» »

stavke zaradi plač

stavke zaradi plač

1
2
3

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

Ker če jih 10 postavi ceno 2/m2 on pa 12€/m2 seveda to lahko stori,
Zej se pa med seboj zmente... ali ceno določa maler, al trg?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mato989 ::

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ker če jih 10 postavi ceno 2/m2 on pa 12EUR/m2 seveda to lahko stori,

Debil si...

Ceno določa oseba, ampak trg določi ceno poslovanja...

Kot pravimo to je poenostavljen izraz...

Malar nastavi ceno sam, ampak bo preučil trg in se ravnal približno po njem... torej bo posredno nastavil ceno trg, drugače malar ne bo imel dela. No ali pa ga bo imel preveč.

Saj "trg" cen smo vsi ljudje skupaj
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Debil si... Kot pravimo...
Lej, kdo od naju je debil, je diskutabilno, vsaj z mojega vidika... Tvoj problem je, da opletaš z izrazi in pojmi, o katerih imaš pomanjklivo znanje. Potem uporabiš sestavke, kot so "kot pravimo"... Ta pa ne pije vode...

Mato989 je izjavil:

Ceno določa oseba, ampak trg določi ceno poslovanja...
Aw, gawd... en določi ceno, en ceno poslovanja... bravo...

Mato989 je izjavil:

Malar nastavi ceno sam, ampak bo preučil trg in se ravnal približno po njem...

Lej, da ti bo malo bolj jasno... TRG, v kontekstu, ki ga uporabljamo tu, je prostor, kjer se srečujeta ponudba (malarji) in povpraševanje (Gregib-ji). Ponudniki (malarji) postavljajo cene. Povpraševalci (Gregib-ji) pa cene bodisi sprejmejo, ali ne.
Ko povpraševanje pada, praviloma ponudniki cene nižajo, ko narašča, dvigajo... Ampak cene ne določa trg, ampak ponudnik. In če je ta za povpraševalca previsoka, gre drugam, ergo je nekonkurenčen.

Mato989 je izjavil:

Saj "trg" cen
Trg cen???... in jaz sem debil...?!

Pa kaj tebi ni jasno...

Temu kar opisujeva oba se POGOVORNO REČE DA TRG DOLOČA CENO...

Dwupo ::

mirator je izjavil:

Višina plače je res odvisna od mnogih faktorjev. K razmišljanju me je vzpodbudila stavka visokošolskih delavcev. Ne trdim, da niso upravičeni do stavke, saj so del javne uprave, kjer pa se izgleda, plačni sistem, nikakor ne more uskladiti. Vsa JU pa je financirana iz davkov državljanov, torej tudi tistih, ki imajo samostojni s.p. ali "one man band" d.o.o. (pri tem mislim predvsem na storitveno dejavnost v gradbeništvu). Ampak ti nimajo nobenih sindikatov in so podvrženi, ne tržni ampak suženjski naravnanosti (saj so povsem odvisni od svojih naročnikov). Vsi ti s.p. in d.o.o. si preprosto ne morejo privoščiti kakršne koli stavke, ker bodo potem preprosto izginili iz storitvenega trga.

Seveda si lahko gladko privoščijo stavko, dejansko so stavke in sindikati tisto kar je po industrijski revoluciji prineslo standarde življenja, kot jih imamo, od 8 urnega delavnika, 40 ur na teden in letni dopust. Pa še marsikaj drugega in firme niso propadale zaradi tega ali izginevale iz storitvenega trga.

V zadnjih desetletjih je kapital prepričal delavce v to, da so sindikati nepotrebni (t.i. "union busting", spodaj je video) in stran vržen denar, da nič ne delajo, za delavske nizke plače pa so krivi davki, dejansko pa si razliko med poštenim plačilom in minimalnim, lastniki veselo zbašejo v žep.

Razlika med javnim sektorjem in zasebnim, je pri vsem skupaj predvsem v eni stvari: v javnem sektorju so ljudje, ki so izborazeni in se tega sranja ne grejo. V zasebnem pa večinoma fachidioti, ki so prešpricali zgodovino in na splošno vse družboslovne vede, pa še mislijo, da so "cool" v svoji nevednosti.

Rezultat pa je, da kapital z njimi pometa levo in desno, sami pa se jezijo na državo in davke, namesto, da bi se skupaj organizirali (=sindikat), kapitaliste pritisnili ob zid in s stavkami izsilili boljše plače in pogoje dela.

V ZDA ima delavec, ki je v sindikatu, v povprečju 18% boljšo plačo kot delavec, ki ni v sindikatu.

---

Union busting:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dwupo ()

netopypy ::

komplicirata...
naročniki iščejo izvajalce in se informirano sporazumejo za cene projektov, da so vsi dovolj zadovolj(e)ni.
konec, to je trg v akciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: netopypy ()

nekikr ::

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ker če jih 10 postavi ceno 2/m2 on pa 12€/m2 seveda to lahko stori,

Verjamem, da nisi tako butast, kot nas hočeš prepričati. Obračaj kakor hočeš, gre za paradajz, paradižnik. Še posebej, ker smo izhajali v navezi na javni sektor, ki pa sam postavi kakršnokoli ceno, ker je sam monopolist in sam sebi dvigne plačo in zaposli dodatne ljudi brez da bi bilo na outputu karkoli drugače za uporabnika. Se popravljam takoj: če je več ljudi, se za te ljudi išče delo kar rezultira v dodatnih predpisih in zahtevah za običajne ljudi. In višjih cenah.
Hecno je, ko je Golob zadnjič napadal trgovce češ, kakšni oderuhi so. Ampak nihče od njih ne služi niti približno toliko kot država na izdelkih. Da ne omenjamo bencina, recimo.

nekikr je izjavil:

Ampak nihče od njih ne služi niti približno toliko kot država na izdelkih. Da ne omenjamo bencina, recimo.

Kdo pa je ta famozna država, si morda pomislil, da si to tudi ti? Samo omenim, ker ljudje radi ne razumejo samega koncepta, ker ni "na prvo žogo", kar je običajno edino kar razumejo. In, da žanje rezultate tega "državnega zaslužka" tudi sam.

Zgodovina sprememb…

Dwupo je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ampak nihče od njih ne služi niti približno toliko kot država na izdelkih. Da ne omenjamo bencina, recimo.

Kdo pa je ta famozna država, si morda pomislil, da si to tudi ti? Samo omenim, ker ljudje radi ne razumejo samega koncepta, ker ni "na prvo žogo", kar je običajno edino kar razumejo. In, da žanje rezultate tega "državnega zaslužka" tudi sam.

Kako točno jaz žanjem rezultate da neki kulturniki dobivajo gratis keš v LJ... kaj to pomaga meni na Ptuju... ???? Kaj to pomaga komerkoli razen njim samim...

Enako velja za neko jebeno Opero... zakaj ne plačajo realnih kart tisti ki to poslušajo da moramo vsi to z davki plačevat.

Pa plačevanje keša nekim društvo za ogledovanje ptic... naj plačajo s članarino delovanje društva...

ITD...

Ne rečem gasilce, policijo...

Dwupo je izjavil:

nekikr je izjavil:

Seveda sem to tudi jaz, zato pa nisem proti vsem davkom. Niti ne bi odpustil vseh javnih uslužbencev. Kar izpostavljam je to, da smo v izredno neenakopravnem položaju*. Eni si sami pišejo pravila, določajo višine plač, število zaposlenih, vse to ne glede na izplen (ker so po uradni raziskavi VSI nadpovprečni in odlični - naj kakšen matematik tule to razloži).

*Zato so tudi praktično vsi politiki iz javnega sektorja. Če mu ne uspe ali pa izgubi pozicijo po nekem času, ga avtomatično čaka prejšnja služba. Se pravi ne tvega absolutno ničesar. Malar ne more kandidirati. Tudi če mu uspe za en mandat, kaj naj potem? Spet išče stranke za malarijo? Ureditev, ki jo imamo, ni demokracija, je javnosektoraški fašizem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Mato989 je izjavil:

Kako točno jaz žanjem rezultate da neki kulturniki dobivajo gratis keš v LJ... kaj to pomaga meni na Ptuju... ???? Kaj to pomaga komerkoli razen njim samim...

Lej , če ne razumeš vpliva kulture in kulturnikov na obstoj družbe, ni treba stresat debuloz... Če ti osebno neposredno ne uživaš kutlture in nje dobrot še ne pomeni, da jih ni...
In skozi celotno zgodovino človeštva so kulturnike načeloma preživljali tisti, ki so pobirali davščine...

Badwolff ::

blink je izjavil:

Tale na twitter linku je naredil primerjavo place v javnem vs zasebni sektor. Ko na to pristejes se: vplacila v 2. steber, do 50 dni dopusta, sluzba do penzije, dodatki od A do Ž, neucinkovitost, brez konkurence, nic rizika... ti je jasno da jim nic ne manjka in da so se prevec placani. Kdor ni zadovoljen lahko da odpoved in gre na trg.

https://twitter.com/13marec/status/1611...

torej... plače v zasebnem sekturju so se v 15 letih bolj dvignile kot plače v javnem, tako absolutno (305 vs 252), sploh pa procentualno?
Glede višine je pa težko narediti primerjavo, dokler ne narediš stratifikacije glede na izobrazbo ali karkoli ti je pač relevantno

Samael ::

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če ti osebno neposredno ne uživaš kutlture in nje dobrot še ne pomeni, da jih ni...

"Uživa" pa on kaj drugega. Recimo njegova forumska zgodovina objav je polna predlogov, ko se mu nekaj v službi ne zdi prav, da naj se gre na bolniško. To pomeni da, če zgolj slediš njegovi logiki, da vsi prispevamo v zdravstveno blagajno, zato da on to na naš račun zlorablja.
Pa ne me narobe razumeti, jaz razumem zakaj je prav, da vsi zaposleni prispevamo v zdrav. blagajno, plačujemo davke, itd ... le njegovi goljufivi logiki sledim, kjer ga marsikaj zmoti, sam pa, prevarant kot je, ne počisti pred lastnim pragom.

Badwolff je izjavil:

torej... plače v zasebnem sekturju so se v 15 letih bolj dvignile kot plače v javnem, tako absolutno (305 vs 252), sploh pa procentualno?
Glede višine je pa težko narediti primerjavo, dokler ne narediš stratifikacije glede na izobrazbo ali karkoli ti je pač relevantno

O tem smo pred leti na s/t že debatirali in je bil priliman članek iz Financ, kjer so razčlenili omenjeno in prišli do zaključka, da so glede na izobrazbo bolje plačani v zasebnem sektorju. Če bi se mi dalo iti skozi greznico objav, bi poiskal ta članek, tako pa zgolj omenjam - da imaš point.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Kar je bullshit podatek, ki ga iz riti potegnejo v javnem sektorju, ko jim pride prav. Pozabijo pa omeniti, da so zaradi hiperinflacije šolstva in šolnikov sami sebi umetno dvignili strukturo izobrazbe, da si lahko izplačajo višjo plačo, čeprav ni absolutno nobene potrebe po tem. Primer: zakaj točno mora biti tehnik na neki univerzi, ki menja miško, nastavi projektor, mag. ali vsaj. univ. dipl. ing. rač.? Zakaj mora biti vsaka tajnica, pardon, poslovna sekretarka, vsaj dipl. ekon.? Zato ker je, tako kot pri zakonih in predpisih, javni sektor sam sebi zrihtal delo.

Da ima pri enaki izobrazbi in enakem delu v privat sektorju nekdo višjo plačo kot v JS je pa povsem logično in normalno. V javnem sektorju imaš garantirano službo do konca življenja in garantirano neomejeno bolniških odsotnosti. Lahko si tudi izračunaš napredovanja in dodatke za n-let v naprej. To je velikooo vredno.

nekikr je izjavil:

Da ima pri enaki izobrazbi in enakem delu v privat sektorju nekdo višjo plačo kot v JS je pa povsem logično in normalno. V javnem sektorju imaš garantirano službo do konca življenja in garantirano neomejeno bolniških odsotnosti.

To je pa en izredno butast gostilniški argument.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

Uživa" pa on kaj drugega. Recimo njegova forumska zgodovina objav je polna predlogov, ko se mu nekaj v službi ne zdi prav, da naj se gre na bolniško. To pomeni da, če zgolj slediš njegovi logiki, da vsi prispevamo v zdravstveno blagajno, zato da on to na naš račun zlorablja.
Pa ne me narobe razumeti, jaz razumem zakaj je prav, da vsi zaposleni prispevamo v zdrav. blagajno, plačujemo davke, itd ... le njegovi goljufivi logiki sledim, kjer ga marsikaj zmoti, sam pa, prevarant kot je, ne počisti pred lastnim pragom.

Jaz to "uživam" ravno zato ker me iz proračuna sleparijo z vplačevanjem in krajo drugih, pol pa pač zbalansiram malo ;)

Mato989 je izjavil:

Uživa" pa on kaj drugega. Recimo njegova forumska zgodovina objav je polna predlogov, ko se mu nekaj v službi ne zdi prav, da naj se gre na bolniško. To pomeni da, če zgolj slediš njegovi logiki, da vsi prispevamo v zdravstveno blagajno, zato da on to na naš račun zlorablja.

Jaz to "uživam" ravno zato ker me iz proračuna sleparijo z vplačevanjem in krajo drugih, pol pa pač zbalansiram malo ;)

Torej si goljuf, kjer ti drugi plačujemo afnanje, ki ga sami ne koristimo, se pa zgoraj pizdiš zakaj tudi ti pripevaš za kulturo, ki te ne zanima.
Ej, če bi ti vedel, kolikokrat je v tvojih postih razbrati dvojne standarde ...
Samael != Samuel

Samael je izjavil:

nekikr je izjavil:

Da ima pri enaki izobrazbi in enakem delu v privat sektorju nekdo višjo plačo kot v JS je pa povsem logično in normalno. V javnem sektorju imaš garantirano službo do konca življenja in garantirano neomejeno bolniških odsotnosti.

To je pa en izredno butast argument.

Ja, boš razložil zakaj? Oz. bolje rečeno, boš podprl predlog, da lahko brez razloga odpustimo javne uslužbence in da se konkretno pogleda in preveri njihova bolniška odsotnost? In ukinil vsa avtomatična napredovanja, nepotrebne oz. neuporabljene nazive, vse dodatke, ki jih v privat sektorju ni? Če to ni nič vredno, potem sigurno nimaš težav s tem?

Samael je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej si goljuf, kjer ti drugi plačujemo afnanje, ki ga sami ne koristimo, se pa zgoraj pizdiš zakaj tudi ti pripevaš za kulturo, ki te ne zanima.

Seveda, razlika med mano in onimi ki jemljejo iz državnega proračuna je samo v tem da oni imajo zadaj zakone

nekikr je izjavil:

Samael je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja, boš razložil zakaj?

Ja, komot. Jaz pri svojem delu ne v zasebnem sektorju, ne v javnem sektorju nisem imel v pogodbi "garantirane neomejene bolniške odsotnosti", to pač ne ureja pogodba o zaposlitvi. To, koliko si pa ti "lahko" na bolniški in koliko jaz je pa odvisno od osebe do osebe. Če te bodo zaradi slabšega zdravja, bolezni... nekje odpustili je vsekakor problem, ampak nima nobene veze s tvojo namišljeno garantirano/negarantirano neomejeno bolniško. Jaz v dvajsetih letih dela (tako v ZS kot JS) ne vem, če imam vsega skupno dva meseca bolniške (to pomeni v povprečju manj kot teden na leto) tako, da obdrži tovrstne nebuloze, ki nimajo nobene veze z višino plače zaposlene osebe, za svoje debate za šankom.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

antrim ::

Samael je izjavil:

O tem smo pred leti na s/t že debatirali in je bil priliman članek iz Financ, kjer so razčlenili omenjeno in prišli do zaključka, da so glede na izobrazbo bolje plačani v zasebnem sektorju. Če bi se mi dalo iti skozi greznico objav, bi poiskal ta članek, tako pa zgolj omenjam - da imaš point.

No, ni več tako (če je sploh kdaj bilo). https://twitter.com/13marec/status/1611...

Mato989 je izjavil:

Dwupo je izjavil:

nekikr je izjavil:

Enako velja za neko jebeno Opero... zakaj ne plačajo realnih kart tisti ki to poslušajo da moramo vsi to z davki plačevat.

Pa plačevanje keša nekim društvo za ogledovanje ptic... naj plačajo s članarino delovanje društva...

ITD...

Ne rečem gasilce, policijo...

No, če začnemo na začetku, Ptuj je samo strošek, nimam nič od njega, najbolje, da ga z bagri lepo porušimo, pa problem rešen. Zakaj bi stran metali denar za neke prastare objekte. /s

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Samael je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, razlika med mano in onimi ki jemljejo iz državnega proračuna je samo v tem da oni imajo zadaj zakone

Zakaj se pa potem pizdiš? Po eni strani te moti, da v davčno blagajno vplačuješ za storitve, ki niso v tvojem osebnem interesu, po drugi strani pa priznavaš, da izkoriščaš vplačevanje drugih v davčno blagajno pri goljufanju z bolniško.
Si dovoliš, da te drugi sponzorirajo. A ni potem bolje pametno držati jezik za zobmi, kot pa jamrati, kako te moti to, kar sam počneš, so to razliko, da z deležem, namenjenem za kulturo per se ni nič nemoralnega, tvoje goljufanje pa je.
Samael != Samuel

mirator ::

Nekateri ste razumeli moj point, drugi pač ne. Moj point je bil, da si nekateri lahko privoščijo stavke, nekateri pa ne. Pa tukaj ne gre samo za JU. Poglejte npr. avtoservise, ki niso JU. Oni ceno določijo, ti kot stranka pa imaš samo to možnost, da greš k drugemu avtoservisu, vendar v ceni ni razlike. Drugače je pri inštalaterjih, pleskarjih, projektantih itd. Pri avtoservisih v bistvu konkurenca nima nobene vloge (pozabil sem sem šteti tudi odvetnike), slednji pa se vedno soočajo z dumping ponudbami in korupcijo. In če hočeš preživeti, komu se boš pritožil? Res si lastnik svoje firme in kot tak spadaš med kapitaliste, v bistvu pa si ujetnik trga. In seveda je oksimeron, kako boš stavkal proti sebi? In pri vsem tem je najhujše sodelovati v proračunskih poslih, kjer mora biti tvoja cena najnižja, pokriti pa mora tudi visokoležeče zahteve neposrednega (in seveda posrednega) naročnika.
@GregiB, tvoja izkušnja s pleskarjem ni merodajna, ker si se pač z njim pogodil, nisi pa iskal drugih ponudb.

hipertija ::

Dejstvo je, da imajo čas štrajkati samo v javni upravi. Nek malar pač nima proti komu štrajkat, proti komu naj zasebni sektor štrajka? Ta čas, ko štrajkaš, ti konkurenca krade kupce. Pa tudi... vsaka ura štrajka pomeni dodatne stroške ergo še slabše izhodišče za boljše plače. To se lahko gre JU, ki bo keš pokasirala v vsakem primeru.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hipertija ()

mirator je izjavil:

Moj point je bil, da si nekateri lahko privoščijo stavke, nekateri pa ne.

V osnovi te razumem, se pa ne povsem strinjam, da si ji ne morejo privoščiti in vidim večji problem v razdrobljenosti in (ne)samoorganizaciji. Recimo, če si kaj spremljal te fante in dekleta, ki vozijo za Wolt in Glovo, ter želijo ustanoviti sindikat, koliko nas, vas jih je pa prišlo podpreti?
Tam ne vem, če jih je bilo vsega sto in itak, da so se jim tako z Wolta, kot tudi Glova posmehovali. Kaj pa če bi prišla večina, ki vozi za ti dve družbi tja? Kaj če bi prišlo še nekaj vas/nas ostalih tja, jih podpreti? Potem bi pa že imeli neko pogajalsko moč, ane. Tako pa pač ... je kot je.
Pri nas v Sloveniji ni bil nikoli problem, da so pravice nekoga tlačene. Problem je, ko se nekateri samoorganizirajo in pogajajo da bi bilo njihovo življenje bolje. Mislim, da sta to večni rak slovenskega delavstva, pa čeprav smo večinoma zgolj dve strani istega kovanca.
Samael != Samuel

mirator je izjavil:

Nekateri ste razumeli moj point, drugi pač ne. Moj point je bil, da si nekateri lahko privoščijo stavke, nekateri pa ne.
Mislim, da smo kar dobro razumeli, a zadevo si postavil v napačen kontekst. Stavke nastanejo takrat, ko delojemalci niso zadovoljni z delovnimi pogoji in nagradami, ki jim jih daje delodajalec. Pravico do stavke, kot oblike delavskega boja imajo vsi sektorji, razen represivnih, čeravno imajo nekateri zakonske omejitve (zdravstvo, cariniki, gasilci ipd.). Če pa si sam svoj delodajalec, pa ni poanta, da si stavke ne moreš privoščiti, sploh je ne moreš izvesti, saj si sam tisti, ki postavljaš pogoje dela samemu sebi. Drži pa, da lahko greš demonstrirat proti drugim zunanjim dejavnikom, ki na tvojo blaginjo vplivajo...

mirator je izjavil:

@GregiB, tvoja izkušnja s pleskarjem ni merodajna, ker si se pač z njim pogodil, nisi pa iskal drugih ponudb.
Viš, tu pa ti nisi razumel moj point... Seveda sem izbiral med ponudniki malerije in se odločil za malerja, ki je bil zame najugodnejši... Torej sem se na "trgu malerije" pojavil kot povpraševalec in se odločal med različnimi cenami (in ostalimi dejavniki) ki so jih ponujali ponudniki, malerji, torej...

hipertija je izjavil:

proti komu naj zasebni sektor štrajka?

Stavka TUŠevih delavcev

Stavka TUŠevih delavcev

Stavka delavcev Gorenja

Stavka delavcev Gorenja

Stavka sobaric SAVA Turizem

Stavka sobaric SAVA Turizem

Ima još...

Samael je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Samael je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj se pa potem pizdiš? Po eni strani te moti, da v davčno blagajno vplačuješ za storitve, ki niso v tvojem osebnem interesu, po drugi strani pa priznavaš, da izkoriščaš vplačevanje drugih v davčno blagajno pri goljufanju z bolniško.
Si dovoliš, da te drugi sponzorirajo. A ni potem bolje pametno držati jezik za zobmi, kot pa jamrati, kako te moti to, kar sam počneš, so to razliko, da z deležem, namenjenem za kulturo per se ni nič nemoralnega, tvoje goljufanje pa je.

Seveda, ker ne dojameš pointa

JAZ NOČEM izkoriščat, ampak me v to sili dejstvo da se meče denar ven za neumnosti iz proračuna zato potem racionalno sebi razlagam da bom izkoriščal ker drugi tudi... če bi vlada uredila brezvezna financiranja in raje varčno delala z denarjem, bi tudi jaz ne izkoriščal

Phantomeye ::

hipertija je izjavil:

Dejstvo je, da imajo čas štrajkati samo v javni upravi. Nek malar pač nima proti komu štrajkat, proti komu naj zasebni sektor štrajka? Ta čas, ko štrajkaš, ti konkurenca krade kupce. Pa tudi... vsaka ura štrajka pomeni dodatne stroške ergo še slabše izhodišče za boljše plače. To se lahko gre JU, ki bo keš pokasirala v vsakem primeru.

Javni sektor štrajka proti svojemu delodajalcu - državi . Torej, zasebni sektor naj štrajka proti svojemu delodajalcu. Mislim ... folk se buni, če si zaposleni v JS kej priborijo, namesto, da bi se osredotočili na vprašanje, zakaj njih šef nateguje.

Samael je izjavil:

nekikr je izjavil:

Samael je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja, boš razložil zakaj?

Ja, komot. Jaz pri svojem delu ne v zasebnem sektorju, ne v javnem sektorju nisem imel v pogodbi "garantirane neomejene bolniške odsotnosti", to pač ne ureja pogodba o zaposlitvi. To, koliko si pa ti "lahko" na bolniški in koliko jaz je pa odvisno od osebe do osebe. Če te bodo zaradi slabšega zdravja, bolezni... nekje odpustili je vsekakor problem, ampak nima nobene veze s tvojo namišljeno garantirano/negarantirano neomejeno bolniško. Jaz v dvajsetih letih dela (tako v ZS kot JS) ne vem, če imam vsega skupno dva meseca bolniške (to pomeni v povprečju manj kot teden na leto) tako, da obdrži tovrstne nebuloze, ki nimajo nobene veze z višino plače zaposlene osebe, za svoje debate za šankom.

Bullshit. Koliko imaš ti bolniške me prav nič ne zanima (jaz nimam enega dneva bolniške v življneju fyi, ampak je prav tako brezvezen podatek kot tvoj). Prvi zadetek z googla pravi takole:
Vlada odgovarja, da podatki za leto 2018 kažejo, da je povprečno število bolniške odsotnosti za odsotnost z dela za polni delovni čas na zaposlenega v javnem sektorju 20 dni, v gospodarstvu pa 11,8 dni.

Zdaj boš najbrž rekel, da je to zato, ker so preobremenjeni in cepajo kot muhe na delovnem mestu. Jaz pa pravim, da veliko vlogo igra tudi dejstvo, da te delovno mesto čaka ne glede na vse in da ti dejansko nihče nič ne more. Če te lahko v privat sektorju obišče nenapovedana kontrola na domu in preveri kako je s tvojo bolniško ima javni sektor to urejeno tako, da se mora inšpekcija prej napovedati. Je razlika, ne? Podatki pač govorijo zase. Poleg meseca dni dopusta imajo v povprečju še mesec dni bolniške na leto. V gospodarstvu ne boš šel za vsako izmišljeno malenkost na bolniško (kot je to zdaj norma v JS, "izmučenost" se reče), ker te bodo prej ali slej zabrisali na cesto. Nekdo te mora namreč plačati. V JS? Denar tako ali tako pride sam od sebe, kontrole ni.

Mato989 je izjavil:

JAZ NOČEM izkoriščat, ampak ...

Ja, pa jade Mato, ti nočeš krasti, ampak ... samo poštenje te je, aneda :))

nekikr je izjavil:

Zdaj boš najbrž rekel, da je to zato...

Jaz ne bom nič "rekel", le ujel sem te pri gostilniških nebulozah in to izpostavil. Ti se jasno, ne boš dal - ampak še vedno bullshitaš. Težko je imeti z nekom takole neko resno debato.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

Phantomeye je izjavil:

hipertija je izjavil:

Javni sektor štrajka proti svojemu delodajalcu - državi . Torej, zasebni sektor naj štrajka proti svojemu delodajalcu. Mislim ... folk se buni, če si zaposleni v JS kej priborijo, namesto, da bi se osredotočili na vprašanje, zakaj njih šef nateguje.

Ker privat šef lahko reče takole (ni nujno): Družba, imamo 500€ dobička. Kaj naj vam dam? Vsakemu 1€? Naredimo 10% več, pa bomo lahko dali večje plače.
Država: denar pride sam od sebe. Če ga ni, vzamemo kredit oz. navijemo davke. Output naj bo enak.
Folk se buni, ker da cesarju pol plače takoj, potem da pa še tretjino do polovico od tega kar ostane preko ddvja, trošarin in ostalega. In istočasno posluša, da daje premalo, ker v JS zmanjkuje denarja, tam se pa razen nvih obrazov ne spremeni nič oz. gre z vsakim pravilnikom in zakonom samo na slabše, samo težje je poslovati.

Samael je izjavil:

Mato989 je izjavil:

JAZ NOČEM izkoriščat, ampak ...

Ja, pa jade Mato, ti nočeš krasti, ampak ... samo poštenje te je, aneda :))

nekikr je izjavil:

Zdaj boš najbrž rekel, da je to zato...

Jaz ne bom nič "rekel", le ujel sem te pri gostilniških nebulozah in to izpostavil. Ti se jasno, ne boš dal - ampak še vedno bullshitaš. Težko je imeti z nekom takole neko resno debato.

Številke miško, številke ne lažejo. Svoje nebuloze si resda napisal, jaz sem odgovoril pa s številkami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

hipertija ::

Phantomeye je izjavil:

hipertija je izjavil:

bom vprašal drugače, proti komu naj štrajka s.p.? Proti komu naj štrajka naš direktor, ki nam da dobre plače, a nam država pobere precej več, kot recimo sosednja Avstrija? Proti komu? Veste, kaj pomeni zaustavitev proizvodnje za delavca in podjetje?

Izsiljevati in štrajkati je razlika. V gospodarstvu se štrajka šele, ko se plače ne izplačujejo oz. so plače na minimalcu oz. doplačilu države, pa še to redko - vam lahko naštejem ta trenutek kup takih firm. V JU je pač čas za to, so pač ljudje, ki so za to - v gospodarstvu je delavec in firma sama prepuščena trgu. To je razlika.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hipertija ()

nekikr je izjavil:

Ker privat šef lahko reče takole (ni nujno): Družba, imamo 500€ dobička. Kaj naj vam dam? Vsakemu 1€? Naredimo 10% več, pa bomo lahko dali večje plače.

Prosim, ne takeke pisat... Če imaš dostop do letnih računovodskih poročil podjetij, sploh d.o.o.-jev, ki so v lasti enega družbenika, boš videl zanimiv vzorec... Družba, ki je pri 1 mio € prihodkov izkazovala 500€ dobička bo naslednje leto, ko bo promet narastel na 3 mio € še vedno magično kazala 500€ dobička...

hipertija je izjavil:

Proti komu naj štrajka naš direktor, ki nam da dobre plače, a nam država pobere precej več, kot recimo sosednja Avstrija? Proti komu?

Jojj... pa veš, kaj je stavka? Je organizirana oblika protesta delojemalcev za pravice, ki izhajajo iz dela. Kar se tiče vašega direktorja, pa obstaja nebroj drugačnih oblik protesta (proti državi, vladi, institucijam) ampak nobeni se ne reče stavka...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

nekikr je izjavil:

Svoje nebuloze si resda napisal, jaz sem odgovoril pa s številkami.

Ne, ti si po gostilniško napisal nekaj v smislu "jasno, da imajo nižje plače, saj jim pripada garantirana neomejena bolniška odsotnost".
To je nekaj, kar ti bo prišlo skozi za šankom, tu ti bo pa kdo povedal, da bullshitaš.

Ja, prav gotovo so v JS nekateri, ki možnost bolniške odsotnosti izkoriščajo in prav gotovo so takšni tudi v ZS (glej, mato zgoraj, ti je sam povedal, da jo - ha!).

Ob tem pa so tudi, in tu ni nobenega dvoma, pravice delavcev v ZS pogosteje kršene, kot pravice delavec v JS - in tu imava midva problem. Oz. ti imaš problem - ker ti je (o tem sem že nekaj pisal zgoraj) bolj sprejemljivo kršenje pravic, kot pa zaščita pred kršenjem pravic.
To, da te odpustijo, če si boln/bolniško odsoten je problem. Hkrati pa to, da je nekomu "garantirana neomejena bolniška odsotnost", pa zato manjše plačilo, nebuloza. Namreč, nikjer nisi plačan več zato, ker je tam okej, da kršijo tvoje pravice in drugje plačan manj, ker tam ni okej, da kršijo tvoje pravice. To je mogoče nekaj, kar podpiraš ti, ampak zato, zaradi takih, kot si ti, pa je tako kot pač je v ZS - in si zato mogoče marsikdo, ki zboli ne upa iti na bolniško, ker se boji da bo odpuščen.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

hipertija je izjavil:

Proti komu naj štrajka naš direktor, ki nam da dobre plače, a nam država pobere precej več, kot recimo sosednja Avstrija? Proti komu?

Ne, ne da vam dobrih plač ampak se zgovarja na državo, zakaj nimate dobrih plač.

Ogromna razlika.

Pritožiš pa se na naslednjih volitvah in izvoliš boljše vodstvo. Država je namreč tvoje podjetje.

hipertija je izjavil:

Veste, kaj pomeni zaustavitev proizvodnje za delavca in podjetje?

Čisto nič. Opozori se vodstvo, da bo čez 14 dni stavka, vmes imajo čas privoliti na stavkovne zahteve. Ja, čisto izsiljevanje.

Ampak podjetje ni TVOJE. Ti si samo delavec v podjetju in nič drugega, prodajaš mu svoje delo in z denarjem, ki ti ga plačajo, nisi zadovoljen, gladko pa nasedaš, da je problem v davkih.

Ne, problem je, da ti ne plačajo dovolj za tvoje delo, davki nimajo nobene veze pri vsem skupaj, so pogoj za poslovanje v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

Badwolff ::

hipertija je izjavil:

Stavke v zasebnem sektorju, recimo rudarstvu v leglu kapitalizma, so najbolj zaslužne za delavske pravice.

Badwolff je izjavil:

hipertija je izjavil:

Stavke v zasebnem sektorju, recimo rudarstvu v leglu kapitalizma, so najbolj zaslužne za delavske pravice.

E, točno tako. Ljudje se problema lotevajo z napačnega konca. Sprejemajo izkoriščanje, kršenje pravic in tolčejo po tistih, ki se borijo za nekaj boljšega. Nekdo zgoraj je napisal nekaj v smislu, da je prav da si plačan manj, ker imaš pravico do bolniške oz. je normalno, da tisti, ki se bojijo iti na bolniško, da so plačani več - pri tem pa sploh ne vidi, da je problem v tem slednjem.
Samael != Samuel

3p ::

Povprečnež danes misli, da:
1) ...so delavstvo in sindikalno bojevanje nekaj iz preteklosti. In nekega komunizma ali nekaj kar dela za strojem tam leta 1880.
2) ...so pravice, ki jih imamo danes, kapnile kar same od sebe. Kar en dan sta se država in kapital odločila, da bi bilo fajn, če se dela samo 8 ur. Pa da je dopust plačan. Pa bolniška. Pa da te ne morejo kar tako zabrisati na cesto iz danes na jutri. Pa da je dobro, če je penzija.
3) ...so pravice, ki jih imamo danes, večne. Da je zgodovine že konec. Ob tem pa so tako bebavi, da ne opazijo, da zgodovina, kar se delavskih pravic tiče, zadnjih ~40 let teče nazaj.
4) ...če delajo na svojem eplu iz cow-working spejsa, in med delom srebajo starbucks double caramel frapučino posuto s čijo, da so delavci zdaj eni drugi. Čistilka, ki pride zvečer preko agencije spucat madež od kofeja. Oni sami pa so elita.
5) ...so delavci v zasebnem in javnem sektorju neki naravni nasprotiniki. Ker eni nič ne delajo. (Kar je seveda tipična podtaknjena pravljiva, po principu deli in vladaj.)

3p je izjavil:

1) ...so delavstvo in sindikalno bojevanje nekaj iz preteklosti. In nekega komunizma ali nekaj kar dela za strojem tam leta 1880.
2) ...so pravice, ki jih imamo danes, kapnile kar same od sebe. Kar en dan sta se država in kapital odločila, da bi bilo fajn, če se dela samo 8 ur. Pa da je dopust plačan. Pa bolniška. Pa da te ne morejo kar tako zabrisati na cesto iz danes na jutri. Pa da je dobro, če je penzija.
3) ...so pravice, ki jih imamo danes, večne. Da je zgodovine že konec. Ob tem pa so tako bebavi, da ne opazijo, da zgodovina, kar se delavskih pravic tiče, zadnjih ~40 let teče nazaj.
4) ...če delajo na svojem eplu iz cow-working spejsa, in med delom srebajo starbucks double caramel frapučino posuto s čijo, da so delavci zdaj eni drugi. Čistilka, ki pride zvečer preko agencije spucat madež od kofeja. Oni sami pa so elita.
5) ...so delavci v zasebnem in javnem sektorju neki naravni nasprotiniki. Ker eni nič ne delajo. (Kar je seveda tipična podtaknjena pravljiva, po principu deli in vladaj.)

Točno tako.

S tem, da bi za 5) še omenil, da je razlog za to primarno v kapitalistih, ki kažejo na državo, kadar sami nočejo dvigniti plače. In naivci jim nasedejo.

Zgodovina sprememb…

Dwupo je izjavil:

3p je izjavil:

Točno tako.

S tem, da bi za 5) še omenil, da je razlog za to primarno v kapitalistih, ki kažejo na državo, kadar sami nočejo dvigniti plače. In naivci jim nasedejo.

Samo saj delavci v privat vs javno SO nasprotniki... ne dobesedno ampak v osnovi je tako

Če delavci v javnem podjetju oz zavodu STAVKAJO ZA VIŠJO PLAČO, jo torej STAVKAJO OD VSEH DAVKOPLAČEVALCEV...

Se pravi po domače smo za delavce v JU/JS davkoplačevalci ekvivalent "lastnikov" ker jih mi financiramo...

nekikr je izjavil:

1) Ja, 500€ dobička lahko imamo preden je podjetje kupilo šefetu novega porscha, ali pa po tem. V prvem primeru, ajde, bojo delavci, če niso že umrli za strojem, šli delat kam, kjer je dobička več.
2) Naredimo 10% več je prav naše, domače razmišljanje. Naredimo raje pol manj, ampak zadeve, ki jih lahko prodamo z višim dobičkom?

Mato989 je izjavil:

Dwupo je izjavil:

3p je izjavil:

Točno tako.

Samo saj delavci v privat vs javno SO nasprotniki... ne dobesedno ampak v osnovi je tako

Če delavci v javnem podjetju oz zavodu STAVKAJO ZA VIŠJO PLAČO, jo torej STAVKAJO OD VSEH DAVKOPLAČEVALCEV...

Se pravi po domače smo za delavce v JU/JS davkoplačevalci ekvivalent "lastnikov" ker jih mi financiramo...

Ja, si njihov delodajalec, kot solastnik podjetja Država d.d.

Ampak vse kar lahko narediš, je, da zamenjaš vodstveni kader, pa še zato rabiš večino, ali pa prodaš delnice in greš v DrugaDržava d.d.

Napram svojemu delodajalcu pa imaš enake pravice, kot jih imajo oni napram tebi.

Razen, če si že kdaj kje v življenju videl, da so delničarji stavkali proti zaposlenim v svojem podjetju.

Ergo, pizditi proti zaposlenim, ki jim ne daješ dovoljšnih plač, hkrati pa ne stavkati proti tvojemu šefu, ki ti ne da dovoljšne plače je enako noro dejanje.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Lahko tako gledaš... lahko pa gledaš tudi tako, da si njihova stranka, saj koristiš njihove usluge... S to razliko, da zaradi narave svojega dela in storitev, ki jih izvajajo nimajo konkurence na trgu...

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Lahko tako gledaš... lahko pa gledaš tudi tako, da si njihova stranka, saj koristiš njihove usluge... S to razliko, da zaradi narave svojega dela in storitev, ki jih izvajajo nimajo konkurence na trgu...

To je napačen pogled.

Gremo na začetek, najprej je obstajala JU, potem so prišli državljani. Ali so najprej obstajali ljudje, ki so se združili in ustanovili državo in njene podporne službe, ki jim rečemo JU?

Zgodovina sprememb…

Dwupo je izjavil:

To je napačen pogled.

Le zakaj... Torej plačujemo davke in prispevke izključno zato, da imajo uslužbenci v JU/JS službe? Ničesar za ta denar ne koristimo?

GregiB je izjavil:

Dwupo je izjavil:

To je napačen pogled.

Le zakaj... Torej plačujemo davke in prispevke izključno zato, da imajo uslužbenci v JU/JS službe? Ničesar za ta denar ne koristimo?

Zgoraj preberi do konca.

Mato989 je izjavil:

Sem že karikiral. Če država jutri kupi podjete, v katerem delaš, boš s tem avtomatsko postal javni uslužbenec - parazit in naravni nasprotnik svojega včerajšnjega sebe?

Naravni nasprotnik zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju so svete krave. Ki imajo plačo, pa ne delajo nobene dodane vrednosti. Pa je povsem vseeno, če gre za hči od šefice direktorata tega in onega, ki v pisarni updejta svoj tiktok, ali pa za ženo od direktorja od lokalnega gradbenega podjetja, ki je tam zaposlena da updejta svoj instagram. Naravni nasprotniki so obeh so tudi neplačniki davkov, ker zaradi njih, tisti ki delajo po reglcih plačajo več. In naravni nasprotniki zaposlenih, primarno v ZS, so seveda rentniki - lastniki podjetja, ki akumulirajo dodano vrednost, ki bi lahko šla v višje plače.
Lej, slavni pipistrelko je danes vreden svojih N-sto milijonov, (tudi) zato ker je zaposlene plačeval drobiž. Non-stop je jamral o davkih, ampak zaposleni, ki mu daš 2 jurja bruto, pač ne bo imel nemške neto plače, razen če davke znižamo pod ničlo. Ampak zaposleni tam seveda niso bili v sindikatu, ker niso (bili) delavci v ibercugih (sindikati so kao samo za take), ampak intelektualci.

Phantomeye ::

hipertija je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

hipertija je izjavil:

bom vprašal drugače, proti komu naj štrajka s.p.? Proti komu naj štrajka naš direktor, ki nam da dobre plače, a nam država pobere precej več, kot recimo sosednja Avstrija? Proti komu? Veste, kaj pomeni zaustavitev proizvodnje za delavca in podjetje?

Izsiljevati in štrajkati je razlika. V gospodarstvu se štrajka šele, ko se plače ne izplačujejo oz. so plače na minimalcu oz. doplačilu države, pa še to redko - vam lahko naštejem ta trenutek kup takih firm. V JU je pač čas za to, so pač ljudje, ki so za to - v gospodarstvu je delavec in firma sama prepuščena trgu. To je razlika.

Ti štrajkaš proti direktorju. Če si nezadovoljen s plačo, zamenjaj službo. Kar se pa tiče davkov na plačo, pa lahko štrajkaš proti državi. Ne bi bil prvi, in ne zadnji (iz gospodarskega sektorja).
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Javno objavljene plače MNZ (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Problemi človeštva
1018131585 (77947) sbawe64
»

Radikalna transparentnost (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / NWO
40758165 (39461) Mato989
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531142780 (134078) poweroff

Več podobnih tem