» »

Ko techtuberji postanejo korporacija

Ko techtuberji postanejo korporacija

Temo vidijo: vsi

Wrop ::

Marsikdo že ve, da nekateri recenzenti računalničke strojne opreme in tudi tehnološke opreme na splošno, ki objavljajo svoje ocene izdelkov na YouTube, postajajo vedno bolj podobni velikim korporacijam, ki jih pogosto tudi sami kritizirajo.
Na kratko jim bom okinčal z techtuberji.
Problem, je sicer večplasten in tu bom opisal samo nekatere, za katere sam menim, da so postali že širši problem.

Linus Tech Tips (LTT) nisem nikoli kaj preceč gledal. Informacije so podajali na zabaven način, kar sicer ne bi bil tak problem, dokler ne začne padati kvaliteta njihovih recenzij. Ta padec kvalitete pa nočejo več dvigniti na sprejemljivo raven, ker jim ni do tega, da bi investirali 100, 200 ali 500 $ v popravke lastnih napak. Precej neresno za nekoga, ki se ima za nekega resnega recenzenta, ki strojno opremo pregleda in poda svoje "strokovno" mnenje. Ne zna pa odlepiti zaščitne folije, ki ščiti drsno plast na miški, nato pa miško označi za fail, don't buy it. Trust me broo. We know how to review a mouse. Mi smo strokovnjaki, ne beremo navodil, problem je v navodilih in izdelku. Pa to je samo majhen delček v kupu zajebov, ki jih delajo.
Imajo cel kup opreme, ki jo imajo, nimajo pa dovolj usposobljenega kadra in časa, da bi delali resne recenzije. Kot vidim, imajo cel kup kanalov in na Youtube naložijo po 30 videov na teden. Pa zaposleni pravijo, da imajo premalo časa za recenzijo in da bi radi imeli več časa.
Saj to bi moralo biti jasno že pol hobijistu. Techtuber, ki mu ponujajo 100 milijonov za odkup, ni več mala firmica, ki se samo ukvarja z recenzijami. Postal je korporacija, ki ima hibe velikih in potrebno ga bo vedno bolj tako tudi gledati in obravnavati.

V preteklosti so se ga lotili in ga kritizirali precej manjši techtuberji. Končno se ga je lotil tudi eden večjih - Gamer Nexus.



Precej upravičeno in podprto z dokazi.
Problem, ki nastaja zaradi slabih in pomanlkjivih recenzij, od podjetih, ki naj bi bile neodvisne, nepristranske je lahko precejšen.

Omenil bom še drugega. JayzTwoCents. Tudi njega nisem nikoli veliko gledal, ko pa sem ga, je pa iz vsakega videa vilo navijaštvo določene znamke. Lahko se nekaj časa dela nedolžnega, ampak ne more vedno vse ljudi vleči za nos.
Eden zadnjih večjih zajebov je naredil, ko mu je majhna ptička sporočila, da cena grafičnih kartic, predvsem se je šlo za 3090 ti, ne bo padla pod 1400 oz. nekaj takega, in da je to zadnji čas za nakup. Totalno je zabredel s to izjavo, ker se je ravno obratno zgodilo. Cena kartic je kmalu padla bistveno pod to. Tako, da je za druge korporacije naredil dober PR stunt in dober posel, da so se znebile nekaj zaloge, nategnil pa svoje zveste privržence, katerim še danes govori, da so mu najbolj pomembni in da dela samo za njih in njihovo dobrobit. Mogoče malo pokompenzira z obdaritvijo grafičnih kartic svojim privržencem, vsaj tistim, ki se niso nategnili z njegovim priporočilom.

TechDeals je še eden, ki mi padel v oči leto ali dve nazaj. Prej nisem niti spremljal niti. Recenzije da te kap. Od že na daleč videnih napačnih informacij, pa do izvajanja miselnih akrobacij zakaj so procesorji za 700 $ dolarjev določene znamke najboljši nakup za igre. Ne zato, ker so najhitrejši, ampak opravičevanje, da je razlika majhna, če se gleda ceno celega računalnika. Pa vsekakor ni pozabil omeniti, na referal linke najdražjih komponent, ki jih ne smete pozabiti kupit, če njegovi gledalci hočejo delati dobre kupčije.

Na koncu vsak gleda tisto kar mu najbolj paše in tisto kar mu še dodatno potrjuje njegovo prepričanje. Zanimivo mi je to, da se nekatere kanale, ki so zrastli iz majhnih skupnosti v velike in so morali res biti kolikor toliko kvalitetni, danes še vedno perceptira kot take, kot so bili v preteklosti. LLT ni več to kar je bil. Daleč, da bi bili dobri recenzeti, ne pomaga mu še toliko in toliko drage opreme za testiranje, če pa tega ne zna izkoristiti. Mislim, da bo šla od tu kvaliteta samo še navzdol, ker rdeča nit njegovega delovanja ni več delati dobre recenzije, ampak se je večina fokusa usmerila drugam. Bo pa potrebno še nekaj časa, da ga bo masa začela gledati na kot še eno 100 milijonsko korporacijo, ki dela zabavne filmčke.

Vaša mnenja glede LTT in njemu podobnih in kako gledate na velike techtuberje? Dobre in slabe?

noob96 ::

Menim, da je problem to, ker se okoli teh gradi "kult osebnosti", ljudje jih poveličujejo, se zglejujejo po njih in potem ko pride ven neka zgodba, da je bil nekdo nesrečen v službi, vsi popadajo dol, ker so imeli sanjsko predstavo o takšni službi. Nihče se ne obrne, če nek delavec v Microsoftu da odpoved, zaradi toxic odnosov z nadrejenimi.

tikitoki ::

Sem ga nehal spremljati ze pred casom. Vedno manj koristnih podatkov in vedno vec bolj ali manj faliranega humorja in druge navlake, ki zgolj umetno podaljsuje dolzino prevajanje vsebine.

AtaŠtumf ::

tikitoki je izjavil:

Sem ga nehal spremljati ze pred casom. Vedno manj koristnih podatkov in vedno vec bolj ali manj faliranega humorja in druge navlake, ki zgolj umetno podaljsuje dolzino prevajanje vsebine.


Pa se ves cas tezi s svojimi produkti...
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

tikitoki ::

In sponzorji. Pa koristne vsebine za 5 minut, razvlece na recimo pol ure. Zato imam raje clanke, kjer pogledas, kar te zanima, kar je pri video vsebninah tezje.

svecka ::

Danes neodvisne opisovalce je težko najti, še posebej tiste, ki se ne bodo umazali z sponzorji/podkupninami. Tiktok influencerji dosti služijo na tem.

trololololo ::

mali youtuberji so velikokrat mnogo večja zakladnica zanimivosti in znanja kot ti veliki kanali... sicer pa youtube postaja greznica vsak dan bolj...
tole kar se gredo sedaj z blokiranjem youtube ogledov, če uporabljate add blokerje (če še niste na listi, boste kmalu) pa je itak ...

PacificBlue ::

Karakterno ga nisem nikol prebavljal.
Imas veliko boljse techtuberje. Hardware Canucks, Monitors Unboxed, Mr. Matt Lee, ECPU, GGF Events, RobeytechLive..Pa tudi kaksen mlajsi, recimo PC Centric
I’m out.
:3

matic492 ::

Jaz gledam LTT zato da se nekaj v ozadju predvaja, tako kot večino stvari na YT, ker so mi všeč ljudje, najbolj AMD/INTEL extreme upgrade in takšni videji... reviewe in podobno redko gledam, če grem kupovat izdelke in me zanimajo neke tehnične primerjave, pa praktično nikoli ne gledam video za ta namen, ampak poiščem grafe na drugih straneh.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

2dark ::

Pa je tip dejansko sposoben ali je zgolj prvo ime kanala :). To ni enako.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

mitkos ::

Tudi jaz vedno manj spremljam LTT. Včasih pogledal vse kar so objavili, sedaj je tega preveč in sem postal izbirčen. Tudi JayzTwoCents sem spremljal, sedaj pa morda grem 2x na mesec pogledat na njegov kanal, če je kaj kar bi me zanimalo. Mislim, da potem ko si velik, počasi postaneš sam sebi namen, pač morajo dodajati vsebine, pa čeprav slabo vsebino oziroma razvlečejo na dolgo in široko zadeve...

trololololo ::

so objavil (linus) še en video. oh the drama.

GupeM ::

Kakšna dva meseca nazaj me je frišen sodelavec spraševal, če kaj spremljam LTT, da je njemu zakon in oh in sploh. Pa sem mu rekel, da sem še kakšni dve leti nazaj pogledal kar precej njegovih zadev, da zadnja leta se pa samo še hvalisa, kakšno dobro opremo ima, kakšen dober studio ima, kakšno dobro bajto je kupil in jo bo spedenal, koliko denarja ima, koliko zaposlenih ina, njegvi najboljši izvijač, flaška, hoodie, ... Ajde, za merch še razumem, da dela reklamo. Ampak vse ostalo mi je pa postalo ogabno.

HolyFuck1 ::

Target audience LTT so 14 letniki...

SambaShare ::

Še dobro, da ima tako sposobno ženo, da dela damage control. Ostali najbrž tako ne upajo pisniti, saj kdo pa se bo pregovarjal s takim egotom. Je res jeba, da kar ne moraš priznati napake in se koplješ globje in globje v luknjo.

Wrop ::

Komentar enega manjših techtuberjev, ki je že dve leti nazaj kritiziral nekatere ostale večje techtuberje.



Rezultat? LLT je podmuklo zagrozil z legalnimi posledicami. Multi milijonska korporacija, pod pretvezo, trust me bro, we are for the consumers, do not resist, se gre take grožnje kot odgovor na kritiko. V dveh letih, je postalo samo še slabše.
Še največjo škodo si delajo navijači, ko take prakse podpirajo, ker naj bi bili (LTT) kul in so proti ostalim korporacijam in si upajo tudi kak izdelek pokritizirati. Čeprav, kot vidimo, vedno bolj nestrokovno. V stilu "Noctua je dala slab CPU hladilnik, ker ga ne znamo pravilno obrniti in montirati". 8K gaming, ekskluzivno en dan pred uradnim izidom. Bahanje s škatlo grafične kartice, ki sploh še ni bila najavljena. itd.

Zanimiva je slepa pega ogromnega števila naročnikov. Po več letih opaznega padca kvalitete in vsem na očeh vidnega navzkrižja interesov, še vedno zagovarjajo ali minimizirajo pomen konkretnih dokazljivih dejanj LTT, ki bi jih sami nadvse kritizirali, če bi tako postopalo kakšno drugo podjetje.
Odziv LTT ne vliva niti najmanjšega upanja na izboljšave. Pričakovano sicer.

dela ::

Gledam LTT občasno za entertainment in da se površinsko seznanim s tem, kaj je na trgu, mogoče epizodo na mesec v povprečju. Nikoli se mi pa niso zdeli nek višek objektivnosti, da bi jih preveč resno jemal. Vsebine so mi čisto prebavljive, da so kakšni napihnjeni egoti zadaj, me pa ne bi presenetilo pri nobenem youtuberju, tudi če se tožarijo v ozadju, me nič kaj dost ne zanima. Če mi bodo še naprej pritegnili pozornost, me malo razvedrili in malenkost informirali, bom še naprej gledal občasno, če ne pač ne. Ne rabijo bit nedolžni angeli za to.

12c0 ::

OP, kapitalizem. :)

Gagatronix ::

Linusa sem imel priliko spoznati v zivo pred par leti, in v zivo ni tako nadlezen kot v svojih videih. Moras razumeti, da clovek fura $100M vredno medijsko korporacijo.

In ja, tole zadnje kar je bilo ga je orenk posral, ampak poznalo se mu pa ne bo kaj dosti.

borisk ::

js ga občasno pogledam, ampak ne videje, ki so v redni produkciji, ampak podcast ki ga ima z mislim da je mike (njegov sodelavec ki ima preko floatplane). tam je čisto drugačen kot na "igranih" in skriptiranih videjih. normalno da je LTT korporacija, imajo problem hitre rasti v zadnjem času, ampak mislim da je tisti njihov (njegov) tesni center kr dobra ideja, vsekakor pa rabi čas. Prav tako odločitev da odstopi iz mesta CEO. Ti vsaj povedo da so sponzorirani, problem je bolj pri tistih medium youtuberjih, ki so kao neodvisni, v resnici pa jih šopajo spredi in zadi...

c3p0 ::

Nadležen glas, nizka raven znanja, površnost. Pred leti, ko najbrž še ni bil milijonar, sem pogledal par videov in si mislil wtf, da to mora bit nek drug Linus. Očitno nisem target publika.

Gagatronix ::

borisk je izjavil:

js ga občasno pogledam, ampak ne videje, ki so v redni produkciji, ampak podcast ki ga ima z mislim da je mike (njegov sodelavec ki ima preko floatplane). tam je čisto drugačen kot na "igranih" in skriptiranih videjih. normalno da je LTT korporacija, imajo problem hitre rasti v zadnjem času, ampak mislim da je tisti njihov (njegov) tesni center kr dobra ideja, vsekakor pa rabi čas. Prav tako odločitev da odstopi iz mesta CEO. Ti vsaj povedo da so sponzorirani, problem je bolj pri tistih medium youtuberjih, ki so kao neodvisni, v resnici pa jih šopajo spredi in zadi...


Najbolj nadlezni so tisti techtuberji, ki v vsakem videu shillajo sharkVPN ali pa onega drugega, ki sta v bistvu ista zadeva, ker si ju lasti ista firma.

LapD ::

Meni je pa všeč kako se je razvijal MKBHD, sem ga začel spremljati zelo zgodaj, opisi izdelki so zanimivi in ne predolgi, njegovi 1na1 z znanimi pa dovolj informativni. Ostalih techtuberjev praktično ne spremljam, če iščem specifičen review se ponavadi bolje obnesejo manj znani, mogoče celo v ostalih jezikih.
web&motion designer

svecka ::

JAz osebno več informacij izvem od raznih underdog youtube raziskovalcev ali opisovalcev, kakor od tavelkih.

borisk ::

MKBHD je vseeno znamka ki gre proti korporaciji, vseeno imajo ogromen studio itd.

Mi je pa všeč njihova (njegova??) montaža, fotografija in scenografija posnetkov. Vse je res na meji perfektnosti, kot da gre za reklamni video...

Wrop ::

Shit hit the fan.

Pojavljajo se še pričevanja bivših zaposlenih o stanju in ravnanju do zaposlenih v podjetu. Od tega, da so zahtevali, da delaš kot konj in pričakujejo, da ne zboliš, če pa, pa vseeno delaj kot konj. Miselnost glavnega protagonista je taka, da LMG zaposlenemu (Linus Media Group) ponuja več kakor je zaposlenemu kadarkoli bilo in bo na voljo. Od smešnih plač v prvem letu, da naj bi filtrirali kader, ki ne zmore tempa in obsežnega dela. Za plačo nekaj nad lokalnim minimumom preživetja. Do tega kako upravljajo s pritožbami zaposlenih in nadlegovanja, tudi neprimernega obnašanja do žensk in neprimernih komentarjev. Na koncu rečejo, naj bodo bolj ustrežlji in naj se zmenijo z tistimi, ki to izvajajo. Se pravi imajo HR oddelek, ki probleme pometa pod preprogo. Protagonist noče, da se ustanovi sindikat in bi na to gledal, kot osebni poraz, ker če bi kdo od zaposlenih pomislil, da dela za 100 milijonsko korporacijo, nastane problem. Aja, pa da se javno hvali, da imajo njegovi zaposleni Tesle. Ja, dva v vodstvu in eden od prej, preden je prišel k njim.
Zgleda je res izgubil stik z realnostjo. Ko se je hote bahal še z nenajavljeno kartico, je posredno povedal, da ima privilegije, ki jih drugi nimajo. Ko ti te privilegije podeli skoraj že monopolna korporacija, se človek vpraša, kaj je še vse v ozadju in če so kakšni nenapisani dogovori. Pa do 8K gaming 3090 predstavitve en dan pred uradno predstavitvijo, kjer so dobili določene smernice, kaj morajo in česa ne smejo. Takrat sem sam naredil konec, še s tistim nekaj malega spremljanja. Navzkrižja interesov ni mogel več prikriti z zabavnimi in všečnimi fičmčki - promocijo. Od takrat je šlo samo še navzdol. Od malega techtuberja do velikega merchtuberja. Noben večmilijonski laboratorij mu ne bo pomagal, ker nobeden normalen, ki bo znal delati s tisto opremo, ne bo delal dolgo tam.

cortez ::



Linus je moneygrabber, ampak tudi Steve iz GN ni tak White Knight, kot se predstavlja.

DamijanD ::

zanimivo - ker drugače ne deluje, da bi živel super razkošno...

Jarno ::

Linus je zabavljač. Temu ustrezna je tudi publika, ki je širše narave in manj tehnično zamerljiva.

Še najbolj zanimiv in podkovan je (bil) Anthony:

 He was Anthony.

He was Anthony.



kateri pa je trenutno v stanju preobrazbe v Emily.

Ampak tip GN Steve je imel jajca, da mu zabije nož v prsi. Techtuber z zanimivim značajem, ki pa slučajno ne prenese tudi Asusa, s katerim Linus dobro sodeluje. :)
#65W!

karafeka ::

Ta modus operandi sploh ni vezan samo na te youtubarje in influencarje, ampak na vse, ki postanejo milijonarji. Po eni strani dobijo občutek übermenscha in moči ( kao da so več kot drugi), po drugi strani pa hočejo še več in izkoriščajo druge, da to dobijo.
Vsi ostali, ki to vidijo, pa upajo na isto in delajo za mizerijo.

Zdaj, ena manjšina z jajci, tako delavci pa tudi kaki direktorji oz. lastniki (z prej nagrabljenim denarjem seveda), ko vidijo kam to pelje, pustijo vse in živijo običajno življenje ali pa celo kje bogu za ritjo od narave, večina nas pa pelje tako življenje naprej.....

Zimonem ::

Nečem kaj vas toliko sekira. Pač ne gledaš.
Saj je en kup takih kanalov. Preletiš občasno, če ti je res dolgcajt.

cortez ::

Problem teh Info / Tech Tuberjev je v tem, da po večini ne povedo, da so predvsem plačani od proizvajalca in posledično dajajo pozitivne ocene njihovim produktom.


Linus se že trese, zakaj ni pobral 100M.....He's going down. 200 tisoč subov down samo v enem dnevu.

c3p0 ::

Mogoče rabi skesan nastop na Oprah, to ponavadi pomaga.

MIHAc27 ::

gledam res samo obcasno zaradi zabavnega dela.

Za reviewe so pa najboljši mali youtuberji z malo subscriberji. So še najbolj objektivni saj za opis ne bodo dobili kaj dosti oz. kar nič

DamijanD ::

Zanimivo, da na LTT že 8 dni ni novega videa...

GupeM ::

Saj so rekli, da do nadaljnjega ne bo novih videov.

DamijanD ::

Ja sem zasledil včeraj potem to.

Očitno tudi youtuberji lahko grejo na "kolektivni dopust", ampak jim more to eden od zunaj to povedat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DamijanD ()

cortez ::

še en pogled na to, za kakšnega "osebka" gre :

xseki ::

It's been a while.

We will be uploading a video in the next couple of hours, and we will be also going live on the WAN show shortly after.

We'll see you there.

https://twitter.com/LinusTech/status/16...

Linus je nazaj.

trololololo ::

cortez je izjavil:

še en pogled na to, za kakšnega "osebka" gre :


strokovno je izraz za to: "douche"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube (YT) kanali - Koga spremljate ali sledite ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6215942 (979) KTr1sk
»

Framework Laptop (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
617307 (1868) mico
»

Nvidia še pred izidom umaknila in preimenovala RTX 4080 12 GB (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10110883 (6530) FlyingBee
»

Sebastian Linus - upokojitev?!?

Oddelek: Loža
212273 (910) borisk
»

Igračarski portal hop.si [Gaming.si] (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Igre
14426511 (14661) Vazelin

Več podobnih tem