Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Thomxy ::
...To je letni znesek omrežnine (priključna moč + omrežnina za prejeto elektriko).
Kaj ta vsota 346,32 sploh pomeni? Jaz trenutno plačujem dosti več (40EUR poleti, 150EUR pozimi). Je razlika do dejanske vrednosti na računu vsota drugih stroškov na položnici? Premali znesek se mi zdi
Slo-tech člani so objavili nekaj orodij, vendar so vsi (tako ali drugače) za izračun omrežnine. Ti pa verjetno primerjaš s celotno položnico?
Hvala! Ja... Nimam jasnih pojmov. Bom poskusil še malo položnico preučiti.
Ampak... A je katero od teh orodij tako, da bi mi povedalo, koliko je optimalna moč v teh petih časovnih blokih glede na mojo preteklo porabo?
hruske ::
Pri nas pa vsak večji veter nekaj polomi in smo brez elektrike, ker so v 20 letih uspeli ravno ene par metrov žic menjati s kabli in nekaj podrtih preperelih drogov postaviti na betonske podstavke.
Ubistvu se pri nas trudijo distributerji vkopavat kable.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Daniel ::
10 let nazaj,ko je bilo zaradi gradnje kanalizacije razkopano 3/4 občine so bili pozvani, naj položijo zraven še elektriko. Bojda niso imeli denarja za to...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
energetik ::
Pozdrav,Optimalno dogovorjeno moč boš moral pač najti s poskušanjem in več izračuni. Saj je ni težko zadeti, probaš predlagano, minimalno pa še nekaj vmes, pa že vidiš kje si.
Poskušam slediti tej temi, ampak je toliko napisanega, da ji uspem le bežno slediti. Zato se opravičujem, če je bilo to že obdelano.
Predlagana mi je bila obračunska moč 7,1 v prvem bloku in 8,9 v ostalih. Sedaj sem uspel podatke uvoziti moje podatke na spetno stran Agencije za energijo in mi izračun prikaže 346,32. Imam pa dva vprašnja:
Ko sem obračunsko moč spremenil na 5,9 v vseh časovnih blokih, je vrednost padla na 329,22. Nekaj časa sem se za tem igral z ugibanji, ampak to ne pelje daleč. Obstaja že kakšno orodje, ki bi znalo izračunati optimalne obračunske moči glede na mojo dejansko porabo?
Kaj ta vsota 346,32 sploh pomeni? Jaz trenutno plačujem dosti več (40EUR poleti, 150EUR pozimi). Je razlika do dejanske vrednosti na računu vsota drugih stroškov na položnici? Premali znesek se mi zdi.
Hvala za pomoč!
Vsota pomeni vse stroške omrežnine (na kWh in na kW) v enem letu brez DDV. Račun, ki ga ti plačuješ, je povsem nekaj drugega. Dodati moraš še cene energije in ostalih stroškov + čez vse pribiti 22% DDV.
Sicer sem tudi jaz vrgel notri svoje podatke za 2023 in zadeva meni OK deluje. Ne vem pa kako je, če manjkajo podatki.
Skratka po trenutni shemi imam 350EUR.
Če vzamem predlagane iz app je 318EUR.
Če obdržim predlagane iz moj-elektro je 306EUR (2 leti se ne računajo presežki).
Če sam spremenim na optimalne moči je 300EUR (presežki se od 1.7. že obračunajo).
Če dam moči na min. in znižam vse špice, pride malo pod 250EUR.
Zaključek - 2 leti ne spreminjam. Kasneje morda za kak kW dol, ali pa še to ne. Navad pa vsekakor ne grem spreminjat zaradi max 50EUR letnega prihranka.
Glede na trenutno stanje sem itak na boljšem.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
sraka1 ::
Pozdrav,Optimalno dogovorjeno moč boš moral pač najti s poskušanjem in več izračuni. Saj je ni težko zadeti, probaš predlagano, minimalno pa še nekaj vmes, pa že vidiš kje si.
Poskušam slediti tej temi, ampak je toliko napisanega, da ji uspem le bežno slediti. Zato se opravičujem, če je bilo to že obdelano.
Predlagana mi je bila obračunska moč 7,1 v prvem bloku in 8,9 v ostalih. Sedaj sem uspel podatke uvoziti moje podatke na spetno stran Agencije za energijo in mi izračun prikaže 346,32. Imam pa dva vprašnja:
Ko sem obračunsko moč spremenil na 5,9 v vseh časovnih blokih, je vrednost padla na 329,22. Nekaj časa sem se za tem igral z ugibanji, ampak to ne pelje daleč. Obstaja že kakšno orodje, ki bi znalo izračunati optimalne obračunske moči glede na mojo dejansko porabo?
Kaj ta vsota 346,32 sploh pomeni? Jaz trenutno plačujem dosti več (40EUR poleti, 150EUR pozimi). Je razlika do dejanske vrednosti na računu vsota drugih stroškov na položnici? Premali znesek se mi zdi.
Hvala za pomoč!
Vsota pomeni vse stroške omrežnine (na kWh in na kW) v enem letu brez DDV. Račun, ki ga ti plačuješ, je povsem nekaj drugega. Dodati moraš še cene energije in ostalih stroškov + čez vse pribiti 22% DDV.
Sicer sem tudi jaz vrgel notri svoje podatke za 2023 in zadeva meni OK deluje. Ne vem pa kako je, če manjkajo podatki.
Skratka po trenutni shemi imam 350EUR.
Če vzamem predlagane iz app je 318EUR.
Če obdržim predlagane iz moj-elektro je 306EUR (2 leti se ne računajo presežki).
Če sam spremenim na optimalne moči je 300EUR (presežki se od 1.7. že obračunajo).
Če dam moči na min. in znižam vse špice, pride malo pod 250EUR.
Zaključek - 2 leti ne spreminjam. Kasneje morda za kak kW dol, ali pa še to ne. Navad pa vsekakor ne grem spreminjat zaradi max 50EUR letnega prihranka.
Glede na trenutno stanje sem itak na boljšem.
Pripravlja se orodje, ki bo počelo ravno to.
Torej izračun optimalne dogovorjene moči, pri čemer je želen izid čimnižja letna omrežnina za moč. Verjetno pride tudi varianta, ki bo izračunala optimalne moči za vsak mesec posebej (skladno s 7. odstavkom 12. člena Akta je možno obračunsko moč namreč brezplačno spreminjati vsak mesec za mesec dni vnaprej). Je pa tu potrebno biti nekoliko previden, saj je pri nizkem številu (ampak vsaj 3) velikih špic v prejšnjem letu resda ceneje vzeti nižjo dogovorjeno moč...a če je potem v tekočem letu teh špic nekoliko več, bi bilo pa optimalneje vzeti privzete vrednosti (povprečje treh najvišjih špic) kot pa to optimizirano varianto.
Če pa bo dovolj interesa, pa se bo ponudila storitev, ki bo v uporabnikovem imenu to storila avtomatsko v zameno za nek simboličen znesek. Najlažje bi bilo, če Informatika d.o.o. (razvijalci portala Mojelektro) dovolijo API dostop uporabnikom. Sicer pa sprejemajo distributerji te spremembe tudi po e-pošti.
Se pa lahko sprememba dogovorjene moči zelo pozna. Sam sem imel lani natanko 3 večje špice (>12 kW), ko se je vklopil dodatni grelec na TČ, sicer pa nikoli ni preseglo 9 kW. Sosed je na enaki TČ dodatne grelce izklopil, pa je omenil, da zaenkrat ni imel težav. Najbrž zmore tudi brez, a v robnih pogojih pač traja dlje (in ko traja predolgo, jih vklopi), da TČ doseže ciljne vrednosti.
Horas ::
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Me bo razlike, če boš še naprej porabljal enako kot sedaj in če nimaš nobenega večjega porabnika. Ampak v luči rinjenja vsega na elektriko se lahko to hitro spremeni.
nokken ::
Pojdi si izracunat in nehaj na pamet. Pri isti porabi bos zares z malo optimizacije prisel skozi ceneje. Ker tu radi samo nabijate, da bi pa nekdo vsaj na lastnih realnih podatkih stvari poracunal pa raje ne, pa je tako kot je.
Tole je izracun za dve od mojih lokacij... ena stanovanje, ki se oddaja kot apartma in ima minimalno porabo (ogrevanje na plin), drugo pa 300m2 hisa s TC, savno, 2 indukcijama, ter vecino ostalih stvari na elektriki.
1. 1x25A varovalke
Lanska elektrika: 242eur
Ce vzamem 2.0kW dogovorjeno moc (minimum kar lahko) bo po novem 233eur
Ce vzamem 2.7kW dogovorjeno moc (predlagano) bo po novem 250eur
Ce vzamem 5.8kW dogovorjeno moc (max kar lahko) bo po novem 354eur
2. 3x25A varovalke
Lanska elektrika: 2305eur
Ce vzamem 9.0kW dogovorjeno moc (zame najcenejsa opcija) bo po novem 2308eur
Ce vzamem 17.0kW dogovorjeno moc (max kar lahko) bo po novem 2560eur
Ce vzamem 4.6W dogovorjeno moc (min kar lahko) bo po novem 2337eur
To je na realnih podatkih za 2023, se pravi brez spremembe navad ali cesa podobnega. Edino kar je potrebno je pac spremeniti dogovorjeno moc na tisto, kar je najbolj optimalno zate. In razlike kot lahko vidis ni. Ok ja je, pri vecji porabi je za 3eur razlike pri 2300eur elektriki. Nekaj zaradi cesar mi je zal, da sem sploh izgubljal cas z racunanjem tega.
Tole je izracun za dve od mojih lokacij... ena stanovanje, ki se oddaja kot apartma in ima minimalno porabo (ogrevanje na plin), drugo pa 300m2 hisa s TC, savno, 2 indukcijama, ter vecino ostalih stvari na elektriki.
1. 1x25A varovalke
2. 3x25A varovalke
To je na realnih podatkih za 2023, se pravi brez spremembe navad ali cesa podobnega. Edino kar je potrebno je pac spremeniti dogovorjeno moc na tisto, kar je najbolj optimalno zate. In razlike kot lahko vidis ni. Ok ja je, pri vecji porabi je za 3eur razlike pri 2300eur elektriki. Nekaj zaradi cesar mi je zal, da sem sploh izgubljal cas z racunanjem tega.
feryz ::
Se pravi, če ne spremeniš nič, se ne spremeni nič.
Samo kakšen milijon števcev so morali zamenjati, plačevati ogromne stroške za prilagoditve in spremembe, plačevati zunanje sodelavce za vse te silne spremembe ...
Da so dobili ... nič? Ker če vsi ostanemo na dogovorjeni obračunski, potem bo tudi poraba enaka, špice enake, položnice enake ...
Vse to res za popolnoma nič?
Samo kakšen milijon števcev so morali zamenjati, plačevati ogromne stroške za prilagoditve in spremembe, plačevati zunanje sodelavce za vse te silne spremembe ...
Da so dobili ... nič? Ker če vsi ostanemo na dogovorjeni obračunski, potem bo tudi poraba enaka, špice enake, položnice enake ...
Vse to res za popolnoma nič?
deco16 ::
Babica bo plačevala več, zgoraj maš primer 2kW je nerealna dogovorjena moč, vsi to vemo. En fen porabi 1,8kW.
llc ::
Očitno še vedno ceneje, kot zgraditi par elektrarn, pa par 1000km novih daljnovodov potegnit, ki jih bi/bomo rabili jutri, če bi/bomo povečali potrošnjo ob neprimernih časih?
Kaj so tvoje blodnje in kaj bi po tvoje moralo biti, zato ker ti tako mislis da mora biti, je tvoj problem. To kar sem napisal so izracuni na realnih podatkih, ne nekaj kar nekdo misli, brez da bi karkoli pogledal in izracunal. Ce kdo verjame realnim izracunom prav, ce kdo verjame tvojim nebulozam pa tudi prav. Ni moj problem.
Ker si funkcionalno nepismen... to je na REALNIH podatkih ki so prisli iz mojelektro.si za doticno merilno mesto. Kot drugo, preberi si vsaj osnove kako bo stvar delovala. Ja fen porabi 1.5kW. Fino... in vecina ljudi laufa fen 24/7.
Babica bo plačevala več, zgoraj maš primer 2kW je nerealna dogovorjena moč, vsi to vemo. En fen porabi 1,8kW.
Ker si funkcionalno nepismen... to je na REALNIH podatkih ki so prisli iz mojelektro.si za doticno merilno mesto. Kot drugo, preberi si vsaj osnove kako bo stvar delovala. Ja fen porabi 1.5kW. Fino... in vecina ljudi laufa fen 24/7.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokken ()
Pojdi si izracunat in nehaj na pamet. Pri isti porabi bos zares z malo optimizacije prisel skozi ceneje. Ker tu radi samo nabijate, da bi pa nekdo vsaj na lastnih realnih podatkih stvari poracunal pa raje ne, pa je tako kot je.
1. 1x25A varovalke
2. 3x25A varovalke
Jaz sem dejansko naredil izračun in ga prilepil zgoraj. In kaže povečanje. Ti pa lahko še naprej prodajaš "pamet" tukaj. Dejstvo je, da bojo pač pobrali več, ker je takšen njihov načrt. In če želiš več moraš že v osnovi nekomu vzeti.
Največ se bo tako ali tako pobralo s kaznimi. Torej, nekdo bo kupil en kaloriferček in ga priklopil v prvi tarifi vmes med kuhanjem in gretjem sanitarne vode, da bo delal 1 uro. S tem bo za 2 kW presegel dogovorjeno moč, ki je bila izračunana samo za kuhanje in mogoče še vklop bojlerja. Kazen bo sledila na naslednjem računu.
Težko je tebi pojasniti, da sicer ne boš placal veliko več za obstoječo porabo a ti bo vse kar boš priklopil dodatno porušilo dogovorjeno moč. Efektivno, boš za podoben denar dobil veliko manj moči na voljo, kot si je imel sedaj. Oziroma jo boš imel še naprej a boš ob njeni uporabi plačal tako kazen, da boš 3x premislil ali vklopiti kalorifer.
Ampak ne, zate je še zmeraj vse praktično enako.
Tilen ::
Uporaba bo manj udobna in bolj stresna za enako oziroma podobno ceno. Lahko boš pa dvignil paket, kar bo bolj udobno in tudi dražje.
Na Financah so izračunali, da se strošek po novem sistemu obračunavanja za 10kW sončne elektrarne pozimi dviguje na 30 EUR / mesec. Samo za omrežnino.
Na Financah so izračunali, da se strošek po novem sistemu obračunavanja za 10kW sončne elektrarne pozimi dviguje na 30 EUR / mesec. Samo za omrežnino.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
mehatronik12 ::
Uporaba bo manj udobna in bolj stresna za enako oziroma podobno ceno. Lahko boš pa dvignil paket, kar bo bolj udobno in tudi dražje.
Lahko mogoče prilepiš ta članek?
Sam imam elektrarno 15kW in sem do sedaj mesečno plačeval 8€.
Mi zna kdo povedati koliko približno bom plačeval sedaj!?
Hvala!
Utk ::
Lahko mogoče prilepiš ta članek?
Sam imam elektrarno 15kW in sem do sedaj mesečno plačeval 8€.
Mi zna kdo povedati koliko približno bom plačeval sedaj!?
Hvala!
Elektrarna in njena moč nimata nobene veze z novo omrežnino. Res pa da tudi v člankih tako zavajajoče pišejo kot da ima. Pa nima.
Pomembno je kolk imaš največjo porabo v 15 min intervalu, nič drugega. To ti pa piše na kakem računu zadnjih mesecev. Mi ne moremo vedet. Ampak tako od oka ti bi reku, da boš po novem plačal cca 50 evrov tiste 4 zimske mesece, poleti pa ne bi smelo bit neke razlike.
telexdell ::
Le zakaj bi moral fen laufat 24/7? Dovolj je le, da zalaufa le 3x po 15 min in ostalih 8759 ur in 15 min počiva poleg pa nimaš ama nobene porabe elektrike (0 kWh) pa imaš narejeno dogovorjeno moč katero boš plačeval vsak mesec celo leto.
Pa- če preveč optimiziraš dogovorjeno moč imajo mehanizem štrafnge za prekoračitev- za vsakih 15 min, ko prekoračiš dogovorjeno moč plačaš toliko, kot je cena bloka za ves mesec.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Vem , da je plačljiv ravno zato pišem če ima kdo naročnino in bi bil tkao dober in sem prilepil članek!?
Utk: si prebral članek ali sklepaš?
Utk: si prebral članek ali sklepaš?
Lej, ta tema ima 46 strani. Vsi tu smo že doktorirali iz nje. Mi bi lahko napisali 10x bolj strokoven članek kot je tist, ti garantiram. Nisem ga prebral niti me ne zanima, ker je že povzetek katastrofa, in boljše da ga nihče ne prebere, ker bo samo kaj narobe izvedel iz njega.
Je že v videnem zapisu videti da imajo neke imaginarne situacije- 10 kWp močna elektrarna katera proizvede 9 MWh elektrike. Le koliko takšnih SE je postavljenih? Pa omrtežnina se plačuje za prejeto in ne oddano moč in energijo. Torej moč SE na strehi nima nobene veze s plačilom omrežnine. Tudi po novi shemi samooskrbe ne.
sbawe64 ::
Hvala za članek.
Kako se naredi screenshot v enem kosu za celotno stran, kot je zgoraj ?
Kako se naredi screenshot v enem kosu za celotno stran, kot je zgoraj ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
energetik ::
Tudi jaz sem dejansko naredil izračune in bom po novem 50€ letno v plusu glede na trenutno stanje. To pa zato, ker je moj odjem zelo enakomeren in precej velik.
Jaz sem dejansko naredil izračun in ga prilepil zgoraj. In kaže povečanje. Ti pa lahko še naprej prodajaš "pamet" tukaj. Dejstvo je, da bojo pač pobrali več, ker je takšen njihov načrt. In če želiš več moraš že v osnovi nekomu vzeti.
Največ se bo tako ali tako pobralo s kaznimi. Torej, nekdo bo kupil en kaloriferček in ga priklopil v prvi tarifi vmes med kuhanjem in gretjem sanitarne vode, da bo delal 1 uro. S tem bo za 2 kW presegel dogovorjeno moč, ki je bila izračunana samo za kuhanje in mogoče še vklop bojlerja. Kazen bo sledila na naslednjem računu.
Težko je tebi pojasniti, da sicer ne boš placal veliko več za obstoječo porabo a ti bo vse kar boš priklopil dodatno porušilo dogovorjeno moč. Efektivno, boš za podoben denar dobil veliko manj moči na voljo, kot si je imel sedaj. Oziroma jo boš imel še naprej a boš ob njeni uporabi plačal tako kazen, da boš 3x premislil ali vklopiti kalorifer.
Ne moreš posploševat, vsak si mora sam izračunat.
vires in numeris
Ja no shit. Ce danes nimas TC in jo bos jutri imel, se bo spremila cena in bos placeval vec. Moras biti res strokovnjak za to, da to ugotovis. Ampak primerjave med enim in drugim sistemom se ne dela na tak nacin, temvec tako da primerjas stvari na osnovi ENAKIH vstopnih podatkov. In to je tocno to, kar sem naredil jaz. Za ENAKO porabo ne bo nobene razlike. Ja seveda je max moc 3x25A varovalk 17kW. To bo tudi po novem. Dogovorjena moc je nekaj drugega in realno je to to kar je zares vazno. Ce so moje spice ne vem, recimo 11kW mi je popolnoma vseeno ce imam dogovorjeno moc 11kW ali pa 17kW.
O kaloriferju pa si daj poskusi izracunati koliko zares bo. Ker vsi dosedanji izracuni, kar sem jih videl so narejeno na bolane in v praksi nemogoce primere, recimo dogovorjen moc 2kW s spicami po 20 ali 30kW. To v praksi ni mogoce, ker na prikljucku, ki omogoca spice po 20 ali 30kW ne mores imeti dogovorjene moci 2kW. Na mojem 3x25A ki omogoca max 17kW je minimalna dogovorjena moc 4.6kW. In ravno zaradi teg "izracunov", ki so kazali po par 100eur kazni ker je nekdo po nesreci kuhal kosilo zraven pa je zena priklopila se fen, sem vrgel notri moje podatke iz hise ter nastavil spremenljivke, kot da bi imel 1x25A varovalko in minimalno prikljucno moc 2kW. Ves koliko bi bilo razlike v ceni? 100eur za najdrazji mesec ne pa 10eur na 30min kot so racunali nekateri "strokovnjaki". S tem da bi mi vsak dan 5 vrglo ven glavno varovalko, ker ne bi prenesla taksne moci. Tako da bi 50eur na ponoven vklop glavne varovalke, kolikor racuna Elektro za to storitev, prislo precej drazje kot vse ostalo ;)
deco16 ::
Jaz se čist zavedam kako zadeve potekajo. Minimalno lahko nastaviš ampak boš plačeval penale. Kar so ti predlagali je bolje da vzameš in s tem pač plačaš več kot si prej. Še posebi pri tak nizki moči 2kW se hitro zgodi da greš čez. Ampak ja najlažje je sprva žalit vse okoli. Lej nastavi 2kW mene nič ne moti, sam ne pol jamrat ko bodo penali prišli, sicer šele čez 2 leti ampak vselej.
Torej da presežeš moraš met 15minut višjo moč. Oni gledajo 3 največje presežke da ti priporočijo moč. Lahko jo znižaš, če je teh prekoračitev več boš fajn plačal. In tudi za to se gre.
Predlagam da si ti malo več prebereš o dotični zadevi.
Oberyn ::
Pa poglejmo podatke za proizvodnjo in porabo po mesecih. Nisem našel podatka za celo Slovenijo. Na tej sliki od Elektro Ljubljana, ki na uč pokriva 1/4 do 1/3 Slovenije, se lepo vidi (članek), da je pozimi pri uporabnikih z SE 10x večja poraba kot proizvodnja. In poleti še enkrat večja proizvodnja od porabe.
To je mrcvarjenje številk. Kakšno vezo ima to s čimerkoli? Poraba je 10x večja od proizvodnje, kaj to pomeni? Kjer proizvodnje sploh ni, je poraba neskončnokrat večja od proizvodnje, drži? Na primer pri tebi. Poraba iz omrežja bi bila v vsakem primeru taka kot je, lokalna proizvodnja jo lahko samo pomanjša (gledano od zunaj), ne more je povečati. Moja SE trenutno proizvaja 2 kW, čez 2 uri jih bo pa 5, če bo ostalo jasno vreme. TČ mi trenutno troši 2,5 kW za ogrevanje cele hiše in vode. Čez 1 uro mi bo SE pokrivala kompletno porabo gospodinjstva, vključno z gretjem hiše. V čem je to slabše, kot če mi je ne bi? Za toliko manj premoga bo ško v kotle TE. To koristi tudi tebi.
Na tej strani lahko sproti spremljaš proizvodnjo v posamezni državi. Včeraj ob 12h so sončne elektrarne pri nas proizvajale 72 MW in za toliko manj je šlo premoga v kotle TE. TE se na urnem nivoju prilagaja proizvodnji SE. Poglej grafe na primer za en sončni dan avgusta. Lahko vidiš, kako dopoldne raste proizvodnja SE in hkrati upada proizvodnja TE. To so tisoči ton premoga, ki zaradi tega ne grejo v kotle.
Lej, ta tema ima 46 strani. Vsi tu smo že doktorirali iz nje. Mi bi lahko napisali 10x bolj strokoven članek kot je tist, ti garantiram. Nisem ga prebral niti me ne zanima, ker je že povzetek katastrofa, in boljše da ga nihče ne prebere, ker bo samo kaj narobe izvedel iz njega.
No men je obrazložil kar nekaj stvari, članek se mi zdi eden boljših ;)
Pomoje agencija za energijo pozna vse skupaj boljše kot ti, glede na to, da so ono pripravi vse skupaj.
In cel članek je v bistvu njihov odgovor ;)
Povzetek, omrežnina bo dražja za večino odjemalcev...
Elektrarna nima vpliva, kvečjemu kdaj zniža omrežnino...
vsi veliki odjemalci se bodo pa morali prilagoditi ali pa bodo plačevali bistveno več:
Nov sistem predstavlja izziv za odjemalce z veliko porabo/priključno močjo (IR paneli, električni avto, TČ če se vklopijo grelci, oziroma kombinacija vsega). Enostavna rešitev je prerazporeditev porabe na druge časovne bloke.
siro-mak ::
mehatronik12 je izjavil:
Nov sistem predstavlja izziv za odjemalce z veliko porabo/priključno močjo (IR paneli, električni avto, TČ če se vklopijo grelci, oziroma kombinacija vsega). Enostavna rešitev je prerazporeditev porabe na druge časovne bloke.
Ravno je bil redni serviser za TČ, je pogledal urnike delovanja večje/manjše moči in vprašal, če smo res že pripravili in nastavili na nove bloke? Ampak da sicer zmrzljive ženske hodijo v kratkih hlačah po stanovanju pozimi tudi menda nekaj velja, ali ne? :D
Tudi jaz sem dejansko naredil izračune in bom po novem 50EUR letno v plusu glede na trenutno stanje. To pa zato, ker je moj odjem zelo enakomeren in precej velik. Ne moreš posploševat, vsak si mora sam izračunat.
Noben od net-metrašev ne bo v plusu, ker je to nastavljeno proti njim, faktor kazni v kalkulaciji je pa v prehodnem obdobju z razlogom 0,9, kasneje bo 1,05. Daniel je velik net-metraš in porabnik z velikimi špicami zaradi grelcev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
Ja no shit. Ce danes nimas TC in jo bos jutri imel, se bo spremila cena in bos placeval vec. Moras biti res strokovnjak za to, da to ugotovis. Ampak primerjave med enim in drugim sistemom se ne dela na tak nacin, temvec tako da primerjas stvari na osnovi ENAKIH vstopnih podatkov. In to je tocno to, kar sem naredil jaz. Za ENAKO porabo ne bo nobene razlike. Ja seveda je max moc 3x25A varovalk 17kW. To bo tudi po novem. Dogovorjena moc je nekaj drugega in realno je to to kar je zares vazno. Ce so moje spice ne vem, recimo 11kW mi je popolnoma vseeno ce imam dogovorjeno moc 11kW ali pa 17kW.
O kaloriferju pa si daj poskusi izracunati koliko zares bo. Ker vsi dosedanji izracuni, kar sem jih videl so narejeno na bolane in v praksi nemogoce primere, recimo dogovorjen moc 2kW s spicami po 20 ali 30kW. To v praksi ni mogoce, ker na prikljucku, ki omogoca spice po 20 ali 30kW ne mores imeti dogovorjene moci 2kW. Na mojem 3x25A ki omogoca max 17kW je minimalna dogovorjena moc 4.6kW. In ravno zaradi teg "izracunov", ki so kazali po par 100eur kazni ker je nekdo po nesreci kuhal kosilo zraven pa je zena priklopila se fen, sem vrgel notri moje podatke iz hise ter nastavil spremenljivke, kot da bi imel 1x25A varovalko in minimalno prikljucno moc 2kW. Ves koliko bi bilo razlike v ceni? 100eur za najdrazji mesec ne pa 10eur na 30min kot so racunali nekateri "strokovnjaki". S tem da bi mi vsak dan 5 vrglo ven glavno varovalko, ker ne bi prenesla taksne moci. Tako da bi 50eur na ponoven vklop glavne varovalke, kolikor racuna Elektro za to storitev, prislo precej drazje kot vse ostalo ;)
Saj to vsi vemo, da za enako porabo ne bo neke razlike. In kakšni so trendi uporabe elektrike v gospodinjstvih za zadnjih 10 let? Dejstvo je, da je sistem pač nastavljen tako, da se bo zagotovo plačalo več. Če ne boš plačeval več sedaj, boš pa drugo leto, ko boš imel kakšnega dodatnega porabnika in boš prisiljen v zvišanje dogovorjene moči. Če je ne boš dvignil te bojo pa tolkli s kaznimi.
Čisto tako brez nekega spreminjanja pleško kalkulatorja 3*25 varovalke, dogovorjena moč 4,6 kW (26,38 eur pozimi) kar je Bojler (katerega nihče ne spremlja kdaj dela), steklokeramika in še kakšni manjši porabnik, pa potem gor na to, priklopiš en kalorifer 2000W za 1 uro in to boš plačal dodatno 15,87 eur tisti mesec. Kot dober državljan boš zato, ker se pač želiš tu in tam pogreti s kaloriferjem šel dvignit dogovorjeno moč na 6,6 kW, kar te bo mesečno (pozimi) stalo 37,85, torej dobrih 11 eur več, boš pa lahko žgal kalorifer kolikor boš želel.
Z gotovostjo si upam trditi, da niso šli nastavljat novega sistema za to, da bi ljudje plačevali manj. Kdor ne bo res ekstremno pazil z dodatnimi porabniki bo hitro vplačal dodatnih 20+ eur pri računu.
Jaz se čist zavedam kako zadeve potekajo. Minimalno lahko nastaviš ampak boš plačeval penale. Kar so ti predlagali je bolje da vzameš in s tem pač plačaš več kot si prej. Še posebi pri tak nizki moči 2kW se hitro zgodi da greš čez. Ampak ja najlažje je sprva žalit vse okoli. Lej nastavi 2kW mene nič ne moti, sam ne pol jamrat ko bodo penali prišli, sicer šele čez 2 leti ampak vselej.
Torej da presežeš moraš met 15minut višjo moč. Oni gledajo 3 največje presežke da ti priporočijo moč. Lahko jo znižaš, če je teh prekoračitev več boš fajn plačal. In tudi za to se gre.
Predlagam da si ti malo več prebereš o dotični zadevi.
Vzemi svoj lasten nasvet in naredi to kar predlagas meni. Se enkrat in zadnjic... izracun je narejen na REALNI porabi... vkljucno s penali za presezeno (pri 2kW jih je v celem letu za 5.67eur). In pri tej porabi je 2.0kW dogovorjena moc bolj optimalna kot predlaganih 2.7kW.
Seveda lahko da si za ziher in ne bos placeval penalov vzames max moc in je stvar zakljucena. Pac placujes vec, ampak ne placujes penalov, ki jih je precej manj, kot visja za vecjo moc omreznina. Naredi tako ce zelis, vsak ima svojo logiko pa naj bo se tako nora.
Thomxy ::
Pripravlja se orodje, ki bo počelo ravno to.
Torej izračun optimalne dogovorjene moči, pri čemer je želen izid čimnižja letna omrežnina za moč. Verjetno pride tudi varianta, ki bo izračunala optimalne moči za vsak mesec posebej (skladno s 7. odstavkom 12. člena Akta je možno obračunsko moč namreč brezplačno spreminjati vsak mesec za mesec dni vnaprej). Je pa tu potrebno biti nekoliko previden, saj je pri nizkem številu (ampak vsaj 3) velikih špic v prejšnjem letu resda ceneje vzeti nižjo dogovorjeno moč...a če je potem v tekočem letu teh špic nekoliko več, bi bilo pa optimalneje vzeti privzete vrednosti (povprečje treh najvišjih špic) kot pa to optimizirano varianto.
Če pa bo dovolj interesa, pa se bo ponudila storitev, ki bo v uporabnikovem imenu to storila avtomatsko v zameno za nek simboličen znesek. Najlažje bi bilo, če Informatika d.o.o. (razvijalci portala Mojelektro) dovolijo API dostop uporabnikom. Sicer pa sprejemajo distributerji te spremembe tudi po e-pošti.
Se pa lahko sprememba dogovorjene moči zelo pozna. Sam sem imel lani natanko 3 večje špice (>12 kW), ko se je vklopil dodatni grelec na TČ, sicer pa nikoli ni preseglo 9 kW. Sosed je na enaki TČ dodatne grelce izklopil, pa je omenil, da zaenkrat ni imel težav. Najbrž zmore tudi brez, a v robnih pogojih pač traja dlje (in ko traja predolgo, jih vklopi), da TČ doseže ciljne vrednosti.
Hey! To sprašujem!
Ko sem pred pol leta odprl to temo, je bilo prav z namenom kako se najbolje prilagoditi novim pravilom. Pogovor je potem prerasel (46 strani) v različne smeri, ampak v osnovi sem spraševal prav po temu. Kako spremeniti te parametre, ki so za slehernika nerazumljivi.
Bal sem se, da sem kaj spregledal in da se je o tem že pisalo...
Javi, ko se kaj ustvari. Hvala!
Saj to vsi vemo, da za enako porabo ne bo neke razlike. In kakšni so trendi uporabe elektrike v gospodinjstvih za zadnjih 10 let? Dejstvo je, da je sistem pač nastavljen tako, da se bo zagotovo plačalo več. Če ne boš plačeval več sedaj, boš pa drugo leto, ko boš imel kakšnega dodatnega porabnika in boš prisiljen v zvišanje dogovorjene moči. Če je ne boš dvignil te bojo pa tolkli s kaznimi.
Z gotovostjo si upam trditi, da niso šli nastavljat novega sistema za to, da bi ljudje plačevali manj. Kdor ne bo res ekstremno pazil z dodatnimi porabniki bo hitro vplačal dodatnih 20+ eur pri računu.
Uhmm... resno? Vsi vemo da za enako porabo ne bo neke razlike? Si preprican da to vsi vemo, ker 90% ljudi (vkljucno s teboj glede na zadnji stavek) tu pizdi da bodo ogromne razlike, saj nihce ne bi sel teh stvari spreminjati, ce ne bo ogromnih razlik (njim v dobro, uporabnikom v skodo).
Drugace pa, ja seveda da bos placeval vec, ce bos zacel porabljati vec. Enako kot do sedaj. Ko sem obnovil hiso in prikljucil TC, savno in ostalo, je sla poraba v primerjavi s prejsnim lastnikom gor za 10x... in seveda s tem tudi stroski. Enako bo, ce bom kupil EV (ali dva) in jih filal. Normalno da bo poraba vecja. Ampak to s tem nima neke strasne veze. Pac takrat bom spremenil dogovorjeno moc na nove izracune in problem zakljucen.
Ampak ves point ni v tem. Point je v tem, kar kao vsi vemo... da se ob obstojecih navadah in obstojeci porabi, realno stvari ne bodo nic spremenile. Ja pozimi bomo placevali vec, poleti pa manj, generalno cez leto je pa na istem. Nikomu ne bo potrebno jesti mrzlega kosila, ali se tusirati z mrzlo vodo, ker bo elektrika po novem "full drazja". To je point.
GizmoX ::
Ampak... A je katero od teh orodij tako, da bi mi povedalo, koliko je optimalna moč v teh petih časovnih blokih glede na mojo preteklo porabo?
Poskusi s tema dvema:
JSFiddle orodje
tule
udirač => uni. dipl. inž. rač.
Pomoje agencija za energijo pozna vse skupaj boljše kot ti, glede na to, da so ono pripravi vse skupaj.
Morda že pozna, ampak ji je v interesu povedat resnico, vso resnico in nič drugega kot resnico?
Elektrarna nima vpliva, kvečjemu kdaj zniža omrežnino...
Fiksni del že ne. Če so oni to rekli, bral nisem, zavajajo (beri, lažejo). Sicer mi je jasno po kateri logiki so do tega prišli, ampak v realnosti je pa to enostavno laž. Nihče si ne bo nižal dogovorjene moči računajajoč na to, da mu bo elektrarna znižala maximalni odjem v nekem bloku, če si pa bo, bo to napaka in bo potem plačal še več.
siro-mak ::
Poskusi s tema dvema:
JSFiddle orodje
tule
prototipen presezki09.* bo počasi odstranjen in bo samo presezki.* ostal, samo trenutno se mi ne da nič delat na njih, sem polenjen od praznikov, ni pa nobenega prožilca (ne v smislu provokacije, ne v smislu plačila), ki bi prisilil v izboljšave in v nov deployment - nekaj izboljšav je vmes opravljenih tudi glede prehoda CET v CEST in nazaj... ni več izziva, ni več delodiša :D
no, lahko bi dodal vso kalkulacijo stroškov, to že...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
Uhmm... resno? Vsi vemo da za enako porabo ne bo neke razlike? Si preprican da to vsi vemo, ker 90% ljudi (vkljucno s teboj glede na zadnji stavek) tu pizdi da bodo ogromne razlike, saj nihce ne bi sel teh stvari spreminjati, ce ne bo ogromnih razlik (njim v dobro, uporabnikom v skodo).
Drugace pa, ja seveda da bos placeval vec, ce bos zacel porabljati vec. Enako kot do sedaj. Ko sem obnovil hiso in prikljucil TC, savno in ostalo, je sla poraba v primerjavi s prejsnim lastnikom gor za 10x... in seveda s tem tudi stroski. Enako bo, ce bom kupil EV (ali dva) in jih filal. Normalno da bo poraba vecja. Ampak to s tem nima neke strasne veze. Pac takrat bom spremenil dogovorjeno moc na nove izracune in problem zakljucen.
Ampak ves point ni v tem. Point je v tem, kar kao vsi vemo... da se ob obstojecih navadah in obstojeci porabi, realno stvari ne bodo nic spremenile. Ja pozimi bomo placevali vec, poleti pa manj, generalno cez leto je pa na istem. Nikomu ne bo potrebno jesti mrzlega kosila, ali se tusirati z mrzlo vodo, ker bo elektrika po novem "full drazja". To je point.
Zato sem napisal "neke razlike" in tudi kdaj se bo razlika pojavila.
Doslej si za ta znesek pač dobil recimo 17 kW, sedaj boš dobil pa 5 kW in kazen, če boš porabil več. Moja situacija in dejansko situacija vseh, ki imamo tak sistem porabe je pač taka, da bomo plačevali več, ker dejansko v špicah že sedaj dosegam 15,5 na 15 minut, momentalno pa tudi do 17 kW porabe. In v mojem primeru tvoji izračuni pač padejo. Seveda pa se za povprečnega janeza res ne bo kaj dosti spremenilo, dokler pač ne bo imel novih porabnikov. Nekaj se bo zagotovo nabralo tudi iz presežnih kazni pri vseh, ki bojo imeli nizko nastavljen odjem.
V takem primeru kot je moj bi prišlo brez SE glede na agencijske izračune približno 13% dražje kot doslej oziroma namesto 595 eur bi bilo 676 eur za 13 MWh odjema iz omrežja.
V primeru, da je na objektu SE z netmeteringom pa dejansko pride do 5x višjega stroška, torej namesto tam nekje 100 eur letno bo okrog 500+ eur letno.
DarwiN ::
Daniel. Si fejt poba, ampak resnici na ljubo tvoj primer bolj spada v kategorijo "doslej sem vsa leta plačeval premalo" kot pa v "odslej bom plačeval veliko več".
Glavni namen teh sprememb je razbremenitev omrežja, sekundarni namen pa pokasirati več denarja od velikih potrošnikov za nadgradnjo omrežja. In tu si žal potegnil takrajšo..
Še vedno razmišljaš o kakšnih rešitvah? Baterija ali karkoli? Ali se boš pač sprijaznil?
Glavni namen teh sprememb je razbremenitev omrežja, sekundarni namen pa pokasirati več denarja od velikih potrošnikov za nadgradnjo omrežja. In tu si žal potegnil takrajšo..
Še vedno razmišljaš o kakšnih rešitvah? Baterija ali karkoli? Ali se boš pač sprijaznil?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Mato989 ::
Daniel. Si fejt poba, ampak resnici na ljubo tvoj primer bolj spada v kategorijo "doslej sem vsa leta plačeval premalo" kot pa v "odslej bom plačeval veliko več".
BULLSHIT... 20 let plačujemo omrežnine za nadgradnjo omrežja, prvo naj pokažejo do zadnejga centa če je šlo vse od omrežnine v zadnjih 20 ali 30 letih za izgradnjo in nadgradnjo omrežja šele potem lahko to povišamo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kakšno nakladaško govno!!!
"Glavni namen teh sprememb je razbremenitev omrežja, "
Resnično upam, da si del javnega sektorja ali energetike.
Ker če nisi in verjameš v to, kar si napisal, se mi resnično smiliš.
"Glavni namen teh sprememb je razbremenitev omrežja, "
Resnično upam, da si del javnega sektorja ali energetike.
Ker če nisi in verjameš v to, kar si napisal, se mi resnično smiliš.
DarwiN ::
Beh, zgolj opazil sem, da se okrog energije dogajajo velikanski premiki in to mora za seboj povleči spremembe. Danes gre vse na elektriko. Indukcija, TČ, SE, EV. Overall poraba je/bo zgolj v par desetletjih poskočila za kolikokrat???
In to je to.. Ne potrebuješ nobene teorije zarote.. Zgolj logično sklepanje. Enostavno je nedopustno, da bi cela ulica polnila svoj EV ob 14:00 s super hitro polnilno postajo, ker pač grejo familije na piknik ob 15:00 in mora bit avto poln.
In to je to.. Ne potrebuješ nobene teorije zarote.. Zgolj logično sklepanje. Enostavno je nedopustno, da bi cela ulica polnila svoj EV ob 14:00 s super hitro polnilno postajo, ker pač grejo familije na piknik ob 15:00 in mora bit avto poln.
You don't see faith healers working in hospitals
Baterija bi bila fina zadeva ampak vse skupaj za koriščenje tako velikih moči pride precej dražje, kot za kakšne manjše porabnike in je vprašanje smiselnosti investicije. Zraven tega še ni vse ravno kompatibilno z obstoječimi SolarEDGE razsmerniki in bi bilo potrebno menjati še kakšen del obstoječega sistema in ne zgolj dodati baterijo.
DeusB ::
Kakor koli obračate te izračune se ne slepite in si zapomnite, da bomo uporabniki v vsakem primeru na slabšem ( beri plačevali bomo več). Dobra pogruntavščina vlade in vrhunskega menedžerja za filanje blagajn (čigavih že?).
Naajboljša obramba je napad in točno to so storili. Namesto, da bi vlagali v omrežje in ga nadgrajevali, so z denarjem iz omrežnin razsipavali. Sedaj ko je nastal problem, pa so krivi uporabniki in njihove navade.
Treba izkoriščat narod dokler se pusti. Tlaka je včasih znašala 10% sedaj je pa koliko???
Naajboljša obramba je napad in točno to so storili. Namesto, da bi vlagali v omrežje in ga nadgrajevali, so z denarjem iz omrežnin razsipavali. Sedaj ko je nastal problem, pa so krivi uporabniki in njihove navade.
Treba izkoriščat narod dokler se pusti. Tlaka je včasih znašala 10% sedaj je pa koliko???
Beh, zgolj opazil sem, da se okrog energije dogajajo velikanski premiki in to mora za seboj povleči spremembe. Danes gre vse na elektriko. Indukcija, TČ, SE, EV. Overall poraba je/bo zgolj v par desetletjih poskočila za kolikokrat???
Novi sitem omrežnine tega v ničemer ne preprečuje. Vsak bo lahko filal EV kadar bo želel in s kakšno močjo bo želel. Bo pač plačal tisith nekaj € več.
In zaradi takšnih bodo vso leto plačevale več tudi odovdele upokojenke, ker bodo zgolj enkrat letno- za Božič vnukom spekle orehovo potico. Več bodo plačevali razni mali podjetniki, kateri pač ne morejo opravljati dejavnosti ponoči. Več bodo plačevali ljudje kateri tehnično niso dovolj podkovani, da bodo zmogli spremeniti dogovrjeno moč na optimum. Skratka- manj bodo plačevali bogati z veliko električnimi porabniki in veliki porabami elektrike ter več revni, s skromno porabo. Smo pač socialna država katera skrbi za blaginjo- enih bolj kot drugih.
PS in ker bodo razni obrtniki, servisi... zaradi dražje elektrike dvignili cene svojih storitev nas bo posredno vse udarilo po žepih. Me zanima a bodo potem eni še vedno govorili, da je vse enako kot pred spremembo tarif?
Še bolj nedopustno je, da imamo pri nas že dve desetletji popolnoma enako omrežje, razen par kablov namesto žic in iste preperele drogove namesto betonskih ali vkopanih vodov. In tako bomo morali kljub temu, da se je vplačalo ogromno omrežnine in priključne moči ravno tako zelo paziti, da ne preobremenimo tega ubogega omrežja, ki ga imamo. Ker je pač vplačan denar izpuhtel nekam drugam. In pri nas niti predvideti ne smeš superhitre polnilnice, ker imajo že s priklopi toplotnih črpalk težave, če sta na liniji več kot dve.
Še bolj nedopustno je, da imamo pri nas že dve desetletji popolnoma enako omrežje, razen par kablov namesto žic in iste preperele drogove namesto betonskih ali vkopanih vodov. In tako bomo morali kljub temu, da se je vplačalo ogromno omrežnine in priključne moči ravno tako zelo paziti, da ne preobremenimo tega ubogega omrežja, ki ga imamo. Ker je pač vplačan denar izpuhtel nekam drugam. In pri nas niti predvideti ne smeš superhitre polnilnice, ker imajo že s priklopi toplotnih črpalk težave, če sta na liniji več kot dve.
Le zakaj bi bil priklop TČ problem? A je problem priklop indukcije ali vgradnje pečice? Pa ti v novogradnjah ali toplotno saniranih starejših zgradbah slednji obremnita omrežje bolj kot toplotna črpalka. Ker pa nam v opravičevanje novega sistema omrežnin govorijo, da je večji probem trenutna moč kot pa skupna poraba energije bi morali prepovedati vgrajevanje indukcij, ne pa TČ.
Vam bo že potegnilo, zakaj so problem TČ in EV. Čeprav jih indukcija naščije z lahkoto.
OK, pa še SE zraven.
OK, pa še SE zraven.
Lonsarg ::
Ponudba/povprasevanje, ce bi rabli 10x mocnejse omrezje bi ga pac rabli, naj zrihtajo pa se placa.
In tudi tako bo, noben ti ne bo mogu preprecit vecje porabe (no razen v teoriji pri novogradnjah da ne dajo soglasja za gradbeno, sam to je pljunek v morje ker novogradenj ni veliko).
Z vsem kompliciranjem ki so ga uvedli bomo MORDA za 5% znizali porabo potrebno moc omrezja, skratka pljunek v morje. Nadgradit bodo mogli, ce ne prej takrat ko bo zacelo ven metat ;)
In glede na nesposobnost drzavnih podjetij bo tocno tako, nadgrajevalo se bo sproti "urgentno", po tem ko bo zacelo transformatorje ven metat :)
In tudi tako bo, noben ti ne bo mogu preprecit vecje porabe (no razen v teoriji pri novogradnjah da ne dajo soglasja za gradbeno, sam to je pljunek v morje ker novogradenj ni veliko).
Z vsem kompliciranjem ki so ga uvedli bomo MORDA za 5% znizali porabo potrebno moc omrezja, skratka pljunek v morje. Nadgradit bodo mogli, ce ne prej takrat ko bo zacelo ven metat ;)
In glede na nesposobnost drzavnih podjetij bo tocno tako, nadgrajevalo se bo sproti "urgentno", po tem ko bo zacelo transformatorje ven metat :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()