» »

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000 poskočilo na poltretji milijon, kar je še vedno za dva razreda velikosti manj od Twitterja, toda oče omrežja, Eugen Rochko, po lastnih besedah zaradi tega ni bil nikoli pretirano zaskrbljen in pravi, da je razvoj Mastodona tek na dolge proge.

Skladno z rastjo obljudenosti so priložnost zavohali tudi veliki investitorji, ki pa jim je Rochko zopet vsem po vrsti dal košarico, ker da se takšne sorte partnerstva ne skladajo z nazori, zaradi katerih je Mastodon ustanovil. Pri besedah ni nič kaj diplomatski: nikakor noče, "da bi se tudi Mastodon sprevrgel v vse tisto, kar pri Twitterju ljudje sovražijo", zaradi česar mora po njegovem absolutno ostati neprofiten, saj naj bi ravno Muskov primer kazal, kako se situacija izrodi, če so na čelu takega omrežja bogataši z dobičkonosno usmeritvijo. Denar tako še vedno priteka z donacijami, ki so denimo v zadnjih šestih mesecih znašale 55.000 evrov, pri čemer si je Rochko, ki je še vedno edini lastnik in polno zaposleni pri Mastodonu, mesečno izplačeval med 2400 in 2900 evri. Se pa utegne situacija kmalu spremeniti, kajti možakar se zaveda, da za nemoten razvoj in delovanje potrebuje ljudi iz mesa in krvi (ker moderacije ni mogoče v celoti prepustiti algoritmom), zato trenutno mrzlično nabira sodelavce.

10 komentarjev

freetard ::

Zdi se mi, da prispevek podaja preveč netočnih informacij. Eugen Rochko ne more biti "šef" omrežja Mastodon, ker takšnega šefa zaradi same zasnove omrežja ne more biti. Eugen https://mastodon.social/@Gargron je šef, sicer največje, instance mastodon.social in glavni razvijalec Mastodon odprtokodne programske opreme Mastodon (social network) @ Wikipedia

kow ::

Ce prav razumem, je Twitter izgubil cirka 2 milijona, torej manj kot odstotek uporabnikov? Slisi se kot zanemarljiva stevilka.

WhiteAngel ::

Prvič slišim za mastodon. Kako pa cenzura (moderiranje) deluje, če nekdo postavi svojo instanco? Člani ene instance brez omejitev komunicirajo s člani drugih instanc ane? Kaj pa, če ti nekdo spama? Ali moderator potem lahko da tudi celotno instanco na blacklist? Kdo vzdržuje te blackliste potem, če je omrežje porazdeljeno? Je to spet za vsako instanco svoj blacklist?

starfotr ::

Mastodon server lahko postaviš tudi ti in na njem furaš svoja pravila.

Če nekomu tvoja pravila ne bodo vseč, lahko izvozi svoje podatke in gre na drug mastodon server ali ustanovi svojega.

Lahko slediš komurkoli na kateremkoli strežniku.

kow ::

Rabis seveda zastonj delovno sila oz. prostovoljce. Zadeva, jasno, ne skalira. Morda se bo dovolj velika kolicina ljudstva kdaj spametovala in zacela financirati javne dobrine v digitalnem svetu. Zaenkrat bolj slabo kaze in bomo prepusceni korporacijam oz. podjetjem. Tele novice o Mastodonu moras jemati z veliko skepse - bolj gre za wishful thinking, da bodo ustvarili konkurenco twitterju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Aggressor ::

freetard je izjavil:

Zdi se mi, da prispevek podaja preveč netočnih informacij. Eugen Rochko ne more biti "šef" omrežja Mastodon, ker takšnega šefa zaradi same zasnove omrežja ne more biti. Eugen https://mastodon.social/@Gargron je šef, sicer največje, instance mastodon.social in glavni razvijalec Mastodon odprtokodne programske opreme Mastodon (social network) @ Wikipedia


Sem odstranil šefa, je neposrečen, ja.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

HotBurek ::

Kakšna pa je prednost tega software-a napram lastni postavitvi phpBB ali INN2?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

pegasus ::

Spet ena četrtinska rešitev ... folk odkriva toplo vodo, medtem ko imamo freenet že 20 let. Pač trpite naprej, če v tem uživate ...

DarkSite ::

Twitter je od danes postal hitrejši. Napredek, ki ga prej nismo imeli.

Markoff ::

"Eugen Rochko je v Rusiji rojen nemški razvijalec programske opreme"

Le kaj bi lahko šlo narobe? :))
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Oddelek: Novice / Ostale najave
103258 (1495) Markoff
»

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7210117 (6292) Bela_Krajina
»

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
174843 (3313) nagobčnik

Več podobnih tem