Forum » Mobilne tehnologije » GSM - Polnjenje na 85% 2x dnevno ali 1x 100%
GSM - Polnjenje na 85% 2x dnevno ali 1x 100%
Joze_K ::
Vprašanje,
Samsung S22 ima opcijo da se baterija napolni na 85% nato pa se polnjenje končna - bi naj podaljšalo čas delovanja baterije...
vendar...
imam uporabo, kjer mi "zmanjka" baterij pred iztekom 24 ur, se pravi, da polnim tudi 2x na dan..
kakšna je torej relacija glede polnjenja na 85% glede na povečano število polnjenj - je to res bolje?
Samsung S22 ima opcijo da se baterija napolni na 85% nato pa se polnjenje končna - bi naj podaljšalo čas delovanja baterije...
vendar...
imam uporabo, kjer mi "zmanjka" baterij pred iztekom 24 ur, se pravi, da polnim tudi 2x na dan..
kakšna je torej relacija glede polnjenja na 85% glede na povečano število polnjenj - je to res bolje?
starfotr ::
Za baterijo je najbolj optimalno da se polni od 20 do 80 %, tako tudi podaljšaš živ. dobo baterije.
Recimo še bolje je od 30 do 70 %, na primer.
Če izklopiš hitro polnjenje in vedno uporabljaš samo počasno je tudi bolje za baterijo.
Recimo še bolje je od 30 do 70 %, na primer.
Če izklopiš hitro polnjenje in vedno uporabljaš samo počasno je tudi bolje za baterijo.
Bolt ::
Daj ne poslušaj tega starga fotra, saj ti že ime pove, da nima pojma. Tip pametuje po celem forumu o stvareh, ki se mu tudi najmanj ne sanjajo. Povsod se pribaše, ravno tam, kjer ima najmanj pojma. Ne razumem zakaj se ravno taki, ki nimajo pojma tako radi bašejo zraven.
Ti polni po potrebi. Pazi le, da čim manjkrat napolniš do 100% oziroma, da se še dolgo polni, ko je že na 100% in da ga čim manjkrat sprazniš pod 10%. To ti je pa vsa znanost.
Nič ne bo narobe, če tudi ga napolniš samo od recva 40% do 80%. Če veš, da kam greš in potem ne boš prišel do polnilca pač daš polnit. Baterija ti bo brez problema zdržala tam cca 2 leti potem pa itak vse začnejo pešat. Potem se pa itak menja cel telefon. Če pa je kakšen defekt pa ti ne pomaga noben način polnjenja.
Res ne razumem kolk enih problemov delate sami s sabo glede tega polnjenja.
Ti polni po potrebi. Pazi le, da čim manjkrat napolniš do 100% oziroma, da se še dolgo polni, ko je že na 100% in da ga čim manjkrat sprazniš pod 10%. To ti je pa vsa znanost.
Nič ne bo narobe, če tudi ga napolniš samo od recva 40% do 80%. Če veš, da kam greš in potem ne boš prišel do polnilca pač daš polnit. Baterija ti bo brez problema zdržala tam cca 2 leti potem pa itak vse začnejo pešat. Potem se pa itak menja cel telefon. Če pa je kakšen defekt pa ti ne pomaga noben način polnjenja.
Res ne razumem kolk enih problemov delate sami s sabo glede tega polnjenja.
Ne misli, da si dober, če si najboljši med najslabšimi.
Rambutan ::
Lol, saj si povedal prav isto kot starfotr samo dosti bolj zmedeno pa še s kupom pametovanja zraven
GupeM ::
Jaz baterijo filam vedno do konca. Kompliciranje življanja s "šparanjem" baterije, zato da ti baterija namesto 2 leti zdrži 2 leti in 2 meseca, se mi zdi totalno brezveze. Če bi s tem podaljšal življenjso dobo baterije za 50 %, bi še razmislil o šparanju. Tako pa pač ne.
Glavno, kar ti ubije baterijo, je njena uporaba oz. cikli polnjenja. Če jo moraš polnit 2x na dan, ji to škodi veliko, veliko bolj, kot pa to, da jo napolniš na 100 %.
Glavno, kar ti ubije baterijo, je njena uporaba oz. cikli polnjenja. Če jo moraš polnit 2x na dan, ji to škodi veliko, veliko bolj, kot pa to, da jo napolniš na 100 %.
matobeli ::
Zato jma pa Bolt PNG starfotr pa ne.
Še odgovor avtorju:
Baterija se normalno stara z cikli, en cikel pomeni polnjenje do 100% in praznenje do 0%.
Če v istem dnevu 2x napolneš do 50% bo to še vedno en cikel.
Ampak: ista baterija bo ob ciklih kjer imaš vedno od 20-80% zdržala bistveno več ciklov kot pa baterija ki se polne od 0-100%, komot lahko zdrži 50% več ciklov. Dodatne cikle lahko pridobiš še z počasnim polnjenjem baterije, polnjenjem in przanenjem pri sobnih temperaturah...
Ampak da kupiš flagship telefon in sparaš na dobrih gumah, hočem rečt, bateriji, je pa popolnoma zgrešena logika.
Še odgovor avtorju:
Baterija se normalno stara z cikli, en cikel pomeni polnjenje do 100% in praznenje do 0%.
Ampak: ista baterija bo ob ciklih kjer imaš vedno od 20-80% zdržala bistveno več ciklov kot pa baterija ki se polne od 0-100%, komot lahko zdrži 50% več ciklov. Dodatne cikle lahko pridobiš še z počasnim polnjenjem baterije, polnjenjem in przanenjem pri sobnih temperaturah...
Ampak da kupiš flagship telefon in sparaš na dobrih gumah, hočem rečt, bateriji, je pa popolnoma zgrešena logika.
Lol, saj si povedal prav isto kot starfotr samo dosti bolj zmedeno pa še s kupom pametovanja zraven
Tebi marsikaj ni jasno, a ne
Zato jma pa Bolt PNG starfotr pa ne.
Še odgovor avtorju:
Ma nemoj. Ti si še bolj pameten kot star fotr
A sta vidva kaj v žlaht. LOL
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bolt ()
TheBlueOne ::
Ce se ne motim je pri tipu baterije katerega ima S22 najraje na 50%, torej uravnotezen. Vecja so odstopanja krajsa bo zivljenjska doba baterije. Je pa verjetno vec kot OK zivljenjska doba tudi, ce vedno nihas med 0% in 100%.
Je pa za tip baterije menda priporoceno med 30% in 70%.
Ce hitro polnis od 0 do 100% zna biti faktor tudi temperatura.
Je pa za tip baterije menda priporoceno med 30% in 70%.
Ce hitro polnis od 0 do 100% zna biti faktor tudi temperatura.
toro69 ::
Polnjenje 100%, praznjenje do cca 4%. Enkrat mesečno praznjenje do izklopa. Če hočes še kaj baterijo prišparat polniš če ni nuja na počasnih polnilcih.
Polnjenje 100%, praznjenje do cca 4%. Enkrat mesečno praznjenje do izklopa. Če hočes še kaj baterijo prišparat polniš če ni nuja na počasnih polnilcih.
To je bilo za NiMH baterije. S22 ima Lithium Ion.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
energetik ::
Zato jma pa Bolt PNG starfotr pa ne.Ne, če 2x nafilaš na 50% namesto 1x na 100%, ni enako ciklov. Oziroma obraba je nekajkrat manjša.
Še odgovor avtorju:
Za Li-ion je pa res že vse naštudirano in ni treba odkrivat tople vode. Najdalj Li-ion živi, če se jo stalno uporablja nekje med 20-70%, to so dejstva. Že samo to, da se odpoveš 100% in vedno filaš samo do 85%, enormno poveča življensko dobo. Če se zraven odpoveš še hitremu polnenju, si že veliko naredil. In ne, ne bo samo 2 meseca več življenske dobe baterije, lahko je tudi več let več.
Trenutni telefon A52 sem od kar je bil nov, napolnil do 100% točno 1x. Uporabljam AccuBattery in ga izklopim s polnjenja pri 65%. Le če vem, da bom rabil cel dan (smučanje, izlet itd) ga pustim do 85%. Tudi 85% je čez glavo zadosti do večera oz. do naslednjega jutra.
Torej moja običajna uporaba je nekje 25-65%. Kar mi tudi sicer ustreza, ker ga itak 2x dnevno vštekam v avtu da imam AndroidAuto, torej se niti ne prilagajam kaj dosti, je avtomatično takole.
Po 1 letu mi kaže battery health na 96%. Grem stavit, da tudi čez 1 leto ne bo kaj dosti pod 95% in bo baterija zdržala vsaj 4 ali več let.
Polnjenje 100%, praznjenje do cca 4%. Enkrat mesečno praznjenje do izklopa. Če hočes še kaj baterijo prišparat polniš če ni nuja na počasnih polnilcih.Tole je totalna smrt za Li-ion. Ampak lej, če rabiš 100%, pač daj.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Se spomnem da v prvih nokiah z li-ion baterijo niso še navodil/priporočil popravli in so bila kar lepo enaka kot za NiMh. Pa še leta kasneje so trgovci pri operaterjih dajali enaka priporočila...
Dej ne bod Bolt
Ne, če 2x nafilaš na 50% namesto 1x na 100%, ni enako ciklov.
Dej ne bod Bolt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Se spomnem da v prvih nokiah z li-ion baterijo niso še navodil/priporočil popravli in so bila kar lepo enaka kot za NiMh. Pa še leta kasneje so trgovci pri operaterjih dajali enaka priporočila...
Eno redkih tehnicnih navoldil katerega so si ljudje zapomnili in vzeli za sveta. To bo se hec, ko bodo taisti EVje zalivali z bencinom.
Drugace ne samo, da niso popravili priporocil, se dolgo se lepili nalepke s tem priporocilom na lion izdelke. Verjetno ker v navodilih ni pisalo nic.
bbbbbb2015 ::
Vprašanje,
vendar...
LiON, se pravi litij ion hidridna baterija je občutljiva in to ji skrajšuje življensko dobo - segrevanje med polnjenjem. To gretje povzroča širjenje litija, ki na razpokah oksidira. Litijev oksid je dobrodošel na litijevih baterijah - dokler le-ta ni preveč na debelo nastlan. Potem zmanjšuje zmogljivost litija. Ta 85% se nanaša na to, da se baterija ne poooni predlgo - in segreje preveč.
Vsi anti-aging mehanizmi podaljševanja življenske dobe litijevih baterij se nanašajo v bistvu na hlajenje baterij med polnjenjem. Ni idealno, samo jebiga.
Največ boš torej naredil za baterijo telefona, če boš telefon polnim recimo jaz ga polnim na USB na monitorju, pa se mi glih čez noč napolni na 100%. Se pa sigurno polni morda 8 ur, počasi.
Če ga polnim na originalni avtomobilski USB, to šopa do daske, ko pridem do službe, je telefon vroč.
Enako, če ga polnim na USB-C na dockingu (ki lahko polni do 100W). To pa šopa, da je telefon vroč po dveh minutah.
Tako da, predlagam ti, da ga polniš 100%, samo ga polniš na računalniški usb, to je tam nekje 10,5W. Ohranjati telefon hladen med polnjenjem (in praznjenjem!) najbolj pomaga.
Ne, najbolj pomaga če ga ne filaš preko 70,80%. Ja, tudi pregrevanje škodi. Ampak tudi tvoje počasno filanje pomeni, da je ogromno časa baterija na najvišji napetosti, kar škodi še bolj.
Am, računalniški USB niti pod razno ne fila z 10W, ampak precej manj. Še enkrat, idealno bi bilo telefon vsakih par minut priklopit na izredno počasen polnilec in ga držati v območju 40-41%. Ker je seveda to povsem neuporabno, je naslednji približek popolnosti recimo počasno filanje nekje 30-50%. Razen če je uporaba stacionarna in ti uspe zagotoviti točno tako polnjenje, kot je porabe in ga imaš stalno na 40%.
Ja, to so bili očitno trgovci. Meni ni bilo nič jasno, ko sem že na 2. novem Li-ion telefonu videl nalepko, da naj najprej 15h filam, pred kakršnokoli uporabo
Am, računalniški USB niti pod razno ne fila z 10W, ampak precej manj. Še enkrat, idealno bi bilo telefon vsakih par minut priklopit na izredno počasen polnilec in ga držati v območju 40-41%. Ker je seveda to povsem neuporabno, je naslednji približek popolnosti recimo počasno filanje nekje 30-50%. Razen če je uporaba stacionarna in ti uspe zagotoviti točno tako polnjenje, kot je porabe in ga imaš stalno na 40%.
TheBlueOne je izjavil:
Drugace ne samo, da niso popravili priporocil, se dolgo se lepili nalepke s tem priporocilom na lion izdelke. Verjetno ker v navodilih ni pisalo nic.
Ja, to so bili očitno trgovci. Meni ni bilo nič jasno, ko sem že na 2. novem Li-ion telefonu videl nalepko, da naj najprej 15h filam, pred kakršnokoli uporabo
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
To je še danes dober nasvet. Poglej. Elektronika NE VE, koliko energije je še v bateriji. Kar pa ve - pa je na kakšno napetost je bila baterija napolnjena. Moderni telefoni (in baterije na laptopih) shranjujejo, koliko polnjenj je bilo narejenih (in režim polnjenja, temperatura, tok), kakšna je bila MAXIMALNA voltaža in potem samo spremlja degradacijo baterije. Zato je smiselno in v redu, da prvič baterijo do maksimuma našopaš, da si točno zapomni maksimalno voltažo.
Potem od tod naprej pa gre samo degradacija navzdol.
Saj lahko baterijo uporabljaš brez polnjenja, samo elektronika ne bo zaznala maksimalne voltaže in bo nekoliko napačno vzela začetno maksimalno doseženo voltažo. NiMH baterije so se samoizpraznile po 2 mesecih nove, pa morda po 10 dnevih, ko je bil telefon že kar rabljen. LiON ima samo izpraznitev nekje 0,5% do 3% na mesec, če je NOVA.
Ker je samoizpraznitev LiON majhna proti NiMH (Nikel Mangan hidrid), se je ljudem zdelo odveč šopati baterijo na začetku. S smart polnilci se je to do neke mere spremenilo.
Take smart polnilce so imeli že IBM T43p, pa ima še sedaj Lenovo P15v.
Saj nimajo samo telefoni tako. Boljši avti (BMW) na enak način polnijo AGM baterije. Prodajajo se polnilci, ki rekondicionirajo baterijo (AGM, ne LiON) in jo zopet spravijo v maksimalno popno stanje. Kar elektronika zazna in popravi krivuljo degradacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
TheBlueOne je izjavil:
To bo se hec, ko bodo taisti EVje zalivali z bencinom.
Mehanik: "Stranka ima vedno prav", in zamenja olje Tesli...
bbbbbb2015 je izjavil:
Elektronika NE VE, koliko energije je še v bateriji
Seveda ve. Ker ji proizvajalec pove. Če lahko naprava po napetosti kdajkoli ve koliko je še kapacitete je to ko je baterija nova.
15h je pa sploh bučka.
Zgodovina sprememb…
Runner71 ::
Teorija je eno pobje, praksa pa drugo.....
S8 Note je bil več kot dve leti dnevno ,vsaj 15x na dan priklopljen na avto polnilec....
čisto vsak dan v tednu...
al je bla baterija na 20% ali na 90% ali na 98,5%...
vedno na hitrem polnjenju....
plus tega vsak večer do jutra na hišnem polnilcu......
skoz prižgan GPS in cel kup službenih appov, zato je žrlo baterijo k noro..
mogoče se je 5x izklopil zaradi porabe baterije....
in ŠELE po tretjem letu je baterija bila menjana, pa ne zato ker bi bila slaba, ampak ker je telefon bil skoz na nosilcu vetrobranskega stekla, skoz na vročini..
črn telefon v črnem ovitku...
in se je baterija napihnila...
dobro da se ni vnela...
S8 Note je bil več kot dve leti dnevno ,vsaj 15x na dan priklopljen na avto polnilec....
čisto vsak dan v tednu...
al je bla baterija na 20% ali na 90% ali na 98,5%...
vedno na hitrem polnjenju....
plus tega vsak večer do jutra na hišnem polnilcu......
skoz prižgan GPS in cel kup službenih appov, zato je žrlo baterijo k noro..
mogoče se je 5x izklopil zaradi porabe baterije....
in ŠELE po tretjem letu je baterija bila menjana, pa ne zato ker bi bila slaba, ampak ker je telefon bil skoz na nosilcu vetrobranskega stekla, skoz na vročini..
črn telefon v črnem ovitku...
in se je baterija napihnila...
dobro da se ni vnela...
aborko ::
Malo za primerjavo. Moj skoraj 3 leta Lenovo ideapad 5 s 250 cikli ima od 70Wh še 69,7Wh ( fila do 60%, vecinoma ptiklopljen na strom). Identicen prenosnik od kolega, kupljen na isti dan z 120 cikli ima se 63Wh kapacitete. On bistveno redkeje uporablja laptop in ga polni do 100% in uporablja na bateriji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
Seveda, Lipo baterije za modelarstvo se točno ve da bo degradirala cca 1%/mesec če jo shranjuješ na 100%.
bbbbbb2015 je izjavil:
Elektronika NE VE, koliko energije je še v bateriji
Seveda ve. Ker ji proizvajalec pove. Če lahko naprava po napetosti kdajkoli ve koliko je še kapacitete je to ko je baterija nova.
15h je pa sploh bučka.
Polnilec v telefonu/laptopu si zapomni voltaže. Ne Amper ure. Ne wate. Potem pa ima posebno tabelo, kamor si te vrednosti zapisuje. T43p si je to zapisoval na samo baterijo. Če si kupil klon T43p baterije, ti je javilo napako, ker ni mogel zapisati vrednosti na baterijo. Kasneje so kitajci klonirali tudi čip.
Zato jma pa Bolt PNG starfotr pa ne.Ne, če 2x nafilaš na 50% namesto 1x na 100%, ni enako ciklov. Oziroma obraba je nekajkrat manjša.
Še odgovor avtorju:
Za Li-ion je pa res že vse naštudirano in ni treba odkrivat tople vode. Najdalj Li-ion živi, če se jo stalno uporablja nekje med 20-70%, to so dejstva. Že samo to, da se odpoveš 100% in vedno filaš samo do 85%, enormno poveča življensko dobo. Če se zraven odpoveš še hitremu polnenju, si že veliko naredil. In ne, ne bo samo 2 meseca več življenske dobe baterije, lahko je tudi več let več.
Trenutni telefon A52 sem od kar je bil nov, napolnil do 100% točno 1x. Uporabljam AccuBattery in ga izklopim s polnjenja pri 65%. Le če vem, da bom rabil cel dan (smučanje, izlet itd) ga pustim do 85%. Tudi 85% je čez glavo zadosti do večera oz. do naslednjega jutra.
Torej moja običajna uporaba je nekje 25-65%. Kar mi tudi sicer ustreza, ker ga itak 2x dnevno vštekam v avtu da imam AndroidAuto, torej se niti ne prilagajam kaj dosti, je avtomatično takole.
Po 1 letu mi kaže battery health na 96%. Grem stavit, da tudi čez 1 leto ne bo kaj dosti pod 95% in bo baterija zdržala vsaj 4 ali več let.
Polnjenje 100%, praznjenje do cca 4%. Enkrat mesečno praznjenje do izklopa. Če hočes še kaj baterijo prišparat polniš če ni nuja na počasnih polnilcih.Tole je totalna smrt za Li-ion. Ampak lej, če rabiš 100%, pač daj.
Ajd daj ne nakladaj še ti!
Daj razloži mi potem zakaj imam po več kot dveh letih baterijo še vedno na 96% Pa polnim, kadar se mi dvigne.
Mal preveč gledate te procente.
Mato o tebi pa nebi si že večkrat dokazal svojo strokovnost
En kup nakladanja pa nič ne pove. Ti nakladaj svojim doma če te poslušajo
Na to temo je bilo že nešteto debat pa še vedno eno in isto, eni in isti strokovnjaki Me zanima, če tisti, ki ste najbolj glasni glede tega počasnega polnjenja in počasnih polnilcev, če se res tega vedno držite. Na koncu imajo pa taki največ problemov.
Zanimivo, da se ne držim nobenega od zgoraj naštetih nasvetov teh naših slo tech nasa strokovnjakov, pa baterija kot nova. Doma telefone stare tudi po 10 let pa baterija na 80%. Pa so se filali par let vsako noč do 100%. Nemogoče. Pa vemo kakšne so bile včasih baterije eni pa sedaj delajo probleme s tem najnovejšim baterijam.
Na telefonu, ki je pa več kot 2 leti v vsakodnevni uporabi in večkrat na dan polnjen pa ne moreš pričakovat nekih drastičnih razlik. Kar pa je najbolj smešno pa je, da ravno ti strokovnjaki nimajo pojma kaj je bilo pred dvemi leti in kaj bi bilo, če bi ga polnili drugače. In ti sedaj govorijo o nekih najboljših %
Ja, najboljš je, da ga polniš od 30,3495% pa do 70,34093%
Tako da je vse skupaj eno navadno ugibanje. Posebej pa nimajo kaj pametovati taki, ki imajo v uporabi dve leti samo en telefon. Tako da ...
Ni nobeno ugibanje, poišči si znanstvene študije. Sicer pa - prejšnji telefon A5 sem tudi jaz filal vedno do 100% in ga potem rabil do 15%. Baterija je bila že prej kot v 2 letih za v smeti. Ti napišem čez 1 leto, kako bo z baterijo pri novem A52, ki ga filam popolnoma drugače.
Ja, najboljši range je znan, ali se mi bolj ali manj približaš, je stvar volje, reda ali potrebe. Jaz nikakor ne potrebujem več kot 65% večino dni, saj imam napajalnik večino časa na dosegu roke.
Ja, najboljši range je znan, ali se mi bolj ali manj približaš, je stvar volje, reda ali potrebe. Jaz nikakor ne potrebujem več kot 65% večino dni, saj imam napajalnik večino časa na dosegu roke.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Malo za primerjavo. Moj skoraj 3 leta Lenovo ideapad 5 s 250 cikli ima od 70Wh še 69,7Wh ( fila do 60%, vecinoma ptiklopljen na strom). Identicen prenosnik od kolega, kupljen na isti dan z 120 cikli ima se 63Wh kapacitete. On bistveno redkeje uporablja laptop in ga polni do 100% in uporablja na bateriji.
Temperatura je važna. Imam dva Lenovota, dobro ne kupljena isti dan. Eden za prevajanje in razvojno delo. Vidim sicer da je temperatura GPU (kar sicer ni temperatura baterije) 74 st C. To sicer ni pogosto, je pa običajno 66 st C. Ves laptop je vroč. Baterija degradirana, pa je star - lani od aprila 2022. Drugi za pisarniško delo, sploh se ne segreje, temperatura GPU do 40 stopinj, redko čez, baterija ko nova.
kow ::
Primer smiselnega polnenja, za dolgozivost baterije:
- najpomembneje: pazis, da telefona (baterije) nikoli ne pregrejes (telefon na soncu ipd)
- nastavis, da se polnenje baterije omeji na 70% (ali 75%, 80% ipd. - odvisno kako velik porabnik si oz. kako velik delez baterije potrebujes).
- nastavis, da pri 30% (25%, 20%) telefon preklopi na "varcni" nacin
- das polniti z nizko mocjo (recimo ko si v avtu ali za racunalnikom) vedno, ko opazis, da si v varcnem nacinu
Baterija bi ti morala zdrzati brez tezav 5 let.
- najpomembneje: pazis, da telefona (baterije) nikoli ne pregrejes (telefon na soncu ipd)
- nastavis, da se polnenje baterije omeji na 70% (ali 75%, 80% ipd. - odvisno kako velik porabnik si oz. kako velik delez baterije potrebujes).
- das polniti z nizko mocjo (recimo ko si v avtu ali za racunalnikom) vedno, ko opazis, da si v varcnem nacinu
Primer smiselnega polnenja, za dolgozivost baterije:
Težava tega polnjenja je, da si suženj telefona, namesto da je telefon tvoj suženj. Če se zavedaš, da hitro polnjenje skrajšuje življensko dobo baterije, si pač lajf organiziraš, da počasi polniš. Če pa veš, da moraš nekam, pa je problem, da zmanjka baterije, potem pa pač našopaš na polno.
Če se tvoj delovni dan konča pozno, ga polniš na hitri polnilec, zjutraj furaš naprej. Pač baterija bo zdržala manj.
Na polnjenje paziš, samo ne smeš pa postati suženj polnjenja. Ali rabe elektronike na splošno.
Utk ::
Pri meni je kompromis tak, da imam omejitev 85% in brezžični polnilec na omarici, tam ga vsako noč položim in to je to, nima veze če ima še 10 ali še 50% baterije.
Ni treba bit suženj, nove telefone itak lahko omejiš na 85% (ne vem zakaj ne dajo na izbiro poljubnih %). Jaz če ga slučajno vidim, da je med 60-85%, ga iztaknem. Če ga ne vidim, gre pač do 85%.
Ja, bi bilo lažje, če bi imel brezžično filanje. Pri mojem načinu, ko ga vklopim tudi po 3x dnevno vidim le to nevarnost, da znucam USB-c port.
EDIT: vidim da je USB-C rated za 10k priklopov/vklopov. Torej če ga vštekam 3x dnevno, 9 let. Zadosti.
Ja, bi bilo lažje, če bi imel brezžično filanje. Pri mojem načinu, ko ga vklopim tudi po 3x dnevno vidim le to nevarnost, da znucam USB-c port.
EDIT: vidim da je USB-C rated za 10k priklopov/vklopov. Torej če ga vštekam 3x dnevno, 9 let. Zadosti.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
hojnikb ::
li-ion bo največ ciklov zdrzal, če jo boš drzal okoli 50% napolnjenosti. V praksi to sicer ni praktično, tako da je rule ob thumb, da polneš do 70-80% (nizje kot je, več ciklov zdrzi) in praznes do 10-20%. Ima pa deep praznjenje manj efekta na degradacijo kot polnjenje do polnega.
#brezpodpisa
Ni treba bit suženj, nove telefone itak lahko omejiš na 85% (ne vem zakaj ne dajo na izbiro poljubnih %). Jaz če ga slučajno vidim, da je med 60-85%, ga iztaknem. Če ga ne vidim, gre pač do 85%.
V toyoti imam jaz AA wireless in dela. Ne rabiš stalno vtikat kabla. V tistih 15-20 minutah ti ne sprazni tolk baterije, če greš pa dlje, ga pa že vtakneš. Ali pa položiš na brezžični polnilec.
bbbbbb2015 je izjavil:
Če se zavedaš, da hitro polnjenje skrajšuje življensko dobo baterije, si pač lajf organiziraš, da počasi polniš.
Definitivno si lajfa ne organiziraš tako da lahko polneš počasi, to delaš ko si v penziji in je to tvoj hobi.
Dejmo si bit na jasnem, segrevanje hitreje stara baterijo, koliko, če sploh, se bo pri polnjenju segrela je pa popolnoma odvisno od tega koliko je baterija dobro narejena in kakšno kapaciteto ima (in koliko jo pasivno segreva polnilno vezje)
V praksi ne bo pri modernem telefonu tipa S22 niti 1% razlike med polnjenjem z 5W ali 20W. 1C je varen polnilni tok, pri 5000mAh bateriji je to 5A (18.5W@3.7V)
Polnilni tok prav tako nima veze s tem do koliko % jo napolneš, kar pa vedno vpliva na življensko dobo.
Mato o tebi pa nebi si že večkrat dokazal svojo strokovnost
10€ ti dam za vsako nepravilno trditev ki sem jo zapisal če ti daš meni 10€ za vsako pravilno.
Pa veselo brskanje po moji zgodovini.
Se slišimo ko pridem po plačo.
Zgodovina sprememb…
Jaz pa nimam wireless AA. Kako to, a ni tvoj starejši avto?Ni treba bit suženj, nove telefone itak lahko omejiš na 85% (ne vem zakaj ne dajo na izbiro poljubnih %). Jaz če ga slučajno vidim, da je med 60-85%, ga iztaknem. Če ga ne vidim, gre pač do 85%.
V toyoti imam jaz AA wireless in dela. Ne rabiš stalno vtikat kabla. V tistih 15-20 minutah ti ne sprazni tolk baterije, če greš pa dlje, ga pa že vtakneš. Ali pa položiš na brezžični polnilec.
vires in numeris
Jaz pa nimam wireless AA. Kako to, a ni tvoj starejši avto?
To stvarco mislim: https://www.aawireless.io/
Nimaš kaj študirat, nabavi, dela. Je pa malo odvisno od telefona, s prejšnim mi je trokiralo, najbrž nekaj v zvezi z varčevanjem z baterijo, ampak nikoli nisem uspel mu na kraj prit, s samsungom pa dela bp.
Hm, to moram pa naštudirat. Pa nabavt.
Ahahaha. Tak strokovnjak pa prvič sliši za to
Nimaš kaj študirat, nabavi, dela. Je pa malo odvisno od telefona, s prejšnim mi je trokiralo, najbrž nekaj v zvezi z varčevanjem z baterijo, ampak nikoli nisem uspel mu na kraj prit, s samsungom pa dela bp.
Ni telefon, ni Samsung. Prej avto. Predvsem pa oboje skupaj, da se ujameta. Ker tudi Samsung se z marsikaterim ne ujame.
Ni telefon, ni Samsung. Prej avto.
Če je z istim avtom ista stvar delala slabo s prejšnim telefonom, s samsungom pa dela, bom jaz ostal pri tem, da je telefon. Ti pa kakor hočeš. Pa tudi avto-telefon bi težko bilo, ker preko kabla je delal normalno. Krivo je bilo varčevanje z baterijo, nekaj je stalno izklapljal, ampak mi ni uspelo tega rešit. Se je to kazalo tudi v drugih aplikacijah, samo drugje ni bilo toliko važno, da wifi dela stalno tudi če je telefon v spanju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
10€ ti dam za vsako nepravilno trditev ki sem jo zapisal če ti daš meni 10€ za vsako pravilno.
Pa veselo brskanje po moji zgodovini.
Se slišimo ko pridem po plačo.
Revež si in boš ostal.
Najbolj žalostno je, ker se ti tega ne zavedaš.
Aja pa takoj si mi dolžen 10EUR
Ni telefon, ni Samsung. Prej avto.
Če je z istim avtom ista stvar delala slabo s prejšnim telefonom, s samsungom pa dela, bom jaz ostal pri tem, da je telefon. Ti pa kakor hočeš. Pa tudi avto-telefon bi težko bilo, ker preko kabla je delal normalno.
Tabi tudi marsikaj ni jasno. Če je isti avto in isti telefon in drug adapter pa dela. In če je isti avto in drug telefon tudi dela.
Tako da ne me učit, ker sem naštudiral nešteto možnosti z različnimi telefoni, različnimi avti in različnimi adapterji.
Zraven pa sam priznaš, da ti marsikaj ni jasno.
Tako, da bolj verjamem sebi. Ti pa kakor hočeš. Ne primerjaj pa kabla in brezžičnega adapterja. Itak da bo na kabel delalo. Seveda, če je primeren kabel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bolt ()
Tabi tudi marsikaj ni jasno. Če je isti avto in isti telefon in drug adapter pa dela. In če je isti avto in drug telefon tudi dela.
Tako da ne me učit, ker sem naštudiral nešteto možnosti z različnimi telefoni, različnimi avti in različnimi adapterji.
Enako priznavaš tudi ti, da v resnici ti ni jasno zakaj nekatere kombinacije delajo in nekatere ne. Če bi takrat vedel, da si ti tako pameten, bi ti pripeljal avto in telefon, pa me res zanima kaj bi ugotovil...
Od kdaj sem strokovnjak za telefone? Avto z AA imam šele dobro leto, pač nisem do zdaj imel ne časa ne volje, da bi šel gruntat, ker mi AA na kablu dela brezhibno.Hm, to moram pa naštudirat. Pa nabavt.
Ahahaha. Tak strokovnjak pa prvič sliši za to
vires in numeris
Enako priznavaš tudi ti, da v resnici ti ni jasno zakaj nekatere kombinacije delajo in nekatere ne. Če bi takrat vedel, da si ti tako pameten, bi ti pripeljal avto in telefon, pa me res zanima kaj bi ugotovil...
Ja marsikaj tu ni jasno. Samo ni pa tako kot si ti napisal, da je vse v telefonu Samsung. Ti si napisal kot da Samsung pa deluje v vsakem primeru. Kot sem napisal. Ujeti se morata oba oziroma vsi, ker obstaja še kaj drugega kot samo ta AAWireles.
Samo to je že offtopic, zato nehajmo s tem, so za to namenjene druge teme.
Ne, ne, please, do tell. Da vidimo kaj si naštudiral poleg tega kater telefon se najlepše poveže na določen avto.
kow ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Težava tega polnjenja je, da si suženj telefona, namesto da je telefon tvoj suženj.
Ne razumem kje tocno sem suzenj. Saj ne "laufam takoj", ko se vklopi varcni nacin. To mi je le signal, da ko se naslednjic vsedem za racunalnik, priklopim telefon (na ze pripravljen kabel). Pa tudi, ce pozabim, to pac storim naslednji dan. Kot so ti ze povedali, je zgornja meja softwarsko omejena. Telefon tudi vedno iztaknem, ko ga potrebujem. Tudi, ce se je napolnil le do 35% ipd.
Ti si napisal kot da Samsung pa deluje v vsakem primeru.
Tega nisem nikjer napisal. Dam sem link na konkreten adapter, da ima on toyoto tudi vem, zato sem konkretno napisal, da mi samsung dela, prejšni je pa znal trokirat. Že tudi samsungov je gore modelov, zato jaz ne bi niti trdil, da dela z vsakim samsungom, ampak bistvo je v tem, da tista stvar načeloma deluje, moraš pa probat če bo delala tudi s tvojim telefonom. Če res ne dela, mislim da lahko tudi vrneš. Vsaj v začetku so imeli to varianto.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako polniti baterijo oz. vpliv polnjenja na življensko dobo.Oddelek: Mobilne tehnologije | 3221 (2733) | bajsibajsi |
» | Stop charging aplikacija (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 7957 (6693) | ncc2000 |
» | Galaxy S4 - baterijaOddelek: Mobilne tehnologije | 2915 (2641) | hojnikb |
» | Še o težavah z novim iPadom (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 34150 (27601) | Owe- |
» | Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 21759 (18386) | MrStein |