» »

Postavitev male sončnice

Postavitev male sončnice

k4vz0024 ::

Postavil bi 5x200 W solarnih panelov, 19 V, kasneje bi jih podvojil.

Kako je z dimenzioniranje mikro kontrolorja? Vidim, da so tam do 90 A.
Vmes bi dal še večje akumulatorje. Mogoče tiste za tovornjake.

Katere znamke invertorja izbrati?

Za začetek bi bila grid-off.

starfotr ::

Obrni se na eno firmo, kot je npr. Velog in ti bodo svetovali in prodali cel komplet. Vključno s primernimi akumulatorji. Taki, katere si ti želel pač niso primerni.

https://www.akumulator.si/products.aspx

Ja, akumulatorji imajo običajno 12 V. Gre za DIY projekt.

starfotr ::

Zagonski aku ni primeren za ciklično delovanje.

Pol mi pa povej kakšen tipe akumulatorjev naj iščem.

Tema je namenjena vsem samograditeljem.

Vidim, da rabim ciklični akumulator-je. Ampak 19 V ne najdem!
Kako znižati napetost iz 19 V na 12 V?

Pri nas se dobijo 24V panele. V tujini pa 19V in 200W moči.

mirator ::

k4vz0024 je izjavil:

Pri nas se dobijo 24V panele. V tujini pa 19V in 200W moči.

Kot si sam omenil, je forum nammejen samograditeljem. Ampak samograditeljem, ki imajo vsaj osnovno znanje o tematiki, česar pa ti nimaš. Ni pa forum namenjen izobraževanju. Najdi kakšnega električarja ali pa začni s posameznimi vprašanji, kako katera stvar deluje.

deco16 ::

Potrebuješ MPPT kontroler(polnilec) kateri učinkovito pretvori 19V nazivne (le ta varira od sonca in oblakov) v 12V.

Sam bi raje šel z 300W+ moduli ker so le ti cenejši je pa res da so kao 30V ampak če imaš MPPT polnilec to ne igra vloge.

Prav tako baterija, načeloma mora biti vsaj ciklična čeprav resno priporočam LiFePO4 baterije katere lahko cikliraš 100% skoraj medtem ko stare ciklične moraš max 50% Torej potrebuješ še enkrat manj kapacitete.

Razmisli tudi o drugi napetosti recimo namesto 12V vežeš zaporedno in imaš 24V ali pa 48V pogojno tudi 36V.

S tem ne potrebuješ tolk močnih polnilcev in kablov. Tolk na hitro. Ampak ja moraš vedet kaj delaš ;)

mihi666 ::

Saj panelov ne priključiš direkt na akumulator. Vmes je kontroler ki ti polni akumulatorje. Avtomobilski akumulatorji res niso primerni za ciklično polnjenje in praznjenje. Mogoče si pogledaš kakšen sistem od Victron sem dosti delal z njimi so pa tudi med dražjimi

Deco16, hvala za konstruktiven odgovor. Sam sem po profesiji tudi elektronik, vendar takrat ko sem obiskoval srednjo šolo še ni bilo govora o solarnih panelih.

Vem, da je treba panele priključiti paralelno.

Sem našel 300W/12V panele. Cena enega panela je tam okoli 140 EUR. Glede cene pri nas je tole mogoče celo ugodno.

ETFE Solar Panel 300W/12V pa 200 EUR. Baje so transparentni.

No, na teh. forumu bi pričakoval, da se kaj uporabnik tudi nauči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: k4vz0024 ()

19V panelov je malo. Načeloma bi pričakoval, 19V/24V, da omogoča večjo moč. Je prednost večje napetosti zgolj v večji končni nazivni moči? Ali pa imajo 24V paneli še kakšno drugo prednost?

Zaradi nizke teže bom nabavil EFTE panele 300W/18V s ustreznim krmilnim pretvornikom na 12 V.

Mimogrede, ali za vezavo panelov velja enako načelo kot pri vezavi kondenzatorjev?

Kateri invertor predlagate, da je kvaliteten?

DamijanD ::

nizke teže? koliko je pa razlike, da moraš na to gledati? Ko bo gor 15cm snega, bo ta razlika verjetno zanemarljiva...

bf4ed ::

Če misliš solar tracker delat, ko že omenjaš težo, pozabi. Ne izplača se, dosti energije porabiš za elektroniko in motorje da obrača vse skup.

Ja na Velog se obrni pa ti bodo svetovali kaj vse rabiš.

Hvala za priporočilo. Raje mi pomagajte tako, da mi odgovorite na zastavljena vprašanja.

WizzardOfOZ ::

Imam AGM akumulator 100Ah vzet iz avta in 2x 120W panela, ki mi napajata ta akumulator preko 30A regulatorja. Zadeva deluje že okoli 3 leta brez problemov. Napaja pa ta akumulator hladilno omaro že ves čas.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

mihi666 ::

Brez zamere ampak mislim da že osnov ne razumeš. Kako ti naj pomagamo če nisi povedal niti kaj hočeš... panele se ponavadi veže zaporedno potem ti pretvornik polni akumulatorje.

srus ::

k4vz0024 je izjavil:

Sem našel 300W/12V panele. Cena enega panela je tam okoli 140 EUR. Glede cene pri nas je tole mogoče celo ugodno.

ETFE Solar Panel 300W/12V pa 200 EUR. Baje so transparentni.

No, na teh. forumu bi pričakoval, da se kaj uporabnik tudi nauči.

Hoooa, bi rekel Al Pacino. Torej, ob današnjih cenah elektrike, rabiš nekje dobrih 12 let neprestanega sončnega vremena vsaj 12 ur dnevno, samo da odplačaš panele, ki stanejo 140 EUR. Kje je šele amortizacija ostale štromarije.

To je najbrž res. Ampak si neodvisen. Pri nakupu sočnice na ključ pride 600 W 1500-1600 EUR. če jo postavim sam pa tam okoli 1000 EUR in to za 2100W!

Zato bom postopno postavljal, ker cene panelov padajo

mihi666 je izjavil:

Brez zamere ampak mislim da že osnov ne razumeš. Kako ti naj pomagamo če nisi povedal niti kaj hočeš... panele se ponavadi veže zaporedno potem ti pretvornik polni akumulatorje.

Namen imam postaviti 2100 Wh sončnico. Panele bi namestil tudi na fasado, da bi podvojil moč. In to na južno stran, ker je hiša obrnjena proti jugu. Poleti bi se hladila moja familija, ki je ves čas doma s klimo. Potem bi priklopi še hladilnik in zamrzovalno skrinjo in računalnike, predvsem prenosnike ki laufajo 12 ur na dan.

Mulerija ima 4 tablice in takisto telefone, ki jih polni vsake tri dni. Že tam bi se nekaj prišparalo. Da ne omenim ženinega osebnega stacionarca in laptopa, ker dela od doma.

Zamislil sem si 300W/12V/7kom panelov. Kontroler MTTP v vrednosti 200 EUR in "železni" akumulator ter invertor za 200 EUR.

Tole je vse okvirno. Če bi bila kakšna boljša rešitev bi še premaknil kakšen EURO.

Zanima me kaj pridobim, če vežem 12 V panele zaporedno in s tem 24V?

Sprva bi delovala grid off in bi mogoče napelal nadometno napeljavo po hiši. Kable v dolžini 100 m že imam.

DamijanD ::

Zakaj bi šel v dvojno napeljavo? A ko bo pa 3 dni slabo vreme, boš pa hladilnik/skrinjo preklopil v drugo vtičnico?

DamijanD je izjavil:

Zakaj bi šel v dvojno napeljavo? A ko bo pa 3 dni slabo vreme, boš pa hladilnik/skrinjo preklopil v drugo vtičnico?

Imamo 3 fazno napeljavo. Pritličje je na eni fazi, nadstropje pa na drugi fazi. Tako, da bi moral v vsakem primeru preklapljati, ker števec ne dovoli, da bi napajal obe fazi.

Drugo, preklapljanje med omrežjem in tokom iz sončnice bi se morda dalo rešiti s komperatorjem? Kot je to izvedeno pri UPS. Kdo ve za kakšen preklopnik?

Kot zadnje, inverter bo kitajski pa je vprašanje, če bo elektro dalo dovoljenje za priklop na omrežje.

Ker paneli lahko vrinejo, je zanima, kako je s paneli drugega proizvajalca iste moči in napetosti?

Pa še en razlog za off-grid. Naslednjo leto bodo morali sončičarji, ki imajo priključeno sončnice na javno omrežje, morali plačevati omrežnino. Za novo postavljene sončnice, ki bodo priključne na javno omrežje bo obvezno imeti hranilnik energije. Skratka priključitev na javno omrežje in plačevanje ter obvezni hranilnik bo zmanjšalo donosnost in bodo še manj rentabilne.

Ales ::

k4vz0024 je izjavil:

Kot zadnje, inverter bo kitajski pa je vprašanje, če bo elektro dalo dovoljenje za priklop na omrežje.

Če je Huawei 5G potem vprašanje.

k4vz0024 je izjavil:

Ker paneli lahko vrinejo, je zanima, kako je s paneli drugega proizvajalca iste moči in napetosti?

Kaj??

k4vz0024 je izjavil:

...Sam sem po profesiji tudi elektronik ...

Aha.

hojnikb ::

Tolk enga izumljanja tople vode za nič. Osnovno znanje ti očitno peša, če še enote med sabo zamenjuješ. Svetujem da se ti stvari loti kakšen kompetenten električar, da nebo požarov.

Rešitev za cost efficient offgrid/hybrid solariko je relativno ensotavna.

Kupiš najcenejši panel po kWp, trenutno je tale
https://www.store.bisol.com/product-pag...

Vzameš jih toliko, kolikor misliš met močno elektrarno.

Za inverter/mppt lahko vzameš tole cenovno ugodno varjanto
https://vi.aliexpress.com/item/10050037...

obvezno MPPT varjanto, da imaš max izkoristek panelov

Za baterije vzameš tele celice
če gradiš bolj manjši paket po kapaciteti
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4...

ali tele če večjega
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4...

Zram pa še takšen BMS (moč odvisna kolk močn inverter boš vzel, mej dost rezerve!)
https://vi.aliexpress.com/item/10050049...

In je to to. Pa imaš offgrid solariko za male pare hkrati imaš pa hibridno moznost, tko da tut če je izpad elektrika oz. zmanjka baterije, bo stvar še vedn delala in se napajala iz omrezja.

Za takšen setup tudi nerabiš nobenih soglasij, ker ničesar ne oddajaš v omrežje...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Zanima je, kako je s kombinacijo različnih proizvajalcev, ki so enake moči in napetosti? Sprašujem zato, če panel odpove pa ga nadomestiš drugim modelom.

Hojnik, hvala za nasvete.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: k4vz0024 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

solarni paneli na balkon (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25634895 (7829) Karen
»

Sončne celice + regulator napetosti

Oddelek: Pomoč in nasveti
334280 (1948) Silici
»

Priklop sončnih celic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163663 (2809) mirator
»

UPS in fotovoltaika