» »

Davek na dobiček ob prodaji stanovanja

Davek na dobiček ob prodaji stanovanja

Mateja10 ::

Pozdravljeni,

Imam vprašanje v vezi plači davka od kapitala pri prodaji nepremičnine. Leta 2016 sem kupila stanovanje, stalno prebivališče imam prijavljeno in tam tudi živim od 2018. Stanovanje sem lani torej novembra in decembra 2022 za 2 meseca oddala v najem. Od tega sem tudi letos plačala davek od prejete najemnine. Torej imajo na FURSU najemno pogodbo. Sem lastnica samo tega stanovanja in sem takrat bivala skupaj z najemnico v stanovanju, kar lahko najemnica potrdi z izjavo. Vse poloznice so name, najemnina je bila nizka.

S fantom sva se odločila za nakup hiše, zato bom stanovanje prodala.

Ali zaradi teh dveh mesecev, ko sem imela najemnico v stanovanju izpadem iz oprostitve plačila davka od kapitala pri prodaji nepremičnine? Bom morala plačati davek - torej 20% od razlike nakupne in prodajne vrednosti mojega stanovanja?

Hvala vam za odgovor.

user4683 ::

Ne, vazno je, da si ti bivala tam, nima veze kdo drug in na kaksen nacin je bival s teboj.

Hvala vam za odgovor.

Torej ko bom izpolnjevala obrazec za odmero davka obkrožim pod točko 6. DA v celoti - in pod točko 8. opombe - obrazložim da sem bivala skupaj z najemnico ker pac že imajo zavedena ta 2 meseca na FURSU? Ali točko 8 izpustim?

Kopirano iz obrazca NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE OD DOBIČKA IZ KAPITALA PRI ODSVOJITVI NEPREMIČNINE:
6. OPROSTITEV PLAČILA DOHODNINE OD DOBIČKA IZ KAPITALA, DOSEŽENEGA PRI ODSVOJITVI STANOVANJA ALI STANOVANJSKE HIŠE NA PODLAGI 2. TOČKE DRUGEGA ODSTAVKA IN ČETRTEGA ODSTAVKA 96. ČLENA ZAKONA O DOHODNINI (ZDoh-2)

Uveljavljam oprostitev za stanovanje ali stanovanjsko hišo iz točke 3 te napovedi (ustrezno označiti):

Ne:

Da:

v celoti
v delu: (navedite vrsto in površino)

Podpisani izjavljam:
- da sem odsvojil stanovanje ali stanovanjsko hišo - ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem - v kateri sem imel prijavljeno stalno prebivališče (oziroma začasno prebivališče v primeru državljana države članice EU ali EGP, ki ni Slovenija) in jo imel v lasti ter sem tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo;
- da stanovanja ali stanovanjske hiše oziroma njunega dela, za katerega uveljavljam oprostitev, nisem uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah ni prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga oddajal v najem.

8. PRILOGE IN OPOMBE

mirator ::

Prodajaš svojo lastnino in za FURS ni nič pomembno, kdo jo je ali jo še uporablja. Če bi imela stanovanje v lasti, mislim da je meja 20 let, potem davka od vrednosti stanovanja ne bi plačala.

blink ::

mirator je izjavil:

Prodajaš svojo lastnino in za FURS ni nič pomembno, kdo jo je ali jo še uporablja. Če bi imela stanovanje v lasti, mislim da je meja 20 let, potem davka od vrednosti stanovanja ne bi plačala.

Seveda je pomembno. Ce se hoces izogniti kapitalskemu dobicku pri nepremicnini sta samo dve opciji:
- stalno prebivalisce in dejansko bivanje v nepremicnini 3 leta pred prodajo

ALI

- 15 let lastnistva

Torej mislite kljub temu da zadnja 3 leta bivam v stanovanju in sem stalno prijavljena izpadem iz oprostitve zaradi tega, ker sem imela ta 2 meseca sostanovalko, s katero smo imele vse zakonsko urejeno glede plačila najemnine?

:(

Likalnik ::

v času prodaje moraš imeti stalno bivališče prijavljeno v tem stanovanju vsaj 3 leta neprekinjeno..
če si bila stalno prijavljena kljub temu, da si imela najemnika notri potem mislim, da ne bi smelo biti težav....vprašanje, če bo sploh kdo porajtal, da je bil najemnik notri....ti samo izkazuj stalno bivališče v tem stanovanju katero še vedno traja in je že več kot tri leta

Hvala 🙏

Tidule ::

Mateja10 je izjavil:

Torej mislite kljub temu da zadnja 3 leta bivam v stanovanju in sem stalno prijavljena izpadem iz oprostitve zaradi tega, ker sem imela ta 2 meseca sostanovalko, s katero smo imele vse zakonsko urejeno glede plačila najemnine?

:(

Najemnica nič ne vpliva na to. Pomembno je, da si ti tam imela prijavljeno stalno bivališče in si tam dejansko bivala. Tudi na obrazcih te najemnice ne rabiš nič omenjat. Te bo FURS že pozval, da pojasniš najemno pogodbo, če bodo ocenili, da je potrebeno.

Gambino ::

Dohodnina od dobička iz kapitala
Davčna osnova za odmero dohodnine od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob Oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala
Če posameznik prodaja stanovanje ali stanovanjsko hišo (ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem), kjer je imel stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred prodajo, je zavezanec samo za davek na promet nepremičnin (2 % davek), ne pa tudi za dohodnino od dobička iz kapitala.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na prodajo nepremičnine

Oddelek: Loža
193169 (2642) T-Mac
»

Zacasno prebivalisce na vikendu - da ali ne?

405700 (3457) MK99
»

Prodaja polovice stanovanja (strani: 1 2 )

8712028 (6728) nergac
»

Nakup - prodaja stanovanja

182814 (1551) facepalm
»

Prepis hiše - oče>sin

228220 (7856) Okapi

Več podobnih tem