» »

Prigode s podeželja

Prigode s podeželja

1
...
3 4
5
»

IL_DIAVOLO ::

Kaj danes je lastnik ze vsaka mestna lulika?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Daniel ::

Vodne žile se čistijo same z večjo porabo vode. Zanimivo bi bilo vedeti zakaj nima vodnjaka na svoji parceli. O kakšnih globinah se to pogovarjamo in koliko vode je spodaj?

Vsekakor pa bi mu glede na pristop kratkomalo odrezal cevi v studencu in demontiral črpalko (če je v studencu) pa naj se znajde kakor se ve in zna. K takim zadevam se pristopi z razumom in prijazno besedo in ne z idejami "ti ne smeš uporabljati vode iz svojega vodnjaka, ker jo že jaz uporabljam, plačaj si javni vodovod".

Pri nas redno koristimo lastni vodni vir, ko so bile težave s količino vode sem šel dol (je betoniran) in spodaj očistil gramoz izpod spodnjih kanalov. Ta gramoz so ob izkopu vodnjaka pred leti nasuli za spodnje ožje kanale, da so potem gor betonirali širše kanale. Z leti je seveda voda prinesla s sabo tudi nekaj mulja in ta mulj se je tako zajedel v gramoz, da je voda le s težavo pritekala v vodnjak med obema spodnjima kanaloma. Odkar sem ga očistil se ga sicer še zmeraj da izprazniti če si vztrajen, sem pa dodal nivojske sonde, ki izklopijo črpalko ko je voda skoraj na dnu, da ne potegne zraka. Porabimo pa tam okrog 4 m3 dnevno. Globina 16 metrov.

enemon ::

Daniel je izjavil:

Vodne žile se čistijo same z večjo porabo vode. Zanimivo bi bilo vedeti zakaj nima vodnjaka na svoji parceli. O kakšnih globinah se to pogovarjamo in koliko vode je spodaj?

Vsekakor pa bi mu glede na pristop kratkomalo odrezal cevi v studencu in demontiral črpalko (če je v studencu) pa naj se znajde kakor se ve in zna. K takim zadevam se pristopi z razumom in prijazno besedo in ne z idejami "ti ne smeš uporabljati vode iz svojega vodnjaka, ker jo že jaz uporabljam, plačaj si javni vodovod".

Pri nas redno koristimo lastni vodni vir, ko so bile težave s količino vode sem šel dol (je betoniran) in spodaj očistil gramoz izpod spodnjih kanalov. Ta gramoz so ob izkopu vodnjaka pred leti nasuli za spodnje ožje kanale, da so potem gor betonirali širše kanale. Z leti je seveda voda prinesla s sabo tudi nekaj mulja in ta mulj se je tako zajedel v gramoz, da je voda le s težavo pritekala v vodnjak med obema spodnjima kanaloma. Odkar sem ga očistil se ga sicer še zmeraj da izprazniti če si vztrajen, sem pa dodal nivojske sonde, ki izklopijo črpalko ko je voda skoraj na dnu, da ne potegne zraka. Porabimo pa tam okrog 4 m3 dnevno. Globina 16 metrov.

Vodnjaki so tam ene 4 metre globoki, moj je poln do vrha, njegov pa ima nekih maksimalno pol metra vode in komaj doseže odtočno cev.

Torej voda iz vodnjaka pada proti hiši? Ti samo lepo uporabljaj svojo vodo brez skrbi in se ne oziraj na soseda, nima on na tvoji parceli nobenih pravic.

Bi se pa vprašal, koliko vode porabi za pranje in ostale stvari, glede na to, da je m3 vode iz javnega vodovoda razmeroma poceni. Dragi so vsi ostali stroški, ki jih nabijejo gor.

mancini ::

Kateri njegov vodnjak?

Če so vsi 3 tvoji. Zabij si v glavo da on uporablja tvoj vodnjak, globoko na tvoji parceli.
Vprašaj ga kje ima doovljenje za koriščenje vode od Direkcije za vode. In bosta v trenutku vse nejasnosti rešila, zgladila za vse večne čase

Mi je pa tudi sicer vse skupaj že čudno.. imel je predloge, da bi dal ribe v moj ribnik... jaz naj bi poglobil ribnik, plačal ribe, on bi jih hranil in na koncu bi jih on vzel. Pa vlaganja v nek apartma, kar naj bi jaz vsaj deloma financiral itd.

mancini je izjavil:

Kateri njegov vodnjak?

Če so vsi 3 tvoji. Zabij si v glavo da on uporablja tvoj vodnjak, globoko na tvoji parceli.
Vprašaj ga kje ima doovljenje za koriščenje vode od Direkcije za vode. In bosta v trenutku vse nejasnosti rešila, zgladila za vse večne čase

To je dobra ideja ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

Bud_Bundy ::

Tega čudaka boš moral nekako pribremzat, drugače mu lahko magari še ženo posodiš.

fur80 ::

enemon je izjavil:

Mi je pa tudi sicer vse skupaj že čudno.. imel je predloge, da bi dal ribe v moj ribnik... jaz naj bi poglobil ribnik, plačal ribe, on bi jih hranil in na koncu bi jih on vzel. Pa vlaganja v nek apartma, kar naj bi jaz vsaj deloma financiral itd.

mancini je izjavil:

Kateri njegov vodnjak?

To je dobra ideja ja.

Lepo te prizkuša ja. Ce res nujno potrebuje vodo in hočeš ohranit lep odnos, mu pač v najboljšem primeru ponudi menjavo dela parcele za njegovo. Po možnosti njive ali gozda. Malo ga preizkusi kam pes taco moli. ;) Pojdi na daj dam, drugače pa naj lepo popoka dol. ;)
Drugače pa pazi, kaj bosta delala, za zemljo, stanovanje, denar,... se v zadnjem času zaradi občutka krivice na polno streljajo. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

Zvezdica27 ::

povej mu takole:
"odvetnik mi je rekel, da nimate vpisane služnosti na moji parceli. Imate mogoče urejeno vodno dovoljenje od minsitrstva?"

Reče ne: "Potem pa žal, mi odvetni svetuje, da vas moram izklopiti od vodnjaka, da ne bom v prekršku. Dam vam mesec dni, da uredite zadevo, potem bom porezal cevi iz vodnjaka na moji zemlji, saj nočem biti v prekršku". Potem tudi res odrežeš cevi (ali jih zamašiš, mogoče tako, da jih lahko tudi odmašiš ;) Ko bo začel piskati, mu reci, naj ti da pisno, ker boš to poslal inšpeciji in odvetniku in odkorakaj. Lahko mu rečeš še "Lahko pa dobite služnost, stroške vpise vplačate sami, plačali pa boste 300e na leto". Pa bo hitro mir. Vse skupaj še napišeš in mu pošlješ priporočeno s povratnico in je mir.

Reče da (da torej ima vodno dovoljenje) -"Ali mi ga lahko pokažete, da ga dam odvetniku?" Ko ti ga da, slikaj in bomo videli. Če ne da papirja, postopaš kot pod točko ne.

Lahko pa si prijazen... odvisno ali ti sosed potem da, ne vem, 5m drv na leto, kaj pokosi itd.

Znajdi se.

Znotraj svojih mejnikov, ti nima kaj, ti samo ob prvi grožnji prav ukrepaj (inšpecijo si pokliči, če imaš ti sam vodno vodoljenje).

Prva fizična grožnja: kliči policijo. Ni tu milosti. Saj si pomagamo, seveda, sam tale je pa res bosa... naj si naredi vrtino na podlagi dovoljenja pa bo.

Če je priklopljen na javni vodovod ne bo dobil dovoljenja za uporabo vode. Razen za zalivanje se ga da dobiti.

Se je pa vsak, ki ima možnost dolžan priklopiti na javni vodovod. To je, če imaš priključek na parceli.

bm1973 ::

enemon je izjavil:

Ne, pač na zemljišču so trije vodnjaki, sklepal sem, da so vsi moji, saj nihče ni omenjal, da je eden od njih sosedov. Služnosti pa tudi nima nikjer vpisane.

Če ni dokumenta, ni služnosti.

Vodnjak je tvoj.

gruntfürmich ::

sbawe64 je izjavil:

OP
Kaj tebi ni jasno ?
Deluješ blazno negotovo.
Če si lastnik in služnost ni uradno vpisana, nimajo sosedi kaj praskati.

Lahko pa sedaj še 100 sporočil napišeš, kako se ti godi krivica.

njemu nič ni jasno. izgleda kot trol, ki si zmišljuje zgodbice iz butalcev...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sicer pa obstaja tudi atlas voda, kjer so razvidna vsa vodna dovoljenja, obstoječa in pretečena

https://geohub.gov.si/portal/apps/webap...

mtošev ::

Troll je prišel malce pogret svojo par let staro temo, vi mu pa lepo nasedate...

gruntfürmich je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

OP
Kaj tebi ni jasno ?
Deluješ blazno negotovo.
Če si lastnik in služnost ni uradno vpisana, nimajo sosedi kaj praskati.

Lahko pa sedaj še 100 sporočil napišeš, kako se ti godi krivica.

njemu nič ni jasno. izgleda kot trol, ki si zmišljuje zgodbice iz butalcev...

Butalec si ti, razen pljuvati po drugih ti nič drugega ne uspe. Zafrustriranček mali.

mtošev je izjavil:

Troll je prišel malce pogret svojo par let staro temo, vi mu pa lepo nasedate...

... govori nekdo, ki krade drugim nicke 😁 verjetno samo izhajaš iz sebe.

Daniel je izjavil:

Sicer pa obstaja tudi atlas voda, kjer so razvidna vsa vodna dovoljenja, obstoječa in pretečena

https://geohub.gov.si/portal/apps/webap...

Sem preveril, hvala, njega ni med njimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

lej, ni čisto nujno... te služnosti so... malce hecne, lahko da samo ni vpisana... nima veze, v konlčni fazi bo on moral tebe ali tožiti ali kako drugače božati.

Tudi vodno dovoljenje je odvisno od zgodovine... če je vodnjak 200 let star, boš tudi za pitje dobil, pri novem seveda ne...

v glavnem: papirje, mesec, nasmeh in zamaši cevi na SVOJI zemlji.

zz

paradajzos ::

Če služnost ni vpisana v ZK, so po spremembi lastništva vsi morebitni prejšnji ustni dogovori nični.
Sploh se nimaš o čem za pogovarjat z norim sosedom. Razen če si mazohist.

enemon je izjavil:

Butalec si ti, razen pljuvati po drugih ti nič drugega ne uspe. Zafrustriranček mali.

vemo kdo je zafrustriran in kdo nima jajc.
če to ne poveš, v katerih koncih imaš vikend.
skratka troll.

Sem napisal v temi, da je v Molnarjevem koncu, to je na Goričkem. Zadovoljen?

hvala.

obstaja priposestvovanje služnosti, ni tako simple... ZK je samo ... javna knjiga. Sploh te stare kmečke služnosti so kar hec v praksi.

zz

Ja, samo načeloma uporaba vodnjaka brez vodne pravice ni legalna. Poleg tega je tudi prepovedano imeti v hišo hkrati napeljano vodo iz vodovoda in vodo iz vodnjaka, ker lahko preide kaj v vodovodni sistem.

Ni prepovedano. Sistema morata biti ločena. Kar pa v praksi velikokrat ni izvedeno.

starfotr ::

V praksi so napovratni ventili na števcih oz. vodomerih.

res je, za vodnjak rabiš vodno pravico. Samo to je upravni del. Stvarnopravnipa je služnost.

Upravni del: prijaviš inšpekciji.

Stvarnopravni: zapreš dostop in čakaš, če te toži (magari motenjko), saj boš hitro videl.

zz

Kolikor vem, vodnjaka brez vodne pravice ne smeš uporabljati. Vodne pravice pa ne moreš dobiti brez soglasja lastnika zemljišča, kjer stoji vodnjak. Tako da je stvar potem verjetno na ta način rešena?

starfotr ::

Ti mu povej, da naj kar racionalno uporablja vodo. Vendar da naj ti pride pomagat pri vzdrževanju, nakupu novih delov itd.

Pa da naj ne teži, ker če misli otresat gobec bo pa konec tega privilegija.

Zvezdica27 je izjavil:

obstaja priposestvovanje služnosti, ni tako simple... ZK je samo ... javna knjiga. Sploh te stare kmečke služnosti so kar hec v praksi.

zz

Ko sem nazadnje to gledal, si priposestvoval po 20 letih uporabe v dobri veri. Pa še to se resetira, če tisti, od katerega bi priposestvoval, prej proda nekomu tretjemu.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Mešaš priposestvovanje in priposestvovanje služnosti. Pri slednji ni nobene dobre vere saj uporabnik ve, da zadeva ni njegova in jo ima le v uporabi.

delavec44 je izjavil:

Mešaš priposestvovanje in priposestvovanje služnosti. Pri slednji ni nobene dobre vere saj uporabnik ve, da zadeva ni njegova in jo ima le v uporabi.

Kolikor vem je tudi pri služnosti tako, da če ni vpisano in se zamenja lastnik, pride do reseta.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tezave s sluznostjo pri optiki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
964684 (601) Alexius Heristalski
»

Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo? (strani: 1 2 )

537444 (793) Magic1
»

Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )

16032753 (27458) rekt

Več podobnih tem