Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
siro-mak ::
ja ne vem, kaj napravi tebi, meni izračuna kazni skupaj in po blokih, presežke, konice prejetih moči, prejete in oddane energije glede SE in še nekaj malenkosti, razčleni še po časovnih enotah... zdaj, če nimaš fokusa, samo stisni "Izračunaj kazni". testni merilni podatki so tisti od gizmox, da se lahko preveri pravilnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
feryz ::
Sem.
In sem dal obračunsko moč na 0,5 namesto na 6,5 in so kazni še vedno nič.
Edina stvar, ki jo zna izračunati je število vrstic. A jih je mogoče preveč? 35 tisoč in nekaj?
Edina stvar, ki jo zna izračunati je število vrstic. A jih je mogoče preveč? 35 tisoč in nekaj?
Sem.
ne, pri 35k vzame nekaj sekund da sparsa podatke, enkrat sparsane podatke obdela veliko hitreje tudi za precej veliko poročilo in razčlembe. prosim, pošlji svoje merilne podatke, da preverim, mogoče se kje kaj razsiplje, smelo se sicer ne bi... mogoče res poskusiš samo posamične operacije in ne "Izračunaj vse"...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
extrex286 ::
hrošček
pri izračunu kazni, je predvidena kazen za leto 2023 napačno izračunana vsota, to je manjša, kot pa če se jih mesečne ročno sešteje vse skupaj.
Drugače pa uporabno orodje v mojem primeru, ko imam tu in tam mesečne špice po 11 kW, z njim sem si izračunal, da je ceneje imeti manjšo dogovorjeno moč 7 kw in letno plačati 50 € penalov. Seveda, če tole pravilno vsaj po mesecih zaračunava kazni.
pri izračunu kazni, je predvidena kazen za leto 2023 napačno izračunana vsota, to je manjša, kot pa če se jih mesečne ročno sešteje vse skupaj.
Drugače pa uporabno orodje v mojem primeru, ko imam tu in tam mesečne špice po 11 kW, z njim sem si izračunal, da je ceneje imeti manjšo dogovorjeno moč 7 kw in letno plačati 50 € penalov. Seveda, če tole pravilno vsaj po mesecih zaračunava kazni.
prosil bi za posnetek neujemanja, če že ne kar podatkov samih, da vrzem v neumetno neinteligenco? gre za kakšno zakroženitveno neujemanje? meseci zaenkrat niso razčlenjeni po letih ampak so podatki združeni vseh let za primerjavo. lahko se pa tudi razčleni po mesecih znotraj leta. ampak potem bo 'izpisek' še daljši, če se podvojenih ne bo izločilo, računanje samo pa niti ne. pa dolgotrajno parsanje podatkov se bo nardilo samo, ko pride do spremembe, ne več vsakič :-/
uff, ni potrebno pošiljati, vidim in je hudo. verjetno posledica nadgrajene obfuskacije in premalo potestirane, bo popravljeno, če mi bo dovoljeno :D se zahvaljujem za opozorilo, že bolje razumem Agencijo za energijo ;)
dussan ::
Zanimivo, bi bilo slišati od odločevalcev, kaj naj naredi davkoplačevalec, ko mu pred božičem odpove TČ in se bo naslednjih 14 dni grel z grelci? Kar naenkrat bo potreboval vsaj 3x več električne energije (in posredno seveda tudi moči) za isto toploto energijo. Dogovorjene moči seveda ne moreš spreminjati sredi meseca, servis bo prišel po praznikih, naklepal si boš pa uhuhu ur presežka in seveda evrov.
Čez palec, če presežem samo za 1 kw dogovorjeno moč, bom za 10 ur v 1. bloku kaznovan s 25 EUR, popravljeno bo po dveh tednih, ker je 10 dni s 1. blokom in zato dobim račun za dodatnih 250 EUR samo za 1. blok. To je zelo optimistična ocena.
Skratka kaznovan boš, čeprav ne boš mogel tega preprečiti.
Popolnoma napačen izračun za presežke.
Seštejejo se kvadrati presežkov in nato se ta vsota koreni.
Se pravi v tvojem primeru je to (10*(1*1))1/2*3,61EUR. Oziroma okoli 11-12 EUR dnevno. Če je presežek za 2kW potem je formula (10*(2*2))1/2*3,61EUR = 22-23 EUR dnevno.
Ampak spet smo pri tem, da je izolacija kralj.
Če imaš hišo pravilno izolirano, se rabi tam 2-3kW grelne moči v zimskih razmerah. To pomeni, da se lahko gladko fura klimo za gretje v primeru take okvare. Ja, ni tako prijetno kot TČ in talno gretje. Ja, je enako učinkovito.
Ampak se pa rabi prej izolacijo.
Namen mojega sporočila je, da lahko zaradi povsem objektivnih okoliščin plačaš kazen in tega ne moreš preprečiti. Ceno presežka sem našel tukaj izračun omrežnine in tam je
Pa sama točna višina kazni niti ni pomembna, odvisna je od veliko okoliščin.
Imam solidno izolirano hišo, v novembru sem porabil 288 kWh električne energije oziroma 1.280 kWh toplotne energije za ogrevanje (pa še dodatnih 100 kWh za STV, ampak to zanemarimo). Če mi odpove TČ, bom potem v enem mesecu porabili dodatnih 992 kWh električne energije, če bom želel imeti enako toplo hišo. Če bo okvara trajala dva tedna, potem je to čez palec dodatnih 500 kWh. In to me bo krepko udarilo po žepu, ne glede na to kako poskusim optimizirati delovanje grelcev v tem času, da bi bila moč čim manjša.
To zadevo problematiziram zato, ker imam, ob normalnem delovanju TČ, relativno nizko dogovorjeno moč. Ob okvari pa te moči ne morem povečati in bom zato kaznovan, ker obračunske moči ne morem povečati takrat, ko bi to potreboval. IMHO bi bilo dovolj, da bi se izognili preveliko spremembam obračunske moči, da bi bil najkrajši možno čas za povečanje moči tekoči mesec + naslednji mesec...
nekikr ::
V tem primeru boš spakiral kovčke in šel na Maldive za 14 dni. Bo ceneje kot plačati kazen. Morda pa kakšna zavarovalnica ponudi zavarovanje za "Holobov energetski veleum".
TESKAn ::
Če mi odpove TČ, bom potem v enem mesecu porabili dodatnih 992 kWh električne energije, če bom želel imeti enako toplo hišo.
Ca. 1,37kW moči 24/7, da to porabiš v enem mescu. 1,7kW za vse ogrevanje. Zdej ne vem kaj maš še na elektriki, ampak če maš gor vse, potem maš verjetno dogovorjeno malo več kot minimum, recimo 4kW. Pol ti porabi ogrevanje, da ne boš kuril več kot drugo polovico naenkrat se boš pa že potrudil tista dva tedna, da boš hkrati samo kuhal ali samo pral ali samo pomival. A da to pa ne, da se ne boš odpovedoval komfortu? Potem pa plačaj. Ne pa prodajat pravljic kako je nemogoče.
PS ni rečeno da ne bo ceneje met nižjo dogovorjeno moč in plačat par penalov, kot 'bit ziher' in plačevat večjo dogovorjeno moč.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TESKAn ()
energetik ::
PS ni rečeno da ne bo ceneje met nižjo dogovorjeno moč in plačat par penalov, kot 'bit ziher' in plačevat večjo dogovorjeno moč.Seveda bo ceneje. Optimum je plačat določeno število presežkov določene velikosti. Seveda hodiš po tanki liniji, to lahko narediš le, če ne misliš drastično spreminjat navad. Jaz sem si preračunal glede na nekje 2 leti svoje porabe in si bom znižal moči za nekje 1,5kW.
vires in numeris
A da to pa ne, da se ne boš odpovedoval komfortu? Potem pa plačaj. Ne pa prodajat pravljic kako je nemogoče.
Kakšne pravljice? Še enkrat - potrošnik nima možnosti spremeniti dogovorjene obračunske moči takrat, ko si to želi, oziroma potrebuje. Posledica tega bo, da bo potrošnik nesorazmerno kaznovan. (Ali je kazen v €, kar bo zelo verjetno ali pa v mrzlih sendvičih namesto goveje juhe, se mi zdi povsem irelevantno, ravno tako, kako se bom jaz reševal v tem primeru.)
Utk ::
Dude, zakaj se trudiš z nekim neuradnim kalkulatorjem? Brez zamere, ampak karkoli to izvrže, meni pomeni to 0 komma nul. Še uradni izračun vprašanje če bo pravilen in če ga ne bojo naknadno popravljali.
DamijanD ::
Mogoče bodo pa uredbo spremenili, ker ne bodo znali kalkulatorja prav napisat - upanje umre zadnje
A da to pa ne, da se ne boš odpovedoval komfortu? Potem pa plačaj. Ne pa prodajat pravljic kako je nemogoče.
Kakšne pravljice? Še enkrat - potrošnik nima možnosti spremeniti dogovorjene obračunske moči takrat, ko si to želi, oziroma potrebuje. Posledica tega bo, da bo potrošnik nesorazmerno kaznovan. (Ali je kazen v €, kar bo zelo verjetno ali pa v mrzlih sendvičih namesto goveje juhe, se mi zdi povsem irelevantno, ravno tako, kako se bom jaz reševal v tem primeru.)
Z malo prilagoditve imaš tako topel dom, kot toplo govejo juho, oprane cunje, pomito posodo in topel tuš, tudi če imaš dogovorjeno moč na minimumu, brez nekih drakonskih kazni. Ampak sure, jamraj kako se ne da.
Zakaj bi se moral pri 14 kW, kar redno plačujem, prilagajati?
Razen če ni 14 kW?
Zdaj čakamo da DARS izračuna, na podlagi OCR kamer, koliko je primerna hitrost za vsakega posebej.
Sicer je omejitev 130 km/h, ampak za večino je dovolj 65 km/h. Parkrat mesečno ga boš lahko stisnil do 100 in plačal tistih par evrov penalov, ostalo pa lepo počasi, kolikor ti bodo določili.
Razen če ni 14 kW?
Zdaj čakamo da DARS izračuna, na podlagi OCR kamer, koliko je primerna hitrost za vsakega posebej.
Sicer je omejitev 130 km/h, ampak za večino je dovolj 65 km/h. Parkrat mesečno ga boš lahko stisnil do 100 in plačal tistih par evrov penalov, ostalo pa lepo počasi, kolikor ti bodo določili.
RedDrake ::
Zakaj bi se moral pri 14 kW, kar redno plačujem, prilagajati?
Razen če ni 14 kW?
Seveda ni 14kW.
Imaš varovalke, da gre 14kW skozi, to je pa vse. Če bi recimo rabil kak trofazni cirkular ali pa kmetje so včasih imeli puhalnike za seno recimo, ki so tudi kurili še-pa-još.
Ampak še 20 let nazaj so bili vsi veliki porabniki "naključno" razporejeni med odjemalci. Niso vsi hkrati prali perila/posode, niso vsem hkrati delali bojlerji, ipd ...
Sedaj pa imaš čudo tehnike - TČ, ki začuda dela vsem hkrati, imaš steklokeramiko/indukcijo, ki začuda dela presenetljivo veliko ljudem hkrati, ipd ...
Omrežje se temu še ni prilagodilo.
Ja saj vem, po tvoje je problem v tem, da samo kradejo rezultata pa ni.
Lejga miško, tudi ti samo kradeš, če vprašaš kakega tvojega random soseda. Ker prodajati kitajsko robo s 300% maržo je samo kraja, nič drugega. Dobr no, pa tiste monterje plačaš po zakonskem minimumu, itak. Pa ziher vse davke plačaš, pa ziher ...
Tebi bi moralo biti gladko ravno za neke stvari, ki te stanejo _morda_ 100 EUR letno. Kot že napisano, meni je vseno ali mi avto porabi 7,10 ali pa 17. Me ne gane, financam se ne pozna. Tako si pa glasen kot hijena. Pa ne da se bojiš da ti posel propade, pa boš spet nazaj na passatih namesto zafirah?
Čakaj malo. Prej si napisal "Z malo prilagoditve" potem pa zdaj govoriš kaj vse je istočasno priključeno in kakšen velik problem je to. A se potem s sosedi pogovorimo kdo bo kdaj pral cunje in kuhal kosilo, da ne bomo vsi naenkrat?
Ne se delat neumne, ker ste vsi vsaj OŠ naredili.
Gretje in kuhanje sta časovno precej bolj usklajena pri vseh porabnikih kot drugi elektro porabniki.
Podoben problem so tudi klime, le da poleti. Zato je bilo že več kot 15 let nazaj v ZDA v bolj vročih državah to problematično. Samo pri nas je recimo prvič klim manj (ziher vsaj 1/3 še vedno nima klime) ter drugič poleti je res veliko dopustov (in posledično neuporabljenih klim). Rezultat je da klime nikoli ne naredijo takšnih porabnih špic kot gretje.
Gretje in kuhanje sta časovno precej bolj usklajena pri vseh porabnikih kot drugi elektro porabniki.
Podoben problem so tudi klime, le da poleti. Zato je bilo že več kot 15 let nazaj v ZDA v bolj vročih državah to problematično. Samo pri nas je recimo prvič klim manj (ziher vsaj 1/3 še vedno nima klime) ter drugič poleti je res veliko dopustov (in posledično neuporabljenih klim). Rezultat je da klime nikoli ne naredijo takšnih porabnih špic kot gretje.
Klime in TČ ne povzročajo toliko špic, ampak enakomerno večjo obrmenitev omrežja. Sanitarna voda se tudi s TČ še vedno ogreva ob naključnem času.
Klima je drobiž, vleče tam do 800 W, večino časa še manj. Tudi TČ v sodobnih hišah večinoma vlečejo tam 800 W, le občasno do 3kW.
Klima je drobiž, vleče tam do 800 W, večino časa še manj. Tudi TČ v sodobnih hišah večinoma vlečejo tam 800 W, le občasno do 3kW.
vires in numeris
fikus_ ::
Težava postaja, ko cela "ulica" približno ob istem času laufa klime, TČ, ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ja sej 800W je _NEKAJ_.
Je v naselju s 100 TČ-ji 80kW več kot je to bilo 20 let nazaj. S tem da so vsi ostali porabniki praktično identični.
Se pravi "baseline" gre gor, omrežje je pa tako kot je bilo (več ali manj).
S klimami imajo na jugu ZDA STRAŠANSKE probleme. Ampak ja, zatiskajte si oči, problema itak ni. Davke utaji vsak feryz, nekikr, kolikor le lahko, vsak direktor javne firme hkrati pokrade kar se da, rezultati so pa na dlani.
Feryz ma zafiro, nekikr ma bajto za pol miljona, direktor ma oboje, folk pa nahebe.
Je v naselju s 100 TČ-ji 80kW več kot je to bilo 20 let nazaj. S tem da so vsi ostali porabniki praktično identični.
S klimami imajo na jugu ZDA STRAŠANSKE probleme. Ampak ja, zatiskajte si oči, problema itak ni. Davke utaji vsak feryz, nekikr, kolikor le lahko, vsak direktor javne firme hkrati pokrade kar se da, rezultati so pa na dlani.
Feryz ma zafiro, nekikr ma bajto za pol miljona, direktor ma oboje, folk pa nahebe.
Pustite zmaja. On je pač del elektro mafije. In navija za manj storitve in večje račune.
Rajši se računalničarji prilagodite novi modi in zabremzajte proce na 50 posto. Ker ... varčevanje energije, šparanje žic in podobno.
Če kdo želi naj pa dokupi polno hitrost. Ali plača penale, če rabi zgolj parkrat skočiti čez.
Boli kurac unga šefa mafije na elektro, ki bluzi, da je štroma še 3x prepoceni.
Plače si da kolikor hoče, nagrade konec leta tudi, štrom pa itak ukrade, ker ravno njegov števec ne dela. Oz. so par žic pozabili na števec priklopiti.
Rajši se računalničarji prilagodite novi modi in zabremzajte proce na 50 posto. Ker ... varčevanje energije, šparanje žic in podobno.
Če kdo želi naj pa dokupi polno hitrost. Ali plača penale, če rabi zgolj parkrat skočiti čez.
Boli kurac unga šefa mafije na elektro, ki bluzi, da je štroma še 3x prepoceni.
Plače si da kolikor hoče, nagrade konec leta tudi, štrom pa itak ukrade, ker ravno njegov števec ne dela. Oz. so par žic pozabili na števec priklopiti.
toro69 ::
Ja sej 800W je _NEKAJ_.
Ne razumem ravno, če gledam zazaj nam je pred 12 leti preko dneva gorelo 10x 100w žarnic zdaj pa mi žrejo samo 5w. PC, LED TV in vse ostalo manj žre kot 10 let nazaj.
Edino povečanje, ki ga vidim so poleti klime in električni avtomobili.
Ja sej 800W je _NEKAJ_.V ZDA imajo težave s prenosnim sistemom in proizvodnjo.
Pri nas pa je problem lokalni, na 20/0,4kV nivoju. Ker je baje "drago" nadgraditi distribucijske trafote in 0,4kV drate. Kot da je to znanstvena fantastika, ne pa navaden drat in navaden trafo, ki ti ga Kitajc naredi za 10-20kEUR 1MVA moči. To je cena ene Dacie za celo naselje. Če da vsako gospodinjstvo kakega jurčka, si lahko naredi napajanje dovolj močno, da lahko vsak fila gor Teslo, eno hudo TČ pa še kaj zraven, 24/7.
Ampak ne, nam na drogu stoji neka žalost od 200kVA, stara verjetno 50let+.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Mato989 ::
Ja sej 800W je _NEKAJ_.
In to boldano je glih problem... že 20, 30 let plačujemo OMREŽNINO za izgradnjo in urejanje električnega omrežja in le to ostaja skoraj enako... TU JE PROBLEM, vse na HSE za zadnjih 30 let poklicat na odgovornost da pokažejo kako se je vsak cent od omrežnine porabil za električno omrežje (vzdrževanje in izboljšave) ali pa v arest in prisilno delo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
deco16 ::
Pri starših je že spet, že ene 3x od kar pomnim sta spet 2 lesena dalnovoda do vasi zvezana z štrikom oziroma zajlo(nisem šel pogledat), jim še kar ni kapnilo da v deželi burje ni za stavit lesa in je bolje betonske namontirat, pa to da je pašnik spodi tud ne pomaga. Torej strošek brezveze. Da veste kam gre dnar ;)
In to boldano je glih problem... že 20, 30 let plačujemo OMREŽNINO za izgradnjo in urejanje električnega omrežja in le to ostaja skoraj enako
Če pa feryz ne plačuje davkov (baje, pravi reddrake). Če bi jih, potem bi imeli omrežje kot se šika. No, to, ali pa bi ministričina prijateljica za študijo o opolnomočenju nevladnih organizacij dobila cel milijon in ne samo pol. Saj imamo v zdravstvo enak problem. Edina rešitev je vedno, da se s karjolo več denarja pripelje, ta potem ponikne in spet ga je premalo. Ne glede na število karjol z denarjem bo daljnovod še vedno isti.
Feryz fura več bajt na iste priključke.
Ne razumem, če to pač ni izigravanje sistema, potem zakaj cela fakin vas ne naredi enega konkretnega priključka na vse in se zreducira plačevanje "naročnine" na minimum? A veš kolk bi prišparali?
Podobno: Zakaj preprosto vsi ne naredimo SE. Ampak RES VSI. Potem bi vsi plačevali 120 EUR na leto za štrom.
Pozabimo na malenkost da 5 mesecev letno (in ponoči) še vedno rabimo omrežje v taki kapaciteti kot trenutno obstaja. To bodo plačali palčki. Al neki tac'ga.
Dodatno, zgoraj (tam kjer se krade - v zdravstvu, v elektro, v <vstavi poljuben javni sektor>) so ljudje, ki tja pridejo od spodaj. In tudi tu spodaj se krade na polno kjer se le lahko.
Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu. Ker je pri nas nateg, "hvatanje krivin", ali pa da se samo "znajdeš" pač nacionalni šport #1. In to se spremeni samo tako, da si sam načelen in drugim nabijaš krivdo v tri pisane marjetice vsakič ko pogovor nanese na to.
Sem že spremenil mnenje žene in svakinje, celo par znancev je "malce" manj "iznajdljivih" zadnje čase.
Edini način.
Ne razumem, če to pač ni izigravanje sistema, potem zakaj cela fakin vas ne naredi enega konkretnega priključka na vse in se zreducira plačevanje "naročnine" na minimum? A veš kolk bi prišparali?
Podobno: Zakaj preprosto vsi ne naredimo SE. Ampak RES VSI. Potem bi vsi plačevali 120 EUR na leto za štrom.
Pozabimo na malenkost da 5 mesecev letno (in ponoči) še vedno rabimo omrežje v taki kapaciteti kot trenutno obstaja. To bodo plačali palčki. Al neki tac'ga.
Dodatno, zgoraj (tam kjer se krade - v zdravstvu, v elektro, v <vstavi poljuben javni sektor>) so ljudje, ki tja pridejo od spodaj. In tudi tu spodaj se krade na polno kjer se le lahko.
Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu. Ker je pri nas nateg, "hvatanje krivin", ali pa da se samo "znajdeš" pač nacionalni šport #1. In to se spremeni samo tako, da si sam načelen in drugim nabijaš krivdo v tri pisane marjetice vsakič ko pogovor nanese na to.
Sem že spremenil mnenje žene in svakinje, celo par znancev je "malce" manj "iznajdljivih" zadnje čase.
Edini način.
tony1 ::
"zakaj cela fakin vas ne naredi enega konkretnega priključka na vse in se zreducira plačevanje "naročnine" na minimum? A veš kolk bi prišparali?"
Ker se ne morejo zmenit, da ne bodo nategovali en drugega v skupni "zadrugi". Ideja komunizma ne upošteva, da so ljudje po defaultu barabe - lahko manjše lahko malo večje, kolikor imajo pač prilike.
Še v 4-nadstropnem bloku, kjer je št. stanovanj precej majhno, in kjer smo letos začeli pobirati rezervni sklad, z začudenjem gledam, da imamo sosede, ki so že po slabem letu že neplačniki rez. sklada...
Ker se ne morejo zmenit, da ne bodo nategovali en drugega v skupni "zadrugi". Ideja komunizma ne upošteva, da so ljudje po defaultu barabe - lahko manjše lahko malo večje, kolikor imajo pač prilike.
Še v 4-nadstropnem bloku, kjer je št. stanovanj precej majhno, in kjer smo letos začeli pobirati rezervni sklad, z začudenjem gledam, da imamo sosede, ki so že po slabem letu že neplačniki rez. sklada...
Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu. Ker je pri nas nateg, "hvatanje krivin", ali pa da se samo "znajdeš" pač nacionalni šport #1
Sem mislil, da resno govoriš, potem pa tole preberem. Daj drugič že začni tako, da bom vedel, da se hecaš, ne pa da moram prebrati dva odstavka preden vidim, da sarkastično pišeš, da je samo pri nas tako, drugje je pa raj...
al1976 ::
Malo na temo: https://siol.net/novice/spotkast/spotka...
Se opravičujem če je bilo že kje objavljeno.
Feryz fura več bajt na iste priključke.Ne, ni nobenega izigravanja sistema.
Ne razumem, če to pač ni izigravanje sistema.
Fora je, da je na hiši 2 že klasična sončna elektrarna za prodajo elektrike in ni placa še za eno za net metering.
Zato smo, po posvetovanju z elektro, ubrali to varianto. Net metering SE na štalo, ki ima itak ogromno streho, priklop na števec v prvi hiši in do druge, ki je okrog 150 metrov stran, podzemni kabel in priklop v elektro omarici z odklopom števca. Vse uradno, vse zabeleženo, vse plačano, vse kot je treba.
Saj pravim, ti kar nažigaj. Več denarja je rešitev. Za elektro, za sodnike, za zdravstvo ... Rešitev za tiste, ki verjamejo v božička.
Malo na temo: https://siol.net/novice/spotkast/spotka...
"Težava so obrtniki, ki pač ne morejo paziti na porabo. Predstavljajte si enega mizarja. Kako bo on pazil, da ne bo čez dan porabljal elektrike. Takrat ima tam zaposlene. A naj mu delajo ponoči? A smo znoreli? On bo moral čez dan zagnati te mašine. Njemu bo šel račun gor za 100 odstotkov. Mogoče celo več," pravi Novak.
Ej, RedDrake, daj ti temu Novaku razloži, da to sploh ni problem in da ta mizar lahko čisto enostavno spelje zadevo in celo prihrani. Bo pač uvedel troizmensko delo, da bo v prvi izmeni delala ena mašina, v drugi druga, v tretji tretja, da ne bo preveč obremenjeval omrežja. 30 let do zdaj ga je sicer lahko, ampak čez pol leta bi pa to pomenilo konec vsega.
Oberyn ::
Hm, "Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu" - a ti to čisto resno? Kje si pa živel zadnjih 30 let? Še eden popolnoma odključen od realnosti. Cel zahodni svet pod vodstvom anglo-ameriške naveze je popolnoma potopljen v korupcijo. Izven korupcije sploh nič ne obstaja. Cela civilizacija deluje kot mafija - od najblj zakotne ulice kljerkoli do vrha bele hiše in slovitega london cityja. V vsak gib je vgrajen poskus prevare vsega, kar je na dosegu. Nisi opazil vrste za vodo s kanticami v rokah v najbolj razviti zahodni državi? Nisi opazil desettisočev, ki živijo v avtomobilskih razvalinah na parkiriščih najbolj razvitih zahodnih mest? In ob robu ulic v kilometrskih kolonah? Pa opustošena civilna infrastruktura, elektrika, vodovod, javni promet, propadajoče javne šole? In to v svetu zlate milijarde, ki je zadnjih 400 let izropala tri četrtine planeta, pobila milijardo ljudi in se do vratu kopa v njihovi krvi? Kam je šlo vse to? V resnici je še huje, ampak sem bom tu ustavil za danes.
V resnici je ravno obratno od tvoje ideje "Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu". V Sloveniji je v resnici korupcija relativno nizka, ne vem kako pride do tega, mogoče splošna opravilna nesposobnost in beg možganov? Naša električna infrastruktura je še kar na nivoju, tudi vse druge javne infrastrukture. Kako to? Vzrok so reptili z Venere ali pa ureditev bivše države po Kardeljevih algoritmih, izberi nekaj od tega dvojega, ket tretje izbire ravno ni na vidiku.
V primerljivem ameriškem mestu je lokalni transformator v obliki škatle 50x50x150 cm na lesenem drogu, iz katerega visijo šopi žic. V moji ulici je to zidana stavba s tlorisom bivalnega vikenda in v celem mestu ni niti ene električne žice nad zemljo. Praktično vse hiše v moji ulici imajo na fasado prislonjeno TČ in ko pogledam skozi okno, imam na vidiku tri SE na sosednjih strehah, plus moja. In elektrike je v zadnji 25 letih zmanjkalo za več kot minuto samo enkrat. In ko mi je zadnjič v soboto ponoči pregorela glavna hišna varovalka, je monter elektro podjetja zadevo zamenjal v nedeljo ob 7h zjutraj - hiša se ni vmes niti ohladila. To je infrastruktura na nivoju in taka je zaradi ne tako slabega vlaganja v obdobju te in prejšnje države in tudi zaradi bistveno manj korupcije na tem področju, kot jo lahko opažam v zahodni okolici. Sprijazni se.
fikus_ ::
V zahodnem svetu, če si naš, ni korupcije, ampak subvencije.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
dean_z ::
ce prav razumem
cene in dnevne ure za VT in MT ostajata isti ?
5 blokov z zimsko(visjo) in poletno(nizjo) bodo samo za omreznino?
Daniel ::
Hm, "Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu" - a ti to čisto resno? Kje si pa živel zadnjih 30 let? Še eden popolnoma odključen od realnosti. Cel zahodni svet pod vodstvom anglo-ameriške naveze je popolnoma potopljen v korupcijo. Izven korupcije sploh nič ne obstaja. Cela civilizacija deluje kot mafija - od najblj zakotne ulice kljerkoli do vrha bele hiše in slovitega london cityja. V vsak gib je vgrajen poskus prevare vsega, kar je na dosegu. Nisi opazil vrste za vodo s kanticami v rokah v najbolj razviti zahodni državi? Nisi opazil desettisočev, ki živijo v avtomobilskih razvalinah na parkiriščih najbolj razvitih zahodnih mest? In ob robu ulic v kilometrskih kolonah? Pa opustošena civilna infrastruktura, elektrika, vodovod, javni promet, propadajoče javne šole? In to v svetu zlate milijarde, ki je zadnjih 400 let izropala tri četrtine planeta, pobila milijardo ljudi in se do vratu kopa v njihovi krvi? Kam je šlo vse to? V resnici je še huje, ampak sem bom tu ustavil za danes.
V resnici je ravno obratno od tvoje ideje "Vprašaj se zakaj temu ni tako kje drugje po svetu". V Sloveniji je v resnici korupcija relativno nizka, ne vem kako pride do tega, mogoče splošna opravilna nesposobnost in beg možganov? Naša električna infrastruktura je še kar na nivoju, tudi vse druge javne infrastrukture. Kako to? Vzrok so reptili z Venere ali pa ureditev bivše države po Kardeljevih algoritmih, izberi nekaj od tega dvojega, ket tretje izbire ravno ni na vidiku.
V primerljivem ameriškem mestu je lokalni transformator v obliki škatle 50x50x150 cm na lesenem drogu, iz katerega visijo šopi žic. V moji ulici je to zidana stavba s tlorisom bivalnega vikenda in v celem mestu ni niti ene električne žice nad zemljo. Praktično vse hiše v moji ulici imajo na fasado prislonjeno TČ in ko pogledam skozi okno, imam na vidiku tri SE na sosednjih strehah, plus moja. In elektrike je v zadnji 25 letih zmanjkalo za več kot minuto samo enkrat. In ko mi je zadnjič v soboto ponoči pregorela glavna hišna varovalka, je monter elektro podjetja zadevo zamenjal v nedeljo ob 7h zjutraj - hiša se ni vmes niti ohladila. To je infrastruktura na nivoju in taka je zaradi ne tako slabega vlaganja v obdobju te in prejšnje države in tudi zaradi bistveno manj korupcije na tem področju, kot jo lahko opažam v zahodni okolici. Sprijazni se.
No, pri nas je letos elektrike zmanjkalo vsaj 15x, od tega sta bila vsaj dva izpada po nekaj ur, en je pa trajal več kot pol dneva, ker je omrežje očitno na precej trhlih drogovih, tudi srednjenapetostno. Pa živiva v isti državi.
starfotr ::
Ti bi enako zanesljivost v mestu in na podeželju? Dečko, če bi to želel, potem živiš v napačni regiji (ne v 04).
Pojdi malo po svetu. Za začetek nekaj 100 km južno od nas.
In kaj naj bi to spremenilo? Očitno pa imamo tudi pri elektriki prvorazredne in ostale. Nekatere začudi, če v 25 letih za minuto zmanjka elektrike, drugim pa pač vsak mesec vrže enkrat ven in je to standard.
Sicer večinoma niso krivi lokalni električarji ampak je problem višje. Letos recimo so bili nekateri drogovi na NN podprti več kot pol leta, ker niso imeli novih drogov. Sedaj so jih nekaj zamenjali in že spet je en drog z gurtno privezan za smreko, da ne pade, en je pa še zmeraj podprt in to že tam nekje 2 mesca. Takoče vzdrževanje?
starfotr ::
Ni ljudi. In denarja. Ogromno razpisov za opremo so prekinili. Ker ni bilo plačila omrežnine.
hruske ::
ce prav razumem
Za energijo - ja. Dokler dobavitelji ne predstavijo kakih novih tarifnih paketov.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
In jih bodo. Vsaj 5 tarifnih paketov. Ker glup narod navija, da jih rabimo.
Ker bo potem boljše. Štrom bo lepše tekel po žicah. Ne bo toliko preobremenjen. Zakaj ne bi bil tudi on lepo spočit?
Ker bo potem boljše. Štrom bo lepše tekel po žicah. Ne bo toliko preobremenjen. Zakaj ne bi bil tudi on lepo spočit?
Z malo prilagoditve imaš tako topel dom, kot toplo govejo juho, oprane cunje, pomito posodo in topel tuš, tudi če imaš dogovorjeno moč na minimumu, brez nekih drakonskih kazni. Ampak sure, jamraj kako se ne da.
Ne vem ali midva bereva isto besedilo, jaz mislim, da ne jamram. Bom pa še enkrat napisal - to, da ne morem spremeniti dogovorjene obračunske moči, takrat ko si jaz želim (potrebujem) je meni nesprejemljivo. Če je to "jamranje" pa tudi prav ...
Ti jamraš kako boš v hipotetičnem primeru dobil xyz€ kazni brez enega dobrega pojasnila zakaj, samo 'več bom pokuril za gretje in bodo penali', ne znaš pa povedat po kaki logiki bi se ti povprečna 15-minutna moč ob upoštevanju večje porabe za ogrevanje tako enormno povečala, da bi se ti to konkretno poznalo na računu. Jamranje je pa točno zato, ne znaš povedat zakaj bi te to tako prizadelo, veš pa da te bo in je treba torej jamrat. Spominjaš na one, ki so jim vsi EVji zanič ker ne moreš z enim polnjenjem iz MS v portorož na kafe in nazaj, ne da bi moral vmes polnit.