» »

Nakup parcele s staro hišo - možne težave?

Nakup parcele s staro hišo - možne težave?

1270 ::

Pozdravljeni,

Imam sledečo situacijo.. Kupim lahko parcelo, na kateri stoji stara stanovanjska hiša iz l. 1907 in ima po PISO-tu 90,30 m2 (bivalni prostor 48,80, klet 15,80, nerazporejen prostor 25,70).
Ima priključke: voda, elektrika, optika. Ima tudi hišno številko, ki jo je vzel prodajalec, ki ima svojo hišo 15m stran.
Lokacijske informacije nimam, ker bo ta parcela šele razparcelirana.

Trenutna namembnost na tej parceli je AV - površine razpršene poselitve na vinogradniških območjih.
Ali kdo ve - ali lahko objekt zrušim in pridobim gradbeno dovoljenje za stanovanjsko hišo - verjetno enakih gabaritov in enake kvadrature?
Ali zna biti problem, ker trenutni OPN predvideva gradnjo počitniških objektov in pomožnih gospodarskih stavb..

lp g

starfotr ::

Hišno številko ti določi geodetska uprava. In ne more iti kar na eno drugo stavbo.

tony1 ::

Potrebuješ nasvet strokovnjaka, morda se kdo najde tudi tu gor.

Poskušaj kontaktirati lokalnega občinskega uradnika, ki je pristojen za urbanizem, že ta ti lahko da kak nasvet.

1270 ::

starfotr je izjavil:

Hišno številko ti določi geodetska uprava. In ne more iti kar na eno drugo stavbo.

Saj vem, to se tudi meni zdi neizvedljivo in tudi na geodetski upravi so mi seveda tako povedali.
To si je prodajalec tako zamislil, ker je spodaj zgradil še eno hišo (ki stoji na kmetijskih površinah in je verjetno na črno zgrajena) in verjetno ne more sploh dobit hišne številke..
Eden izmed mojih pogojev pred nakupom bo odjava te hišne št.

fikus_ ::

Ti obdrziš obstoječo hišno št, ki je bila na stavbi, na novo hišo pa gre ista št z dodano črko, seveda če je gradnja legalna. Takšna je praksa geodetske uprave.
Pridobi izpisek iz ZK, da vidiš, kaj je tam zavedeno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

starfotr ::

Samovoljno ne sme premikat tablice na drug objekt. Pa če se na glavo postavi. Tu kupi to nepremičnino, tisto črno gradnjo pa prijavi in mu jo bodo podrli.

mancini ::

Haha, stevilko zadrzi nadomestna gradnja. In ta ne more bit 15m vstran od se obstojecega objekta.

Tukaj se nekaj muti na veliko. Ne delaj si problemov in gladko preskoci

mr_chai ::

Pa v sistemu iobcina ali piso lahko pogledaš katero hišno št. ima dejansko ta sosed 15m stran ?

otago ::

starfotr je izjavil:

Samovoljno ne sme premikat tablice na drug objekt. Pa če se na glavo postavi. Tu kupi to nepremičnino, tisto črno gradnjo pa prijavi in mu jo bodo podrli.


Premikanje tablic, oz. hišnih številk ni mogoče. Morebiti so bile do 2018 drugačne prakse po regijah.

Se je pa redno delalo sledeče. Na gruntu je bila domača stara hiša. Mladi so si zgradili novo hišo. Za novo hišo pridobili gradbeno, uporabno. Vpisali v kataster stavb. Morebiti legalizacija. Staro hišo so nato prekvalificirali v shrambo, pomožni kmetijski prostor. Nakar istočasno je referent za RPE(register prostorskih enot) ukinil hišno številko na starem objektu in določil identično hišno številko na novi stavbi. Laično, se je številka prenesla. Ljudje so tako ohranili naslov, sicer bi morali menjati vse dokumente, problem bi nastal z reševalnimi službami itd ...

V praksi se je dogajalo tudi slednje, da je bila kupljena parcela z staro hišo z hišno številko. Pridobijo gradbeno. Porušijo. Nakar ugotovijo, da so catch 22. Uporabnega dovoljenja ne morejo dobiti brez katastrskega vpisa. Katastrski vpis pa je mogoč samo, če se predhodno izbriše stavba z naslovom (kjer so prijavljeni). V praksi se gre do območne geodetske uprave, pojasni zadevo. Nakar se, če se le da, istočasno izbriše stavba, hkrati takoj stavba katastrsko vpiše. Ko je stavba katastrsko vpisana, se ji dodeli hišno številko, ki jo je referent za RPE "držal na hladnem" za znanega lastnika.

Se pa v zgornji zadevi lahko precej zakomplicira, če je območje zelo gradbeno dejavno, se lahko številka odda prvemu od mnogih v tistem okolišu. Ali da se zraven katastrskega vpisa, uredi tudi meja parcel, pri čemer se katera stranka ne strinja, zahteva sodno ureditev, se pritoži na izdano odločbo. II. stopnja rešuje pritožbe tudi po 1 leto.

V primer parcelacije, ureditve pa je problem občinskh prostorkih načrtov, ki so bili vezani na arhivski zemljiškoknjižni prikaz(ZKP). Tega od 2022 ni več, obstaja samo še zemljiškonumerični načrt(ZKN). ZKP in ZKN sta bila lahko zamaknjena na nekaj metrov (tudi do 20m) ali povsem usklajena (brez zamika). Slednje predvsem v urbanih okoljih. Zdaj z določitvijo vektorskih podatkov namenske rabe z metodo grafičnega preseka na ZKN, postane parcela prej 100% stavbno zemljišče, zdaj 80% stavbno zemljišče in 20% kmetijsko zemljišče. In v tem trenutku se zakomplicira, kajti kmetijsko zemljišče mora iti na oglasno desko.

In za vraga, uporabljajte javni portal E- prostor ( https://ipi.eprostor.gov.si/jv/ ) PISO je lahko dober samo za namensko rabo. E-prostor ima podatek o namenski rabi morda z zamikom 1-2 tedna!

Na Dolenjskem imajo pa unikatno situacijo, da so v preteklosti katastrsko vpisanim stavbam z opredeljeno rabo vinotoč, viničie... v resnici gre za vile, hiše, bivalne vikende določali hišne številke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradbeno dovoljenje brez projektne dokumentacije

Oddelek: Loža
111480 (1037) beweiss
»

Večje povpraševanje po vikendih

Oddelek: Loža
394493 (2558) josipdare
»

Kredit - zemljiško knjižno urejena nepremičnina

Oddelek: Loža
91987 (1090) bauci
»

Garaža

Oddelek: Na cesti
283653 (1728) mirator
»

Kako preverim, če je stavba črna gradnja in ne poznam investitorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8837276 (35370) Rok Woot

Več podobnih tem