» »

Kvalitetne ponve (brez teflonske navlake ipd.)

Kvalitetne ponve (brez teflonske navlake ipd.)

psychoshorty ::

Saj ne vem kam bi temo postavi, upam da je tukajle ok.

Torej na kratko: Iscem kvalitetne ponve, katere clovek kupi 1x in jih ima nekaj casa. Nazadnje sem naletel na dvoje:

BARE Cookware 4.0 (LINK)

In pa Hexclad (LINK)

Ima kdo od vas izkusnje s cim taksnim oz. mogoce katero drugo znamko priporoca?

Uporabljajo bi se na indukciji. Pranje, ce se le da v pralcu. Torej naj ne rosta, naj nima nekih premazov, a naj se kljub temu ne oprijemlje.

Hvala za vas feedback.

dela ::

Ko izločiš teflon, itak ostanejo skoraj samo kvalietne ponve, ki bodo za celo življenje, katerim nima kaj bit, razen morda, da ročaj odpade. Znamke niso tolk pomembne, 3/4 je odvisno od tebe, da znaš take ponve prav vzdrževat in jih uporabljat

redtech ::

FALK

https://www.falkcoppercookware.com/info...

Če se prijaviš na news, boš dobil vsak mesec, kaj novega v akciji - 50%.
Poštnina je 26EUR, za vsako pokrovko se ne izplača, moraš počakati set.

Classic


Baker oksidira in postane temen, ga moraš fino zbrusiti, da dobi nazaj barvo, zato se pred kratkim dodali novo verzijo - baker oblečen v jeklo.

Copper Core


Videl sem jih v oddaji How it's made :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

koyotee ::

psychoshorty je izjavil:

Saj ne vem kam bi temo postavi, upam da je tukajle ok.

Torej na kratko: Iscem kvalitetne ponve, katere clovek kupi 1x in jih ima nekaj casa. Nazadnje sem naletel na dvoje:

BARE Cookware 4.0 (LINK)

In pa Hexclad (LINK)

Ima kdo od vas izkusnje s cim taksnim oz. mogoce katero drugo znamko priporoca?

Uporabljajo bi se na indukciji. Pranje, ce se le da v pralcu. Torej naj ne rosta, naj nima nekih premazov, a naj se kljub temu ne oprijemlje.

Hvala za vas feedback.



Hahahahahahah, no tale hexclad je tak nateg, da se topshop skrije z vsem svojim arzenalom. Če nočeš prevlek je inox ali lito železo. Teflon za normalno uporabo sploh ni problem.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Meee ::

Bolj kot ne doma uporabljamo samo še 2 ponvi : 1x srednja litoželezna (kupljena preko Amazona relativno poceni) in 1x večja ala wok litoželezna ponev, kupljena v Hoferju. Ostalo sem dal stran. Sploh si ne predstavljam kako bi se ti posodi lahko kadarkoli uničili, pomoje jih bom mel do konca lajfa.

Scaramouche3 ::

Jaz hočem litoželezno,samo da ima ročaj lesen, kje se to dobi?

redtech ::

Na temo teflona, skupaj z največjo afero Duponta sta dva filma:

Film Dark Waters in dokumentarec The Devil We Know (doc).
Dokumentarca nisem pogledal, sem pa po filmu vse ponve naslednji dan odnesel v smeti, obdržal sem samo nove dražje.

Imam pa v planu še te menjat za Falk ob priložnosti.

https://flixchatter.net/2020/03/11/toxi...

FireSnake ::

Kik trenutno prodaja ponve. Znotraj je "kamen". Prime se nič. Drugače paše tudi na indukcijo. Zakon zadeva. Pa še poceni je. Tudi vse oblike.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

borisk ::

pri nas smo tudi na prehodu iz teflona. Ostane bolj kot ne inox in litoželezne, baker in navando jeklo so na extremih. Jeklene so načeloma relativno poceni roba, ni pa slaba, cela azija peče v njem, baker pa drag, bolj kot ne za profesionalne kuharje...

Spura ::

psychoshorty je izjavil:

Saj ne vem kam bi temo postavi, upam da je tukajle ok.

Torej na kratko: Iscem kvalitetne ponve, katere clovek kupi 1x in jih ima nekaj casa. Nazadnje sem naletel na dvoje:

BARE Cookware 4.0 (LINK)

In pa Hexclad (LINK)

Ima kdo od vas izkusnje s cim taksnim oz. mogoce katero drugo znamko priporoca?

Uporabljajo bi se na indukciji. Pranje, ce se le da v pralcu. Torej naj ne rosta, naj nima nekih premazov, a naj se kljub temu ne oprijemlje.

Hvala za vas feedback.
Prvo to s pomivalci: jst nikoli ne perem v pomivalcu. En razlog je to da so jebeno tezke te ponve. Drug razlog je pa da ponve, ki imajo vecslojno konstrukcijo, imajo na robovih izpostavljene sloje dostikrat in tam lahko korodira ce so prevec agresivni detergenti.

Ok drugo, da naj bo brez premazov in se hkrati ne oprijemlje, to lahko kar pozabis. Take ponve ni. Na izbiro imas naslednje variante:

Teflon: najbl non-stick, prednost je tudi da so teflonske ponve poceni, ampak jih pa rabis dost stran metat. Slabost je to, da se hitro popraskajo, in ce jih prevec segrevas zacne teflon izparevati, kar je toksicno in tudi zmanjsa non-stick lastnosti ponve. Tudi sicer se kako meso in podobno ne zapece tako lepo, ker za dobr crust je fajn ce se meso prime in potem ga peces dokler samo odstopi. Nadaljne lastnosti so odvisne od baze: lahko so aluminijaste in tanke ali pa imajo disc bazo. Aluminijaste so hitro odzivne, se hitro segrejejo, so lahke, ampak ce velik steak notri vrzes tudi temperatura pade, ker nimajo toplotne kapacitete, disk konstrukcija je obratno.

Cast iron: rabi patino iz olja (torej je neke vrste premaz ampak "naraven"), ki jo izgubi ce jo z detergentom pomivas. Sicer bo rjavela. Moras tudi pazit, da bo suha ko jo pospravis. Ljudem je vsec, ker bolje zapece od teflonskih in tudi lahko zelo segrevas in predvsem se ne poskoduje in je ne meces stran. Slabost je to, da so tezke, da moras pazit kako pomivas, zelezo ima slabo toplotno prevodnost (za kovino). Ker so tipicno debele imajo visoko toplotno kapaciteto, tako, da temperatura ne pade ko das gor stvari, ampak to je seveda negativno, ce se ti ponev pregreje, ker ce potem stedilnik zmanjsas traja da se pohladi. Non-stick so nekje med teflonom in rostfraj.

Carbon steel: isto kot cast iron, tipicno so lazje in tanjse (in zato imajo slabo toplotno razporeditev na indukciji)

Bakrene: super toplotna prevodnost, so pa drage in baker ne dela na indukciji. Ostale lastnosti odvisne od notranjega sloja, tipicno je rostfrej.

Rostfrej: najmanj non-stick, lahko jih dobis v disc-base verziji ali pa drazji sendvic konstrukciji. Tipicno vsebuje vec slojev, srednji je aluminij za toplotno prevodnost, sloj v ponvi je ponavadi 18/10 ali 18/8 rostfraj jeklo. Nekje v notranjosti ali pa na zunanji strani je 18/0 rostfraj jeklo, ki je magnetno zato da dela na indukciji, je pa fino ce to jeklo ni zunaj ker je manj odporno.

Slabosti cenejse disk kontrukcije dna je slabsa temperatura ob robu kjer je spoj in stene so hladne.

"Ceramic" non-stick: to so razne Ceramic non-stick, ki jih povsod prodajajo zdej, pa razni HexClad in podobne. Vse te ponve so ista zadeva, ampak z marketingom probajo zakrit njihovo pravo naravo z razlicnimi imeni. Gre za ponve, ki majo nek drug premaz namesto teflona. Gre za nov premaz, ki je bolj obstojen proti fizicnim poskodbam ampak je manj non-stick kot teflon. Naj bi bil manj toksicen. Konstrukcija dna je lahko disc ali pa sendvic. Kolikor jst vem vrste coatingov z uporabo tudi izgubljajo non-stick lastnost, tako da po parih letih bo opazno manj non-stick.

Tale hexclad je najlepsi primer zavajanja na teh ponvah, na strani pise:
- metal utensil safe (res je da se ne popraska za vsak drek tko k teflon, ampak jst sm ze naredu vec lukenj v PTFE premaze z vilici)
- non-toxic (laz, vsebuje PTFE(teflon) pa tudi ceramic je nova zadeva, dost zajebana kemikalija s florom, ne bi bil presenecen, ce ne bodo spet pogruntali da je strupena)
- oven-safe (pravijo da do 260C ampak stvar vsebuje PTFE, tko da ni sanse, pa verjetno zgubi precej svojga non-stick ce to pocnes)
- non-stick (ceramic je manj kot teflon in precej pada z rabo)
- We also find it to be ethically questionable that HexClad shares the information about PTFE in an FAQ page on their European (.eu) website and this information is not published transparently on their main (.com) website. Skratka americanom lahko lepo zamolcijo kaj je v premazu. God bless america.

redtech je izjavil:


Baker oksidira in postane temen, ga moraš fino zbrusiti, da dobi nazaj barvo, zato se pred kratkim dodali novo verzijo - baker oblečen v jeklo.

Copper Core


Videl sem jih v oddaji How it's made :)
Niso zaradi tega dodali te verzije, ampak zato, ker ta verzija dela na indukciji, navadna pa ne. Ne razumem sicer zakaj imajo notri 18/8 jeklo ne pa 18/10.

fikus_ ::

Ena velika napaka v razmišljanju, deljenju ideje o toksičnosti teflona je, da je teflon toksičen. To ni res! Toksična so lahko veziva, ki omogočajo oprijem teflona na neko površino in ostanki kemije pri proizvodnji teflona.

Ali je teflon škodljiv za zdravje:

PTFE se v črevesju ne absorbira zaradi zelo velike molekulske mase
PTFE je v fizioloških pogojih kemično inerten
PTFE se ne presnavlja.

Tveganja za zdravje, ki jih lahko povzroči opraskana posoda s poškodovanim teflonskim premazom, so lahko povezana z lažjim sproščanjem PFOA (perfluorooktanojske kisline) - spojine, ki se ponekod še vedno uporablja v proizvodnji teflona.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

gufy123 ::

Jaz sem v zadnjem času nabavil dve ponvi z istim namenom kot avtor - da se počasni znebimo vseh teflonskih in podobnim packarij. Kupil sem eno litoželezno (https://www.speci.si/trgovina/litozelez... in eno "carbon steel" (https://www.debuyer.com/en/round-steel-...
To je pomoje BIFL, nimaš kej uničit, ker nima nobenih premazov. Tole jekleno moram še malo več uporabljat (da se naredi seasoning), pa bo tudi postala nonstick, litoželezna je že taka, tudi zaradi hrapavosti. Ni za pranje v pomivalcu, je pa hitro pomito: mal pod vročo vodo, gre vse stran. potem pa samo obrišeš.

psychoshorty ::

Hvala za nasvete!

Za hexclad sem sam pol videl, da je to larifari.

@Spura, tnx, se bom zdaj lazje odlocil! Tnx za obsirne informacije.

fada ::

Spura je izjavil:

Bakrene: super toplotna prevodnost, so pa drage in baker ne dela na indukciji.

Zakaj ne? Trafoti so na bakrenih navitjih narejeni, zakaj pa ponve ne bi delovale?

shm ::

fada je izjavil:

Zakaj ne? Trafoti so na bakrenih navitjih narejeni, zakaj pa ponve ne bi delovale?

Ker se toplotna moč ki se proizvaja na indukcijski plošči izračuna po formuli P = I^2 * R => tok na kvadrat * upornost
In upornost bakra je zelo majhna, zaradi česar je zelo uporaben v trafotih in kablih, ni pa dober za posode na indukciji.

Bellzmet ::

@spura: in kaj je tvoje priporočilo, katero ponev bi priporočal? Indukcija, pomivalni stroj, vrhunski non-stick, pa da je "za 30 let"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

Magic1 ::

Tist Falk zgoraj res ne deluje na indukciji. Tudi piše na strani. Imaš ponve s bakrenim jedrom od drugih firm, ki imajo spodaj še sloj nerjavečega jekla, da normalno deluje na indukciji. Samo so cene kar zabavne.
Magic

pero50 ::

hexclad je Ramsayov nateg, preberite si droben tisk o lifetime garanciji. Ne velja za normalno obrabo, med kar spada tudi odpadanje teflona. Prav tako je treba paziti, da jih ne pregreješ.

Does HexClad have Teflon in it?
HexClad Cookware Is Coated with PTFE, a Type of PFAS "Forever Chemical," While Telling Consumers They are Not Coated with PFAS.

orbika ::

Mi uporabljamo ponve iz nerjavečega jekla/inox variatne (tri različne velikosti), so pa te že stare več kot 20 let, a še vedno v res dobrem stanju. Drugače pa s v zadnjih letih postale zalo aktualne ponve iz kamna (?). Le tega imamo dva komada/dve velikosti. Mislim, da je lava kamen ali kako se temu pravi.

Dobro je, samo ne smeš (baje) uporabljati jeklen pribor, ampak v njih lahko mešaš lahko samo z lesenimi žlicami ipd. Vsaj tako je pisalo v navodilih in tudi od drugih sem tako slišal. Od takrat delamo z lesenim priborom, ko uporabljame to kmanite ponve.

Nekaj v tem stilu (primeri):
https://bima-shop.si/ponev-nature-24-cm...
https://www.mimovrste.com/ponve-palacin...



Cena je bila okoli dvajset evrov, če se dobro spomnim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: orbika ()

Spura ::

Bellzmet je izjavil:

@spura: in kaj je tvoje priporočilo, katero ponev bi priporočal? Indukcija, pomivalni stroj, vrhunski non-stick, pa da je "za 30 let"?

Kot sem napisal, tega ni. Jst mam kombinacijo razlicnih. Imam teflonske ponve iz Ikeje, ki jih redno mecem stran in jih pazim da jih ne popraskam. Imam tudi rostfraj ponve Demeyere Proline: https://www.zwilling.com/us/demeyere-at...

Za ostale piskre mam nek WMF komplet. Ponve so edino kjer se splaca skesirat, piskri kjer samo malo prazis cebulo, drugace pa delas bolj tekoce stvari je dost vseen kolk ma pisker temperaturno razliko med centrom in robom dna, ker je itak tekocina notr. Mam se en Staub emajliran Dutch Oven.

Hotu sm si kupit tut nek cast iron/carbon steel pribor (ponev in plosca), ampak me je mal minilo ko sm vidu kako majo ponve na indukciji preko 120C razlike v temperaturi med centrom in robom dna. Pol das notri dva zrezka in sta oba proti sredini ponve zapecena, na drugi polovici pa ne.

Kurac je ta indukcija. Ce mas pa plin potem pa le kupi kako carbon steel ponev. V pomivalni stroj pa ne dajem ponev, ne takih ne drugacnih. Sej ni problem tega popucat na roko.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero ponev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20963633 (972) Shkorc
»

plehnata ponev brez vseh prevlek

Oddelek: Znanost in tehnologija
376012 (4332) kingsix
»

Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?

Oddelek: Loža
4612124 (9625) lonewolf_
»

Kuhanje na plinski ĹĄtedilnik

Oddelek: Loža
182709 (2281) Unknown_001
»

Teflon škodljiv? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9026886 (24043) ...:TOMI:...

Več podobnih tem