» »

A lahko kličeš 112 in 113 če nimaš sim kartice

A lahko kličeš 112 in 113 če nimaš sim kartice

alese ::

če imaš v telefonu sploh sim kartice a lahko kličeš 112 in 113. hvala

kixs ::

Probaj.

mr_chai ::

mislim da ja.

Jaz rečem "Hey Siri, I am bleeding, call a medic! "

Ona pa meni: "Here re the best restaurants in your area"

PacificBlue ::

Na 113 ne mores klicat brez sim.
I’m out.
:3

starfotr ::

Ne da se več. Vsaj v Sloveniji ne.

Vice ::

Na 112 se da

StevicaM ::

Policistov ne bos poklical brez sim kartice in prav je tako, ker gre za intervencijsko stevilko operativno-komunikacijskega centra in morajo vedeti kdo in zakaj jih klice. Tudi ko jih poklices na 113 se jim takoj izpise tvoja telefonska. Ce te je strah in bi rad ostal diskreten pa poklici 080-1200 anonimno stevilko policije.

Ce pa karkoli vidis, da je nujna medicinska in resevalna pomoc se pa najprej klice 112! Policiste bojo ze oni obvestili, ker so jih dolzni ce gre za nesreco.

Ce se nahajas na kakem objektu, kjer se nahaja veliko stevilo ljudi/obiskovalcev je ta objekt dolzan biti varovan z varovano sluzbo in ce opazis neko cudno dogajanje, ki izstopa po normativih lahko klices tudi VNC varnostne sluzbe. VNC na varovano obmocje poslje svojega varnostnika(ponavadi interventa, ce ni varnostnika na objektu) preverit situacijo. Da bos poklical VNC na nekem objektu, bo treba poznat malo varnostne sluzbe in katera varnostna sluzba varuje kateri objekt to pa pise na vseh vhodnih in izhodnih vratih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: StevicaM ()

BorutO ::

Se bodo podtaknjene bombe prijavljale? :)

starfotr ::

Vice je izjavil:

Na 112 se da


Zakaj zavajaš?

Ne da se.

Za klicanje Centra za obveščanje na 112 mora biti v mobitelu SIM-kartica (na podlagi Uredbe o podelitvi koncesije za opravljanje GSM-storitev Ministrstva za promet in zveze).

Na 112 lahko kličete tudi z blokirano SIM-kartico, po preteku 90 dni od zadnje polnitve SIM-kartice Mobi (po preteku 270 dni klic ni mogoč) pa tudi s SIM-kartico tujega operaterja, s katerim nimamo pogodbe o gostovanju.


https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora...

CaqKa ::

Ali deluje brez vtaknjenega sima nevem. Kolikor opažam, mislim da deluje.
Vsekakor deluje v več okoliščinah kot klasični klici. V kolikor si v roamingu, boš še vedno lahko klical na 112. Mislim da več kot 2 leti je v Sloveniji v obratovanju tudi SMS na 112.

Telefoni imajo kar nekaj prilagoditev za številko 112 in za v ameriki verjetno 911. Ene izmed prilagoditev, ki se v zadnjem času bolj delajo, je da dobiš GPS pozicije klicočega. Novejši kot je telefon bolj možno je to.
SOS klici iz avtov, po večini (novejši) sporočajo še GPS lokacijo. Gre za t.i. eCall.
Večina telefonov ima nareto, da 112 kličeš brez da odkleneš tipkovnico.

Številka 112 je evropska številka in je namenjena reševanju življenj.
Pri nas preko 112, dobiš v grobem reševalce in gasilce. Sicer pa še pomaga pri drugih zvrsteh reševanja življenj in premoženja. Recimo najdbe bomb, reševanje živali, poplave, vetrolomi, težave s kačami ali osami...
Policija je po drugi strani predvsem organ, ki mu prvenstveno ni da rešuje življenja, ampak da uredi spore in je podpora pravni ureditvi države. Iz tega razloga se številki tudi razlikujeta. Reševanje življenja, torej klic rešilca, je bolj prioriteten kot reševanje spora, torej klica policije. Iz teh razlogov je številka 112 tehnološko bolj dostopna kot 113.

Več o 112: https://sos112.si/klic_v_sili.html
https://eena.org/

Maxl ::

Brez vstavljene SIM kartice ne moreš vzpostaviti klica na 112.

CaqKa ::

starfotr je izjavil:

Vice je izjavil:

Na 112 se da


Zakaj zavajaš?

Ne da se.

Za klicanje Centra za obveščanje na 112 mora biti v mobitelu SIM-kartica (na podlagi Uredbe o podelitvi koncesije za opravljanje GSM-storitev Ministrstva za promet in zveze).

Na 112 lahko kličete tudi z blokirano SIM-kartico, po preteku 90 dni od zadnje polnitve SIM-kartice Mobi (po preteku 270 dni klic ni mogoč) pa tudi s SIM-kartico tujega operaterja, s katerim nimamo pogodbe o gostovanju.


https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora...


Sem iskal uredbo ki jo telekom omenja, vendar ne najdem člena na katerega se sklicujejo.

Uredba iz '97 https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

v 23. členu narekuje:
23. člen
(nujne storitve in storitve za invalide)
Koncesionar mora poskrbeti za uporabo primernih tehničnih rešitev, da se zagotovi nujne storitve in storitve za invalide v skladu s predpisi in mednarodnimi normami.
Omrežje mora omogočiti klice za policijo, prvo pomoč in gasilce brezplačno in brez sredstva za aktiviranje (brez SIM kartice) tudi v primerih, ko so terminali blokirani za komercialne pogovore.

In uredba iz '99 https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

v 21. členu zadevo naredi manj regulirano.
21. člen
(storitve za invalide in nujne storitve)
(1) Koncesionar mora poskrbeti za uporabo primernih tehničnih rešitev, da se zagotovi dostopnost storitev invalidnim osebam.
(2) Koncesionar mora zagotoviti brezplačne klice na številki 112 in 113.

Vendar mislim da jo zakonodaja o civilni zaščiti ureja. Po malo guglanja najdem tole:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

3. člen
(čas in način zagotavljanja storitve)

(1) Storitev 112 in 113 se v javnih komunikacijskih omrežjih izvaja 24 ur na dan in sedem dni v tednu.

(2) Operater zagotavlja dostop do storitve 112 in 113 neomejeno in brezplačno. Za mobilne terminale, ki ne vsebujejo modula za identifikacijo naročnika, je zagotavljanje dostopa do storitve 112 in 113 omejeno glede na tehnične zmožnosti operaterja.

(3) Klici na številko 112 in klici na številko 113 se obravnavajo prednostno 24 ur na dan in sedem dni v tednu, v obsegu, kot je to tehnično mogoče.

(4) Operater centru 112 ali centru 113 da na voljo informacije o številki in lokaciji kličočega na številko 112 ali številko 113, ki izvirajo iz njegovega omrežja, razen če to tehnično ni izvedljivo.

(5) Za klice na številko 112 in klice na številko 113 mora biti zagotovljena najboljša možna kakovost glede na uporabljeno tehnologijo.

(6) Vsak operater zagotovi stalno delovanje dostopa do centra 112 in centra 113. Pri tem brezplačno zagotovi prenos vseh storitev klica v sili do centra 112 in centra 113, pri čemer zagotovi tudi nadomestne poti. Operaterji lahko za stalno delovanje dostopa do centra 112 in centra 113 poskrbijo tako, da si medsebojno ali skupaj zagotovijo nadomestno pot.

(7) Okvare pri klicih na številko 112 in klicih na številko 113 se obravnavajo prednostno 24 ur na dan in sedem dni v tednu.


Torej očitno od 2018 naprej zakonodaja začne dokaj enakovredno obravnavati klice na 112 in 113.

Pod črto, pa zakonodaja ne nalaga, da brez SIMa ne bi smelo delat. Zakonodaja iz 99 celo nalaga da mora delat. Jaz bi rekel, da ima telekom na svoji strani neke neažurirane podatke. Po mojih informacijah v praktičnem smislu klic na 112 deluje tudi brez SIM kartice. Verjetno je pa res odvisno od tipa telefona, kot tudi zakonodaja iz 2018 predvideva.

Maxl je izjavil:

Brez vstavljene SIM kartice ne moreš vzpostaviti klica na 112.

Sprobano z različnimi operaterji in z različnimi telefoni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Tiger ::

Teoretično je možno, a v Sloveniji zaradi morebitnih zlorab (zafrkantskih klicev na 112/113) ni implementirano. v Sloveniji torej za povezavo z bazno postajo potrebuješ SIM kartico.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko sledijo pametni telefon tudi ce das sim ven (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
7511791 (8984) DostMam
»

Kaj rečejo na 113, ko pokličeš?

Oddelek: Loža
385395 (3702) Vanadium
»

Klic na številko 112 - kako to poteka?

Oddelek: Loža
112102 (1655) hellomania
»

112 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1016637 (4083) Tody
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213786 (13786) imott3791

Več podobnih tem