My Book 320GB Premium prek Firewire.

Me pa zanima, zakaj mi kopira iz notranjega diska (iz kateregakoli od obeh) na tega zunanjega povprečno samo s 17 ali 18MB/s (če merim s štoparico), torej le s polovično hitrostjo, kot bi izhajalo iz testa?! Mi pa iz enega notranjega na drugega kopira ful hitreje, torej naj ne bi bil problem v hitrosti notranjega diska.

Zgodovina sprememb…

Tugo ::

Ryker: tole je branje, ti pa pišeš na njega. Moral bi imet neformatiran disk, da bi lahko preveril še test pisanja na disk. Če imaš možnost, prestavi vse podatke nekam drugam pa boš lahko preveril še prenos pri pisanju na disk.

lp, T.

MrStein ::

A kopiranje z zunanjega na notranjega pa dela OK ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ne oz. isto kot pri kopiranju na zunanjega. Zdaj sem npr. testiral, pa je bila hitrost enkrat še malo nižja, okoli 15MB/s, enkrat pa okoli 19MB/s. Saj ne vem, mogoče je to normalno, samo sem pač vedno predvideval, da bo hitrost pri kopiranju približno enaka kot hitrost pri branju.

Več manjših datotek ali eno večjo?

Vseeno, pri obojem so iste hitrosti.

Revenant ::

RYKER

Evo še HDTach test za moj zunanji disk WD My Book 320GB Premium prek Firewire.

Tebe (oz. vsakega ki ima ta disk) kot lastnika MyBook Preimium diska bi vprašal, če lahko diska normalno vklapljaš in izklapljaš medtem ko je računalnik vklopljen ali izklopljen. Da poenostavim:

Te gumb na disku uboga, če želiš
- disk izklopiti (računalnik deluje)
- disk vklopiti (pc deluje)
- disk izklopiti (pc ne deluje))
- disk vklopiti (pc ne deluje)

seveda je v vseh primerih usb kabel priklopljen na pc.

meni namreč plata ne dovoli, da bi medtem ko pc deluje izkopil disk, pravtako pa diska ne morem izklopiti, četudi je komp iz ugasnjen. Pomaga le iztik usb kabla.:\ Pod FAQ od plate pa piše, da s tem ni nič narobe in da je to takšen dizajn (gigabytova GA-K8NXP-SLI). Aja, in pol naj skoz izklaplajam usb kabel, al pustim da disk kar laufa 24/7? Jeah right;((
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Revenant ()

Probaj program BurstCopy, če bo kaj boljše. in javi.

lp, T.

EDIT: Revenant, ona ima FireWire.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tugo ()

Sem probal s tem programom pa je ista hitrost. Sej mene ta hitrost niti malo ne moti, samo tak sem pač mislil, da ne bi bilo kaj narobe z diskom. Če je ta hitrost normalna za zunanje diske prek FireWire-a, je tudi meni čist kul.

Revenant, kar se pa tiče izklapljanja pa vklapljanja, meni to deluje. Pri izklopu moraš malo dlje držati gumb, pri vklopu pa se takoj vklopi. Edino kar je, je da se mi, če imam npr. čez noč ugasnjen računalnik, disk ne prižge avtomatsko z računalnikom. V tem primeru ga moram 2x vklopiti, ker mi ga komaj drugič zazna (drugič pa ga zazna čist vedno). Če pa npr. med dnevom ugasnem računalnik in ga potem čez minuto, dve vklopim, pa se mi disk normalno ugasne in prižge z računalnikom.

Entity ::

Raid 0
2x 160GB WD 1600AAJS

Raid 1
2x 320GB Baraccuda

Zgodovina sprememb…

Burst speed so mi nekam sumljivi.... :\

Kako to misliš? Prepočasni za raid? Verjetno jih lahko spravim še na višje, nisem nic izklapljal background aplikacij..

Ce pa slucajno misliš v obratni smeri, da sem ponaredil.. ponoven test skupaj z webcam videom.
Je rezultat sicer počasnejši (se je pac snemal video, sicer na raid1) ampak vseeno kar ok po mojem mnenju.

Youtube clip (cca 4MB) link

Vceraj sem prvič v raid polju vklopil "volume write-back cache" in hitrost se je povecala za 3-4x :D
Sicer sploh nisem "navijalec", me je samo zanimalo kakšna je sprememba z to opcijo in brez. Pa je kar obcutna in ostane vklopljena.

Zgodovina sprememb…

Ja vidm da s to funkcijo pridobiš na burst, meni namreč iz 2x SATA2 200GB ne pride več kot 300Mb/s burst speed, pa če se poserjem zraven. Kje vklopiš to funkcijo? :\

Jaz sem jo našel v RAID kontrolerju oz. softweru Intel Matrix Storage. Sicer sem predhodno ze vklopil to funkcijo za posamezen disk, pa ocitno ni pomagalo, saj sem tudi jaz imel le okoli 300MB bursta..

Ja, vidim, da jaz te zadeve nimam podprte. Je pa tako, da če nimaš UPS-a, je bolje da to izključiš, ker če ne lahko pride ob nenadnem izklopu elektrike do poškodbe podatkov na disku oz tistih podatkov, ki so bili v cache-u in niso bili zapisani na disk... :\

Klampfer ::

Včeraj sem tudi sam vklopil volume write-back cache. Razlika je ogromna in tudi pri meni ostane vklopljeno (ne moreš verjet kolk hitreje se nalaga npr. FarCry, DIRT,...).
Bogomir

LuckyMato ::

Ojla !

Mi lahko kdo pove, kateri je podoben program za testiranje diska. Imam Visto in mi program pusti inštalirati, ko pa ga poženem, mi javi da rabi prog. windows xp ali pa 2000.

Jaco P. ::

am men je pa stvar dala vn tole:

disk je pa: WD, SATA2, 320Gb, 7200, 16Mb ...je dalo to vn prave cifre? :)

zdej me pa še zanima kaj bi se dal nardit da se tole mal pohitri..k tko štopa ceu comp da bom lih kar znoru.. ;(( kakšne raid variante na to bi šlo? ali pač kaj mi priporočate? ..pa ne kake high budget varjante :)

tnx

Zgodovina sprememb…

LuckyMato:
HDtune baje dela na Visti.
Motiti se je človeško.

c00kie ::

HD Tach dela na Visti. Poženi ga v XP compatibility mode in bo delal... vsaj meni je.

Rezultat:

2 x 320GB SATAII - RAID 0

Zgodovina sprememb…

denesch ::

zanima me ce mogoce ve do kaksne hitrosti bi prsu z tema diskoma vezana u RAID 0.

2x Seagate SATA II 250GB, 7200rpm, 16MB NCQ, 3Gb/s

Ce ve gdo za kaj bolsega naj pove.(ista kapaciteta)

Antares88 ::

@denesch: po testih sodeč tam okoli 110MB/s.

Mene pa sedaj zanima kako je s to RAID serijo pri WD. Kako se bi diska obnašala recimo v raid 0 polju?

kobilica ::

Jaz pa mislim vezati Spin Point Samsung 2x v Raid 0.velikost bo bla 500 gb.

WyattEarp ::

še moj rezultat z HD-TACH-om.

imam pa dva diska: Barracuda ES SATA 3.0/Gb/s 320-GB Hard Drive

je pa tako, kot je neko nekaj odgovorov višje že rekel nekdo, da same win ne naloži nič hitreje kot prej (brez raid - en disk), pozna se samo v samem okolju windows, ko odpiraš kak pogram, kar koli, je skoraj takojšnje in ni mletja nekega, seveda igre in podobno melje, pri samem zagonu win, pa kot sem rekel se ne pozna nič. sej je tudi logično, ker ko nalaga windowse pri tem ne upošasnjuje nalaganje sam disk, ker vmes tudi računalnik melje in iz diska ne rabi toliko prebrati, kolikor rabi sproceserat... (imam pa opterona 180).

Zgodovina sprememb…

M-XXXX ::

Tudi pri zagonu se pozna!

ja, mogoče čisto malo. Samo pri meni ne opazim razlike...

Pri meni večina časa ko se windows nalaga bere z diska (itak je disk osko grlo) in se mi zdi razlika kar opazna!

ja, mogoče pr teb. pr men ne. bi pa rad da je. kaj naj nardim? si kej tazga naštimu si da prej loada? jst bi tud če bi vedu kaj.

Kaj pa glede senzorjev za temperaturo diska - če je disk v RAID? meni ne kaže temperature. kdo ve, če se da kako prikazati to temperaturo? in tudi na ohišju mi več lučka za disk ne utripa odkar dal diske v RAID? hvala.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Mogoče te kaj drugega bremza in ne disk...
Temparature tudi meni ne kaže, lučka pa mi sveti po disku...

ne vem kaj bi bremzalo... rama dost, cpu res ni najnovejsi hit, je pa dual core 2x1Mb 2,4Ghz vsako jedro.

ve kdo drug, za kak program ali kaj podobnega, za spremljati temperaturo diska v RAID? hvala.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

hja, a ti disk dosti dela med zagonom ?
Ce ja, je ozko grlo.
Ce ne, pa je grlo drugje.

Kak dolgo ti sploh nalaga windows ?
Motiti se je človeško.

hja. tako je. Zdej k mam raid, mi nazacetku se raid bios pokaze - tu je ene 5 sekund in se glih nabere skor ista hitrost ku prej. zdej se mi win xp loadajo 12 sekund, prej nekaj sekund več, a k še ta raid bios kaže pa tu s SAMIM CELOTNIM ZAGONSKIM ČASOM ne pridobiš nič. pridobiš pa dosti v samih windowsih seveda, kot sem napisal.
je pa ena stvar ki me malo moti, da ne moreš spremljati temperature diska. ker plata je prej prepoznala senzor diska, sedaj pa preko kontrolerja raid ne. sej je dobr hlajeno, samo zanima pa me temperatura. sem snel kar nekaj programom ki ''naj bi'' kazali temperaturo in nič uspeha... No, po drugi strani pa važno da lepo dela :)

-

Zgodovina sprememb…

Aja, torej se ti Windows dejansko hitreje naloži ? :\
(da se to nalaganje pozneje začne je pa druga stvar; kaj si pa pričakoval ? Magični trik, ki BIOS pospeši za faktor 100 ?)
Motiti se je človeško.

megadeth ::

kako pa se sploh nastavi disk na RAID 0? meni dela pod 50mb/s
Are you feeling lucky? Google me!

Tilen ::

Danes nabavil Seagate 320GB Sata2
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Tilen ()

Lux ::

Teli novi diski imajo pa kar dobre read tajme. Ne verjamem da na račun tega da so sata2, saj tudi sata1 ponuja dovolj.. torej, samo novejši in boljši modeli?

še nekaj me zanima. Ali so manjši diski hitrejši? je to pravilo? ciljam na raid0 z 2x 80 gb diski, se mi zdijo najbolj urni.. sicer nevem točno na kater model ciljati

Dr_M ::

vazna je gostota zapisa. in ne, manjsi diski niso hitrejsi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lux ::

Ali kateri diskiči slovijo po odlični izbiri za raid?
Namen imam si narediti hitro sistemsko particijo (C), z radiom 0. Dovolj imam 80 gb.
Nevem kakšne diske naj si kupim...

Najbolš da kak SCSI 10k :D
««
12 / 47
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Počasen SSD (strani: 1 2 3 )