Forum » Šport » Trening borilne veščine
Trening borilne veščine
RatedR ::
Zdravo, je tu kdo, ki trenira ali je včasih treniral kakšno borilno veščino?
Sprobal sem že z enim letom boksa vendar mi je povzročil več glavobolov kot dobrega. Zanimam se torej predvsem za kategorijo, kjer ne dobivaš stalno šusev v glavo in trebušni predel, kar itak ni dobro zate.
Predlogi in izkušnje dobrodošli.
Sprobal sem že z enim letom boksa vendar mi je povzročil več glavobolov kot dobrega. Zanimam se torej predvsem za kategorijo, kjer ne dobivaš stalno šusev v glavo in trebušni predel, kar itak ni dobro zate.
Kayzon ::
Haha kaj vi pisete mili boze.
Najbolje da se lotis grapplinga,ce noces full kontact sporta. Se pravi pod to spada rokoborba,sambo,judo,bjj..
Pri nam v veliki vecini prednjacita judo ter bjj,sam bi ti svetoval judo ker je bolj prakticen za samoobrambo na ulici ter cenejsi je,od same mesecne clanarine pa do kimona. Za primer,pri bjj me je kimono prisel cirka 180e,mesecna clanarina pri carlosu maji pa cez 90e!
Lp
Najbolje da se lotis grapplinga,ce noces full kontact sporta. Se pravi pod to spada rokoborba,sambo,judo,bjj..
Pri nam v veliki vecini prednjacita judo ter bjj,sam bi ti svetoval judo ker je bolj prakticen za samoobrambo na ulici ter cenejsi je,od same mesecne clanarine pa do kimona. Za primer,pri bjj me je kimono prisel cirka 180e,mesecna clanarina pri carlosu maji pa cez 90e!
Lp
Karen ::
Klasični ju-jitsu (to učijo policiste). Nimaš kaj falit (če ti boks ne leži je to to). Direktni udarci v glavo so prepovedani, prav tako vsaka nekontrolirana tehnika (če boš že tekmoval), drugače pa na klasičnih treningih ni ne udarcev v telo niti v glavo, kot pri boksu (hodil 20+ let, 1 leto boksa po tem, pa vmes kraw maga, tako da nek občutek imam). Je pa zanimivo da je meni po toliko let ju-jitsu-ja boks ful pasal, samo smo imeli malo grupo pa nobenega norca, precej delali na tehniki in kondiciji, manj nabijali na polno. Sta pa to dva čisto druga svetova sicer.
Pri ju-jitsu-ju edino pazi da greš kam kjer so v Zvezi društev, torej učijo proper tehniko, ne nek "coco-jumbo tradicionalni ju-jitsu domači mojster" kjer moraš kao sam priti do tega kako se kaj naredi - tisto pozabi, sem videl tudi te učence pa lahko rečem samo škoda časa.
Pa kot je napisal predhodnik, to je eden najcenejših športov nasploh (takoj ko ne rabiš obutve si zmagal:-)). Daš za en dober judo tekmovalni kimono (za začetek si sicer lahko, če nisi ziher, od kakega prjatla sposodiš), pa je praktično lifetime - to drži po 10 let bp. V proper klubu mora biti tudi članarina manj kot mesečna za fitnes.
Pri ju-jitsu-ju edino pazi da greš kam kjer so v Zvezi društev, torej učijo proper tehniko, ne nek "coco-jumbo tradicionalni ju-jitsu domači mojster" kjer moraš kao sam priti do tega kako se kaj naredi - tisto pozabi, sem videl tudi te učence pa lahko rečem samo škoda časa.
Pa kot je napisal predhodnik, to je eden najcenejših športov nasploh (takoj ko ne rabiš obutve si zmagal:-)). Daš za en dober judo tekmovalni kimono (za začetek si sicer lahko, če nisi ziher, od kakega prjatla sposodiš), pa je praktično lifetime - to drži po 10 let bp. V proper klubu mora biti tudi članarina manj kot mesečna za fitnes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karen ()
rezator ::
Ju jitsu. BJJ je preveč na tleh. JJ (brez B) pa uči vse tri dele. Stoje (karate), mete (judo) in tehnike na tleh (bjj). Če rabiš dokaz zakaj JJ, si zlovdaj prvih 5 UFC (začetnih 5).
Some people feel the rain. Others just get wet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rezator ()
Delno res,ampak vecina sol uci tudi podiranje/mete tako da ja na zacetku res zacnes samo na tleh,ampak to je zgolj toliko casa dokler te ne naucijo kako pasti.
Bojevnik ::
Sem treniral Judo cca 10 let on and off. Zelo lep sport, pa tudi po klubih se mi zdi, da je v primerjavi z drugimi klubi dosti manj vrocekrnezev. Tako da kjerkoli sem bil (judo klub Olimpija in Bezigra), je bil folk res na nivoju.
Na kratko, pri Judu imas davljenja, mete in vzvode. Nimas pa udarjanja, tako da zelo pase tipu vescine, ki jo isces.
Na kratko, pri Judu imas davljenja, mete in vzvode. Nimas pa udarjanja, tako da zelo pase tipu vescine, ki jo isces.
WizzardOfOZ ::
Sem treniral Judo cca 10 let on and off. Zelo lep sport, pa tudi po klubih se mi zdi, da je v primerjavi z drugimi klubi dosti manj vrocekrnezev. Tako da kjerkoli sem bil (judo klub Olimpija in Bezigra), je bil folk res na nivoju.
Se strinjam z napisanim. Judo je ena izmed boljših izbir, če nočeš udarcev.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
StevicaM ::
Za ulico je rokoborba najboljsa. Sicer pa sem treniral karate shotokan pri policistih in iskreno z karatejem sem zapravljal cas. Se najvec sem odnesel iz izraelske krav mage in iz ruske systeme. Rusko systemo sem treniral na seminarjih v Srbiji pri klubu Hrast, krav mago pa pri policistih. Ce te pa zanima MMA se javi nasemu zelvaku Bojanu Kosednarju v klub, tip je hitmen v pravem pomenu besede. Par dni nazaj je mel street fight na svedskem brez rokavic(bare knuckle) zunaj na minus 8 je zmagal z davljenjem nekega poljskega nacista.
Jaz se takih nozev in loparjev od nozev ne bojim, ce ti pridem do telesa si moj in te bom nalomil pa obril z tem loparjem. Karambit noz je pa ornk sranje, sem ze videl kako je tip izkrvavel v 30 sekundah, ko je imel prerezano vratno arterijo.
Karakter in orodje kot tole, pa se ne rabiš pretepat, sploh.
rambo
Jaz se takih nozev in loparjev od nozev ne bojim, ce ti pridem do telesa si moj in te bom nalomil pa obril z tem loparjem. Karambit noz je pa ornk sranje, sem ze videl kako je tip izkrvavel v 30 sekundah, ko je imel prerezano vratno arterijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: StevicaM ()
driver_x ::
Kar sprašuješ je bolj odvisno od posamezne šole, kakor od borilne veščine. Kjer učijo pravilno, boš delal na stabilizaciji telesa, koordinaciji in refleksih. Najbolje da greš malo po telovadnicah v okolici in si zadeve ogledaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
Kekokekič ::
Js hodim na Kempo Arnis in je kr uredu zadeva. So pobrane vse uporabne stvari iz bolj kot ne vseh borilnih veščin. Dejansk se dela vsega po malem na treningih: Nekaj je borbe v stoje, nekaj je na tleh, so razni meti, vzvodi, neke stvari iz krav maga, itd...So tud palice in noži vključeni.
Je to bolj za samoobrambo kot pa kaj drugega. Mogoče vseeno za pogledat, če bi ti ustrezalo.
Je to bolj za samoobrambo kot pa kaj drugega. Mogoče vseeno za pogledat, če bi ti ustrezalo.
rezator ::
Omenjate tudi aikido. Pri aikidu si res omejen samo na zvode. Če se bolj občutljiv na udarce in če so ti ostale veščine pregrobe ti ga priporočam. Sam sem ga treniral 10 let. Potem sem glih zaradi "prenežnosti" začel z ju jitsom, katerega zdaj trenerim že več kakor 10 let. Tudi aikido zna bit grob, ampak je način treniranja in zaradi njegove filozofije nežen.
Ko začneš čakaš da se naučiš, ko treneraš dolgo vidiš da se moraš še marsikaj naučiti. Ko se to naučiš, vidiš da še več ne veš, kot si mislil. Tako da rajši kakor, da razmišljaš kako boš postal mojster samoobrambe razmišljaj, da ti bo všeč in boš pri tem kar boš izbral užival.
StevicaM daj ne delaj se herojo s tem, da se ne bojiš takšnih nožev. Prava borba ni film. Najboljša veščina proti takšnemu nožu je deeskalacija situacije ali kot pravijo marsikateri mojstri (svetovni - ne jaz in ti) tek... In z rusko systemo si si v mojih očeh izbil vso kredibilnost. Daj no.
Imej še v mislih, da če se lotiš tradicionalne veščine kot so japonske ali katerekoli druge tradicionalne veščine, se učiš veščine ne samoobrambe. Če povem z principa Ju jitsa, učimo druge 101 tehniko obrambe pred pištolo, medtem ko vemo katera je najboljša. Nekaj kar se pa imenuje samoobramba ali naprimer krav maga, pa uči samo tiste tehnike, ki jih hitro ponotranjiš in so bolj uporabne. Ne gojiš in treniraš nekih tehnik, ki imajo predvsem nek drugačen pomen. Naprimer ki vaje pri aikidu, ki se uporabljajo predvsem za pomoč pri dihanju in pridobivanju mehkobe.
Ko začneš čakaš da se naučiš, ko treneraš dolgo vidiš da se moraš še marsikaj naučiti. Ko se to naučiš, vidiš da še več ne veš, kot si mislil. Tako da rajši kakor, da razmišljaš kako boš postal mojster samoobrambe razmišljaj, da ti bo všeč in boš pri tem kar boš izbral užival.
StevicaM daj ne delaj se herojo s tem, da se ne bojiš takšnih nožev. Prava borba ni film. Najboljša veščina proti takšnemu nožu je deeskalacija situacije ali kot pravijo marsikateri mojstri (svetovni - ne jaz in ti) tek... In z rusko systemo si si v mojih očeh izbil vso kredibilnost. Daj no.
Imej še v mislih, da če se lotiš tradicionalne veščine kot so japonske ali katerekoli druge tradicionalne veščine, se učiš veščine ne samoobrambe. Če povem z principa Ju jitsa, učimo druge 101 tehniko obrambe pred pištolo, medtem ko vemo katera je najboljša. Nekaj kar se pa imenuje samoobramba ali naprimer krav maga, pa uči samo tiste tehnike, ki jih hitro ponotranjiš in so bolj uporabne. Ne gojiš in treniraš nekih tehnik, ki imajo predvsem nek drugačen pomen. Naprimer ki vaje pri aikidu, ki se uporabljajo predvsem za pomoč pri dihanju in pridobivanju mehkobe.
Some people feel the rain. Others just get wet.
cvalsr ::
Najprej pri sebi razčisti, zakaj sploh borilno veščino, če že boksarskih rokavic ne zdržiš. Kaj ti bo magari vrhunska natreniranost česarkoli že, če se boš po prvem udarcu na smrček sesedel v kot in jokal? Nikar ne sanjaj, da z "obvladanjem borilne veščine" udarca ne boš dobil.
Za 'samoobrambo'
1) kupi sprej - solzilec
2) treniraj tek
To ti bo svetovalo 90% ljudi, ki stvari poznajo/poznamo iz dolgoletne prakse, ne le iz 'bruslijevskih' filmov. Ostalih 10% ali ima 'komercialni interes' ali pa lapajo.
Pa še nekaj večina 'pametnih' svetovalcev ne upošteva: Borilnih veščin ne trenirajo samo 'kavbojci z belimi klobuki' za samoobrambo ampak tudi 'kavbojci s črnimi klobuki' načrtno, za učinkovitejšo nasilnost. In ti so precejo bolj talentirani kot mile jere.
Za 'samoobrambo'
1) kupi sprej - solzilec
2) treniraj tek
To ti bo svetovalo 90% ljudi, ki stvari poznajo/poznamo iz dolgoletne prakse, ne le iz 'bruslijevskih' filmov. Ostalih 10% ali ima 'komercialni interes' ali pa lapajo.
Pa še nekaj večina 'pametnih' svetovalcev ne upošteva: Borilnih veščin ne trenirajo samo 'kavbojci z belimi klobuki' za samoobrambo ampak tudi 'kavbojci s črnimi klobuki' načrtno, za učinkovitejšo nasilnost. In ti so precejo bolj talentirani kot mile jere.
cyberwarfare ::
rokoborba grško-rimski slog (osnove, par metov, dominacija nasprotnika) + boks (osnove) + bjj (osnove - npr. tehnike belega in mičken modrega pasu predvsem escapi - naprej je brezveze, če ti BJJ res ni všeč)... solidna fizična pripravljenost ... je zelo solidna osnova za samoobrambo in kvalitetno življenje iz zdravstvenega vidika (saj boš fit).
ne rabiš črnega pasu v veščini in naprednih tehnik...
ne rabiš črnega pasu v veščini in naprednih tehnik...
RatedR ::
1) hvala večini za nasvete
2) eni ste narobe dojeli, da se želim tepst ali pa izzivat fajt...ne, iščem preprosto nek zanimiv rekreativen šport. Boks ima polno vročekrvnežev in mi treningi niso bili več všeč. Nekatere druge borilne veščine učijo bolj mindful pristope, stabilnost, ravnovesje.
Če ponesreči ruknem na ulici enga razbeljenega boksarja ali pa tai chi modela, ker bo bolj verjetno usekal?
2) eni ste narobe dojeli, da se želim tepst ali pa izzivat fajt...ne, iščem preprosto nek zanimiv rekreativen šport. Boks ima polno vročekrvnežev in mi treningi niso bili več všeč. Nekatere druge borilne veščine učijo bolj mindful pristope, stabilnost, ravnovesje.
Če ponesreči ruknem na ulici enga razbeljenega boksarja ali pa tai chi modela, ker bo bolj verjetno usekal?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: RatedR ()
mr_chai ::
Ce te pa zanima MMA se javi nasemu zelvaku Bojanu Kosednarju v klub, tip je hitmen v pravem pomenu besede. Par dni nazaj je mel street fight na svedskem brez rokavic(bare knuckle) zunaj na minus 8 je zmagal z davljenjem nekega poljskega nacista.
Ta tip je en usekanc, ki je bil tudi v zaporu več let, ker je neke ljudi v nočnem klubu potolkel s kijem. Kako ti lahko en tak mongoloid brez moralne razsodnosti predstavlja neko avtoriteto v borilnih športih ? Briga me če se je tepel v WFC in ima izkušnje, jaz se nikoli ne bi pustil, da me tak umski presežek trenira.
Ne vem, kakšno nesrečno rukanje si predstavljaš, ampak kar usekal te gotovo ne bo nihče, ki trenira katerikoli borilni šport že 5 ali 10 let. Tak je že toliko 'nasekal' na treningih, da ima dokaj urejeno podstrešje.
Če trenira 5 ali 10 mesecev, je pa vse odvisno, kako in koliko je neuravnovešen, ne pa kaj trenira.
driver_x ::
Ljudje, ki obvladajo borilne veščine, večinoma spore rešujejo mirneje. Pravijo, da zato, ker jih je manj strah konfliktov in so zaradi tega mirnejši.
TheBlueOne ::
Jaz sem treniral nekaj teh vescin ampak z leti spoznal, da so bolj kot ne neuporabne. Moras biti ultimo mojster, da na cesti kaj resis na hitro. Jasno je poskodb za popizdit, mene je zlomljeno koleno pri BJJ skoraj onemogocilo za prakticno vse sporte.
Kakor kdo. Agresivci pravtako z veseljem trenirajo. Ne samo, da trenirajo, potem zadeve se redno testirajo. Poleg tega pa jih je praviloma vec. Njim je tudi dosti manj problem kasirati batine, se ne sekirajo za razbite zobe kakor vecina. Jih pa res pogosto poizkusajo izlocit iz bolj uglednih klubov, ampak imas kolikor hoces klubov s samimi pacienti.
Tocno tako. Prakticno vsi nepridipravi bodo pa nek golaz MMA in za malico pojedo prakticno vse klasicne oblike borilnih vescin.
Ljudje, ki obvladajo borilne veščine, večinoma spore rešujejo mirneje. Pravijo, da zato, ker jih je manj strah konfliktov in so zaradi tega mirnejši.
Kakor kdo. Agresivci pravtako z veseljem trenirajo. Ne samo, da trenirajo, potem zadeve se redno testirajo. Poleg tega pa jih je praviloma vec. Njim je tudi dosti manj problem kasirati batine, se ne sekirajo za razbite zobe kakor vecina. Jih pa res pogosto poizkusajo izlocit iz bolj uglednih klubov, ampak imas kolikor hoces klubov s samimi pacienti.
A ni aikido tudi ena taka "bolj nežna" ?
Aikido je zal mcdojo vrsta borilne vescine,je uporabno zgolj v filmih.
Tocno tako. Prakticno vsi nepridipravi bodo pa nek golaz MMA in za malico pojedo prakticno vse klasicne oblike borilnih vescin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Prakticno vsi nepridipravi bodo pa nek golaz MMA in za malico pojedo prakticno vse klasicne oblike borilnih vescin.
Tudi tole je zelo res. Zato se krohotam vprašanjem 43-kilskih snežinkic, katero borilno veščino naj gredo trenirat za samoobrambo. Marsikateremu odgovoru/nasvetu pa se krohotam še bolj.
DamijanD ::
Prakticno vsi nepridipravi bodo pa nek golaz MMA in za malico pojedo prakticno vse klasicne oblike borilnih vescin.
Tudi tole je zelo res. Zato se krohotam vprašanjem 43-kilskih snežinkic, katero borilno veščino naj gredo trenirat za samoobrambo. Marsikateremu odgovoru/nasvetu pa se krohotam še bolj.
veščina: Tek z ovirami; oprema: čevlji brez petk
-Wall ::
Jiu-jitsu, predvidevam, da si se mlad, pri svojih letih se tega ne bi vec sel. Se manj judo.
veščina: Tek z ovirami; oprema: čevlji brez petk
Zagotovo zdravju najbolj prijazna borilna vescina, ekstremno uporabna v ulicnih spopadih, sploh, ce kdo potegne ven noz. Ce jo obvladas, bos prisel iz vseh spopadov ven s celo glavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: -Wall ()
Djole ::
Ce te pa zanima MMA se javi nasemu zelvaku Bojanu Kosednarju v klub, tip je hitmen v pravem pomenu besede. Par dni nazaj je mel street fight na svedskem brez rokavic(bare knuckle) zunaj na minus 8 je zmagal z davljenjem nekega poljskega nacista.
Ta tip je en usekanc, ki je bil tudi v zaporu več let, ker je neke ljudi v nočnem klubu potolkel s kijem. Kako ti lahko en tak mongoloid brez moralne razsodnosti predstavlja neko avtoriteto v borilnih športih ? Briga me če se je tepel v WFC in ima izkušnje, jaz se nikoli ne bi pustil, da me tak umski presežek trenira.
Kakor vem je bil on tam kot varnostnik in te ljudje so bili zbiralci prostovoljnih prispevkov :)
satfinder ::
NE dajati sodb, treba poznati vzrok/ozadje!
Enega od 'vzgajanih' poznal kot 'problematicnega'.
Pred tem jih je predleti ze 'dobil' prav tako od
'znanega' na sceni. Bil sem v mladosti sam v temu
poslu (ex Sa**y, O**ad). ...
Enega od 'vzgajanih' poznal kot 'problematicnega'.
Pred tem jih je predleti ze 'dobil' prav tako od
'znanega' na sceni. Bil sem v mladosti sam v temu
poslu (ex Sa**y, O**ad). ...
Korak do konca in Naprej :).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Trening borilnih veščinOddelek: Šport | 1934 (1487) | dolenc |
» | Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23020 (19242) | solatko |
» | Borilne veščineOddelek: Loža | 10859 (9892) | amigo_no1 |
» | Borilna veščinaOddelek: Loža | 4450 (3690) | Gregor P |
» | Kali - filipinska borilna veščina (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17262 (12205) | imagodei |