» »

Ime domene in zaščita blagovne znamke

Ime domene in zaščita blagovne znamke

sttkittys ::

Odpiram novo spletno stran in imam namen za uporabiti ime domene, ki ga že uporablja en d.o.o. v Sloveniji, nima pa registrirane nobene domene z imenom podjetja (.com, .si, .org, .net itd so vsi prosti, prav tako različice s pomišljajem). Ne gre za originalno, prepoznavno ime (v smislu Big bang, Mercator), ampak za kombinacijo dveh besed, ki jih vsi kdaj uporabimo v vsakdanjem pogovoru.
Se da kje preveritim da podjetje ni registriralo patenta oziroma zaščitilo intelektualne lastnine v zvezi z imenom blagovne znamke? Če patenta ni, lahko legitimno zakupim zgoraj omenjene domene, ne da bom čez eno leto imela problem s strani podjetja?

BRBR ::

Če kaj pomaga:

Registering a domain name doesn't automatically give you any rights over the matching trade mark. You can only gain this right by registering your domain name as a trade mark.


ref

Tidule ::

No shit shecrlock, saj točno o tem človek govori.

Če te zanima ali je določena beseda/besedna zveza registrirana kot blagovna znamka lahko preveriš tukaj: https://euipo.europa.eu/ohimportal/sl/s...

Za drugo vprašanje pa je veliko odvisno od tega za kakšne besede gre in kako boš domeno uporabljal. Hkrati pravila igre za vse domene niso enaka. Enoznačnega odgovora tukaj ni možno dat. Načeloma, če imaš legitimen razlog za uporabo domene in gre za ime domene, ki ne krši intelektualne lastnine, potem zgolj to, da obstaja d.o.o. z enakim imenom, ne bo dovolj, da bi ti kdo kaj dosti kompliciral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

BuDi79 ::

za orientacijo izpis sporov glede domenskih imen, ki naj bi kršili zaščitene blagovne znamke:
https://www.register.si/ards/

sttkittys ::

Verjamem da ima več legitimnosti recimo stran za neprofitne namene. No moja bo za komercialne namene, affiliate. Na EUIPO ni zabeležena registracija blagovne znamke. Več kot skenslat me ne morejo, mislim, da se splača tvegat.
Opažam da je tudi ena slovenska vladna organizacija uporabljala to ime nekoč (leta 2016) za neko promocijo sam ne verjamem, da bi se jim zaradi tega dalo komplicirat.

Zanimivo branje, sodni spori glede .si domen. Meni je itak ljubši .com, a misliš da to kaj spremeni stvar, bolj ali manj safe kot .si?

Tidule ::

Naceloma je bolj safe z vidika mahinacij, ker je tezje posec v njega. Sploh za neko mini firmo/organizacijo v Sloveniji. Domene .si so bistveno boljse regulirane.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google poražen

Oddelek: Novice / Tožbe
487264 (1987) Red_Mamba
»

Kršenje znamke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5511422 (9951) neskoncno
»

Nakup domene!

Oddelek: Omrežja in internet
414682 (3575) c3p0
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8823280 (18950) Soprano
»

Internetna domena

Oddelek: Omrežja in internet
212162 (1835) fiction

Več podobnih tem