» »

Kali - filipinska borilna veščina

Kali - filipinska borilna veščina

«
1
2 3

heftek ::

Pozdravljeni,
mene pa zanima, če morda kdo ve ali se tale zadeva izvaja kje v Ljubljani? Za vse ki ne vete točno kak to izgleda, oglejte si g.Bourna(Bourne Identity) :)

PS zaj v kolikor ima kdo kako boljšo verzijo borilnih veščin v ideji, kar na plano znjo, osebno sem razmišljal tudi o kakem brazilskem ju-jitsu oz. tajskem boksu, vendar ker se je sezona začela nimam veliko časa več, da se odločim.


LP


/edit by STASI: Tole ni Problem človeštva, zato je tema prestavljena v Loggio!

krneki0001 ::

ju-jitsu ali pa judo, ker gre za samoobrambo in ne za napad, pri obeh veščinah pa je poanta na tvojem ravnotežju in uporabi sile napadalca. Oboje pa je zelo uporabno tudi v normalnem življenju.

heftek ::

Saj ju-jitsu ni samo samoobramba kolko sn zasledil ampka tudi udarci, napram judu, kjer so udarci enostavnot ekom časa izginili. Sem ga treniral(judo) in mi ni preveč dišal.

A kdo slučajno trenira valet tudo?

PS gre se za praktičnost uporabe tako samoobrambe, kot tudi povračilnega udarca ;) In ne nisem noben nebrzdan agresivneš, samo pač faj je znati od vsega nekaj pomoje. Samo odločit se za nekaj pa je težko ob vsej tej izbiri.

LP

Blazzz ::

savate je menda zelo kul zadeva

MadMicka ::

Odločiš se pač za tisto, kar ti je všeč. Če ti judo ni všeč, ti seveda ne bo všeč niti ju-jitsu, kjer gre pretežno za prijeme in premete. Če so ti pa bolj všeč udarci z rokami in nogami, potem pač pride bolj v poštev tajski boks, savate, kung fu, ipd., razno razni stili karateja pa so nekje vmes.

To, da je npr. kaka borilna veščina namenjena za obrambo, druga pa za napad, je pa seveda navadna oslarija, bi temu reku politična propaganda. Vsaka borilna veščina pride prav tako v napadu, kot tudi v obrambi.

Kar pa se tiče "normalnega življenja", kot temu pravi nebivedu, pa pride prav vsak šport, zaradi mene tudi tek. Zdravo živeti brez gibanja je pač težko.

p.s.: heftek, odločiti se, ni problem, problem je vztrajati :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

krneki0001 ::

Madmicka, težko uporabljaš judo za napade, ker bazira na samoobrambi. ju-jitsu že lažje, ostalo pa je itak bazirano na udari prvi.

enxtip ::

www.jkdfma.com
Bruce Lee-jev Jeet Kune Do in filipinski kali

Res da pa je borilna veščina v kopru.

MadMicka ::

nebivedu, če juda ne moreš uporabiti za napad, kako hudiča potem obstaja svetovno prvenstvo v judu? Če bi bilo po tvoje, bi dva judoista postavil v "ring" in bi drug drugega čakala v obrambni pozi, dokler ne bi ura odzvonila :\

krneki0001 ::

Seveda ga uporabljaš za napad, ampak v osnovi je to samoobramba in premeti - izkoriščanje sile napadalca. Torej si pri judu na tekmovanju kot oseba ki se brani v prednosti pred napadalcem.

'FireSTORM' ::

Ena bolj mimo, da ne odpiram nove teme.
Katero borilno veščino so uporabljali pa Samuraii ki so razoroževali ninje?
Those penguins.... They sure aint normal....

MadMicka ::

A ne ga biksat nebivedu? Da si pri judu na tekmovanju v prednosti, če se braniš? In potem vidiš na tekmovanju dva šampiona, ki čakata druga na drugega in ni nobene borbe? In potem svizec zavije čokolado....

Firestorm, samuraji razoroževali ninje?? Samuraji so bili po domače povedano vojaki, ninje pa profesionalni morilci. Sicer pa je Bushido kodeks (pravila), ki so se jih samuraji držali. Poglej si na googlu..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

PARTyZAN ::

Firestorm: Samuraji so "obvladali" Aikido.

krneki0001 ::

Madmicka, pri napadu imaš pri judu slabšo pozicijo, ker si ponavadi iz ravnotežja postavljen, ter uporabljaš svojo silo, pri obrambi pa si v ravnotežju in uporabljaš silo napadalca. Skoraj enako je pri ju-jitsu.

MadMicka ::

nebivedu, da ne bova preveč filozofirala: pejt ti v K-1, postav se v ring, pol se pa sam bran, bomo vidl, kok sekund boš zdržal.

Ejsi_Disi ::

Ehhh, sedaj si pa primerjal hruške pa jabolka.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Loki ::

pojdi ti madmicka na ulico, bos dobil eno v jajca, bomo videli, koliko sekund bos zdrzal. (hint: ulica ni k1, razen ce isces fajt)
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

MadMicka ::

Ejsi_disi, saj nisem nič primerjal. Samo postavil sem trditev, da je ni borilne veščine na tem svetu, kjer bi bil v prednosti tisti, ki bi se skozi borbo samo branil.

Loki, popolnoma enako, kot za ring, velja tudi za ulico; če te nekdo napada, ti se pa samo braniš, in ga ne skušaš "obvladati" bodisi z udarci, bodisi s prijemi, jih boš prej ali slej fasal. Tako preprosto je to.

Konec koncev tudi na treningih karateja flancajo, da je namenjen za obrambo. Pri tem pa pozabljajo, da je v enaki meri je namenjen tudi za napad. Očitno iz političnega razloga, češ, saj je zadeva namenjena za obrambo in ne za napad in je zato družbeno sprejemljiva zadeva.

Poglejte npr. hefteka; v enem stavku pove, da bi rad treniral različne borilne veščine, obenem pa še, da ni agresivnež. Nekako ljudje to zgleda povezujejo z agresivnostjo in zato povsod flancanje o samoobrambi.

p.s.: napad je najboljša samoobramba, tudi pri judu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Steinkauz ::

Karkol obvladaš bo dovolj, da se obraniš n00bov(aka kakih čefotov)
Shaolinski menihi so ownage :P

heftek ::

A slučajno kdo pozna tajski boks ali valetudo? Če lahko recimo priporoča, kje je zadevo fajn it pogledat oz. kiri klubi so dejansko dobri?

PS res škoda da kalija ne prakticirajo v LJ :(


LP

hokuto ::

micka ti imo tukaj narobe razumes besedo obramba. z obrambo se tu namrec misli, da ti nisi prvi, ki napade, ampak tisti, ki odgovori na napad. odgovor pa je seveda lahko prakticno karkoli, odvisno pac od okoliscin in vescine (prijem, met, udarec z roko, brca...), ne pa samo odbijanje udarcev. v tem smislu definitivno obstajajo vescine kjer je v prednosti tisti, ki caka in primerno odgovori na prvo potezo nasprotnika, ki se z napadom pac izpostavi. ni slucaj, da v judu recimo dobis kazenske tocke za pasivnost. ce bi bilo po tvoje, tega pravila ne bi niti rabili, saj bi itak vsi ves cas napadali, ker bi jim to po tvojem prinasalo prednost.
doke!

imagodei ::

ja, samo MadMicka tudi pravi, da če dva judoista samo čakata na napad s filozofijo "Jaz bom samo odgovoril na napad", potem lahko čakata do konca tekme, ker nihče ne bo napadel prvi.
- Hoc est qui sumus -

Maximus ::

Samuraiji so obvladali jiu-jitsu. Jiu-jitsu se je kasneje še bolj razvil, ko so prepovedali nošenje katan.

Odgovor nekomu zgoraj: če nekomu judo ni všeč, še ne pomeni da mu jiu-jitsu ne bo. Jiu jitsu ima določene elemente ki jih judo nima in ravno zaradi tega je lahko nekomu všeč.

Najlažje bo, da sprobaš. Prvi trenigi so ponavadi brezplačni.

imagodei ::

@Maximus & co.

Samuraji so obvladali kar nekaj veščin, ne samo jiu-jitsu. Samuraji so bili tudi zelo dobri lokostrelci, obvladali so tudi borbo s palicami... Spisek znanj je precej dolg

Ti ljudje so dejansko naredili celo znanost iz npr. izvlačenja katane. Tisti samuraj, ki prej in bolj idealno potegne meč, ima več možnosti za preživetje. Nekateri so to veščino trenirali celo življenje.
- Hoc est qui sumus -

Vajenc ::

To, da imaš prednost, če se braniš ne velja pri nobeni športni disciplini. Če nekdo s palico napade mojstra aikida brez orožja ima napadalec mnogo večje šanse za uspeh, pa naj aikidovec uporabi še toliko napadalčeve sile ;) Bolj realno povedano: dobro pripravljen napad je ključ do zmage, tudi pri judu.

Tajski boks, valetudo, kickboks ..., so imo mnogo pregrobe športne discipline, če nimaš kakšnega velikega cilja, kot je npr. sv. prvak ali pa zbunkati v atraktivnem stilu najmočnejšega v vasi ;)

nodrim ::

@heftek .. pri nas TORA dojo treniramo malo drugačno vrsto ju-jutsuja, ki je precej bolj realen in uporaben .. tudi sam način treninga ni kot v običajnih športnih klubih ..

če te zanima, ali kogarkoli drugega, naj pokliče na telefonsko številko na strani in ni problem si prit ogledat in sprobat nekaj brezplačnih treningov, da vidiš, če je to to kar iščeš ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

heftek ::

@nodrim: Mnogo ti hvala, saj sem izbor omejil na RyuKyu Kempo, ju-jitsu in valetudo. zaj pa om vido kaj je terminsko in cenovno najbolj primerno zame.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: heftek ()

nodrim ::

ni za kaj, se vidimo maybe

Johanson ::

Morda se ti splača še MMA pri Cakiču počekirat.
http://www.ultimmate.si/

heftek ::

Sn gledo že....samo se mi zdi malo drago za študentski žep, pa poleg tega majo zgolj 1 uro treninga če se prav spomnim...

neboben ::

nodrim tora dojo page vam ne dela, vsaj men se ne odpre ?

nodrim ::

heh, profesionalni administratorji :P mu bom javil, da naj popravi ..

do takrat lahko na starem naslovu TORA DOJO - stari naslov, še bolje pa v živo .. stran je zaenkrat namenjena samo kot oglas, da se ve, da obstajamo ..

za vsa vprašanja itd. je bolje prit pogledat vsaj eno učno uro v živo, to priporočam tudi za vse druge klube ipd.

Saladin ::

Če smo že pri borilnih veščinah,...

A obstaja kakšna za bolj,... lene?

Ker čito vse mojstri poudarjajo, da ti ni treba biti velik in močan, da premagaš večjega in močnejšega od sebe.
Well, jaz sem (relativno) velik in močan in mi ni do nekih velikih akrobacij. Pa bi vseeno rad držal korak z nekim drobnim mulcem, ki se je pravkar naučil karate.

Torej, kaka veščina z počasnejšimi, močnejšimi gibi, kjer se naučiš dobro sprejemat udarce in brez neke elegance opraviš z živahnim nasprotnikom (kakšen Bud Spencer stil deluxe)?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

nodrim ::

hm, tale ti bo težka .. s počasnimi gibi ne prideš nikamor .. vsak hitrejši te bo pred tvojim "počasnim in močnim gibom" že spravil na tla .. bistvo je v kombinaciji obojega ..

pri borilnih veščinah, in v bistvu pri vseh stvareh v življenju so pač samo 3 pravila:

- keiko
- keiko
- keiko

trening, trening in še enkrat trening ..
tako za razvit hitrost, moč in za sprejemanje udarcev .. brez truda in vložene energije se ne pride nikamor v ničemer ..
ima pa to spoznanje tudi zelo svetlo stran .. če v nekaj vložiš svoj čas in energijo, se tega tudi naučiš, ergo vse se da, če je želja za potrudit se .. glavna ovira pred lastnim napredkom smo večinoma sami sebi ..

jiu-jiutsu, aikido, wing-chun ipd. vsi dajejo v ospredje minimalno rabo moči in izkoriščanje moči nasprotnika, vendar do takšne stopnje prideš in jo ohraniš samo z neprestano vajo ..

na nobenem področju "len" ne bo nikoli prišel nikamor ... stvari, ki jih ne znaš, jih moraš redno vadit, če se jih hočeš naučit .. samo poglejte primer hoje .. od dojenčka do zdaj .. vsak je naredil že milijon korakov in že vsi znamo kolikor toliko normalno hodit ;) če smo v to korakanje vložli toliko vaje, možnosti za učenje je pa še ogromno .. samo začet in ne prenehat je treba .. v učenju je užitek ;)

bi ti pa svetoval Wing-Chun .. zelo učinkovit, hiter in primeren za vse (razvila ga je ženska) .. najbolj enostaven, nobenih akrobacij .. glavna filozofija - če je pot prosta, pojdi naprej - je pa tudi zelo brutalen in večinoma ni namenjen za obvladanje ampak za onesposobljanje nasprotnika .. zelo hitro postane praktično uporaben, medtem ko v kakšnem aikidu na primer, moraš vadit kar nekaj let, da ti vsi gibi postanejo podzavestni in s tem uporabni v praksi .. za wing-chun bi rekel, da je dovolj že kakšno dobro leto (seveda odvisno od tvoje "lenobe" ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

Saladin ::

A ni to malo diskriminatorno?
Zakaj bi nekdo z nad 100 kg moral shujšat in telovadit, samo da bi se lahko obvaroval pred nekim okretnim, drobcenim mulcem?

Pač vzameš v račun, da boš prejel nekaj udarcev, ker nisi dovolj hiter, da bi se jim izognil. Ko pa ga enkrat primeš, spustiš svojo jezo v v par krepkih in je stvar rešena.

Zakaj vsi mislijo, da tehnika premaga vsako moč? Z dovolj moči lahko premagaš vsako tehniko (ruski stil razmišljanja, kot temu pravim).
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

nodrim ::

hah .. lahko že prejmeš nekaj udarcev, ampak že za te moraš biti natreniran da si jih navajen sprejemat in da jih znaš pravilno sprejemat .. drugo pa, moč brez tehnike ni vredna nič, če nasprotnik lih ni neumen in se sam vleže pod tebe ..

vsak, ki se zna gibat in preusmerjat udarce, se ti bo, če nimaš znanja (ki ga pridobiš samo s treningom), izognil vsem udarcem in takoj dobiš protiudarec in v večini primerov je en neubranjen udarec dovolj ..

moč brez tehnike ne pelje nikamor (plus, da telesna teža še ne pomeni moči) ..

same kile pa tudi ne igrajo nobene vloge .. vsaj ne popolnoma direktno .. seveda je vedno bolje, če si močan in hiter in brez odvečne teže, ki bi te upočasnjevala in ovirala pri želenem oz. potrebnem gibu .. npr. wing-chun in jiu-jiutsu imata večino tehnik, za katere ne rabiš nobenih akrobacij in jih je mogoče izvesti z minimalno uporabo moči in gibanja, do takega nivoja se pride samo z veliko treninga .. do takrat ti moč ne koristi ne vem koliko, če jo lahko izkoristiš samo na podlagi sreče in ne na podlagi zanesljivosti, ki jo prinaša izpiljena tehnika ..

pri vse mskupaj gre tudi za harmonijo telesa in duha .. to ne pomeni, da naj bi vsak imel telo kot Bruce Lee .. z redno vajo pomikaš svoje meje, tako psihične kot telesne .. ena nadgrajuje drugo, pomanjkanje ene zavira drugo ...

kar se pa diskriminacije tiče, pa si zašel .. veliko treninga prinese učinkovitost, nič ali malo treninga prinese malo učinkovitosti .. kvečjemu bi bilo diskriminatorno, če bi se dalo brez treninga pridobiti učinkovitost ;)

nodrim ::

... strežnik za stran TORA DOJO spet deluje ...

heftek ::

Osebno sem se odločil, da trening mora biti dovolj anporen in hkrati učinkovit...po dolgem odločanju sem se odločil za t.i. RyuKyu Kempo, čeprav sem dolgo tehtal ali to ali valetudo. Samo pač, vsak se odloča po svojem okusu...upam da zgoraj omenjeni leni silak tudi najde kaj zase...morda ti pri odločanju pomaga dejstvo da je nekako ju-jitsu najbolj univerzalen in fizično relativno ne-naporni :) hkrati pa ga trenirajo tudi naše predragi policaji in številne varnostne službe širom sveta.

LP

K0K0 ::

Zakaj vsi mislijo, da tehnika premaga vsako moč? Z dovolj moči lahko premagaš vsako tehniko (ruski stil razmišljanja, kot temu pravim).


In po čem sklepaš da si močnejši od enga suhca, ki gre 3x/teden na trening ?

Saladin ::

In po čem sklepaš da si močnejši od enga suhca, ki gre 3x/teden na trening ?

Ne gre se za samohvalo.
Zame so trening fizična dela (kmetija, gradbeništvo) in upam si reči, da sem močnejši od določenih manjših osebkov (glavna skupina pri učenju samoobrambnih veščin).

Pa ni to point.
Borilne veščine so primarno namenjene "šibkejšim" (z vsem spoštovanjem) da se znajo obranit pred "močnejšim". Kar je tudi prav.

Ampak mene tukaj zanima prav nasprotno - kaj naj en povprečni "težak" naredi proti nekemu mulcu (prav mulcu) ki je šel na par tečajev karateja (& Co.) pa se sedaj dela važnega?
Dejansko iščem en "tabu" - Kaj naj "močnejši" naredi proti "šibkejšemu"? Kaj so osnove samobrambe pred "učenci samoobrambe"?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

imagodei ::

En hiter odgovor -

poglej si kdaj K1... Primer, ko 80 kilski Tajec premaga 160 kilsko Korejsko zver je samo en ekstrem.

V splošnem je surova moč vedno v prednosti, ampak izkušen mojster borilne veščine lahko ogromno nadoknadi s tehniko in brzdanjem čustev.

Daljši odgovor, ko bo čas :)
- Hoc est qui sumus -

nodrim ::

hah, odvisno zakaj nekdo trenira ..

če sprašuješ za učence samoobrambnih tehnik, te takšni pač nikoli ne bodo napadli ..

če tebe zanima obramba pred napadalcem, se je moraš pač naučit .. pa če je ta napadalec nekdo, ki dejansko zna napast ali samo nekdo, ki hodi par mesecev na karate ...

če si močen, super .. če te moči ne znaš pravilno uporabit, je pač neuporabna ... na treninge hodit zato, da se tam fizično bildaš je pa itak nesmisel .. imaš pred sabo mojstra, učitelja, ki mu ponavadi nekaj plačaš za tisti čas, ko si tam in zdaj namesto, da bi ta čas porabil za učenje, valjda tam ne boš delal sklec in trebušnjakov .. to lahko vsak dela doma .. če imaš možnost dostopa do nekega znanja, je škoda izgubljat čas s fizičnim treningom tam ..

tak, da če se ti trening zdi za "lene", če ne vključuje fizičniha vaj (a la sklece, trebušnjaki itd.), potem greš lahko kamorkoli .. brez treninga tehnik in vsega ostalega pa ne gre ..

Saladin ::

nodrim - ne razumeš me

Recimo da imam zgolj surovo moč in nobene tehnike.
Pa da sem obenem preveč len,škrt, whatever... za dolgotrajnejši in zahtevnejši trening, kjer je pudarek na gibčnosti...

In bi se kljub temu rad naučil, kako naj držim korak z nekim (amaterskim) učencem borilnih veščin? Torej kako zaščitit najbolj kritična mesta, kako sprejemat udarce (ne izogibat - sprejemat), kako držati korak z urnejšim od sebe (da pri tem ne moram biti zgolj urnejši)?

Nekakšna stoična defenziva z uporabo sile ob pravem trenutku?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

nodrim ::

hehe, kaj bi rad, da ti rečem? :D

pokrij ranljive dele in čakaj na svoj trenutek, potem pa udri z vso silo :))

na tak način bo pač vse odvisno kako amaterski je ta na drugi strani ;)

za blokiranje oz. sprejemanje prav tako rabiš tehniko in trening, isto, da se navadiš sprejemat udarce .. če te še nikoli ni nihče udaril, te bo prvi udarec precej šokiral, drugi že precej manj .. zato pač je trening, kontrolirana situacija privajanja telesa in psihe na takšne "stresne" situacije, da potem v živo nisi nabit z adrenalinom do konca in niti ne veš kaj se dogaja in kaj počneš dokler se ne zaveš ali v urgenci ali nad to drugo osebo razbito na tleh ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

Saladin ::

Glede na moj opis me čudi, da noben ni omenil sumo ;)

Saj te razumem - ampak mora bit tudi kaj bolj resnega od mahanja z nekomom naokoli kot Martin Krpan z vojaki (ko ga uspeš enkrat zagrabit za nogo, z katero prav radi krilijo)?

Edit:
Morda pa je klasični boks nekako idealna izbira?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Blazzz ::

Pri klasicnem boksu je hitrost se kako pomembna.

heftek ::

Ne bi rad pametoval ali kaj, samo karkoli dovolj dolgo treniraš si soldina grožnja za kogarkoli, smao vztrajati je potrebno :) No nisi grožnja, pač navadno je tak, da če nisi že od amlega pretepač so borillne veščine tiste, ki ti dajo neko samozavest in sposobnost se branit, ko si napaden. Dans sn lih ulitelj na treningu reko, da pri real-fajtu je*** t.i. pravilno izvedene udarce pa fair-fight, raje "švinglaj" z podlimi udarci pa se bo vsak prepir hitro končal :)

Saladin ::

Pri klasicnem boksu je hitrost se kako pomembna.

Še pomembneje pa, kako sprejemaš udarce (Alijev rop-a-dope mi pade na pamet).

In Heftek reče prav - če je nekdo preveč spreten da ga premagaš v fair fightu, potem se pač boriš nepošteno (oči, mednožje, vrat,...)
Kar pa hitro lahko postane nevarno - zato tudi sprašujem po malo elegantnejših rešitvah.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

imagodei ::

Saladin@ če je nekdo preveč spreten da ga premagaš v fair fightu, potem se pač boriš nepošteno (oči, mednožje, vrat,...) Kar pa hitro lahko postane nevarno - zato tudi sprašujem po malo elegantnejših rešitvah.

Če ti gre za nohte nima smisla razmišljati o nekih elegantnih rešitvah. Če te nekdo davi, je edino pravilno, da mu izpraskaš oči. Precej boljša rešitev, kot pa da se v paniki poskušaš (elegantno) rešiti iz prijema in (elegantno) poskušaš naredit nek ključ oz. vzvod, medtem pa ti zmanjkuje zavesti... Tudi tvoji bližnji ne bodo imeli nič proti temu, da se bodo izognili elegantni črni barvi oblačil na tvojem pogrebu, čeprav bo nekdo zaradi tega po svetu hodil z nekoliko manj elegantno piratsko prevezo čez oko.

EDIT: Zabaven typo :8)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

heftek ::

No...recimo vzvod oz. ključ stvar se izvede zelo hitro in končni rezultat je eventuelni zlom tistega sklepa, kar je za moje pojme dovolj tehten rezultat da nasprotnik odneha, v kolikor pač ni na amfetaminih al pa kaj, ker pol si pa itak najebo :)

Kolk sem brskal po literaturi so ti najbolj praktične borilne veščine za "real-life" itak valetudo, krav maga, systema, ryukyu kempo, ju jitsu... pa še miljon drugih. Samo pač kolk sn ledo so vedno bile te omenjene kot "priporočljive"...je pa tudi res, da moreš imeti jajca, nekomu zlamat ud ali potisnit npr. prste v oči. Samo k*** na koncu je pa vedno tak ali ti al pa on in dost-x ta nedolžni(napadeni) konča z šivi na kliniki ali pa celo na intenzivni v komi v kolikor poskuša stvar rešiti pasivno...zaorej je edini recept FIGHT or FLIGHT, ki je pa itak že znan bil našim potomcem neandertalcem, samo da pač niso poznali še teh pojmof...hehe


LP

imagodei ::

/off
Joj, heftek, kaj ko bi se malo potrudil pa se vendarle držal slovnice vsaj približno? In, BTW, res upam, da moji POTOMCI ne bodo neandertalci. Menda pa tudi naši predniki niso bili. :\
/on

Ja, če si dovolj natreniran, lahko narediš nek ključ dovolj hitro. Ampak znanje ti spet ne pomaga, če te za vrat drži 120 kil težka mrgoda, ki je 4x tedensko v fitnesu, ti imaš pa zdravih 80 kil. Oči so v tem primeru krasna izbira, ker so odprte in še nisem slišal, da bi jih kdo uspel toliko natrenirat, da bi brez posledic prestale praskanje.
- Hoc est qui sumus -
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trening borilnih veščin

Oddelek: Šport
131729 (1282) dolenc
»

Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8021748 (17970) solatko
»

Borilne veščine specialnih enot (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
7013375 (10905) Andrej14
»

Borilne veščine

Oddelek: Loža
4810261 (9294) amigo_no1
»

Borilna veščina

Oddelek: Loža
304270 (3510) Gregor P

Več podobnih tem