» »

vpliv eMule na bandwidth ostalih uporabnikov routerja

vpliv eMule na bandwidth ostalih uporabnikov routerja

mercano ::

Ola,

Na ADSL so preko routerja connectani štiri computerji. Uporabljam eMule, kjer imam nastavljen max povezave 150, max upload 10...forwardiran port 4662 (samo pri meni). ADSL paket je 2 MB.

Na eMule imam okoli 30 odprtih downloadov...dejansko aktivnih 5-10...skupni download med 20-40 Kb/s.

Vprašanje: ali je možno, da ostalim trem uporabnikom kakorkoli "odžiram" njihov connection preko Bit Torrenta oz. ostalih programov?

Thanx za infote

Andrej

||_^_|| ::

Glede na to da maš max povezave 150 ne bi reku.

p.s. Pa ti mule v redu dela če maš sam 4662 port odprt?

mercano ::

Tudi 4672.. (pozabu prej napisat)

Dela v redu za moje pojme..mogoče se še kaj naučim in bo boljše... :)

Aja...a se kaj spremeni, če dam max connection recimo na 600?
Za svet mnogoterih svetov..la lucha continua!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercano ()

||_^_|| ::

Ja, če daš max conn. na 600 bi mogl bolš delat sam bo pa tut bol zabita linija.

A sam ta dva porta maš odprta? Ker sm jst neki štimu pa mi nikakor ni ratal.

mercano ::

Ja...sam ta dva.

Glej..mene zanima, kakšen vpliv ima mojih 30 Kb downloada na eMule na ostale computerje. Kolega mi namreč teži, da mu odžiram bandwidth.
Laično bi ugibal, da je edina spremenljivka tukaj moj skupni download [ in upload, katerega max imam na 10 kb/S]. Skratka...glede na to, da je teoretično celotna pasovna širina 256 kb/s, bi pri mojih 30k za ostale moralo ostati še celih 226kb. Ali se motim? Ali pa ima vendarle število connectionov še svoj poseben vpliv?

Upam, da sem dovolj informacij dal... Namreč...fora je v tem nočem poslušat od nekoga [to je, od dotičnega kolega :) ], ki je še malo večji laik kot sem sam, da mu odžiram connection. Čisto teoretično me zanima, kako se deli pasovna širina med uporabnike routerjev in kakšno vlogo tukaj igrajo posamezne spremenljivke, ki so: -nastavitve eMule, število aktivnih povezav, skupna hitrost downloada pri meni in nato še uporaba Bit Torrenta oz. kakšnih drugih programov pri drugemu uporabniku na routerju...Ali so možne kakšne čudne interference in, če so, kako jih diagnosticirat.

Najlepša hvala. :)

Andrej
Za svet mnogoterih svetov..la lucha continua!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercano ()

robio ::

Načeloma če vsem laufa UL se zafila, pol pa tud DL ne vleče več. Tko da bi reku da en druzga bremzate. Najboljš da probate (ti ugasneš mulo pa ostali preverjo, pol pa še obratn) pa boste najbolj točno vidl.

Tiger ::

Nič nisi napisal koliko upload bandwidtha imate na voljo? Če ga imate samo 32KB/s, potem se verjetno kar hitro zafila, če vsi ostali uporabljajo Bit Torrent. Osebno pa se mi zdi, da je Bit Torrent precej bolj agresiven klient od emule.

mercano ::

Skupni teoretični max UL je 384 kbit/s=48Kb.

Khmmmm...verjetno je torej problem v prevelikem UL Bit Torrenta pri drugemu...kali?

Thanx za infote..pomirja me že to, da Mule ni že avtomatsko tisti šibki člen...Vseeno bi pa še vedno prosil za kakšno teoretično razlago (glej enega od prejšnjih postov)...

Andrej
Za svet mnogoterih svetov..la lucha continua!!!

PaJo ::

S temi P2p progrmai in njihovim uploadom so zmeraj problemi, namrec prggy posljajo zareve klasicenega traffica se en haufen drugih paketko, kar dobesedno ubija povezave. Mnogi routerji imajo s tem zelo velike probleme zato se tudi jaz ne cudim da vam potem povezava steka. Najboljse bi bilo naredit kaksen traffic shaper na routerju (ce ga sploh imaste) in tam dolocit da se upload ne zavzame cez recimo 80-90%. Po tem bo vsem slo dokaj ok, ker bodo povratni paketki za download se zmeraj prisli nazaj, ce pa je vas ul zapolnjen do konca pa se pojavljo veliki problemi;(

V glavenm glejt tako da boste meli upload povezave se zmeraj nekaj fraj in bo vse delovalo dokaj ok:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

DMouse ::

Jest opažam, da recimo ftp prenos preko enega vira brez omejitve (in ti prenaša z max hitrostjo) manj bremza linijo kot npr. emule ki ima prenosa manj (upload in download vsak zavzameta 50% hitrosti)... mislim da je problem predvsem zaradi velikega števila povezav in s tem povezanimi kontrolnimi paketki... paketkov je veliko (a so majhni) in tako precej hitreje zafilajo čakalno vrsto ter upočasnijo promet ostalim.

plavko61 ::

Priporočam da si instalirate Netlimiter in si vsak omeji upload in download. V tem programu lahko na vrhu pod overall omejite linijo za posamezno mašino. Predlagam da is razdelite 80% ali celo 90% linije. In tako ne boste hodili več drug drugemu v zelje. Če boste zafilali linijo jo boste le sebi, razen če se bo kateri res trudil.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

2nemesis ::

Problem so softverski routerji, ki seveda ne vsebujejo QoS. Uporabljajo zastarel sistem FIFO ali LIFO, pri čemer trpi celotna povezava. Boljši routerji pa uporabljajo QoS, v resnici imajo boljše čakalne vrste (buckets), namesto da se stran mečejo paketi, ko je čakalna vrsta polna, ampak sproti vsem konekcijam odmetava pakete - in vse povezave ostanejo aktivne.
Da preprečiš periferiji da bi začela odmetavati pakete v smislu FIFO in/ali LIFO, moraš postavit kompleten upload in download na 90% zmožnosti, ko pride do 100% obremenitve povezave in s tem 100% zapoljenosti čakalne vrte, se vse nad 100% avtomatsko izgubi.

Delna rešitev je Netlimiter:))
Najboljša rešitev je dražji hardverski router:(
Sam pa uporabljam QoS HTB na linuxu, in mi brez problema lavfata dve Emuli vsaka z omejitvijo konekcij na 600 in brez omejitev uploada ali downloada, saj je povezava na linuxu omejena na 90% uploada in 90% downloada.
Prioriteto imam pa postavljeno za ping, Telnet/SSH, http pred Emule in je odzivnost skoraj enaka, kot če mi ne bi lavfali Emuli.;)

Skrat ::

2nemesis: a se ti da kej vec napisat o tvojih nastavitvah? mislim kako narest to, al pa podat kaksen referencni link :\
Free software is a matter of liberty, not price.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skrat ()

2nemesis ::

Glavni problem je, da sem moral kar nekaj cajta gruntat da sem skupaj vrgel QoS, je zelo neuserfriendly.

Preštudirat moraš userguide:
http://luxik.cdi.cz/~devik/qos/htb/

To kar imajo napisan lahko uporabiš za upload in download, enkrat za ppp0 drugič pa za eth0.

Priporočal bi nastavitev tistim, ki že imajo izkušnje z linux-om.
Priporočeno je še znanje iptables(NAT).

http://lartc.org/howto/lartc.cookbook.f...

Splača se pa če imaš kakšen starejši comp ( od 486 naprej) za router/firewall .


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

program za omejevanje www

Oddelek: Programska oprema
151521 (1062) mHook
»

Response time se dvigne ko se vklopi eMule-neuporaben internet

Oddelek: Omrežja in internet
111325 (1197) BattleMaster
»

preracunavanje bandwidtha

Oddelek: Omrežja in internet
7916 (753) pivmik
»

JOJ pa ta PING

Oddelek: Omrežja in internet
111294 (1184) Hux
»

QoS???

Oddelek: Omrežja in internet
231292 (1091) andrej

Več podobnih tem