» »

Zbujanje

Zbujanje

FrRoSt ::

Kaj je potrebno, da se človek zbudi!??

Ali obstajajo kakšni potrebni in zadostni pogoji, da se ljudje zbudijo!? Je kdo že kaj pisal i razmišljal o tem?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
  • predlagal izbris: Ganon ()

DaLemuroso ::

Pravijo, da sveto pismo.
Butalci se pritozujejo, pametni obvozijo.

bemfa ::

Za fizično zbujenje iz spanja potrebujemo nekaj naravnih dejavnikov in/ali pomoč umetnih sredstev:

Spanje: Najprej moramo imeti dovolj spanja, da se lahko zbujamo. Odrasli običajno potrebujejo približno 7-9 ur spanja na noč, medtem ko otroci in najstniki potrebujejo več. Pravilna količina spanja je ključnega pomena za dobro delovanje telesa in uma ter za občutek osvežitve ob zbujanju.

Notranji biološki ritmi: Naše telo ima notranje biološke ure, imenovane cirkadiani ritmi, ki urejajo naš spanec in budnost. Ko se približujemo jutru in se svetloba zunaj povečuje, se naši cirkadiani ritmi prilagajajo in pripravijo na zbujanje. To je razlog, zakaj se počutimo bolj budne in osvežene v jutranjih urah.

Alarm: Mnogi ljudje si pomagajo s pomočjo budilke ali alarma, da se zbudijo ob določeni uri. Alarm nastavimo na čas, ko želimo vstati, in ko zazvoni, nas prekine iz spanca ter nas prisili, da se zavemo okolice.

Naravna svetloba: Če je mogoče, je dobro, da se zbudimo ob naravni svetlobi. Svetloba pomaga zatreti proizvodnjo spalnega hormona melatonina, ki nas počasi pripravlja na spanje. Izpostavljenost naravni svetlobi po zbujanju lahko izboljša budnost in pozitivno vpliva na razpoloženje.

Reden ritem spanja: Pomembno je imeti reden ritem spanja, to pomeni, da hodimo spat in se zbujamo približno ob istem času vsak dan. Tako telo razvije notranji bioritem, ki omogoča lažje zbujanje in spanje.

Pomembno je tudi, da poslušamo svoje telo in se odzovemo na znake utrujenosti ter si privoščimo dovolj spanca za dobro počutje in optimalno delovanje. Prav tako je dobro izogibati se stimulansom, kot so kofein in energijske pijače, pred spanjem, saj lahko ovirajo kakovost spanja in povzročijo težave pri zbujanju.

DaLemuroso je izjavil:

Pravijo, da sveto pismo.

:)) DOBRA!! :))

Kdo pa to pravi!??? 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

DamijanD ::

bemfa: pa mehur lahko tudi da IRQ, da človek vstane in poišče najbližji WC :D

IL_DIAVOLO ::

Pri meni budilka... drugače bi verjetno prespal vecji del dneva.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

bemfa je izjavil:

Za fizično zbujenje iz spanja potrebujemo nekaj naravnih dejavnikov in/ali pomoč umetnih sredstev:

Spanje: Najprej moramo imeti dovolj spanja, da se lahko zbujamo. Odrasli običajno potrebujejo približno 7-9 ur spanja na noč, medtem ko otroci in najstniki potrebujejo več. Pravilna količina spanja je ključnega pomena za dobro delovanje telesa in uma ter za občutek osvežitve ob zbujanju.

Notranji biološki ritmi: Naše telo ima notranje biološke ure, imenovane cirkadiani ritmi, ki urejajo naš spanec in budnost. Ko se približujemo jutru in se svetloba zunaj povečuje, se naši cirkadiani ritmi prilagajajo in pripravijo na zbujanje. To je razlog, zakaj se počutimo bolj budne in osvežene v jutranjih urah.

Alarm: Mnogi ljudje si pomagajo s pomočjo budilke ali alarma, da se zbudijo ob določeni uri. Alarm nastavimo na čas, ko želimo vstati, in ko zazvoni, nas prekine iz spanca ter nas prisili, da se zavemo okolice.

Naravna svetloba: Če je mogoče, je dobro, da se zbudimo ob naravni svetlobi. Svetloba pomaga zatreti proizvodnjo spalnega hormona melatonina, ki nas počasi pripravlja na spanje. Izpostavljenost naravni svetlobi po zbujanju lahko izboljša budnost in pozitivno vpliva na razpoloženje.

Reden ritem spanja: Pomembno je imeti reden ritem spanja, to pomeni, da hodimo spat in se zbujamo približno ob istem času vsak dan. Tako telo razvije notranji bioritem, ki omogoča lažje zbujanje in spanje.

Pomembno je tudi, da poslušamo svoje telo in se odzovemo na znake utrujenosti ter si privoščimo dovolj spanca za dobro počutje in optimalno delovanje. Prav tako je dobro izogibati se stimulansom, kot so kofein in energijske pijače, pred spanjem, saj lahko ovirajo kakovost spanja in povzročijo težave pri zbujanju.

Tole je že kar za v ŠOLSKI UČBENIK! 8-)

Če bi kdo omenil se Trnjulčico, bi praktično imeli (sveto) Troico! :)) Znanstveni, religuozni in mitološki pogled! :)

Morda bi bilo tudi zanimivo vprašanje, zakaj (človek) zaspi!? Seveda odgovor ni daleč in utrujenost bi bila verjetno na prvem mestu.

Jaz sem se začel spraševati, kako in zakaj se človek (lahko) zbudi, ko sem naletel na tale članek

https://www.dnevnik.si/1043029034/slove...

Pa sem si mislil, no ena se je pa le zbudila in tokrat celo novinarka!?

Če bi takole, molce slabšalno prevedel, bi lahko napisal tudi: končno ena, ki je odkrila toplo vodo!??

Zakaj te tople vode ne morejo odkriti grugi!??

Odločevalci, politiki, župani, stoka!??? :O
komu zvoni; zvoni tebi.

Mesto dreves se spreminja v betonsko džunglo

https://www.dnevnik.si/1043029210/objek...

komu zvoni; zvoni tebi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iscem knjige na temo spanje, motivacija, meditacija,

Oddelek: Loža
101569 (1361) Poldi112
»

Sunit - Mladi Sturtup, ki Konkurira Svetu (strani: 1 2 )

557429 (5678) jype
»

(ne)spanje

474596 (3359) energetik
»

Razsche*ukan bioritem

363532 (2417) SkIDiver
»

"Čutim" alarm