» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
37 / 118
»»

trancer01 ::

nekikr je izjavil:

Tako je, toplo vodo lahko premakneš na čas, ko vas ni doma ali pa je ne rabite. Če boste pa še jedli zunaj boš pa še špice od indukcije eliminiral.

Če boste pa še spali in jedli v hotelu, sploh ogrevati ne bo treba domačije.>:D

a_borlak ::

Zakaj izračuna le za januar in ne za druge mesece?

RedDrake ::

Meni deluje.

Lahko pa mi anonimiziraš podatke in pošlješ. Anonimizraš najlažje tako, da z mojelektro potegneš excel, zbrišeš prva dva stolpca, shraniš kot csv in potem to csv datoteko naložiš na https://ufile.io ter mi link pošlješ na ZS.
Ampak ne bo pred ponedljekom. Smuka kliče :)

TESKAn ::

RedDrake je izjavil:

Evo, ker naš forumski siromak ne upa drugega kot postati skrinšote nekih kobajagi orodij, sem si vzel cca 40 minut in naredil tole za S-T občestvo:
JSFiddle orodje.
100% anonimno (datoteka nikoli ne zapusti vašega računalnika), 100% opensource, 100% delujoče.
Zna vam tudi izračunati optimalne moči za vsak mesec posebej, če se komu res da ukvarjati s tem (I'm looking at you Utk).
Vse kar rabite je izvoz CSV iz mojelektro in ste good2go.
Upam da bodo vsi uber duper znalci/troli, ki spišejo celoten OS v 63kB EEPROM-a in katerim se zdi, da je JS totalen garbage, da ni večjega, videli vsaj delno uporabnost v "privacy" sposobnsti takega orodja ...
Cheers, zdej pa ženo rihtat preden me izseli.

Zanimivo, če dam konstantno dogovorjeno 2kW in plačujem penale, je ceneje kot trenutno predlagana razporeditev v mojElektro, in to za 30€. Ker dobrota ni nikoli nekaznovana, feature request - da optimalne dogovorjene moči poiščejo vrednosti, ki jih ni treba spreminjat. Ker dejansko mam po trenutnem predlogu elektra ~193€/leto, optimalno ~141€/leto, ~optimalno brez spreminjanja po mescih ~ 154€/leto. Se pravi cena lenobe 10€:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Bostjan_321 ::

Paj pomenijo P, N, Š po posameznih vrsticah ?

Gospod ::

RedDrake je izjavil:

Meni deluje.

Lahko pa mi anonimiziraš podatke in pošlješ. Anonimizraš najlažje tako, da z mojelektro potegneš excel, zbrišeš prva dva stolpca, shraniš kot csv in potem to csv datoteko naložiš na https://ufile.io ter mi link pošlješ na ZS.
Ampak ne bo pred ponedljekom. Smuka kliče :)

Pa si lahko sploh kdo pomaga če v tvojo Merilno mesto in GSRN MM
Lp.

TESKAn ::

Bostjan_321 je izjavil:

Paj pomenijo P, N, Š po posameznih vrsticah ?

Če prav razumem P=dogovorjena moč, N='redni' znesek za dogovorjeno moč, Š=penali za preseženo dogovorjeno moč.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

energetik ::

Potreben je še 1 preračun - ali sploh spreminjat zdaj prvi 2 leti, ali ne. Če ne spreminjaš, penali ne bodo zaračunani. Ampak če so ti uturili visoke dogovorjene, boš vseeno plačeval visoko "naročnino".
vires in numeris

siro-mak ::

moral sem spremeniti sinonim, sem bil mute-banan, zagotovo ne zadnjič.

normalno se da izračunati vse, vendar je odvisno od pravilnosti predvidene formule, če misliš pogojevati s tem. s tem je imela agencija za energetiko probleme, da je umaknila svoje račune. pri pasovih zgodovinskih meritev lahko opazuješ, če ti je smiselno zniževati dogovorjeno moč - manj špic je boljše.

če še sedaj niste zadovoljni s tem izgledom in funkcionalnostjo, KVJ! pa naj nekdo prilepi nek estetski osnutek, da prilagodim, glej, nismo vsi oblikovalci, PVM!

kalkulacije in poljubne raz-členitve so velikooooooo enostavnejše. nižje, ko se premakneš z drsnikom, globlja raz-členitev je (vse obdobje, leto, mesec, teden, dan, ura, drobneje je že nesmiselno), morda še kdaj pride kakšna pivot tabela pa še kakšni šminkerski grafi.

počasi res zmanjkuje izgovorov...

miko22 ::

Lahko še 1x link?Prosim.

d0rK ::

Kdo ve, če se lahko poda kakšen zahtevek, da se star neumen števec zamenja z novejšim ki zbira več podatkov?

Na eni nepremičnini imam od Landysa ZCXi120CQU1L1D1, kjer pobirajo mesečno podatke in dobim res natančno sliko (na 15 min) električne porabe. Na drugem pa od Iskre T31CDV-9 ki ne meri ničesar.

Se lahko na elektro ljubljana naslovi kakšno prošnjo za menjavo z naprednejšim števcem? Kakšni so sploh pogoji, da se tak števec lahko priklopi?

hruske ::

Distributer ima lasten načrt menjave starih števcev. Če bi si res želel, bi ga mogoče lahko sam kupil. To še ne pomeni, da bo distributer tudi dobival podatke s števca, ker mora imet tudi trafo podporo za komunikacijo s števci.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

d0rK ::

Ok pokličem jutri na EL pa vprašam, kakšen je načrt to merilno mesto.

feryz ::

Na matraj se preveč. Jaz imam števec ki zna meriti in ne meri nič.
Ni mi pa jasno zakaj, ker je delal eno leto normalno, zdaj pa že pol leta nič. Tudi elektru ni jasno.

dussan ::

Zanimivo, bi bilo slišati od odločevalcev, kaj naj naredi davkoplačevalec, ko mu pred božičem odpove TČ in se bo naslednjih 14 dni grel z grelci? Kar naenkrat bo potreboval vsaj 3x več električne energije (in posredno seveda tudi moči) za isto toploto energijo. Dogovorjene moči seveda ne moreš spreminjati sredi meseca, servis bo prišel po praznikih, naklepal si boš pa uhuhu ur presežka in seveda evrov.
Čez palec, če presežem samo za 1 kw dogovorjeno moč, bom za 10 ur v 1. bloku kaznovan s 25 EUR, popravljeno bo po dveh tednih, ker je 10 dni s 1. blokom in zato dobim račun za dodatnih 250 EUR samo za 1. blok. To je zelo optimistična ocena.
Skratka kaznovan boš, čeprav ne boš mogel tega preprečiti. :(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

DarwiN ::

Easy... Če te boli đordž za teh 250EUR, pač udariš yolo.. Takšen primer se ti bo v življenju zgodil samo 1x, a ne? Druga opcija pa je, da se tistih 14 dni greješ s 3x manj energije in imate v bajti 18 stopinj ali whatever, oziroma ogrevaš samo tisti 1 oz. 2 najpomembnejša prostora. Ljudem so se pripetile že veliko hujše stvari in so preživeli. :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

delavec44 ::

Biti odvisen od enega vira ogrevanja je vedno riziko. Pač poskrbiš že prej, da nisi. Drugače pa agregat ;)

starfotr ::

Pojdi na dopust. Ali pa si priskrbi rezervni vir ogrevanja, ki ni elektrika.

dussan je izjavil:

Zanimivo, bi bilo slišati od odločevalcev, kaj naj naredi davkoplačevalec, ko mu pred božičem odpove TČ in se bo naslednjih 14 dni grel z grelci? Kar naenkrat bo potreboval vsaj 3x več električne energije (in posredno seveda tudi moči) za isto toploto energijo. Dogovorjene moči seveda ne moreš spreminjati sredi meseca, servis bo prišel po praznikih, naklepal si boš pa uhuhu ur presežka in seveda evrov.
Čez palec, če presežem samo za 1 kw dogovorjeno moč, bom za 10 ur v 1. bloku kaznovan s 25 EUR, popravljeno bo po dveh tednih, ker je 10 dni s 1. blokom in zato dobim račun za dodatnih 250 EUR samo za 1. blok. To je zelo optimistična ocena.
Skratka kaznovan boš, čeprav ne boš mogel tega preprečiti. :(

Popolnoma napačen izračun za presežke.
Seštejejo se kvadrati presežkov in nato se ta vsota koreni.
Se pravi v tvojem primeru je to (10*(1*1))1/2*3,61EUR. Oziroma okoli 11-12 EUR dnevno. Če je presežek za 2kW potem je formula (10*(2*2))1/2*3,61EUR = 22-23 EUR dnevno.

Ampak spet smo pri tem, da je izolacija kralj.
Če imaš hišo pravilno izolirano, se rabi tam 2-3kW grelne moči v zimskih razmerah. To pomeni, da se lahko gladko fura klimo za gretje v primeru take okvare. Ja, ni tako prijetno kot TČ in talno gretje. Ja, je enako učinkovito.
Ampak se pa rabi prej izolacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Utk ::

Hiša za katero izolativna fasada stane 20 jurjev, rabi elektrarno za cca 15 jurjev. Taka ektrarna ti naredi za dobre 3 jurje elektrike na leto, fasada pa prišpara kolk, 500 evrov? Pa tudi če jurja...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Izolacija ima neskončen ROI, ker bo čez 100,200,300 let še tam.
Vrednost hiše je dvignjena ad infinitum do konca obstoja stavbe. Elektrarna bo pa po 30-ih letih pod zemljo.

Pa še to, ponavljam že MILJONTIČ, slej kot prej bodo sončne elektrarne izpostavljene trgu (ko jih bo dovolj, kot na primer v teksasu ali californiji). Takrat bo odkupna cena poleti _NIZKA_, pozimi pa dobavna _VISOKA_. Ja, znesek investicije lahko prineseš notri, dokler je stanje takšno kot je trenutno, ampak na dolgi rok bo izolacija vedno boljša investicija. Ker se zna zgoditi da boš na koncu prodajal elektriko po 10c/kWh, kupoval jo boš pa po 40c/kWh in boš _ITAK_ moral narediti izolacijo, ali pa bodo računi po 500EUR/mesec.

Zgodovina sprememb…

1. kar sanjaj. Vem za hiše, ki so med prvimi dajale stiropor na fasado. Čez 25-30 let je letel dol in jovo na novo.
2. tudi če izolacija bo, mene več ne bo.

Elektrarna bo pa po 30-ih letih pod zemljo.

Elektrarna bo čez 6-7 let odplačana in 25 let delala profit. V 6-7 letih odplača sebe, v naslednjih 8 ti prišpara, da si lahko iz tega izoliraš. Pa še potem ti še 15 let dela free energy.
Izolacija po 30 letih težko da bo izplačana.

Pa še to, ponavljam že MILJONTIČ, slej kot prej bodo sončne elektrarne izpostavljene trgu (ko jih bo dovolj, kot na primer v teksasu ali californiji). Takrat bo odkupna cena poleti _NIZKA_, pozimi pa dobavna _VISOKA_. Ja, znesek investicije lahko prineseš notri, dokler je stanje takšno kot je trenutno, ampak na dolgi rok bo izolacija vedno boljša investicija. Ker se zna zgoditi da boš na koncu prodajal elektriko po 10c/kWh, kupoval jo boš pa po 40c/kWh in boš _ITAK_ moral narediti izolacijo, ali pa bodo računi po 500EUR/mesec.

Kaj bo ko bo, bomo računali ko bo. Zaenkrat je pa tako kot je.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

1. kar sanjaj. Vem za hiše, ki so med prvimi dajale stiropor na fasado. Čez 25-30 let je letel dol in jovo na novo.
2. tudi če izolacija bo, mene več ne bo.

Elektrarna bo pa po 30-ih letih pod zemljo.

Elektrarna bo čez 6-7 let odplačana in 25 let delala profit. V 6-7 letih odplača sebe, v naslednjih 8 ti prišpara, da si lahko iz tega izoliraš. Pa še potem ti še 15 let dela free energy.
Izolacija po 30 letih težko da bo izplačana.

Kaj bo ko bo, bomo računali ko bo. Zaenkrat je pa tako kot je.
Pozabljaš, da je pri novih bajtah drugače, ker brez izolacije na fasadi ne dobiš hišne številke. Itak jo imaš. In če enkrat delavci delajo fasado, je zelo poceni če dodaš še 5cm dodatka stiropora in se potem greješ na prdce.

Ja, ko bodo šle enkrat SE na trg, lahko da boš prodajal njihovo "free" energijo praktično za drobiž, ali pa celo za negativno ceno oz. se ti jo bo splačalo takrat ugasnit. Tako kot se že zdaj včasih dogaja velikim ob viških proizvodnje iz OVE.
vires in numeris

Zakaj bi to "pozabljal"? Pri novi hiši 15 centi stiropora pride 2 jurja. Na hiši, ki že ima fasado, kakršnokoli, je pa to 20 jurjev.

Mislim da je logično, da se med dvema opcija lahko odločaš takrat ko imaš 2 opciji. Ne pa ko je itak nimaš.
Samo pravim, da izolacija in še več izolacije ni zmeraj edini odgovor. Valda, na podstrešje si zmeraj lahko položiš 15 centi volne in bo že razlika, to te skoraj nič ne stane. Če menjaš okna, ni treba dat najslabših. Ni pa treba zmeraj in povsod brez premisleka pretiravat. Nova okna, fasada, to je hitro 40 jurjev. Tolk ne boš nikoli not prinesu.

Zgodovina sprememb…

RedDrake je izjavil:

Vrednost hiše je dvignjena ad infinitum do konca obstoja stavbe. Elektrarna bo pa po 30-ih letih pod zemljo.

Elektrarna bo na strehi 40 let. Moja bo izplačana v dveh letih, kar bo čez pol leta. Pred tem itak ne bodo spremenili nič.
Po tem, karkoli že bodo naredili, ne bo dražje kot brez nje. Niti ne more biti. Če ne drugega, ostane lastna poraba, ki jo ne bo treba plačati.

Kdor je pa ROI računal in ga izpeljal na 10 let, mi ga je pa zgolj žal. Čeprav jo bo enkrat zagotovo tudi on dobil noter.
Sicer tukaj strašijo z ne vem čem, ampak glede na to, kakšne cene obljubljajo ritokrati, zna biti da se vaši črni scenariji ne bodo uresničili. Uresničili se bodo samo za tiste brez SE, ki jih bodo olupili kot banane. Metraši pa bodo plačevali znosno.
Je pa lepo brati kako folk navija za višje cene, ker so jim ritokrati obljubili, da bodo prizadele le metraše. Ampak bodo te še najmanj. Glupa raja pa še ne ve, kaj jo bo treščilo.

TESKAn je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Evo, ker naš forumski siromak ne upa drugega kot postati skrinšote nekih kobajagi orodij, sem si vzel cca 40 minut in naredil tole za S-T občestvo:
JSFiddle orodje.
100% anonimno (datoteka nikoli ne zapusti vašega računalnika), 100% opensource, 100% delujoče.
Zna vam tudi izračunati optimalne moči za vsak mesec posebej, če se komu res da ukvarjati s tem (I'm looking at you Utk).
Vse kar rabite je izvoz CSV iz mojelektro in ste good2go.
Upam da bodo vsi uber duper znalci/troli, ki spišejo celoten OS v 63kB EEPROM-a in katerim se zdi, da je JS totalen garbage, da ni večjega, videli vsaj delno uporabnost v "privacy" sposobnsti takega orodja ...
Cheers, zdej pa ženo rihtat preden me izseli.

Zanimivo, če dam konstantno dogovorjeno 2kW in plačujem penale, je ceneje kot trenutno predlagana razporeditev v mojElektro, in to za 30€. Ker dobrota ni nikoli nekaznovana, feature request - da optimalne dogovorjene moči poiščejo vrednosti, ki jih ni treba spreminjat. Ker dejansko mam po trenutnem predlogu elektra ~193€/leto, optimalno ~141€/leto, ~optimalno brez spreminjanja po mescih ~ 154€/leto. Se pravi cena lenobe 10€:D.

En Caveat emptor na tole.
Izračun privzema da se bo plačevalo tudi naročnino na blok 1 izven sezone. Če se je ne bo, se lahko izračuni spremenijo. Če ima kdo informacije kako se bo to obračunavalo - se priporočam. Sumim sicer da se bloka 1 "poleti" ne bo plačevalo, ker drugače so dogovorjene moči s strani elektra res konkretno pretirane. Če pa se, pa še vedno obstaja možnost, da se 2x letno pač zamenja dogovorjene moči pa je :)
Bom danes tekom dneva popravil (tako da bosta preračunani obe varianti vzporedno) in objavil tu zadnjo verzijo - dodal bom še izračun optimuma brez mesečnih sprememb moči. Link bo drug. En me je na ZS kontaktiral tudi za hosting, tako da mogoče, mogoče mogoče bo tudi to :P

Poleti ne boš plačeval za prvi blok. Tudi če bi, ga bi nekateri dali na minimum, vsaj 60% bi ga pa res plačevalo celo leto za brez veze, kar res ne bi bilo pošteno.

Zgodovina sprememb…

Kar je logično. Poleti se na veliko bazeni ogrevajo. Stalno ogrevanje par 100 kubikov vode terja kar nekaj energije in to ne sme biti drago.
Tukaj pač ni izolacije in podobnih zadev, lahko računaš le na božjo pomoč z neba. Pa še ta je bolj kilava zadnja poletja.

barakus ::

Koliko bo treba plačat za priključek ki porabi 1,5 kwh na mesec? Več ali manj?

nekikr ::

To greš po Duracell baterije v trgovino.

barakus je izjavil:

Koliko bo treba plačat za priključek ki porabi 1,5 kwh na mesec? Več ali manj?

Konkretno manj.
Meni za vikend kaže da bom sedaj plačal letno okoli 62 EUR "fiksnega" zneska (brez cene energije).
Do sedaj sem colal po najmanj 9 EUR mesečno.
Ampak verjetno je neka napaka. 1,5kWh porabiš samo z enim varčnim 5 portnim 100Mbit switchem ...

RedDrake je izjavil:

Izračun privzema da se bo plačevalo tudi naročnino na blok 1 izven sezone.

Ta predpostavka je napačna. Imaš dva vzorčna računa na voljo, za višjo in nižjo sezono. Lahko vidiš, da se moč za bloke obračunava samo takrat, ko se pojavljajo.

(Kar je smiselno, ker sicer bi za čez poletje nekdo prijavil minimalni blok 1 in prišel ugodneje skozi kot nekdo, ki se tega ne bi zavedal.)

Mimogrede - izračun mora biti sposoben zaznati tudi dolga zaporedja ničel in špico za njimi in to obravnavat kot manjkajoče/defektne podatke. Brez tega ne dela prav.

Če imaš manj kot 90% meritev ustreznih, se obračun ne dela po 15-minutni shemi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

No saj pravim, bo popravljeno v kratkem. Sicer računanje optimuma po mesecih še vedno pljune ven "prave" številke - samo od letnega zneska je potrebno odšteti tistih 8 * 2 * 3,61 EUR :)

Če imaš manj kot 90% meritev ustreznih, se obračun ne dela po 15-minutni shemi.

Moji podatki za vikend so točno taki, kot si jih opisal Po tedne in tedne same 0 (varovalke so izklopljene), potem pa špica 4kW, ko pridem in prižgem klimo, bojler in pečico/grelnik za vodo. A potem mi bodo računali drugače na vikendu? Imaš kak link/citat za to?

Zgodovina sprememb…

Ni čisto jasno kako bodo to obračunavali, ker se bo to delalo algoritemsko in ker nisem še videl, da bi kateri izmed distributerjev objavljal algoritem kako se interpretira veljavnost odčitkov.

Ugibal bi, da bojo imeli neke sorte primerjavo glede na pretekla obdobja in če se meritev ujema s preteklimi, bo to veljavno. V smislu, da če imaš sicer vedno nekaj porabe, bi se morala taka meritev smatrat za napačno. Primer: moje odjemno mesto ima sortirano po moči zadnjih 100 meritev 0, pred potem pa skoči na 40W. Tistih 100 meritev je napačnih.

Glede tega sicer piše v Aktu v 48. členu - obračun omrežnine v primeru izpadlih merilnih podatkov.

Za en vikend, kjer so varovalke večino časa izklopljene, pa nimam pojma kako bo algoritem deloval. Če bi jaz to delal, bi odjemna mesta klasificiral v uporabniške skupine, in ena od njih bi bila tudi občasni odjemalci oz. "vikendi".

Če se gredo neke kurčeve dinamičnosti in 15 minutnih obračunov, potem naj se gredo tudi mesečnega prilagajanja in sporočanja obračunske moči.
Zakaj bi plačeval poleti obračunsko moč 6 kilovatov in več, če me 2 meseca ne bo doma?
Saj jim je važno, da na podlagi podatkov štrom rezervirajo in naročijo zame, mar ne? Če jim javim, da me ni, lahko TEŠ bolj počasi laufa, žice pa bodo manj obremenjene.

Zakaj sploh treba napovedovat moč. Oni vidijo kolk si trošil lani in tolk boš najbrž tudi letos. Če bi ti to zaračunali za mesec nazaj glede na špice, bi v resnici imel interes zmanjšat špice takoj in sproti in čim bolj. Tako pa če nisi ziher, da ti bo uspelo, se je škoda trudit in it v neke investicije, pač trošiš kot ponavadi.

Ascendor ::

Deluje komu "Primerjalnik stroškov omrežnine" na strani od agencije za energetiko?

Ja, 48. člen sem videl, nisem pa nikjer zasledil kaj točno je "ustrezna" meritev. Pač privzamemo da bo stvar v povprečju delala, torej se s tem ne ukvarjam, ker je to načeloma napaka in ne default stanje.

In plačaš kolikor plačaš? Zakaj le? Če so oni požrtni, sem lahko tudi sam.

Ascendor je izjavil:

Deluje komu "Primerjalnik stroškov omrežnine" na strani od agencije za energetiko?
Ne, ker so nesposobni urediti da dela.
Tukaj bi rekli, da ne more IT-jevec zaposlen na agenciji za 1000 neto, spacati skupaj nekaj da deluje. In je tako, kot je.

misek ::

feryz je izjavil:

Tukaj bi rekli, da ne more IT-jevec zaposlen na agenciji za 1000 neto, spacati skupaj nekaj da deluje. In je tako, kot je.
A distributerji pa bodo znali pravila pravilno implementirati? Glede na to, da se je uveljavitev zamaknila, nisem ravno prepričan :(

darkolord ::

Če ne bojo znali, potem je to znak, da so preslabo plačani in smo jim torej ubožcem plačevali premalo.
V svojo škodo pa itak nikoli ne bodo šli, tako da je na drugi strani tudi varovalka.

/s, seveda

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

aborko ::

Pa sej bo no, kaj ste nervozni. Dejmo času čas. Gre za zelooo kompleksen program in kompleksne izračune, potrebna je ogromno testiranja, verifikacije,... Pa sej so ga že naredili, samo ni delal prav. Bilo je izredno malo časa za vse to, bo do konca leta sigurno, sicer niso povedali do katerega. Vi pa tle pišete kot da gre za enostavno zadevo, ki se lahko naredi za čas posla, a se ve da to ni tako preprosto, verjetno bodo potrebni dodatni zunanji izvajalci, da bo nastala res robustna aplikacija.

Koliko jaz vem, imajo (tudi) zunanje. Nisem pa ziher da za vse.

deco16 ::

Pa saj so si oni zmislili ta kompleksni sistem, zdej pa ga naj zrihtajo. Lahko bi bili enostavni bloki ampak je to bi blo preenostavno ;)

Kaj ni bizarno da nek random osebek je zmožen nardit kalkulator, oni sami pa ne. Pol vidiš kam smo prišli, ko bodo prej uvedli ko bodo folku uradno dali za naredit primerjavo.

misek je izjavil:

A distributerji pa bodo znali pravila pravilno implementirati? Glede na to, da se je uveljavitev zamaknila, nisem ravno prepričan :(
Seveda ne bodo znali.
3x lahko ugibaš v čigavo škodo se bodo zmotili. Ampak sistem je tako jeben, da bodo napako znali ugotoviti samo tukajšnji it-jevci z bruto 200 k€ plus letno. In se bodo samo ti pritožili na izračun.
Ostali pa bodo mirno plačali kolikor bo na položnici.

aborko je izjavil:

Pa sej bo no, kaj ste nervozni. Dejmo času čas. Gre za zelooo kompleksen program in kompleksne izračune, potrebna je ogromno testiranja, verifikacije,... Pa sej so ga že naredili, samo ni delal prav. Bilo je izredno malo časa za vse to, bo do konca leta sigurno, sicer niso povedali do katerega. Vi pa tle pišete kot da gre za enostavno zadevo, ki se lahko naredi za čas posla, a se ve da to ni tako preprosto, verjetno bodo potrebni dodatni zunanji izvajalci, da bo nastala res robustna aplikacija.

Za dva jurja jim to naredim sam "za čas posla", če mi pustijo povsem proste roke.
Ampak kot imam nekaj izkušenj s takšnimi stvarmi se je treba ukvarjati s par (med seboj popolnoma nezdružljivimi) verzijami podatkovnih strežnikov, aplikacijskimi strežniki za 9-imi proxy-i in 7-imi firewalli, .NET skropucali in bogsivagedi čim še danes (ziher je še kaka azure komponenta not, pa še kaj).

aborko je izjavil:

A daj ga srat, programer ti to napiše in stestira v 1h. Še jaz, kot amater, sem si VBA skriptico napisal in stestiral v morda 3h dela. Tista formula za izračun v aktu sicer zgleda grozno, v resnici pa je povsem enostavna.
Očitno so tam totalno nesposobni.
vires in numeris

Tebi izračuna "nekaj", in verjamem, da ti dela pravilno na način kot si ti razumel, da naj bi računal. Je pa stoprocentno sigurno v pravilniku tudi kaka nedorečenost - recimo vsi pravimo, da se prvi blok ne bo obračunal poleti, ampak težko kdo najde kje to piše. Najbrž je takih nedorečenosti še kar nekaj. Tist kalkulator pa mora delat tako kot bo se bo res izračunavalo. Po moje je problem v slabem pravilniku, ne pa da nekdo ne zna tega naredit. Ko programer pride do neke točke, da ne zna razbrati iz pravilnika, mu mora nekdo višje to interpretirat. Takih z jajci pa pri nas ni. Ne v JS.

Zgodovina sprememb…

No no, pa ne pozabit, da se take projekte tipično outsourca, po možnosti "unmu tam k' ga Joži iz računovodstva pozna", ker v firmi itak noben nima izkušenj z ejngularĐS,elastic srch,npm,pipom,MongoDB-jem in kar je še takih "tehnologij" (kar je nek šef nekje slišu da je "in").
Pol pa un k je outsourcan ma itak rok 6 mescev, pa misli da rabi samo 2h in čaka do 2 dni pred rokom. Pol pa ugotovi da je na stvari žongliranje s podatki iz 3 javnosektorskih baz, ki so imeli vsaka svojega DBA-ja, ki so bili dobesedno vsak iz svoje časovno-prostorske galaksije, pa vse ostalo kar pride zraven pri napihnjeni infrastrukturi in pol so zamude tu :)

Sem bil en manjši deležnik pri takem JS projektu in je šlo točno po takem kopitu. Firma ki je delala glavnino je bila na "Lako ćemo" do dejansko tedna pred rokom, pol je šlo pa vse v pisane marjetice ...

Zgodovina sprememb…

siro-mak ::

tule, imejte v zavesti, da je samo prototip, ker pac neki forumski pritiski... zdaj pa spet na resno delo :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: siro-mak ()
««
37 / 118
»»