» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
110 / 122
»»

joez7 ::

socialec je izjavil:

Če se to nanaša na 20% pribitek, moraš narediti že v oktobru, ne glede na dejansko sezono, da si približno na varni strani :D

Točno to sem naredl, 1. in 2. na 4.5kW, 3. in 4. na 7kW. Load shifting pa lepo deluje. Lepo v vrsto, en po en. :D
PS nekateri namerno menjavajo plačnike (npr. mož-žena), da postanejo novi naročniki n se jim izbrišejo visoke špice iz preteklosti. Ja in padeš v 42% priklučka - 5.9kW za 2x20A.
Pa ne reč, da nismo znajdljivi...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Spc ::

Sem preveril kdaj smo prešli na energijo plus ( elektro maribor ):
7. December 2021, od tankrat se ni spreminjalo čisto nič.

Spc je izjavil:

Ja ta konc je zanimiv, vseprek so zavračali soglasje za SE (netmetering) (če se ne motim ~ 40% vlog), ostali pa nekaj čez 10%. Če ma gdo vir za 22 in 23, naj prosim prilepi.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Zgodovina sprememb…

joez7 je izjavil:

Spc je izjavil:

Ja ta konc je zanimiv, vseprek so zavračali soglasje za SE (netmetering) (če se ne motim ~ 40% vlog), ostali pa nekaj čez 10%. Če ma gdo vir za 22 in 23, naj prosim prilepi.

Nisem oddal nobene vloge za SE.

Mam občutek, da si operaterji pripravljajo teren (ni dovolj podatkov, ali po novem dobijo manj), padel boš verjetno v 42% ali pa na stare 7kW. Bomo videli.

Master_Yoda ::

Do sedaj smo imeli "Obracunska moc: 7", na tem novem racunu pa te postavke ni, ampak je postavka "Prikljucna moc: 8".

V cem je to finta, in zakaj so mi to povecali (GEN-I)?

NVM, ni ista cifra to:

Priključna moč je najvišja dovoljena moč, ki je zakupljena v soglasju za priključitev. Obračunska moč je izmerjena ali določena glede na varovalko za obračun uporabe omrežja in prispevkov in je navedena na računu.

Priključna moč je najvišja dovoljena vrednost moči, ki jo sme končni odjemalec doseči na prevzemno-predajnem mestu pri odjemu električne energije iz omrežja, oz. proizvajalec pri dobavi električne energije v omrežje in jo določi SODO v soglasju za priključitev.

Obračunska moč je merilo največjega trenutnega odjema električne energije, ki ga omogoča odjemalčev priključek. Določena je na podlagi zmogljivosti omejevalnika toka, ki je pri gospodinjskih odjemalcih praviloma varovalka. Obračunska moč je navedena na računu in je lahko enaka ali manjša od priključne moči.
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

Ali imaš 1x35A? To da 8kW priključne moči.
Prilepi račun gor.

Zgodovina sprememb…

wcpapir ::

Jaz pri tem obračunavanju vidim čisto drugo težavo. Torej imam dogovorjeno moč in možnost jo preseči kolikor želim, potem pa naj mi dajo varovalke in izklopnik max možno velike, če mi že "omogočajo" presegati moč.

socialec ::

Ne bo šlo, ker se ti ne zaupa, ker boš verjetno naštudiral močnostne konice za lastno korist, ki se ne bi poznala na 15 minutnih časovnih rezinah.

Utk ::

Z veseljem ti bojo dali, samo boš doplačal za to.

predi ::

joez7 je izjavil:

Ali imaš 1x35A? To da 8kW priključne moči.
Prilepi račun gor.
Na GEN-I položnicah je bila prej vedno navedena samo obračunska moč, po novem pa je pomembna priključna moč in so to zamenjali. Prej nam je vsem z 1x35A nekje pisalo 7, zdaj pa 8 (s pripisom kaj je kaj).

Jaz sem tudi mislil, da imam priključno 7 kW.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: predi ()

To imaš že oktobrsko? Me favšljiv firbec daje, kako izgleda za sončničarje po novem.

predi ::

Niso še poslali mailov, je pa za nekatere že dostopen račun na portalu.

Sem klical na energijo plus in trdijo, da imajo ogromno težav z položnicami.
Zato bodo izdane komaj konec meseca, to da sem "nov uporabnik" pa ne razumejo zakaj je do tega prišlo in bodo preverili.

Lonsarg ::

wcpapir je izjavil:

Jaz pri tem obračunavanju vidim čisto drugo težavo. Torej imam dogovorjeno moč in možnost jo preseči kolikor želim, potem pa naj mi dajo varovalke in izklopnik max možno velike, če mi že "omogočajo" presegati moč.
Saj lahko das zahtevo za visjo prikljucno moc/varovalke in dejansko po novem sploh ne bos vec nujno vec placeval kot ce bi imel nizjo, le minimalna dogovorjena mozna dogovorjena moc se dvigne ce dvignes varovalke, ampak ce ie dogovorjena visja od tega se ti ne bo poznalo na poloznici.

Lonsarg je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Saj lahko das zahtevo za visjo prikljucno moc/varovalke in dejansko po novem sploh ne bos vec nujno vec placeval kot ce bi imel nizjo, le minimalna dogovorjena mozna dogovorjena moc se dvigne ce dvignes varovalke, ampak ce ie dogovorjena visja od tega se ti ne bo poznalo na poloznici.

Ni slaba ideja, 3x20A=3.8kWmin in 3x25A=4.8kWmin. Ni pa nujno, da doplačaš prispevek za moč.
Če si že mel kdaj 3x25A in nato šel na 3x20A, modra prideš skozi (~30€). 32 ali 36A pa zlo neradi dajo za gospodinjstvo.
3x16A=3.7kWmin (ni smiselno).

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

GregiB je izjavil:

No... včeraj sem klical na Kronotermov servis in jim povedal mojo zgodbo, da bom zaradi vklopa grelcev za vsega 3 ure v celem letu plačeval cca 400€ omrežnine na leto, oz. cca 100% več, kot bi, če grelci ne bi zalaufali.
Povedali so mi, da so njihovi grelci nastavljeni na 6kW, lahko pa se jih "načeloma" nastavi na 0kW, 2kW, 4kW ali 6kW.
Vprašal sem, kaj se zgodi, če jih damo npr. na 2kW. Serviser je rekel, da bo povprašal, da me pokličejo nazaj a da bi to naj načeloma pomenilo, da se bo TČ v času večje zmrzali bolj matrala in posledično krajšala življensko dobo. U glavnem, čakam klic. Mi je pa izvajalec, ki mi je montiral TČ povedal, da če grem sam čeprkat po nastavitvah TČ na samem terminalu, bi verjetno bila garancija void... tega nisem spraševal Kronotermovega serviserja...
Kot zanimivost pa naj povem, da sta mi tako izvajalec-monter, kot tudi Kronotermov serviser povedala, da sem prvi, ki sem jim postavil to vprašanje oz. soočil s problematiko visokih omrežnin...

Update... povratnega klica seveda nisem dočakal, zato sem klical še enkrat... Serviser, ki se je oglasil mi je povedal, da grelci delajo na načino 6kW in da se izklopit ne dajo, in to je to...
Ko sem ga soočil s tem, da to pomeni, da sem načeloma obsojen plačevati celo leto za 11kW dogovorjene moči, ker delajo grelci tri ure na leto, je odgovoril z... "hja"...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

deco16 ::

Tko je če maš kvaliteto ;)

nekikr ::

Kaj naj bi ti pa odgovoril, saj ni nihče vedel da se to zaračunavanje tako spremenilo. "Hja" lepo povzame vse skupaj. Boš pa za drugič vedel, da je treba kuriti plastiko in drva, ne pa neke novodobne fore, ki samo obremenjujejo omrežje.

GizmoX ::

feryz je izjavil:

Kaj se mamo fajn. Naprej te nategujejo s paniko z legionelo, ki je popolnoma nepotrebna.
Nato pa imaš izključno zaradi tega, ker se vklopi 1x ali 2x vsako zimo, 30, 40, 50 evrov višjo omrežnino na leto.

Sicer se grelce da izklopiti, če drugače ne, preščipneš žice.

;)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GizmoX ()

energetik ::

GregiB je izjavil:

Update... povratnega klica seveda nisem dočakal, zato sem klical še enkrat... Serviser, ki se je oglasil mi je povedal, da grelci delajo na načino 6kW in da se izklopit ne dajo, in to je to...
Ko sem ga soočil s tem, da to pomeni, da sem načeloma obsojen plačevati celo leto za 11kW dogovorjene moči, ker delajo grelci tri ure na leto, je odgovoril z... "hja"...

Tega enostavno ne verjamem. Bolj verjetno je rekel, da se jih ne da izklopit, ker se mu enostavno ne da/nima cajta/ne zna.

Tudi jaz sem svojem serviserju poslal mejl, če se da softwersko omejit modulacijo kompresorja. Odgovora seveda ni. Bo treba očitno po telefonu, pa še tam vprašanje, če ga dobim.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

GregiB ::

GizmoX je izjavil:

feryz je izjavil:

Kaj se mamo fajn. Naprej te nategujejo s paniko z legionelo, ki je popolnoma nepotrebna.
Nato pa imaš izključno zaradi tega, ker se vklopi 1x ali 2x vsako zimo, 30, 40, 50 evrov višjo omrežnino na leto.

Sicer se grelce da izklopiti, če drugače ne, preščipneš žice.

;)

Drži... sicer sem razmišljal, da bi enostavno utrgal zunanjo enoto TČ s temelja... verjetno tudi zadostuje....
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Eno vprašanje še imam.
Mi smo sedaj vse velike porabnike "premaknili" od 22. ure naprej.

Recimo boiler se komaj vklopi ob 22:05, likamo potem vzporedno ob 22:30 in kuhamo ob 23:00.

Ali potem še vedno plačam jaz to špico v najnižjem bloku, ali je ta omrežnina cenejša kot pa da bi to špico naredil ob 12:00 uri ?
Špica je nekje 5.89kW.

klemenSLO ::

Špice plačaš, ampak bo bistvno nižji ceni.
Že med B1 in B2 je za faktor 4 nižja špica
Mislim pa da v bloku 5 ni presežkov oz je cena 0
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: klemenSLO ()

mirator ::

Spc je izjavil:

Eno vprašanje še imam.

Recimo boiler se komaj vklopi ob 22:05, likamo potem vzporedno ob 22:30 in kuhamo ob 23:00.

Ali potem še vedno plačam jaz to špico v najnižjem bloku, ali je ta omrežnina cenejša kot pa da bi to špico naredil ob 12:00 uri ?
Špica je nekje 5.89kW.

Špico plačaš v po ceni tistem bloku, kjer jo povzročiš.

trenerkar ::

Mogoče kdo ve ali so 15min povprečja, ki jih računa števec vedno sinhrona z "uradno uro" ali samo pač računa 15min povprečja brez sinhronizacije na pravo uro?

mirator je izjavil:

Spc je izjavil:

Eno vprašanje še imam.

Špica je nekje 5.89kW.

Torej smo ukrepali pravilno in premaknili te velike porabnike na blok, ki je po 22. uri.

Agencija je tudi že določila tarifne postavke za leto 2025, ki bodo predvidoma danes objavljene v uradnem listu in ne odstopajo bistveno od že veljavnih, so še napovedali.

Naj uganem. "Ne odstopajo bistveno" navzgor, ne navzdol. Kolk je to bistveno bomo pa videli.

telexdell ::

trenerkar je izjavil:

Mogoče kdo ve ali so 15min povprečja, ki jih računa števec vedno sinhrona z "uradno uro" ali samo pač računa 15min povprečja brez sinhronizacije na pravo uro?

Povprečki se računajo od 0:00...14:59, od 15:00...29:59... Ja, so sinhronizirani z uro.

Spc je izjavil:

mirator je izjavil:

Spc je izjavil:

Eno vprašanje še imam.

Špica je nekje 5.89kW.

Torej smo ukrepali pravilno in premaknili te velike porabnike na blok, ki je po 22. uri.

Saj ne misliš resno, da likaš ob pol enajstih in kuhaš ob polnoči. A ješ pa pol ob petih zjutraj, da ne bi ob 12 pogreval župce>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: telexdell ()

Utk je izjavil:

Agencija je tudi že določila tarifne postavke za leto 2025, ki bodo predvidoma danes objavljene v uradnem listu in ne odstopajo bistveno od že veljavnih, so še napovedali.

Naj uganem. "Ne odstopajo bistveno" navzgor, ne navzdol. Kolk je to bistveno bomo pa videli.

Irelevantno. Še vedno bo kakšen plačal manj, predvsem bo pa vsa tista množica ljudi, ki celo zimo ogreva dovoz in tako tali kubike in kubike snega, plačala pravično in pošteno. Vse je ok.

Dokler to do konca uvedejo, bo prekleto malo takih, ki bi plačevali manj.
Z letom 2025 bo pa sploh žur ko se še sama elektrika dvigne.

nekikr je izjavil:

Irelevantno. Še vedno bo kakšen plačal manj, predvsem bo pa vsa tista množica ljudi, ki celo zimo ogreva dovoz in tako tali kubike in kubike snega, plačala pravično in pošteno. Vse je ok.

Najbrž ne v Sloveniji, to je švoh investicija sama po sebi :D
Verjetno si mislil sončne elektrarne?
To bo daleč največja relativna jebarija za gospodinjstva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

feryz ::

Glupi Švedi talno ogrevajo pločnike po celem mestu.
Bi bilo treba tja gor poklicati in jih vprašati, koliko oni plačajo omrežnine za tako početje.

nekikr je izjavil:

Električni kabli za gretje dovozov so moči tam 25 W/m. Če ogrevaš celo površino potrebuješ 75...100 W/m2. Za 20 m2 dovoza je tako dovolj 1,5...2 kW moči. Gretje se krmili preko termostata, tako da obratuje podobno kot grelec v pečici- in/off. Gretje se vključi takrat, ko se pričakuje sneženje ali padavine na podhlajen teren. V celi zimi je to mogoče 5x. Takrat delujejo največ 3 dni. Vteh 3 dneh je mogoče 1 dan na on in 2 dneva na off. Tako celo zimo za gretje dovoza porabiš 2*24*5=240 kWh elektrike (pa pretiravam).
A se ti res splača delati bedake iz sebe za tako porabo elektrike?

feryz je izjavil:

Glupi Švedi talno ogrevajo pločnike po celem mestu.
Bi bilo treba tja gor poklicati in jih vprašati, koliko oni plačajo omrežnine za tako početje.

Ker so pametni! Ceneje je sneg stopiti, kot ga pa plužiti, nakladati in odvažati.

Zgodovina sprememb…

Najbrž je neki sarkastičen, ker situacijo s snegom verjetno pozna, ne deluje pa favšljiv, prepričan pa nisem :D
Računica pa je zakon!

Ne vem zakaj, ampak sem šel brat komentarje na 24 ur. Tam sem izvedel da bom zarad elektrarne imel zdaj isti račun kot če je ne bi sploh imel. No, brez nje bi ga imel tam okoli 200 evrov za oktober...sumim da bo vseeno nekaj manj. Če ga sploh dobim.

Čisto nič nisem sarkastičen. Javno znano je, pravi Agencija za omrežninarstvo, da najmanj vsak lastnik SE, če ne še kakšen zraven, celo zimo tali sneg na dvorišču. In dobro vemo koliko je snega v Sloveniji, ko zapade je vse belo! No, in taki, ki imajo itak denar očitno, naj plačajo pravično in pošteno. Pa tudi vsak drug, ki ima EV (ki prihrani 20.000€ letno zdravstveni blagajni, pravi Agencija za zeleno bullshitarstvo), naj pošteno in pravično plača polnjenje svojega avtomobila. Pa tudi vsak lastnik TČ naj pošteno in pravično plača _vstavi_sliko_revne_mame_ob_gašrperčku. Pa še vsak, ki bi kar sredi dneva kuhal kosilo. Če ne zna biti pošten, naj pa vsaj pošteno in pravično, predvsem pa po svojih največjih zmožnostih, prispeva za boljše kable.

Grem v savno za eno uro. In to finsko. Dokler ni penalov lahko furam naprej življenje ruskega oligarha, bmk.

nekikr je izjavil:

Čisto nič nisem sarkastičen. Javno znano je, pravi Agencija za omrežninarstvo, da najmanj vsak lastnik SE, če ne še kakšen zraven, celo zimo tali sneg na dvorišču. In dobro vemo koliko je snega v Sloveniji, ko zapade je vse belo! No, in taki, ki imajo itak denar očitno, naj plačajo pravično in pošteno. Pa tudi vsak drug, ki ima EV (ki prihrani 20.000€ letno zdravstveni blagajni, pravi Agencija za zeleno bullshitarstvo), naj pošteno in pravično plača polnjenje svojega avtomobila. Pa tudi vsak lastnik TČ naj pošteno in pravično plača _vstavi_sliko_revne_mame_ob_gašrperčku. Pa še vsak, ki bi kar sredi dneva kuhal kosilo. Če ne zna biti pošten, naj pa vsaj pošteno in pravično, predvsem pa po svojih največjih zmožnostih, prispeva za boljše kable.

Grem v savno za eno uro. In to finsko. Dokler ni penalov lahko furam naprej življenje ruskega oligarha, bmk.

Kot sem ti izračunal je moč gretja dovoza nižja kot je lahko minimalna dogovorjena moč. Torej z električnim gretjem dovoza ne bom plačal nič več omrežnine za moč. Ker pa mi je agencija znižala omrežnino za energijo, me bo taljenje snega prišlo ceneje. Torej agencija nagrajuje taljenje snega na dovozih.
PS škoda, da so zadnja leta tako mile zime. Upam, da bo letos velikooo snega in bom zaradi darila agencije prihranil velikoooo denarja.

hruske ::

telexdell je izjavil:

nekikr je izjavil:

Kot sem ti izračunal je moč gretja dovoza nižja kot je lahko minimalna dogovorjena moč. Torej z električnim gretjem dovoza ne bom plačal nič več omrežnine za moč. Ker pa mi je agencija znižala omrežnino za energijo, me bo taljenje snega prišlo ceneje. Torej agencija nagrajuje taljenje snega na dovozih.
PS škoda, da so zadnja leta tako mile zime. Upam, da bo letos velikooo snega in bom zaradi darila agencije prihranil velikoooo denarja.

Pa še Pravilnika o učinkoviti rabi energije ne boš kršil, ker z joulovim principom ne boš ogreval stavbe. :))
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Magic1 ::

Pač dovoza ne boš grel od 7-20h, ker te bo obračunsaka moč vsekala. Sej to se bo zdaj prepovedalo, vgrajevanje takih zadev. To je kar hardcore, da si si nabavil sončno, pridelal štrom v sončnih mesecih in talil sneg pozimi. Zelo dvomim, da je toplenje snega na elektriko drugače cenejše od pluženja. To je samo izkoriščanje sistema. Cel net metering je nek heck, ki ga omogoča država.
Magic

Ganon ::

Najnižji račun letos. Sicer za par deset centov, ampak naj bo. :))

Ganon je izjavil:

Najnižji račun letos. Sicer za par deset centov, ampak naj bo. :))

Če je sedaj mižji za nekaj centov se javi ob naslednjem. Me močno zanima takratni tvoj nasmeh;((

Magic1 je izjavil:

Pač dovoza ne boš grel od 7-20h, ker te bo obračunsaka moč vsekala. Sej to se bo zdaj prepovedalo, vgrajevanje takih zadev. To je kar hardcore, da si si nabavil sončno, pridelal štrom v sončnih mesecih in talil sneg pozimi. Zelo dvomim, da je toplenje snega na elektriko drugače cenejše od pluženja. To je samo izkoriščanje sistema. Cel net metering je nek heck, ki ga omogoča država.

Imam snežno frezo na baterije pa porabim skoraj toliko elektrike za frezanje, kot sem naračunal zgoraj za taljenje. Pa še povsem suhega dovoza nimam, kar predstavlja nevarnost za otroke in starejše ljudi. Pa tudi ostali nismo povsem varni. Če bi še enkrat polagal tlakovce bi zagotovo dal noter kakšnih 10 m kabla. Tista 10 € za elektriko se ne more primerjati z urami odmetavanja snega.

Zgodovina sprememb…

miko22 ::

Tista 10 € za elektriko se ne more primerjati z urami odmetavanja snega.

Urami? Kje pa ti živiš, da imaš toliko snega? Jaz ga v zadnjih letih ne vem če sem ga metal za 5minut(štajerska).

Kaj pa stranski učinek rekreacije? Ali raje plačamo fitnes oziroma ležimo na kavču?

DamijanD ::

miko22 dober si - jaz rabim kdaj več kot 10 minut, da samo tisti rob, ki nastane od pluga odstranim, kje je še potem dvorišče...
Rekreacija je fajn ja - problem je, ker pri rekreaciji lahko nehaš, ko imaš dovolj - skidat je pa treba vsaj toliko, da lahko do ceste prideš

MadMax ::

Pa smo spet pri sitih in lačnih vranah, ane?
Zdrav mladič in 15 kvadratov ravnega parkirplaca, vs. nekdo v poznejši drugi polovici življenja in strmim dovozom, ki mu ne vidiš konca.
Saj je lepo biti sit, čas pa bo tudi take spametoval.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

miko22 je izjavil:

Urami? Kje pa ti živiš, da imaš toliko snega? Jaz ga v zadnjih letih ne vem če sem ga metal za 5minut(štajerska).

Kaj pa stranski učinek rekreacije? Ali raje plačamo fitnes oziroma ležimo na kavču?

Če si v nekaj letih vsega skup kidal sneg to nič ne pove. Npr.moj sin ga še toliko ni. Sem ga pa sam zat več. Je pa tudi razlika tisti vas kupček zemlje imenovan Pohorja ali pa prave gore imenovane Karavanke.
Bolj zanimivo je nekja drugega- snega je vsako leto manj kao zaradi globalnega segrevanja kot posledica emisij CO2, gonja proti ogrevanim dovozom, pa je iz dneva v dan večja. Ja kaj pa sploh ogrevajo na dovozih, če pa ni snega? Še ena gonja proti mlinom na veter, da se skrijejo svinjarije tipa nova omrežnina, prepoved hladilnikov...?

delavec44 ::

Ne vem, led mogoče?

miko22 ::

telexdell je izjavil:

miko22 je izjavil:

Če si v nekaj letih vsega skup kidal sneg to nič ne pove. Npr.moj sin ga še toliko ni. Sem ga pa sam zat več. Je pa tudi razlika tisti vas kupček zemlje imenovan Pohorja ali pa prave gore imenovane Karavanke.
Bolj zanimivo je nekja drugega- snega je vsako leto manj kao zaradi globalnega segrevanja kot posledica emisij CO2, gonja proti ogrevanim dovozom, pa je iz dneva v dan večja. Ja kaj pa sploh ogrevajo na dovozih, če pa ni snega? Še ena gonja proti mlinom na veter, da se skrijejo svinjarije tipa nova omrežnina, prepoved hladilnikov...?

No, če si gorenjc, pol razumljivo - ne vzet kot slabo.
Samo glede na to da ogrevaš dovoz, pol nisi gorenc :)(šala)

miko22 je izjavil:

No, če si gorenjc, pol razumljivo - ne vzet kot slabo.
Samo glede na to da ogrevaš dovoz, pol nisi gorenc :)(šala)

Maš prav- nisem Gorenc. Na Gorenskem so pretežno Julijske alpe. Pa dovoza tudi ne ogrevam, ker še nisem našel volje, da najprej odstranim in nato znova položim tlakovce. Če pa bo kdaj prilika- 20 m samoregulirnega grelnega kabla (ostanek nekega drugega projekta) že nekaj let čaka kje bo služil svojemu namenu>:D

starfotr ::

MadMax je izjavil:

Pa smo spet pri sitih in lačnih vranah, ane?
Zdrav mladič in 15 kvadratov ravnega parkirplaca, vs. nekdo v poznejši drugi polovici življenja in strmim dovozom, ki mu ne vidiš konca.
Saj je lepo biti sit, čas pa bo tudi take spametoval.

Na starost je treba prej mislit. Se v mladih letih gibat in biti fit na stara leta.

Imet dobre odnose z družino, sosedi, prijatelji itd. Pa pride sosedov mulc skidat samoiniciativno.
««
110 / 122
»»