» »

Prigode s podeželja

Prigode s podeželja

««
7 / 7
»
»»

Daniel ::

Načeloma se brez težav in po zakonu dela do desetih, kar gre čez to pa so bolj ali manj kaprice neprilagojenih priseljencev, po sistemu "bila bi jebena al da ne uđe".

Smo v preteklih letih v špici sezone tudi že delali do enih zjutraj ali celo noč in še cel naslednji dan (ja, crknjen si, ampak nihče ne vpraša ali boš ali ne boš). Tole se še posebej rado zgodi med kakim siliranjem, ko imaš silos odprt, 1/3 posilirano, potem pa kombajn crkne. Pa letiš po dele nekam na sever Avstrije, ga spraviš skupaj ob dveh zjutraj in potem siliraš do dopoldneva naslednjega dne, ker imaš naslednji dan že drugo stranko planirano. In taki majstri na podeželju, ki ob desetih kličejo policijo zaradi nočnega miru, so na deželi izjemno zaželeni in jih vsi obožujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

d4vid ::

driftwood je izjavil:

kaj se spodobi, če kmet orje njivo zraven moje hiše ob devetih zvečer, ga prijavit zaradi motenja miru?

Kaj znate vsi samo klicat policijo in iskat probleme?

V bloku, ko se čez stene sliši vsako splakovanje WCja 5 nadstropij višje ali "škripanje postelje", tudi kličete policijo vsak dan?

mn ::

Daniel je izjavil:

Načeloma se brez težav in po zakonu dela do desetih, kar gre čez to pa so bolj ali manj kaprice neprilagojenih priseljencev, po sistemu "bila bi jebena al da ne uđe".

Smo v preteklih letih v špici sezone tudi že delali do enih zjutraj ali celo noč in še cel naslednji dan (ja, crknjen si, ampak nihče ne vpraša ali boš ali ne boš). Tole se še posebej rado zgodi med kakim siliranjem, ko imaš silos odprt, 1/3 posilirano, potem pa kombajn crkne. Pa letiš po dele nekam na sever Avstrije, ga spraviš skupaj ob dveh zjutraj in potem siliraš do dopoldneva naslednjega dne, ker imaš naslednji dan že drugo stranko planirano. In taki majstri na podeželju, ki ob desetih kličejo policijo zaradi nočnega miru, so na deželi izjemno zaželeni in jih vsi obožujejo.

Če se ne motim obstajajo tudi izjeme v primeru nujnih opravil, čeprav je to verjetno lažje upravičiti v primeru spravil kot oranja.

Vsekakor. Za spravila praktično ni nekih omejitev. Oranje je pa stvar dobrih odnosov. Sicer dvomim, da imamo v državi kaj dosti kmetov, ki imajo toliko dela, da ne utegenjo orati čez dan. Se pa najbrž najdejo kakšni posamezniki, sploh med tistimi, ki hodijo še v službe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

delavec44 ::

Mene moti edino če kdaj ful smrdljivo gnojnico špricajo in je potem še 3 dni lepo sončno vreme.

delavec44 je izjavil:

Mene moti edino če kdaj ful smrdljivo gnojnico špricajo in je potem še 3 dni lepo sončno vreme.

Vreme je precej neprilagodljiva reč. Sploh v našem koncu je 2 dni nazaj kazalo, da bo od ponedeljka kar tri dni dežja, trenutno pa je vprašanje ali bo sploh kakšna ploha. In tega ne razvoziš ravno v enem dnevu.

aytim ::

d4vid je izjavil:

driftwood je izjavil:

kaj se spodobi, če kmet orje njivo zraven moje hiše ob devetih zvečer, ga prijavit zaradi motenja miru?

V bloku, ko se čez stene sliši vsako splakovanje WCja 5 nadstropij višje ali "škripanje postelje", tudi kličete policijo vsak dan?

Nič. Če je dejavnost registrirana, lahko orje še dlje oziroma če je to potrebno.
Tako kot lahko mirne vesti vsa gospodinjska opravila opravljaš v nedeljo in med prazniki - tudi košnja trave ali žaganje drevja.

d4vid ::

aytim je izjavil:

d4vid je izjavil:

driftwood je izjavil:

Nič. Če je dejavnost registrirana, lahko orje še dlje oziroma če je to potrebno.
Tako kot lahko mirne vesti vsa gospodinjska opravila opravljaš v nedeljo in med prazniki - tudi košnja trave ali žaganje drevja.

Žal je tako, da smo kmetje odvisni od vremena. Med sezono praznikov in vikendov ni. Ko je vreme, se dela. Sicer jaz se ukvarjam samo s košnjo, pa vseeno je treba vsaj 2 dni lepega vremena za silažne bale in skoraj cel teden za suho seno. Vreme pa vemo kako je.

Oranje je enkrat(do dvakrat) letno in nekak dvomim, da je gospod spal cel dan, da je lahko šel zvečer orat.

aytim je izjavil:

Ne povsod. Ene občine imajo odloke, ki to prepovedujejo.

enavlaka ::

Večjih kmetij v sloveniji je pod 1%. Ostalo so razdobljene parcele

In tukaj se ne bo nič spremenilo, ker smo pol države zmetali v naturo2000, da ima kup raznoraznih takih in drugačnih varstvenikov in društev vsaj neko službo.
Komasacije pa so v teh pogojih praktično neobstoječe in nemogoče.

Efektivno je to, kar je pri nas 200 do 300 parcel, v tujini ena sama parcela. In temu primerna je tudi konkurenčnost.

FireSnake ::

driftwood je izjavil:

Kaj meniš ti?

Že samo vprašanje pove vse o tebi.
In potem so tu ljudje, ki govorijo, da so ljudje s podeželja problem.
Tukaj vidimo, da je ravno obratno.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

gruntfürmich ::

ravno v soboto poslušal zgodbe kako meščanarji nagajajo vaščanom, ko se preselijo na vas in mislijo da bodo imeli tam mir in bili neki đeki...
problem je ker se mestni folk ne zaveda, da na vasi ni miru. mir je v vukojebini po 5 km makadamske ceste. tam ko se pa meščanarji priseljujejo pa je vas z intenzivnim kmetijstvom. in tega ti retardi ne razumejo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: enavlaka ()

Zakaj se kmetje preprosto ne odselijo stran, če jih meščani tako motijo ?

Furbo ::

enavlaka je izjavil:

Tako debilno izjavo lahko napiše samo en iz bloka.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

feryz ::

Sem bil zadnjič v sosednji vasi.
En kmet je kupil na obrobju vasi okrog hektar zemlje. Na zazidalnem delu je postavil veliko bajto, zraven ogromno štalo, za kakih 50 glav, zadaj, že na kmetijskem, skedenj, gnojnična jama, ni da ni. Ampak vse je obstalo nekje v tretji gradbeni fazi, mogoče malo podaljšani. Razen tega, da je tam parkiral 10 kosov plus traktorjev in pripadajoče mehanizacije, vse stoji že par let.
Sem ga povprašal kaj se je zgodilo, zmanjkalo fedra ali kaj podobnega. In mi je povedal, da je od takrat, ko je on kupil, občina sprejela opn in razprodala vse okrog njega, spredaj, levo, desno. Dve stare kmetije se že rušijo. Ena nova bajta že stoji, saj veste kakšna, dvokapnica, vsa v antracitu, bela fasada in obvezen kubus na eni strani, pač presežek slovenske arhitekture zadnjih 10 ali 15 let. Druge se pripravljajo.
In ker bo tega kot blata, točno ve, da bo on potegnil kratko in ga bodo zjebali pri kmetijski dejavnosti. Vikendaši in mestna gospoda bodo težko prenašali naravni vonj kmetijstva in pripadajoči hrup. Tako da se zdaj daje z županom, kaj mu je storiti. Ta seveda pravi naj kar nadaljuje in se ukvarja s kmetijstvom, ampak ko bo okrog njega enkrat obljudeno, se točno ve kako bo.

Furbo je izjavil:

enavlaka je izjavil:

Tako debilno izjavo lahko napiše samo en iz bloka.

Ampak, ti je uspelo

In ker bo tega kot blata, točno ve, da bo on potegnil kratko in ga bodo zjebali pri kmetijski dejavnosti.

TLDR: Strah ga je gentrifikacije

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

aytim ::

delavec44 je izjavil:

aytim je izjavil:

Ne povsod. Ene občine imajo odloke, ki to prepovedujejo.

Katerih kazni pa ne znorejo izstavljati, saj ni zakonske podlage

Redarji kar lepo pišejo kazni. Kaj se pa pri pritožbi zgodi pa res ne vem.

Kako pa lahko v odloke zapisujejo nezakonite stvari?

bm1973 ::

Ker so butasti...

In ker folk plača...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
««
7 / 7
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tezave s sluznostjo pri optiki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
967238 (3155) Alexius Heristalski
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

5227485 (18736) St235
»

Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )

16039394 (34099) rekt

Več podobnih tem