» »

Borilna veščina

Borilna veščina

Deenis123 ::

Zdravo!

Star sem 17 let, visok okoli 180cm in imam okoli 76kg.
Pred kratkim sem treniral taekwondo (samo 2 tedna šola ni dopuščala-SUN Braslovče). Zdaj pa bi zopet rad začel trenirati kakšno borilno veščino ampak ne vem katero bi (najbolj se mi dopadeta Tajski boks in pa taekwondo.
Imam pa sledeč problem: Pred približno pol leta mi je obrnalo oz. se mi je izpahnilo koleno (pri igranju košarke) in zato bi rad še malo popazil da mi ne bi spet obrnalo kolena kajti občutek ni najboljši (zato me malo skrbi trening tajskega boksa ker so low-kicki), me pa nekako tajski boks bolj veseli, se mi zdi da je to bolj moj tip borilnih veščin kot pa taekwondo. Tako da kaj priporočate?
Sem pa iz okolice Polzele in če se le da je klub za borilne veščine blizu (npr. Braslovče ali kaj podobnega)

Hvala in lp

amigo_no1 ::

Če imaš težave s koleni (so nastale kot posledica taekwondo treningov) potem vse z brcami ni zate.

Boks ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Deenis123 ::

Am ne ni posledica borilnih veščin ampak igranja košarke! Ja in blizu ni nobenega kluba za boks tako da nažalost to odpade :S

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

V Celju ni nič ?

en seznam po krajih:
http://forum.mma.si/viewforum.php?id=44

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Deenis123 ::

Zaenkrat bi bila težava prevoz -.- mislim da imajo v braslovčah tudi treninge kicboxa,tkd-ja in pa tajskega boksa. Vrjetno bom probal kakšen trening tajskega boksa in bom videl, če bo prehudo in bo moje koleno preveč trpelo bom nehal in prešaltal na kaj drugega. Bomo še videli kako bo

Gregor P ::

Če boš imel resnične težave s koleni, potem pride na koncu v poštev le kakšen Aikido oz. karkoli z minimalnimi gibi in maksimalnim učinkom (ali pa kaj v upočasnjenem gibanju npr. tai chi ipd.); namreč tudi pri boksu ni najbolj fino, če šepaš po ringu zaradi bolečin v kolenu, ko bi moral biti bliskovit in fleksibilen (takoj se ti lahko zgodi, da stopiš malo narobe oz. vsak hiter gib lahko privede do ponovnega izpaha).

Ob tem pa kakšno plavanje itn.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Deenis123 ::

Težavo imam z levim kolenom! no sj zdej je že veeelik boljš kot prj, sem imel fizioterapije itd. Tudi v šoli že na polno špilam košarko in pa rokomet ampak strah bo ostal tako pač je, ker občutek vsekakor ni prijeten. Šepam tudi ne, doma zdaj delam vaje za ojačanje kolenov oz. vezi in pa zdaj ko bo bolj toplo bom začel tudi malo kolesariti (baje pomaga). Na prvi trening sem mislil it na začetku aprila, prvo mal pogledat kako trenig sploh zgleda,kaj delajo itd. Potem pa bi se odločil kako in kaj naprej... Če pa bo trening preveč obremenjen za koleno pa bom verjetno šel nazaj trenirati TKD ali kaj podobnega

Gregor P ::

S TKD ti to misliš taekwondo, kjer je praktično vse v nogah (pa pa koleno), ali kaj drugega?!?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Deenis123 ::

Ja sam v TKD ni veliko udarcev pod pasom oz. popravem jih ne bi smelo biti (ali pač?) in pri TKD te nasprotnik ne cilja glih v koleno oz. v bližino kolena medtem ko v tajskem boksu dosti brcajo pod pasom in v bližini kolena (tako se mi vsaj zdi)

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Saj ne gre za to, da te brcajo v kolena, gre za to, da ti brcaš z nogami in skačeš naokoli (praktično pri TKD počneš samo to), skratka maksimalno obremenjuješ kolena.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Deenis123 ::

Jap to je pa res. Ubistvo ne eno in ne drugo ni dobr za moje koleno. Potem boljše da grem tajski boks trenirat (bo koleno manj obremenjeno kot pri TKD?), poleg tega mi je pa tak tajski boks bolj všeč kot TKD...Zanima me še nekaj npr. da pride do pretepa v kakšni gostilni ali kaj podobnega katera veščina je bolj uporabna oz. se izkaže boljše(nimam namena to trenirat zaradi pretepa vzunaj, ampak ce slučajno pride do pretepa, pač vem da se je najbolje odmaknat ampak včasih je treba tudi kakšno keremu prislonit, če res ni druge)

bluefish ::

S TKD lahko nasprotnika držiš na daljavi. Je prednost, hkrati pa slabost, če mu dovoliš, da se preveč približa in ti onemogoči močnejše udarce.

noraguta ::

eh v oštariji na tleh stoj. nkar ne opleti kej znogam po zrak
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Deenis123 ::

noraguta je izjavil:

eh v oštariji na tleh stoj. nkar ne opleti kej znogam po zrak

tole te ne razumem najbolje! hah :)

Kaj pa kakšen kickbox?

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Razen, če nisi lepo naštudiral, kakšne ju-jutsu (ju-jitsu) elemente, ki so ti z leti treninga prišle v kri (enako karate, ko se vsa leta učiš prestrezati nasprotnika, ampak je mala verjetnost, da boš to tudi zares obvladal), ti še najbolj prav pride kar lepo tradicionalni boks (torej ko si v klinču z nasprotnikom); namreč v tem športu si na treningu konstantno (pre-)blizu nasprotnika in redno fašeš batine, tako da si dokaj pripravljen za teren:P; ne da bi zagovarjal nasilje seveda:D (lahko poleg hodiš tudi na kick box, da še malo noge razmahaš, nikakor ne škodi; ampak v glavnem je cilj obvladati box).

Edinkrat, ko sem videl, koga z nogami mahati v pretepu, je bilo tik preden so ga sesuli ko mačka, ali pa ko se je nekdo izživljal nad kakšnim revežem, ko je ta iz strahu stal pri miru.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Deenis123 ::

Hehe ;) Ja saj pravim če bi bil kje blizu kakšen klub za boks bi šel takoj trenirat oz. če bi imel izpit za avto. Zato bi rad zdaj šov nekaj trenirat spet, možno pa je da bo tudi kak boks prišel na vrsto ko bo izpit za avto...

dolenc ::

Tako poškodbo sem tudi jaz fasal in se stvar ne popravi kar tako, se pa čez nekaj let. Če stopiš narobe, malo štorasto, lahko hitro doživiš šok terapijo :). Fašeš pa takrat ko ne pričakuješ, ne takrat ko delaš nevem kaj(in si napol ninja). Kolesarjenje pomaga če imaš vpeti nogi(spd pedala), ko pedal tudi vlečeš, če so navadna, ravna pedala, delaš bolj druge mišice(ko boš kupoval).

Jst sem sicer na aikidu, ampak to že nima veze s kolenom.
Moj nasvet bi bil, da pojdi trenirat tisto kar te veseli. Pač mirkaj koleno in se izogibaj tveganim situacijam, sej ni nujno, da se pretepaš na polno, če to treniraš :). Na treningu povej, da imaš težave s kolenom in naj malo pazijo, ti pa prav tako pri treningih.

Ideja o pretepanju v oštarijah te bo pa z leti, sploh če boš treniral, hitro minila. Ker si še mlad, verjetno temu ne boš verjel najbolj, ampak veščina ni pomembna, borec je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

Deenis123 ::

Ima oče tak kolo tako da si bom sposodil njegov kolo :D To težavo s kolenom bom itak povedal ker poškodba je le poškodba in je boljše če malo popazim nanj...Drugače pa verjemi tud sam se najraje izogibam pretepom uzun oz. gostilnih in ne mislim it tajskega boksa trenirat zarad tega da bi se potem vzuni tepu (kar naredi dost ljudi tolk starih k sm js)

satfinder ::

@Deenis123
!Prvo si pozdravi koleno.
Potem razmišljaj naprej.

V svojem, oz. bližnjem kraju skušaj dobit koga,
ki tehnično obvlada osnove boksa.
Bolje več, kot osnove in da jih zna podati.

Začni na easy - rekreativno. V skladu
z zdravstvenim stanjem - NE pretiravaj
(hoja & gibanje v vse smeri,
direkt, kroše, upercut, boks s senco,
kombinatorika udarcev, delo s
kolebnico, ... strategija & taktika, gibanje "z
nasprotnikom" & razbijanje garda, obramba &
kontra udarci, borbe skozi easy sparing, delo na vreči
- ! s pravilno tehniko ...). Potem greš v najbližji klub
lahko, v kolker bo zdravje to dopuščalo.
Boks je ok. Malo se pozanimaš, če je v bližini kakšen
"upokojen" veteran pa da se mu še da kaj počet. ... -)

Za judo se da tudi kakšnega dobit, da te nauči osnove
(dodat kakšen nožno met, rušenje, strokovni prijem, ...).
Pride zelo prav v borbi od blizu, oz. ko NE želimo človeka
poškodovat ...

Jiu Jitsu ima dobro gibanje - med drugim napada na levi,
desni bok nasprotnika - podobno kot judo. Trpijo pa kolena
tako v judu, kot jiu jitsu.

!Prvo pa Zdravje, da ne bo čez leta obžalovanja. ...
Korak do konca in Naprej :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: satfinder ()

Avenger ::

Gregor P je izjavil:

Razen, če nisi lepo naštudiral, kakšne ju-jutsu (ju-jitsu) elemente, ki so ti z leti treninga prišle v kri (enako karate, ko se vsa leta učiš prestrezati nasprotnika, ampak je mala verjetnost, da boš to tudi zares obvladal), ti še najbolj prav pride kar lepo tradicionalni boks


To. Plus judo.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

blackwing ::

Ve kdo mogoče, če je res Judo v Braslovčih na novo ? :)

Lion29 ::

lej, zadeva je taka...

TKD in kickbox sta skoraj ista tako da ce kot je nekdo predlagal KB namest TKD je isti smorn (govorim za noge)...

torej ce se odlocas med TKD in tajskim boksom pa ti definitivno priporocam TKD... vec moznosti je namrec pr TB da se spet poskodujes, ker 1. nimas golenskih scitnikov, 2. dobivas udarce z nogo na nogo, kar je precej bolece in riskantno...

vseeno pa ti bi priporocil naslednje...

zacni z BOKSOM, kot je satfinder povedal, bi tako pridobil na stabilnosti, kondiciji, vadil bi zgornje udarce (torej vse z rokami...) in predvsem se bi naucil guarda...Najpomembneje pa je ob tem, da kolena velik, velik manj trpijo

po 1 letu pa lahko presaltas na KB ali TKD, jaz priporocam slednjega...namrec tudi vsakemu TKDistu bi predlagal kako leto boksa, ker veliko TKD klubov da premalo poudarka na pravi gard in na zgornji del telesa... in seveda na stabilnost oz koordinacijo... to pri boksu dobis...

edino kar bi te znalo ovirat, je da dobis neko rutino za kroseje, ki pa pri TKD-ju niso dovoljeni... no, ce bos sel trenirat boks z namenom pol presaltat na TKD, se bos pac manj temu delu treningov posvecal...

velik srece!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Meizu ::

Kung Fu. Edina prava borilna veščina.

amigo_no1 ::

Kung fu pomeni po kitajsko samo izurjen bojevnik... misliš wing chun ali wushu / kaj tretjega ?

Meizu ::

Wushu, seveda :)

Od nekdaj mi je bilo pač všeč, kako "zanemarjajo" (zelo grobo rečeno) mišično maso in povdarjajo moč uma, ki je očitno zelo učinkovit, saj jim uspe tako delat svašta stvari, ki so ubistvu za veliko večino ljudi nemogoče za izvest. Poleg tega imajo razvito kruto borilno tehniko, s katero je možno človeka onesposobit dobesedno v sekundah... Me likes :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

amigo_no1 ::

Kje treniraš ?

Če imaš v mislih šaoline, oni trenirajo on malih nog, tako da s treningom 2x na teden ne boš naredil veliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

innerspace ::

Meizu je izjavil:

Od nekdaj mi je bilo pač všeč, kako "zanemarjajo" (zelo grobo rečeno) mišično maso in povdarjajo moč uma, ki je očitno zelo učinkovit, saj jim uspe tako delat svašta stvari, ki so ubistvu za veliko večino ljudi nemogoče za izvest. Poleg tega imajo razvito kruto borilno tehniko, s katero je možno človeka onesposobit dobesedno v sekundah... Me likes :)


Meni je tudi wushu fascinanten, ampak kot pravi amigo, se to trenira od malih nog, ce zacnes kasneje, imas bolj omejene rezultate...a vseeno zelo uporabne.
Jaz sem pred kratkim zacel z wing chunom in sem zelo zadovoljen, sicer imam zacetniske tezave, ker me muci prehod iz forme taichi-chen, ki mi je bolj pisana na telo.
Bi pa izpostavil disciplino Jeet-Kune-Do Brucea Leeja.
Se da dobit knjigo, kjer so opisane forme in udarci, zelo priporocam.

Ampak zapomnite si, najboljsi bojevniki uporabijo um za izogib fizicnemu boju:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Vajenc ::

Ampak zapomnite si, najboljsi bojevniki uporabijo um za izogib fizicnemu boju:)

Um se uporablja vse drugod kot pri borilnih veščinah ;p Najboljši bojevniki so tisti, ki so po naravi bolj agresivni + zmorejo trenirati več od drugih. Thai chi in razne joge niso borilne veščine, so pa to hvaležne discipline za treninge s poškodovanimi koleni.

TKD in kickbox sta skoraj ista tako da ce kot je nekdo predlagal KB namest TKD je isti smorn (govorim za noge)...

TKD je osredotočen na borbo z nogami, pri kickboxu pa se veliko uporablja tudi roke. Se pravi KB je bolj podoben Tajskemu boksu kot TKDju.

Če bi lahko še 1X izbiral, kaj bi treniral v mlajših letih, bi izbral judo ali kakšno drugo fino izvedenko ju jitsa.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Lion29 ::

Vajenc: lol @
TKD je osredotočen na borbo z nogami, pri kickboxu pa se veliko uporablja tudi roke. Se pravi KB je bolj podoben Tajskemu boksu kot TKDju.


dej ne me hecat...

Edina (opazna) razlika med TKD in KB je v tem, da so pri KB dovoljeni tudi uppercut in croshe, tega pri TKD ni oz. ni dovoljeno. v bistvu je KB bolj popularizirana ali "amerikanizirana" verzija TKD. V prevodu pa Tae Kwon Do pomeni isto kot Kick Box, torej Udarec z nogo, udarec z roko, DO pr TKD pa pomeni vescina.

In res je, ravno zaradi tega, ker so pri TKD dovoljeni le direkti z rokami, veliko klubov daje poudarek predvsem na noge, docim pri KB pa je to bolj uravnoveseno!


Sicer pa TKD ima dve vecji zvezi ITF in WTF, in vsaka ima svoj set pravil, ki pa se vsami osnovi ne razlikujejo... vecja razlika je v organizaciji.



TB je cisto nekaj drugega... ze sama oprema je popolnoma razlicna. Seveda pa je razlika tudi v nacinu borbe... med drugim cel kup udarcev, ki pri KB in TKD niso dovoljeni (kolena komolci, low kicki, etc)... plus tega je v osnovi to full contact sport, docim KB in TKD poznajo tudi semi contact in light contact razlicice...


tak da ne sirit krive vere...primerjati KB s TB je absurd!


edit: pravopis
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

Vajenc ::

Lion29, borilne veščine očitno slabo poznaš.
Wiki začne temo o KB takole:
Kickboxing (in Japanese キックボクシング kikkubokushingu) refers to a group of martial arts and stand-up combat sports based on kicking and punching, historically developed from karate, Thai boxing and western boxing.

Medtem, ko je teakwondo bolj tradicionalna zadeva oz. povzeto iz wiki:
There are differing views on the origins of the arts taught in these schools. Some believe that they taught martial arts that were based primarily upon the traditional Korean martial arts taekkyon and subak, or that taekwondo was derived from native Korean martial arts with influences from neighboring countries. Still others believe that these schools taught arts that were almost entirely based upon karate.

Pri olimpijskem TKDju sploh ni dovoljeno udarjati s pestjo v obraz, medtem ko je pri ročni tehniki, razlika med TB in KB, le v neuporabi komolca pri KB.

TB je cisto nekaj drugega... ze sama oprema je popolnoma razlicna. Seveda pa je razlika tudi v nacinu borbe... med drugim cel kup udarcev, ki pri KB in TKD niso dovoljeni (kolena komolci, low kicki, etc)... plus tega je v osnovi to full contact sport, docim KB in TKD poznajo tudi semi contact in light contact razlicice...

Primerjaš lahko rokavice za TKD in rokavice za kickbox/tajski boks. Full contact je med drugim ime za bolj grobo verzijo KB, obstaja pa tudi "Low kick" tehnika, kjer so dovoljeni udarci v noge. V K1 tehniki kicboxa se uporablja tudi kolena, kar je praktično že skoraj enako Tajskemu boksu.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Gregor P ::

Nekoč, ko sem bil še mlajši8-), sem slišal naslednji popolnoma nepreverjeni mit (saj veste eden tistih kot da je zgoraj omenjena Leejeva veščina primerna samo za njega, ker je imel eno nogo krajšo od druge in ker je bil zelo kratkoviden); namreč, da so TKD uporabljali predvsem preprosti Korejci, da so se lahko borili proti močnejšim konjenikom, da so jih lahko vrgli oz. bolje rečeno "brcnili" iz sedla? Zato tudi potreba po tako visokih skokih in udarcih z nogo:D ... ampak kot rečeno s takšnimi smo se obkladali kot otroci, kako je pa zares pa ne vem (razen tistega kar piše na wiki, pa v knjigah ipd.):)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8021720 (17942) solatko
»

Steven Seagal(Ai kido) & MMA

Oddelek: Loža
254966 (4391) solatko
»

Borilne veščine

Oddelek: Loža
4810239 (9272) amigo_no1
»

Tajski boks

Oddelek: Loža
377540 (4216) c0dehunter
»

Kali - filipinska borilna veščina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11516452 (11395) imagodei

Več podobnih tem