» »

Evropska komisija preiskuje Amazonov prevzem Roombinega iRobota

Evropska komisija preiskuje Amazonov prevzem Roombinega iRobota

Slo-Tech - Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo načrtovanega Amazonovega prevzema podjetja iRobot, ki proizvaja robotske sesalnike, med katerimi je najbolj znana znamka Roomba. Komisijo skrbi, da bi prevzem Amazonu omogočil omejevanje konkurence na področju robotskih sesalnikov in nadaljnjo krepitev položaja ponudnika spletne prodajalne.

V Amazonovi spletni trgovini (Amazon Stores) oglašujejo in izdelke ponujajo tudi drugi proizvajalci, med njimi tudi prodajalci robotskih sesalnikov. Komisija je v preliminarni preiskavi ugotovila, da je Amazonova spletna trgovina eden najpomembnejših prodajnih kanalov za robotske sesalnike. Amazon ima sposobnost in morda tudi razloge, da bi konkurenčnim proizvajalcem sesalnikov omejeval ali onemogočal prodajo na svoji straneh. To lahko stori na več načinov, denimo z višjo pozicijo iRobotovih izdelkov v iskalnih zadetkih ali reklamah, onemogočanjem oglaševanja konkurence ali dvigovanjem cen. Druga nevarnost je pomočnica Alexa, ki je tudi v Amazonovi lasti in s katero sesalniki komunicirajo prek API. Amazon bi lahko tu konkurenci omejeval dostop. Hkrati pa bi Amazon od kupcev iRobot lahko pridobil dodatne uporabniške podatke, kar bi mu omogočalo bolje izkoriščati svoj položaj.

Evropska komisija bo v polni preiskavi sedaj preverila, ali so ti pomisleki utemeljeni. Za to imajo 90 delovnih dni časa od obvestila o nameravanem prevzemu, torej do 15. novembra.

1 komentar

Ghost7 ::

Se strinjam, amazon je že pokazal svojo temno stran.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon kupuje iRobot

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
356552 (3986) Gregor P
»

Robotski sesalci. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16764737 (24385) mat xxl

Več podobnih tem