Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Vanadium ::
Saj mogoče je že bilo napisano, ampak kako bodo pa računali tole nam, ki smo še na analognih števcih?
hruske ::
Saj mogoče je že bilo napisano, ampak kako bodo pa računali tole nam, ki smo še na analognih števcih?
Glede na varovalke se ti določi fiksno določena dogovorjena moč (ki ima drugačno ceno EUR/kW!), omrežnino za energijo pa plačujete po MT/VT ali ET.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Vanadium ::
Ja kakor sem pred časom gledal program menjav, naj bi letos celo LJ menjali, kjer še niso ... skratka pustimo se presenetiti ...
miko22 ::
Včeraj so pri meni(in vsem sosedom) popisali števce. EN tip hodi okoli.
Zakaj? Saj lahko daljinsko odčitajo, kot so do sedaj vedno.
Ni mi jasno, zakaj nekdo ročno popisuje. Kaj bodo zmučkali?
Zakaj? Saj lahko daljinsko odčitajo, kot so do sedaj vedno.
Ni mi jasno, zakaj nekdo ročno popisuje. Kaj bodo zmučkali?
hruske ::
Če imaš pametni števec še ne pomeni, da odčitki pridejo do distributerja. (Lahko je preveč šuma na liniji in prenos ne uspe, lahko da trafo še nima komunikacijskega koncentratorja, ali kaj tretjega.)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
telexdell ::
Če imaš pametni števec še ne pomeni, da odčitki pridejo do distributerja. (Lahko je preveč šuma na liniji in prenos ne uspe, lahko da trafo še nima komunikacijskega koncentratorja, ali kaj tretjega.)
Ko gre enkrat letno popisovalec naokoli poleg preverbe ali je stanje števca ob popisu enako, kot se je kazalo z daljinskim odčitavanjem (da si ne kaj izgubilo med potjo) vizuelno preveri tudi samo stanje merilne omarice in hišnega priključka.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
siro-mak ::
Zanimivo kaže za naprej:
Hočeš reči, da se nove SE gospodinjstvom sploh ne bi izplačale zaradi spremembe razmerja energija/moč iz ~5/6 v ~2/6 in bi nekje skoraj podvojilo dobo do rentabilnosti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
Telbanc ::
Sej podjetja ponujajo te rešitve, tako da povpraševanje obstaja.
Glede na to, da je to tak velik problem, bi moral poznati nekoga ki ima to, ali pa vsaj poznati nekoga, ki pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki ima to? Zabita raja nekritično požre vse kar vam zatlačijo v goltanec. Omrežje bo zdaj zdaj klecnilo zaradi dveh ki imata ogrevano dvorišče in sneg talita 2x letno, kolikor ga pač imamo. Ampak ta dva očitno imata denar, ker s poštenim delom ne moreš priti do tega. Če imata pa še Teslo na dvorišču potem pa dvignimo prispevke in davke, za vse če je treba, samo da bo tudi za tista dva. Kretensko do konca.
Odkar imajo SE, so pri sosedu vedno sredi zime odprta dodatna okna, prej nikoli.... Situacija zlo spominja na tisto v blokih včasih, ko so raj odpirali okna, kot priprli radijatorje. Človeška psiha, je kot vidimo "nekaj res čudovitega". Valjda bo on porabil svojo poletno pridelavo. Seveda TČ dela sto na uro.....In da sistem ne bo enkat pokleknu, itak da bo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Telbanc ::
Morda je pa tudi prej zračil, samo tebe ni kaj dost brigalo, kot te ne bi niti zdaj rabilo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Utk ::
Sicer tudi mi prezračimo 2-3x dnevno ampak nekje 10 minut.
Kriminalc.
In ne, letno netiranje ni subvencija. Mi dobavitelju dajamo zastonj elektriko med tednom sred dneva po visoki tarifi, trošimo je pa ponoči in čez vikend po nizki. Dobavitelj z nami služi, ne dela izgube.
Omrežje je pa tudi plačano, ker se vsa elektrika sproti porablja in nekdo plača omrežnino zanjo.
Mato989 ::
Kriminalc.
In ne, letno netiranje ni subvencija. Mi dobavitelju dajamo zastonj elektriko med tednom sred dneva po visoki tarifi, trošimo je pa ponoči in čez vikend po nizki. Dobavitelj z nami služi, ne dela izgube.
Omrežje je pa tudi plačano, ker se vsa elektrika sproti porablja in nekdo plača omrežnino zanjo.
Seveda je, vi dajte omrežju takrat ko je itak veliko elektrike, jemljete pa ven takrat ko jo je najmanj...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
fikus_ ::
Kriminalc.
Kaj pa poleti ter pozimi??? Cena elektrike poleti in cena pozimi?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Utk ::
Ti pozimi plačuješ več za elektriko kot poleti? Zakaj bi potem moral jaz?
Seveda je, vi dajte omrežju takrat ko je itak veliko elektrike, jemljete pa ven takrat ko jo je najmanj...
Says who? Tudi poleti ko je je veliko, se vse proda Italijanom. Po dobri ceni. Po višji kot je plačuješ ti, ali pa jaz, pozimi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
telexdell ::
Zakaj pa ne napišeš koliko plačaš za elekrično energijo poleti in koliko pozimi. Če se ne znajdeš z računom ga lahko slikaš, prekriješ osebne podatke in sliko objavi na forumu, da vsi vidimo za koliko je elektrika zate, zame,...vsa gospodinjstva dražja pozimi kot poleti.
PS- pa še to- čeprav SE pozimi daje v omrežje manj elektrike kot poleti jo vseeno nekaj da. In zaradi tega imajo pozimi cenejšo elektriko vsi- tako tisti s SE kot tisti brez SE, kot bi ta stala, če ne bi bilo nobene SE v omrežju in bi morali vso elektriko uvoziti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
ducy ::
Mogoče malo off-topic.
Zanima me kaj je postavka na Gen-i položnici, kjer piše:
Skupaj trošarina:
-Mesečno nadomestilo
Ali imajo to vsi, ali samo Gen-i?
Skupaj trošarina:
-Mesečno nadomestilo
Thomxy ::
Pozdrav,
Poskušam slediti tej temi, ampak je toliko napisanega, da ji uspem le bežno slediti. Zato se opravičujem, če je bilo to že obdelano.
Predlagana mi je bila obračunska moč 7,1 v prvem bloku in 8,9 v ostalih. Sedaj sem uspel podatke uvoziti moje podatke na spetno stran Agencije za energijo in mi izračun prikaže 346,32. Imam pa dva vprašnja:
Hvala za pomoč!
Poskušam slediti tej temi, ampak je toliko napisanega, da ji uspem le bežno slediti. Zato se opravičujem, če je bilo to že obdelano.
Predlagana mi je bila obračunska moč 7,1 v prvem bloku in 8,9 v ostalih. Sedaj sem uspel podatke uvoziti moje podatke na spetno stran Agencije za energijo in mi izračun prikaže 346,32. Imam pa dva vprašnja:
Ko sem obračunsko moč spremenil na 5,9 v vseh časovnih blokih, je vrednost padla na 329,22. Nekaj časa sem se za tem igral z ugibanji, ampak to ne pelje daleč. Obstaja že kakšno orodje, ki bi znalo izračunati optimalne obračunske moči glede na mojo dejansko porabo?
Kaj ta vsota 346,32 sploh pomeni? Jaz trenutno plačujem dosti več (40EUR poleti, 150EUR pozimi). Je razlika do dejanske vrednosti na računu vsota drugih stroškov na položnici? Premali znesek se mi zdi.
Hvala za pomoč!
Oberyn ::
Skupaj trošarina:
-Mesečno nadomestilo
Vprašanje:
V sloveniji imamo na računu za električno energijo tudi postavko "mesečno nadomestilo". Kaj ta postavka pomeni?
ChatGPT odgovori:
V Sloveniji se mesečno nadomestilo na računu za električno energijo nanaša na fiksni strošek, ki ga plačujete vsak mesec ne glede na količino porabljene električne energije. To je pogosto določen znesek, namenjen kritju fiksnih stroškov, povezanih z oskrbo in vzdrževanjem električnega omrežja ter drugih infrastrukturnih storitev. Mesečno nadomestilo je ločeno od stroškov, ki se nanašajo na dejansko porabo električne energije, ki se meri v kilovatnih urah.
Običajno se mesečno nadomestilo uporablja za pokrivanje fiksnih stroškov distribucije električne energije, ki vključujejo vzdrževanje in razvoj električnega omrežja, obračunavanje ter druge storitve, ki omogočajo nemoteno oskrbo s električno energijo. Ta strošek je neodvisen od vaše dejanske porabe električne energije in ga je treba plačati vsak mesec skupaj z drugimi stroški na vašem računu za električno energijo.
feryz ::
Mogoče malo off-topic.Pisanje računa. Čeprav ga nihče ne piše, samo piše, da ga piše.
Skupaj trošarina:
-Mesečno nadomestilo
Vsi imajo to.
Spodaj pa imaš popust na e-račun. Ker ga ni treba na pošto nesti.
DamijanD ::
In zakaj potem ponoči, ko jo je najmanj, ni najdražja tarifa? Pa mislim, da jemljemo neodvisno od sončnic. Ali misliš da elektriko ponoči uporabljajo samo lastniki SE?
Zakaj je težko razumeti, da podnevi lahko določene elektrarne delajo nekaj manj zaradi sončnic?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
GizmoX ::
...To je letni znesek omrežnine (priključna moč + omrežnina za prejeto elektriko).
Kaj ta vsota 346,32 sploh pomeni? Jaz trenutno plačujem dosti več (40EUR poleti, 150EUR pozimi). Je razlika do dejanske vrednosti na računu vsota drugih stroškov na položnici? Premali znesek se mi zdi
Slo-tech člani so objavili nekaj orodij, vendar so vsi (tako ali drugače) za izračun omrežnine. Ti pa verjetno primerjaš s celotno položnico?
udirač => uni. dipl. inž. rač.
Mato989 ::
In zakaj potem ponoči, ko jo je najmanj, ni najdražja tarifa? Pa mislim, da jemljemo neodvisno od sončnic. Ali misliš da elektriko ponoči uporabljajo samo lastniki SE?
Zakaj je težko razumeti, da podnevi lahko določene elektrarne delajo nekaj manj zaradi sončnic?
Koliko pa JEK dela manj zaradi sončnic?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
nekikr ::
Zakaj bi JEK delal manj? Tam naj delajo maksimalno in prodajajo elektriko ven. Škoda seveda, ker se tisti denar potem izgubi oz. ga pojejo preden pride do nas :) Druge stvari, ki se jih hitreje vklaplja in izklaplja, predvsem so pa dražje, pa lahko tačas počivajo, morda HE prečrpavajo vodo celo.
ducy ::
Mogoče malo off-topic.Pisanje računa. Čeprav ga nihče ne piše, samo piše, da ga piše.
Skupaj trošarina:
-Mesečno nadomestilo
Vsi imajo to.
Spodaj pa imaš popust na e-račun. Ker ga ni treba na pošto nesti.
Saj to sem mislil, če imajo samo kakšno svojo foro. Kot npr. za kakšen App.
Ampak to je 2€
Popust pa je 1€
Skratka, kot si omenil. Itak se vse dela avtomatsko. Računa pa tudi ne potrebujejo pošiljati, ker plačuješ elektronsko.. samo da nekaj lupijo.
Thnx.
fikus_ ::
Zakaj pa ne napišeš koliko plačaš za elekrično energijo poleti in koliko pozimi. Če se ne znajdeš z računom ga lahko slikaš, prekriješ osebne podatke in sliko objavi na forumu, da vsi vidimo za koliko je elektrika zate, zame,...vsa gospodinjstva dražja pozimi kot poleti.
PS- pa še to- čeprav SE pozimi daje v omrežje manj elektrike kot poleti jo vseeno nekaj da. In zaradi tega imajo pozimi cenejšo elektriko vsi- tako tisti s SE kot tisti brez SE, kot bi ta stala, če ne bi bilo nobene SE v omrežju in bi morali vso elektriko uvoziti.
Lastniki SE in koristniki netmeteringa koristijo omrežje kot nekakšen shranjevalnik elektrike za poletne viške in zimske manjke. To jim obogoča zakonodaja.
Za končne uporabnike ni razlike v ceni poletne in zimske elektrike, ampak je povprečno višja cena elektrike, ker je to potrebno pokriti, poleg tega rezervne vire, ki so dražji, ker se morajo bolj prilagajati porabi in niso blizu optimalne proizvodnje in minimalnih stroškov.
Vse to draži končno ceno elektrike za plačnike.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
EjTi ::
Pa poglejmo podatke za proizvodnjo in porabo po mesecih. Nisem našel podatka za celo Slovenijo. Na tej sliki od Elektro Ljubljana, ki na uč pokriva 1/4 do 1/3 Slovenije, se lepo vidi (članek), da je pozimi pri uporabnikih z SE 10x večja poraba kot proizvodnja. In poleti še enkrat večja proizvodnja od porabe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EjTi ()
delavec44 ::
Netmetering ukiniti pa naj prodajajo in kupujejo na trgu. Potem se pa lahko hvalijo kako pomagajo omrežju. Kolikor pač lahko neenakomerni vir pomaga in ne ruši stabilnosti omrežja.
Daniel ::
Poraba pozimi je takšna, kot, če SE sploh ne bi bilo. Torej popopnoma nobene razlike.
Enako se morajo rezervni viri prilagajti omrežju, če SE so v omrežju ali jih ni. Tudi brez SE se morajo prilagajati, kje je torej razlika?
Enako se morajo rezervni viri prilagajti omrežju, če SE so v omrežju ali jih ni. Tudi brez SE se morajo prilagajati, kje je torej razlika?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
link_up ::
na zalost s tem priklopom v omrezje delate same probleme zaradi nestabilnosti vira. Ze zaradi tega bi jaz 100% forsiral baterije. Drug plus pa je, da imate elektriko tudi ob izpadih. :)
In and Out
feryz ::
Lastniki SE in koristniki netmeteringa koristijo omrežje kot nekakšen shranjevalnik elektrike za poletne viške in zimske manjke. To jim obogoča zakonodaja.A to si v Cicibanu prebral, ali ti je mervar povedal?
Za končne uporabnike ni razlike v ceni poletne in zimske elektrike, ampak je povprečno višja cena elektrike, ker je to potrebno pokriti, poleg tega rezervne vire, ki so dražji, ker se morajo bolj prilagajati porabi in niso blizu optimalne proizvodnje in minimalnih stroškov.
Vse to draži končno ceno elektrike za plačnike.
Kateri vir je dražji pozimi, praviš?
Pa kar takoj priloži tabelo prevzema in proizvodnje s tem virom, da bomo vsi takoj videli za kaj gre.
Poraba pozimi je takšna, kot, če SE sploh ne bi bilo. Torej popopnoma nobene razlike.
Ne sedaj buč prodajat. Vidim pri tastu, ko je montiral SE. Prej je bil varčen, sedaj je vseeno, ker je itak elektrika v dobrem. Vsega vidim, od električnih radiatorjev, odprtih oken, raznih cvrtnikov itd. Po moje vsak tako razmišlja po tej veliki investiciji, zakaj bi varčeval z energijo, če ni treba.
Poleg tega so šli zaradi SE na ogrevanje z elektriko. Brez SE bi se lahko ogrevali z drugim virom in bi bila poraba mnogo manjša. Enako je z el. avti.
Netmetering ukiniti pa naj prodajajo in kupujejo na trgu. Potem se pa lahko hvalijo kako pomagajo omrežju. Kolikor pač lahko neenakomerni vir pomaga in ne ruši stabilnosti omrežja.
Ko bojo vrnili v omrežje vse kar so pokradli od vplačanih omrežnin in priključnih moči se lahko pogovarjamo o tem. Ravno včeraj sem se malo zapeljal po sosednji Hrvaški. Betonski drogovi po celem naselju. Pri nas pa vsak večji veter nekaj polomi in smo brez elektrike, ker so v 20 letih uspeli ravno ene par metrov žic menjati s kabli in nekaj podrtih preperelih drogov postaviti na betonske podstavke.
Ko bojo vrnili v omrežje vse kar so pokradli od vplačanih omrežnin in priključnih moči se lahko pogovarjamo o tem. Ravno včeraj sem se malo zapeljal po sosednji Hrvaški. Betonski drogovi po celem naselju. Pri nas pa vsak večji veter nekaj polomi in smo brez elektrike, ker so v 20 letih uspeli ravno ene par metrov žic menjati s kabli in nekaj podrtih preperelih drogov postaviti na betonske podstavke.
Ne vidim povezave. Za omrežje vsi plačujemo, zakaj bi samo nekateri imeli več koristi?
Ne sedaj buč prodajat. Vidim pri tastu, ko je montiral SE. Prej je bil varčen, sedaj je vseeno, ker je itak elektrika v dobrem. Vsega vidim, od električnih radiatorjev, odprtih oken, raznih cvrtnikov itd. Po moje vsak tako razmišlja po tej veliki investiciji, zakaj bi varčeval z energijo, če ni treba.
Poleg tega so šli zaradi SE na ogrevanje z elektriko. Brez SE bi se lahko ogrevali z drugim virom in bi bila poraba mnogo manjša. Enako je z el. avti.
Če imaš ti tumpastega tasta je popolnoma tvoj problem, kot je tudi to, da svoje nestrinjanje s tastom stresaš tukaj. A električni cvrtnik porabi več kot električni žar ali pa steklokeramika? Drva bi mu naredil in sezidal zunanji roštilj, pa bi delal na drva. Na ogrevanje na elektriko te z novimi zakoni rine že sama država, torej?
Sam še zmeraj ugašam luči in TVje po hiši, ker težko gledam, da nekaj dela v prazno.
Kdo pa je rekel, da se ne strinjam z njim? Ne strinjam se z opcijo, ki vam sploh omogoča to izkoriščanje. Pa ne mi sedaj kdo je tumpast, upam trditi da vas je več takih.
Ne vidim povezave. Za omrežje vsi plačujemo, zakaj bi samo nekateri imeli več koristi?
Ti je ne vidiš ne, jaz pa jo, ko smo lani bili vsega skupaj 34 ur brez elektrike. In v zadnjih 10 letih na nivoju občine vplačali čez 2 mio eur omrežnin in priključnih moči, pa nimamo kaj pokazati, razen nekaj drogov, ki so sedaj že 3 mesece podprti in jih ne menjajo.
sbawe64 ::
Kaj pa poleti ter pozimi???
Če je pozimi sončen dan, je izplen nekje 30-50% poletnega sončnega dneva, žal pa so sončni dnevi pozimi redki. Je seveda še nekje 30% poletne produkcije pozimi ampak, če se greješ s TČ... Hlajenje ni tak problem...
Te dni par ur na dan peak 120 W/m^2 , poleti +12 ur in preko 1000 W/m^2.
Do the math.
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/servic...
Vremenske razmere - samodejne postaje
primer LJ, stolpec Sončno obsevanje (klik na zgornji kvadratek naredi graf)
https://meteo.arso.gov.si/uploads/proba...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Kdo pa je rekel, da se ne strinjam z njim? Ne strinjam se z opcijo, ki vam sploh omogoča to izkoriščanje. Pa ne mi sedaj kdo je tumpast, upam trditi da vas je več takih.
Je kar jeba, ko te pri drugih moti nekaj, kar pač sam nisi uporabil. Šel bi za politika in glasno protestiral proti temu, da je bila ta opcija državljanom ponujena.
Imam tako majhno porabo elektrike, da se mi ne splača kljub tej opciji, ki je sicer sedaj ni več v tej obliki. Se pa točno zavedam zakaj je bila uvedena in me pač moti ja. Prav tako kot me moti, da se uporabniki te opcije nato še hvalijo koliko naredijo za omrežje in vse nas ostale navadne smrtnike.
Vsega vidim, od električnih radiatorjev, odprtih oken, raznih cvrtnikov itd.
Ampak res, kakšen kreten, da prezrači hišo! Kot tipičen blokovec bi moral biti, ki ne prezrači stanovanja 10 let skupaj in uživa v plesni. Potem pa še cvrtnik dela 24/7/365 kar tako, prej ga pa ni bilo :) Mislim, kakšne imate bedaste.
Imaš tega tvojega namišljenega tasta oz. tvoja zavistno izkrivljena očala, potem imaš pa tudi take kot sem jaz, ki porabijo enako kot prej, samo da 3MW viška častijo elektru.
Imam tako majhno porabo elektrike, da se mi ne splača kljub tej opciji, ki je sicer sedaj ni več v tej obliki. Se pa točno zavedam zakaj je bila uvedena in me pač moti ja. Prav tako kot me moti, da se uporabniki te opcije nato še hvalijo koliko naredijo za omrežje in vse nas ostale navadne smrtnike.
In kako izgleda ta hvala? A to, da napišemo, da smo proizvedli nekaj MWh ur viška, ki jih bo dobavitelj ravno tako prodal in končni porabniki plačali omrežnino in je za to pač zgorelo nekaj manj premoga? Res močna in grozna samohvala. Res ne vem zakaj v debatah nismo tiho, da ne motimo miru drugih.
Ja, poceni ali z negativno ceno prodal in potem zastonj pozimi po dragi ceni vračal. Vsak dobavitelj vam je hvaležen.
Potem bi tudi jaz sedaj plačeval cenejšo elektriko, če res tako pripomorete, pa dam dražjo. Nekaj ne štima.
Ampak res, kakšen kreten, da prezrači hišo! Kot tipičen blokovec bi moral biti, ki ne prezrači stanovanja 10 let skupaj in uživa v plesni. Potem pa še cvrtnik dela 24/7/365 kar tako, prej ga pa ni bilo :) Mislim, kakšne imate bedaste.
Imaš tega tvojega namišljenega tasta oz. tvoja zavistno izkrivljena očala, potem imaš pa tudi take kot sem jaz, ki porabijo enako kot prej, samo da 3MW viška častijo elektru.
Potem bi tudi jaz sedaj plačeval cenejšo elektriko, če res tako pripomorete, pa dam dražjo. Nekaj ne štima.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Lonsarg ::
Net-metering na energijo ni problematičen, ker je to problem privat elektro trgovcev, da pač prodajo poleti in kupijo pozimo in da ne delajo minusa z samooskrbnim strankam. Včasih so delali plus, od kar je poletna energija cenejša delajo malo minusa in so to začeli kompenzirati z mesečnimi prispevki na samooskrbne net-metering uporabnike. Ampak kot rečeno to so privat podjetja ki morjo to handlat, bodo že preživeli to ni problem. Bodo pa ta prispevek še malo dvignili da ne bo minusa :)
Kar pa je problem pa je net-metering na omrežnino, no tisto je pa nič drugega kot subvencija lastnikom SE ki ni upravičena (ker za nekaj kar je zelo profitabilno RES ne rabimo subvencij). Hvalabogu so jo z novim cenikom zminimalizirali in bo ta subvencija po novem minimalna, za SE vloge po 2024 pa celo nič.
Morda sčasoma tudi za obstoječe ta net-metering na omrežnino spravijo na nič, govorice sem slišal, uradno nič o tem :)
Kar pa je problem pa je net-metering na omrežnino, no tisto je pa nič drugega kot subvencija lastnikom SE ki ni upravičena (ker za nekaj kar je zelo profitabilno RES ne rabimo subvencij). Hvalabogu so jo z novim cenikom zminimalizirali in bo ta subvencija po novem minimalna, za SE vloge po 2024 pa celo nič.
Morda sčasoma tudi za obstoječe ta net-metering na omrežnino spravijo na nič, govorice sem slišal, uradno nič o tem :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Cena elektrike je ravno tako realna kot tista "cene pogonskih goriv se uskladijo na 14 dni glede na tečaje na borzah". A 75% cene so trošarine, ddv in davki. Brez srkbi, če bi moja SE 365 dni na leto proizvajala 100GW/h, bi ti še vedno plačeval za elektriko. Zato je precej butasto govoriti, da so krivci lastniki SE, ki jih kot prvo ni veliko, kot drugo zaradi uporabe elektrike in ne recimo slabih drv, pripomorejo k čistejšemu okolju in nenazadnje ne glede na morda višjo porabo nekaterih, veliko večino ali pa vse tekom leta vseeno oddajo v sistem. Sicer so vas nafarbali, da je sredi poletja elektrika zastonj oz. da ima celo negativno ceno, ampak nikdar in nikoli nihče pri nas poleti ne dobi 100€ od elektra, zaradi negativne cene elektrike.
Ja, poceni ali z negativno ceno prodal in potem zastonj pozimi po dragi ceni vračal. Vsak dobavitelj vam je hvaležen.
Kolikokrat pa imamo v Sloveniji negativno ceno? Tukaj https://euenergy.live/ piše, da je trenutna cena 109 EUR/MWh. Ti pa trenutno plačaš 98 EUR/MWh, ker ti jo država pač subvencionira, drugače bi pa plačal 150+ glede na cenike, ki se pošiljajo ven za to obdobje. Nekako se mi zdi, da bo od razlike dobavitelj lahko brez težav preživel, sploh, ker te elektrike ni rabil kupiti, prodal pa jo bo. Za koliko že NEK proizvaja, 35 EUR/MWh?
Te dni par ur na dan peak 120 W/m^2 , poleti +12 ur in preko 1000 W/m^2.
Do the math.
Pravim, da je akumulacija zimske proizvodnje nekje 30% poletne, recimo december/julij = 33%, vendar to ni isto kot vsak ljubi (tudi meglen) dan, pisal sem tudi o primerjavi zimskega sončnega in poletnega sončnega dneva, nisem pa prav ničesar pisal o primerjavi meglenega zimskega dneva in sončnega poletnega dneva. Naj ti nekdo drug prilepi številke ali grafe - mislim celo, da je bilo v namenski temi o sončnih elektrarnah svoj čas aktualno objavljati mesečne kumulativne podatke.
Verjetno si pozabil še vsaj na sušilce sadja. Air-fryerji so samo toplozračne friteze brez olja, v bistvu mini pečice - s primerjavo z navadno polno 'vročo oljno kopeljo' vzame ene 3-5x časa za enako pečenje in nič vsebovane maščobe.