Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Daniel ::
Še bolj nedopustno je, da imamo pri nas že dve desetletji popolnoma enako omrežje, razen par kablov namesto žic in iste preperele drogove namesto betonskih ali vkopanih vodov. In tako bomo morali kljub temu, da se je vplačalo ogromno omrežnine in priključne moči ravno tako zelo paziti, da ne preobremenimo tega ubogega omrežja, ki ga imamo. Ker je pač vplačan denar izpuhtel nekam drugam. In pri nas niti predvideti ne smeš superhitre polnilnice, ker imajo že s priklopi toplotnih črpalk težave, če sta na liniji več kot dve.
Le zakaj bi bil priklop TČ problem? A je problem priklop indukcije ali vgradnje pečice? Pa ti v novogradnjah ali toplotno saniranih starejših zgradbah slednji obremnita omrežje bolj kot toplotna črpalka. Ker pa nam v opravičevanje novega sistema omrežnin govorijo, da je večji probem trenutna moč kot pa skupna poraba energije bi morali prepovedati vgrajevanje indukcij, ne pa TČ.
Ker so po naselju še zmeraj žice, ki pa so mislim da zgolj 35 mm2 in če je 13 hiš na tistem vodu potem gor v praksi pač ne moreš obesiti več porabnikov, ker kabli ne nesejo tega in bi šle varovalke za ta vod v trafu.
DarwiN ::
Novi sitem omrežnine tega v ničemer ne preprečuje. Vsak bo lahko filal EV kadar bo želel in s kakšno močjo bo želel. Bo pač plačal tisith nekaj € več.
Novi sistem bo poskrbel, da se bo večina avtov polnila postopoma čez noč. Oziroma bo polnjenje avtomatizirano, da se avto pametno polni takrat in tako hitro, kot mu to omogoča trenutno stanje porabe.
Seveda boš lahko kadarkoli vklopil hitro polnjenje s 15kw ali whatever, ampak boš za to krepko plačal, zato tega ne bo počel skoraj nihče, vsekakor pa tega ne bo naredila cela ulica istočasno.. Cilj dosežen.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
nekikr ::
A zdaj pa ni bilo tako? A misliš, da ljudje niso polnili avtomobilov ponoči, na cenejši štrom? Nehaj no. Kar se je dalo se je že zdaj prestavilo na cenejšo tarifo. Kosila pa pač ne moreš kuhati ob dveh ponoči.
Utk ::
Ker so po naselju še zmeraj žice, ki pa so mislim da zgolj 35 mm2 in če je 13 hiš na tistem vodu potem gor v praksi pač ne moreš obesiti več porabnikov, ker kabli ne nesejo tega in bi šle varovalke za ta vod v trafu.
In...? A je to tvoj problem? Ti plačuješ, in tudi tist ta zadnji od 13ih, neko omrežnino za neko moč varovalk. Če pokne trafo, jebiga sinko, naj vlečejo nov kabel, če ne morejo na ta kabel dvignit varovalk (v trafotu).
Novi sitem omrežnine tega v ničemer ne preprečuje. Vsak bo lahko filal EV kadar bo želel in s kakšno močjo bo želel. Bo pač plačal tisith nekaj € več.
Novi sistem bo poskrbel, da se bo večina avtov polnila postopoma čez noč. Oziroma bo polnjenje avtomatizirano, da se avto pametno polni takrat in tako hitro, kot mu to omogoča trenutno stanje porabe.
Seveda boš lahko kadarkoli vklopil hitro polnjenje s 15kw ali whatever, ampak boš za to krepko plačal, zato tega ne bo počel skoraj nihče, vsekakor pa tega ne bo naredila cela ulica istočasno.. Cilj dosežen.
Če je cilj, da vsi vžgejo vse kar imajo pozimi točno ob 14h, potem je cilj res dosežen. Jaz že vem, da bom takrat vlekel 10 kw minimum. Iz principa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
energetik ::
Baterija bi bila fina zadeva ampak vse skupaj za koriščenje tako velikih moči pride precej dražje, kot za kakšne manjše porabnike in je vprašanje smiselnosti investicije. Zraven tega še ni vse ravno kompatibilno z obstoječimi SolarEDGE razsmerniki in bi bilo potrebno menjati še kakšen del obstoječega sistema in ne zgolj dodati baterijo.VSE je vprašanje smiselnosti investicije. Tudi TČ, SE, baterije in EV. Si boš pač na novo izračunal.
TČ sem zaradi svojega izračuna investicije vzel, ostalega (še) ne. Imam 10k in več raje v investicijah, ki niso odvisne od trenutne politike SLO in EU.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
feryz ::
V roku par let bomo namestili baterije. Niti malo ne dvomim v to.
Zdajle so še malo drage, ampak kmalu bo drugače.
Še za nami jih bodo metali.
Zdajle so še malo drage, ampak kmalu bo drugače.
Še za nami jih bodo metali.
siro-mak ::
niso odvisne od trenutne politike SLO in EU.
Daj, prosim, nehat s takšnim v tej temi - ker daješ vtis, da si v nekih svojih dimenzijah in da je nad teboj samo še nebo. Pa sem precej prepričan, da ni :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
nejc_nejc ::
niso odvisne od trenutne politike SLO in EU.
Daj, prosim, nehat s takšnim v tej temi - ker daješ vtis, da si v nekih svojih dimenzijah in da je nad teboj samo še nebo. Pa sem precej prepričan, da ni :D
Kaj pa je čudnega napisal? niso odvisne od trenutne politike SLO in EU.
Ja, saj imaš prav, če imaš vpogled v prihodnost glede vseh stvarih in investicij 10k+€, se je res lažje odločat :D
Veš tehničarji uporabljamo en čuden faktor K.
V omenjenem primeru ga moraš uporabiti pri obeh varijantah. (k in K)
V omenjenem primeru ga moraš uporabiti pri obeh varijantah. (k in K)
Wtf? "10k+€" se nanaša na 'investicije' ranga 10000€ in več, je zdaj vse jasno, kaj je bilo mišljeno ali še moram kaj razlagati? Pojma nimam, kaj sploh hočeš, energetik pa najbrž ve, kaj sem jaz mislil. Čez čas boš morda tudi ti.
Utk ::
Ja, in zato kupuje kripto... ah, škoda besed.
10 jurjev je morda nekomu veliko, ampak ko to primerjaš s tem kolk neka družina zapravi za ogrevanje, elektriko in bencin v 10 letih, je to v resnici drobiž.
10 jurjev je morda nekomu veliko, ampak ko to primerjaš s tem kolk neka družina zapravi za ogrevanje, elektriko in bencin v 10 letih, je to v resnici drobiž.
VSE je vprašanje smiselnosti investicije. Tudi TČ, SE, baterije in EV. Si boš pač na novo izračunal.
TČ sem zaradi svojega izračuna investicije vzel, ostalega (še) ne. Imam 10k in več raje v investicijah, ki niso odvisne od trenutne politike SLO in EU.
me spoloh ne zanima kaj počne, ne razumem, pa povezave v smiselnosti dejanj ter nekih dimenzijah...
Še ne, sem rekel. Nič, gremo naprej? Ta energetikova jasnovidnost je prejela preveč fokusa.
Ker verjetno misliš mene... Jaz, kot siromak od omenjenih zneskov zelo zmeden, bi kar bil favš energetiku kot dejansko povsem od politike neodvisnemu investitorju kot je bilo dano vedeti za te omenjene zneske za SE in EV, ki nekaterim drugim investitorjem nosijo veliko denarja. Res je, analize in rezultati se razlikujejo. Če še ne razumeš, je naslednji korak, da se ti razloži preko ZS, niti ni potrebno, da jaz.
PS: Če bi vedel, da boš tako planil in naredil sceno iz drobne pripombe, res ne bi napisal...
PS: Če bi vedel, da boš tako planil in naredil sceno iz drobne pripombe, res ne bi napisal...
hruske ::
Babica bo plačevala več, zgoraj maš primer 2kW je nerealna dogovorjena moč, vsi to vemo. En fen porabi 1,8kW.
Jaz imam v stanovanju med večjimi porabniki:
- pralni 1850W,
- pomivalni 2200W,
- indukcija 7,35kW,
- pečica 1,8kW,
- kotliček za vodo 1850W,
- peglezn 2kW,
- opekač 750W,
- klima 940W.
Najvišja špica v blok 1 je 1,7kW.
Najvišja špica v blok 2 je 3,0kW, ampak je povprečje pod 2,5kW.
Dogovorjena je 2,5kW, ker je 2,5kW minimum na 1x35A.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Ker verjetno misliš mene... Jaz, kot siromak od omenjenih zneskov zelo zmeden, bi kar bil favš energetiku kot dejansko povsem od politike neodvisnemu investitorju kot je bilo dano vedeti za te omenjene zneske za SE in EV, ki nekaterim drugim investitorjem nosijo veliko denarja. Res je, analize in rezultati se razlikujejo. Če še ne razumeš, je naslednji korak, da se ti razloži preko ZS, niti ni potrebno, da jaz.Sceno si naredil kvečjemu ti. Ja, net-metering shema je odvisna od SLO/EU politike. Zato nisem šel v to, poleg ostalih razlogov (hrib na zahodu, stalna zimska megla). In kot vidiš, so s to omrežnino že naredili en korak proti temu, da se se ROI poveča.
Seveda nisem jasnoviden, vsekakor pa bolj zaupam gibanju svetovnega gospodarstva kot pa muham SLO politike. Nikjer nisem napisal, da mečem (samo) v kripto.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Kakor koli obračate te izračune se ne slepite in si zapomnite, da bomo uporabniki v vsakem primeru na slabšem ( beri plačevali bomo več).
Ne, jaz sem eden izmed čudakov, ki bom plačeval manj. :)
DeusB ::
(hrib na zahodu, stalna zimska megla)
Točno zato, ker se spomnim, da se ti ne splača, zato pa sem 'naredil' sceno, kot praviš, tista jasnovidnost je bila češnja na torti. Pod ROI verjetno na return OF investment, ki se podaljša, ne return ON investment, ki se dejansko zmanjša. Meni osebno je bolj všeč kar slovenski prag rentabilnosti, ki je zelo jasen izraz. Če bi bil bolj sončno lego, sem precej prepričan, da bi imel SE. No, nam se bo mogoče PR podaljšal za kakšno leto na 5 iz dosedanjih 4. Scena bolj pregledna?
Kakor koli obračate te izračune se ne slepite in si zapomnite, da bomo uporabniki v vsakem primeru na slabšem ( beri plačevali bomo več).
Na kakšen način? če lahko poveš prosim?
Agencija mi je s svojim kalkulatorjem izračunala 3 eur manj na mesec, v povprečju. Neodvisni kalkulator je izračun potrdil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Kdo vam je kriv, če ne znate ROI izračunati. Ali do ugodnega priti.Ker verjetno misliš mene... Jaz, kot siromak od omenjenih zneskov zelo zmeden, bi kar bil favš energetiku kot dejansko povsem od politike neodvisnemu investitorju kot je bilo dano vedeti za te omenjene zneske za SE in EV, ki nekaterim drugim investitorjem nosijo veliko denarja. Res je, analize in rezultati se razlikujejo. Če še ne razumeš, je naslednji korak, da se ti razloži preko ZS, niti ni potrebno, da jaz.Sceno si naredil kvečjemu ti. Ja, net-metering shema je odvisna od SLO/EU politike. Zato nisem šel v to, poleg ostalih razlogov (hrib na zahodu, stalna zimska megla). In kot vidiš, so s to omrežnino že naredili en korak proti temu, da se se ROI poveča.
Seveda nisem jasnoviden, vsekakor pa bolj zaupam gibanju svetovnega gospodarstva kot pa muham SLO politike. Nikjer nisem napisal, da mečem (samo) v kripto.
Jaz bom 19.7.2024, dve leti po priključitvi SE v omrežje, že v plusu. Kar nekako sovpada s starim obračunavanjem omrežnine.
Potem naj delajo kar hočejo. Če samo lastno porabo, brez meteringa, profitiram, je dobro.
Pa bom mnogo več. Tudi vnaprej. Ker tako hitro niti birokrati ne smejo zjebati oz. podražiti stvari. Na dolgi rok jih seveda bodo.
deco16 ::
Nekateri mislijo da se bo ROI ful povečal ker bo šla položnica z 20€ na 40€. Medtem se je pa štrom podražal za 3x. Torej ROI se je še zmanjšal. Ampak, ampak...
Na kakšen način? če lahko poveš prosim?
Agencija mi je s svojim kalkulatorjem izračunala 3 eur manj na mesec, v povprečju. Neodvisni kalkulator je izračun potrdil.
Torej si do sedaj plačeval veliko preveč?
Ne, DeusB, do sedaj sem plačeval ravno prav. Toliko, kot je bila omrežnina, niti centa več.
RutS ::
Kateri ponudnik elektrike je sedaj najcenejši? Imam 1x25A priklop
Sedaj sem na Gen-i, pa me zanima če so drugi cenejši in kateri.
Hvala vam
Sedaj sem na Gen-i, pa me zanima če so drugi cenejši in kateri.
Hvala vam
Nekateri mislijo da se bo ROI ful povečal ker bo šla položnica z 20€ na 40€. Medtem se je pa štrom podražal za 3x. Torej ROI se je še zmanjšal. Ampak, ampak...Jaz ga računam še po cenah iz 2021. Ko je bila ET po 5,6 c/kWh. Da sem na varni strani. V resnici sem, verjetno, že zdaj v plusu.
Kdo vam je kriv, če ne znate ROI izračunati. Ali do ugodnega priti.
Jaz bom 19.7.2024, dve leti po priključitvi SE v omrežje, že v plusu. Kar nekako sovpada s starim obračunavanjem omrežnine.
Potem naj delajo kar hočejo. Če samo lastno porabo, brez meteringa, profitiram, je dobro.
Pa bom mnogo več. Tudi vnaprej. Ker tako hitro niti birokrati ne smejo zjebati oz. podražiti stvari. Na dolgi rok jih seveda bodo.
- ne znam/ne morem priti do tvojih cen panelov in opreme
- nisem pripravljen in nimam časa skakati po strehi in montirati zadev
Torej moja cena bi bila taka kot za rajo, 11k+, takrat dobro leto nazaj. Na leto porabim 8MWh. To je bilo še 1 leto nazaj zame 800€, zdaj je nekje 1200€. (variabilni del+DDV). ROI v rangu 10 let.
vires in numeris
nokken ::
Saj je bila njegova tudi 11k ali se kaj vec, samo ROI racuna tako kot vecina ostalih... Pogleda koliko je bila poloznica za elektriko prej, pomnozi x2 ter si misli "fuck koliko sem prisparal ta mesec". Saj so vsi njegovi posti v tem stilu... kot delno retardiran 8let star mulc.
MadMax ::
... Ker vsi dosedanji izracuni, kar sem jih videl so narejeno na bolane in v praksi nemogoce primere, recimo dogovorjen moc 2kW s spicami po 20 ali 30kW. To v praksi ni mogoce, ker na prikljucku, ki omogoca spice po 20 ali 30kW ne mores imeti dogovorjene moci 2kW. Na mojem 3x25A ki omogoca max 17kW je minimalna dogovorjena moc 4.6kW.
Pozabljaš da je 17kW zgolj trajna moč.
Če bi se potrudil, bi 15-minutni interval lahko prešišal na 2x toliko.
Je pa to robni primer, za katerega ne najdem kako bi se obračunal v primeru dejansko dosežene take konice.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Čez 25A varovalko bi ti spravil 50A? Za koliko časa? :)
15 minut je dovolj
ETI pravi, da 25A odpove v 900s, če furaš čez 40A.
ETI pravi, da 25A odpove v 900s, če furaš čez 40A.Ja, čez pancerko torej spraviš lahko glih eno 27,6kW konico. Če enakomerno porazdeliš po vseh fazah.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Saj je bila njegova tudi 11k ali se kaj vec, samo ROI racuna tako kot vecina ostalih... Pogleda koliko je bila poloznica za elektriko prej, pomnozi x2 ter si misli "fuck koliko sem prisparal ta mesec". Saj so vsi njegovi posti v tem stilu... kot delno retardiran 8let star mulc.Ja, ponavadi pozabljajo časovno vrednost denarja. Na hitro preračunani 3 scenariji (začetnih 10kEUR na TRR, vsako leto 1kEUR za štrom sproti iz plače, 6% letna obrestna mera):
- v prvem ne narediš nič, iz plače sproti plačuješ 1kEUR letno za štrom
- v drugem investiraš 10k (npr. svetovni ETF), iz plače sproti plačuješ 1kEUR letno za štrom
- v tretjem investiraš 10k v SE, ker je štrom zastonj, iz plače sproti investiraš 1kEUR letno (v npr. svetovni ETF)
Prva je jasna, med 2. in 3. pa si tam-tam po 12 letih.
Naprej si na boljšem s SE, ČE:
- ti kitajska roba brez napake dela še naprej
- ti vreme prizanese s točo in vetrom
- net-metering še obstaja
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
KTr1sk ::
A je že kdo dobil položnico letos, ki mu je elektrarna lansko leto premalo proizvedla štroma? Jaz še čakam na položnico pri dobavitelju EnergijaPlus MB, po "izračunu" iz mojelektro.si sem 846kw prekratek in bom moral doplačat, me res zanima koliko bo položnica.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
ETI pravi, da 25A odpove v 900s, če furaš čez 40A.
Ok, pa 27kW, še vedno je to (mnogo) več kot 17kW, kar je bilo rečeno da je upper limit.
Vprašanje vseeno ostaja: se taka prekoračitev (več kot priključna moč) tretira kot dejanska, 27kW, ali gre račun le do 17?
Ker ob vseh "nemogočih" scenarijih je to kljub vsemu izvedljivo...
40% prekoračitve ti števec odklopi v 90 sekundah, 10 procentov prekoračitve pa v 15 minutah. Mislim, da računa tekoče povprečje. Torej ne moreš nikakor doseči te vrednosti.
Odklopi, a le če je tako nastavljen.
A je že kdo dobil položnico letos, ki mu je elektrarna lansko leto premalo proizvedla štroma? Jaz še čakam na položnico pri dobavitelju EnergijaPlus MB, po "izračunu" iz mojelektro.si sem 846kw prekratek in bom moral doplačat, me res zanima koliko bo položnica.
Dokler so cene omejene z uredbo:
Elektrika:
846*0,098= 82,91 EUR
za omrežnino pa si poglej koliko je VT/NT/ET cena in pač poračunaj + priključna moč in prispevki. Tako od oka ene 140 EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
EjTi ::
Mene je že električar opozoril, da se je pri manjših močeh namešča odklopnike, ki skoraj takoj odklopijo elektriko, ko je moč presežena. Pri varovalkah (panzerkah) pa se lahko preseže moč, kot je navedeno v karakteristikah (link do eti.si od @hruske). Nekako od 32A za 3 faze zagotovo dobiš panzerke. Ne vem pa za 1 fazo.
Nekaj več je tukaj napisanega: https://www.podsvojostreho.net/forum/sh...
@MadMax, po mojem nimajo nobenih kontrol in števec javi dejansko prekoračitev. Moč se izračuna (energija v 15 min) / (15 minut interval). Če dosežeš 27 kW za trenutek, se bo povprečje v 15 min. intervalu malo dvignilo ampak ne na 27 kW.
Nekaj več je tukaj napisanega: https://www.podsvojostreho.net/forum/sh...
@MadMax, po mojem nimajo nobenih kontrol in števec javi dejansko prekoračitev. Moč se izračuna (energija v 15 min) / (15 minut interval). Če dosežeš 27 kW za trenutek, se bo povprečje v 15 min. intervalu malo dvignilo ampak ne na 27 kW.
DSmidgy, vem kako se računa in kaj pomeni trenutek napram 15 minutam, ki jih rabimo za dotični primer.
Daniel, pri meni je limiter odjema varovalka (oz. tri). Zato pa tudi izpostavljam tak primer, katerega bi moral sicer takorekoč namenoma izvest, je pa možen. Jaz se ga ne bojim, ampak če že debata 24 strani teče v vse mogoče in nemogoče smeri...
Daniel, pri meni je limiter odjema varovalka (oz. tri). Zato pa tudi izpostavljam tak primer, katerega bi moral sicer takorekoč namenoma izvest, je pa možen. Jaz se ga ne bojim, ampak če že debata 24 strani teče v vse mogoče in nemogoče smeri...