» »

Bootcamp ali višja šola?

Bootcamp ali višja šola?

mihaa98 ::

Pozdravljeni,
to je moj prvi post na tej strani, zato se opravičujem, če kaj napišem narobe.

Long story short, star sem 25 let, obiskujem faks (ne bom specifiral katerega, vglavnem nima nič veze z IT-jem).
Ker sem ugotovil, da me to kar študiram več ne zanima in da to polje nima absolutno nobene prihodnosti in nimam nikakršne želje delati na tem področju sem začel posvečati več časa moji stari ljubezni, programiranju.

Ker sem star že 25 let, nočem spet zapravljat 4 leta svojega življenja, da še dodatno doštudiram v tej smeri (človek mora tudi kaj zaslužiti). Razmišljal sem v smeri višje šole, vendar sem prebral, da ti skorajda nič ne koristi (je to res?). Zdaj razmišljam v smeri bootcampa, vendar ne vem kako gre s temi certifikati v Sloveniji. Kolikor razumem, je potrebno imeti vsaj nek dokaz, da si izobražen na tem področju v Sloveniji, da se lahko zaposliš.

Če imate še kakšne boljše predloge, se priporočam.
  • predlagal izbris: Tody ()

miha98 ::

Faks ti da neko širino... Brez tega ne moreš delat in to kjerkoli pač delaš. Brez teorije. Pač reskiraj 3 leta na faksu sej nimaš kej... Delaš lahko poleti. Pojdi na VS.

111111111111 ::

OP, jaz sem samouk in ti toplo priporočam, da narediš faks, meni je žal da ga nisem.

Sicer sem kar dobro pozicioniran, ampak sem pa izgubil kar nekaj priložnosti zaradi prenizke izobrazbe.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox ::

Lasten projekt oz. več njih velja več kot katerikoli faks. Tudi ko končaš faks, te bodo v resnih firmah vprašali po projektih.

Zigerion ::

Zadeva je komplementarna tako da... oboje :)

TheBlueOne ::

Koncas trenuten faks, da imas stopnjo.

Potem pa glede na to, da ves kaj bi rad pocel verjetno ves kaj bi rad programiral. Kako prides do znanja je odvisno predvsem od tega kje bos delal.

Prospekt ::

Pusti faks brez prihodnosti in takoj začni delat na tem, da vstopiš v industrijo, ki te zanima.
Vseeno, če na dnu...v 3 letih boš morda našel industrijo, ki ti ustreza za naslednja desetletja.
Če failaš si še vedno pod 30 in lahko poskusiš v tretje in si do 35 že preizkusil več kot 80% ostalih ljudi.

link_up ::

pri 25 ni se cisto nic izgubljeno. So ze rekli, komplementarna zadeva.
In and Out

DePalmo ::

Faks nudi t.i. splošno izobrazbo, zato je tam več različnih predmetov in ne samo strogo usmerjenih v tisto kar te dejansko zanima. Če te tvoja trenutna smer res tako moti, sem prepričan da obstaja možnost prekvalificiranja v tisto kar te zanima. Hkrati se pa lahko učiš tudi dodatno kar je trenutno popularno oz. kar te zanima v svetu programiranja, ker šole so za časom. Samo primer: 20 let nazaj smo se v srednji šoli učili programirat v Basicu (ne, ne Visual, osnovni DOS), doma se se pa učil dela v Visual Basicu in nato tudi v PHPju.

Kar hočem povedat je, da šole če se le da ne pusti in jo dokončaj ker splošna razgledanost vedno pride prav! In kolikor vem, naš trg išče raznorazne junior osebe katere so željne se dodatno izobraziti in sem prepričan da boš s kakšno firmo našel skupni jezik.

Ta pot ti po moje daje največ možnosti za prihodnost in da boš dobro zaposljiv. Jaz tega nisem upošteval in sem samouk, ampak če bi sedajle moral iskati službo bi oplel ker zadnjih 8 let delam na projektih ki pač niso javni in jih ne smem vključiti v svoj portfolio, bi bilo pa zelo zanimivo če bi jih lahko.

fikus_ ::

Miha, pri 25-ih letih bi moral imeti faks (skoraj) končan. Če si bluzil in si ostal na sredini, potem je mogoče bolje, da menjaš, ampak je spet verjetno, da se bo bluzenje nadaljevalo. Tukaj iščeš samo opravičilo, da opustiš sedanjo pot.
Če ti pa malo manjka do konca faksa, naredi, da boš imel papir s stopnjo izobrazbe (to je osnova za plačo v JS). Marsikdo zajadra v popolnoma druge vode v poklicnem življenju (uspešno), kot se je učil in če delaš kaj v tej smeri, se izobražuješ sam, lahko uspeš, če bo kdo siten, lahko pomahaš z diplomo in dokažeš, da si sposoben nekaj končati.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mihaa98 ::

fikus_ je izjavil:

Miha, pri 25-ih letih bi moral imeti faks (skoraj) končan. Če si bluzil in si ostal na sredini, potem je mogoče bolje, da menjaš, ampak je spet verjetno, da se bo bluzenje nadaljevalo. Tukaj iščeš samo opravičilo, da opustiš sedanjo pot.
Če ti pa malo manjka do konca faksa, naredi, da boš imel papir s stopnjo izobrazbe (to je osnova za plačo v JS). Marsikdo zajadra v popolnoma druge vode v poklicnem življenju (uspešno), kot se je učil in če delaš kaj v tej smeri, se izobražuješ sam, lahko uspeš, če bo kdo siten, lahko pomahaš z diplomo in dokažeš, da si sposoben nekaj končati.

To pa je veliko nekega judgeanja s tvoje strani. Imam že diplomo in sem trenutno na magisteriju katerega bom končal naslednje leto. 5 let rednega faksa plus 2 leti absolventa se mi ne zdi ravno bluzenje ampak morda v tvojih očeh je. Vedno je bil plan da dokončam in magistriram to kar sedaj študiram. Vprašanje je zgolj ali se mi splača vpisati na višjo šolo vzporedno z mojim sedanjim faksom na drugi stopnji ali naj raje zgolj magistriram v svoji sedanji smeri in se vpišem v bootcamp. Se opravičujem, če tega nisem dovolj dobro izpostavil.

fikus_ ::

Ok, narobe sem razumel tvoje pisanje, se opravičujem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Magic1 ::

Kaj pa če bi se malo vrgel globlje v programiranje in vpisal magisterij na Fri? Zraven pa seveda čim več delaš na tem. Verjetno bi hoteli kakšne diferencialne, če si total iz stroke.
Magic

WhiteAngel ::

Za FRI 2. stopnjo bo moral delat sprejemce, ki jih še diplomanti VS FRI stopnje povečini ne opravijo, le UNI.

Moje mnenje: Vpiši VS FRI in posveti 3 leta študiju (in programiranju). Nisem pa povsen prepričan, če veš, v kaj se spuščaš. Asocialno buljenje v zaslon 8 ur na dan, pa to.

Zgodovina sprememb…

Ahim ::

mihaa98 je izjavil:

To pa je veliko nekega judgeanja s tvoje strani. Imam že diplomo in sem trenutno na magisteriju katerega bom končal naslednje leto. 5 let rednega faksa plus 2 leti absolventa se mi ne zdi ravno bluzenje ampak morda v tvojih očeh je. Vedno je bil plan da dokončam in magistriram to kar sedaj študiram. Vprašanje je zgolj ali se mi splača vpisati na višjo šolo vzporedno z mojim sedanjim faksom na drugi stopnji ali naj raje zgolj magistriram v svoji sedanji smeri in se vpišem v bootcamp. Se opravičujem, če tega nisem dovolj dobro izpostavil.

2 leti absolventa na nekaj, kar je itak najbrz razvlecen (= poenostavljen) nekdanji stiriletni program v pet let je kar bluzenje ... morda so le za danasnjo mladino merila toliko nizja, da se hitro pocutite prizadeti, ko vam kdo to pove. Ampak - cas je tvoj, z njim lahko pocnes karkoli zelis.

Zdaj pa na konkretno vprasanje: kot so ti povedali, je dokoncanje tega, kar zdaj pocnes (kar imas itak namen narediti) dobro iz dveh razlogov:
- v JU steje papir, ne smer (ce bi zacel delat v JU ... place so sicer bedne, ampak glej na to kot na ucenje, ki ga dobis placanega, namesto da bi ti placeval nekomu da te uci, dobis prakticen vpogled v tehnologije in kilometrino, pa se referenco imas potem cez cas za CV)
- v privatnem sektorju steje sposobnost dokoncat zaceto, pa tudi ce je to teologija ali filozofija ali karkoli je ze tisto neuporabno in neperspektivno, cesar si se lotil (ne morem se spomniti kaksnega podobno neuporabnega programa, tudi bucke a'la FDV imajo neke uporabne aspekte npr. na podrocju interakcije z drugimi, torej "soft skills" in "networking")

"Kako pa naprej od tukaj?", sprasujes. Poznam konkretno osebo z dokoncanim filofaksom (jeziki), ki po nekaj bootcampih dela kot developer, in sicer tam, kjer najmanj boli pomanjkanje teorije o algoritmih in podatkovnih strukturah itd., veliko pa pomaga osebni obcutek, zmoznost interpretiranja navodil in zelja po ucenju/izboljsanju - front end. Se pravi bootcamp je za prave ljudi lahko cisto solidna bliznjica na nekatera podrocja. Po drugi strani so pa podrocja, kjer ali vrzes notri leta (desetletja) svojega casa, da se na tezji nacin nekaj naucis s trial-and-error, kar bi se lahko bolj zgosceno naucil na ustreznem faksu (in z nekaj manj trial-and-error). Odgovor torej zavisi: kaj bi sploh rad pocel, v cem si dober?

FireSnake ::

111111111111 je izjavil:

OP, jaz sem samouk in ti toplo priporočam, da narediš faks, meni je žal da ga nisem.

Sicer sem kar dobro pozicioniran, ampak sem pa izgubil kar nekaj priložnosti zaradi prenizke izobrazbe.

Poslušaj modrega človeka!
Eden redkih, ki faksa ni naredil in prizna, da bi bilo bolje, če bi ga.
Ponavadi taki samo špukajo, kako je faks brez veze.
Poslušaj svetlo izjemo.

Tudi sam lahhko rečem, da sem vesel, da sem po VS diplomi (6.2) naredil še UNI (7).
Čeprav bi bilo za delo v industriji že 6.2 dovolj, mi je 7 pred leti odprla nova vrata.
V znanje se splača investirati (denar še bolj, kot čas). Tudi v industrijske certifikate. Jaz jih imam en kup. Pridejo zelo prav.

FireSnake ::

OutOfTheBox je izjavil:

Lasten projekt oz. več njih velja več kot katerikoli faks. Tudi ko končaš faks, te bodo v resnih firmah vprašali po projektih.

Še en faliran študent: ignoriraj.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programerji z diplomo ter brez nje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
747899 (4630) WizzardOfOZ
»

"Strateški" pogled in usmerjevanje visokošolskega izobraževanja v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22031043 (26190) WizzardOfOZ
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8218621 (13563) mr_chai
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16631517 (26785) 111111111111
»

Smiselnost podiplomskega študija

Oddelek: Šola
205641 (4621) bajsibajsi

Več podobnih tem