» »

Šolska naloga

Šolska naloga

Voluharr ::

Do mene je prišla ena naloga, spodaj.
Je samo moje mnenje, ali smo šli res ***** ?

Naloga:
V prospektu računalniškega zaslona LCD je navedena
ločljivost 3840 × 2400 pik, na drugem mestu istega
prospekta pa je navedena ločljivost 150 dpi.

Na isti računalnik imaš priključen tudi tiskalnik z
ločljivostjo 300 dpi. Kaj moraš storiti in za koliko, da
bo tudi natisnjena slika velikosti A4? (2 točki)
_____
Odgovor: Velikost prebrane slike moram za šestnajst-krat zmanjšati..

Obrazložitev: Palec prebrane slike bo v pomnilniku računalnika
predstavljena s 1200 slikovnimi točkami, na tiskalniku pa s 300
točkami. Da bosta sliki enako veliki, je potrebno natisniti le vsako
šestnajsto prebrano točko oziroma velikost slike 16-krat zmanjšati
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Senitel ::

Kaj pa je to za ena šola? Srednja čarovniška?

hbgqzR ::

voluhar, kaj? na hitrico meni zgleda, da a4 polozno sprintats pri zomo 90%... daj naj kdo to od resnih preracuna.

srus ::

Senitel je izjavil:

Kaj se čudiš? Tole je tipično vprašanje pri predmetu Informatika na splošni maturi.

kuall ::

kdaj pa so bile šolske naloge normalne. jaz bi se vedno najraje obesil, ko sem jih bral. tragedija je, kaj to počnemo z našimi otroci, kakšno mučenje jim delamo. ni čudno, da so ljudje potem taki butalci, ko odrastejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

srus je izjavil:

Kaj se čudiš? Tole je tipično vprašanje pri predmetu Informatika na splošni maturi.

Tole vprašanje, ubesedinjeno kot je, je bilo na splošni maturi pri informatiki? Čeprav je samo en kup nepovezanega mišmaša... Resno?

nejc_nejc ::

To je ostalo na nivoju, ko smo v 80s, v šolo dobili ZX in smo se začeli uciti basic. Kolikor se spomnim, je bil izbirni predmet z ucenci, ki jih je to zanimalo. Ostalim 95% so pa kasneje, z enako doktrino pri rednih predmetih zaskutili racunalnike.
Ocitno je doktrina se danes podobna.:)

Daliborg ::

Tole je resno f*** up. Prav zanima me kater tiskalnik tiska natanko do roba A4 ? Kaj ni vedno nekaj mm belega roba? Mislim, če se gremo že praktične naloge potem manjka ta podatek?
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Ma ajde recimo da bodoči informatiki morajo vedeti, da je A4 cca 8x11 inč in tako prideš do kolk veliko sliko rabiš. Ampak onole v obrazložitvi, da je slika v pomnilniku predstavljena s 1200 pikami na palec... Od kje? In koga briga? In kolk je sploh velika prebrana slika? Kdor je tole sestavljal je kadil nekaj močnega.

Tody ::

Pa se vi spomnite učiteljev informatike v srednji soli? To so ljudje, ki drugega predmeta ne smejo ali ne znajo učit. Če si ga bog ne daj vprašal karkoli izven tistega kar je bilo v učbeniku je bil cel hallo. Itak smo pa po večini brskal po spletu še takrat.

Ključni podatki tukaj manjkajo.
Isti problem imam IRL v službi kjer nek mlad "project manager", brez praktičnih izkušenj, razmišlja na podoben način kot teli profesorji zato pa potem v praksi nič ne dela. Na koncu ko jaz izpostavljam neke podatke izpadem kot problematičen pa čeprav sem jaz tisti ki mora v aplikacijo vnesti vso logiko in ustvariti da je zadeva uporabna.
Format life:

Senitel je izjavil:

Skoraj ;((
Škofijska Gimnazija Ljubljana
Ja tudi moje mnenje je, da je moral nekdo to spisat pod močno dozo...

...morda je to rešitev, da vidiš še mankajoče podatke.

TheBlueOne ::

Daliborg je izjavil:

Tole je resno f*** up. Prav zanima me kater tiskalnik tiska natanko do roba A4 ? Kaj ni vedno nekaj mm belega roba? Mislim, če se gremo že praktične naloge potem manjka ta podatek?

Ne pise, da se tiska na velikost medija A4 ampak da se tiska velikost A4. V smislu tiska je cisto realno brez robov, ker koliko plakatov in letakov pa vidis z robovi.

Samo naloga mi na splosno nima smisla, ker locljivost zaslona ne pove nic o locljivosti slike. Ce je datoteka 150dpi, tiskalnik pa 300dpi bo treba povecati gostoto in ne pomanjsati?

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Daliborg je izjavil:

Ne pise, da se tiska na velikost medija A4 ampak da se tiska velikost A4. V smislu tiska je cisto realno brez robov, ker koliko plakatov in letakov pa vidis z robovi.

Samo naloga mi na splosno nima smisla, ker locljivost zaslona ne pove nic o locljivosti slike. Ce je datoteka 150dpi, tiskalnik pa 300dpi bo treba povecati gostoto in ne pomanjsati?

Tudi pri plakatih in letakih so robovi, vendar jih v tiskarnah za nekatere namene odrežejo.
In ja prav imaš piše "tiska velikost A4" kar je besedna igra, vsi poznamo A4 kot standard za format papirja in ne slike, kar pomeni da je zavajanje. Kot bi rekel "najdaljša dolžina šolskega geo-trikotnika", pa vsi vemo da je najdaljša dolžina označena z samo 14cm črt na tem predmetu, čeprav je fizično daljša.
Skratka, naloga je besedno zavajanje tudi z DPI-ji.
Format life:

b3D_950 ::

V prospektu računalniškega zaslona LCD je navedena ločljivost 3840 x 2400 pik, na drugem mestu istega prospekta pa je navedena ločljivost 150 dpi.

a) Kaj pomeni prvi podatek in kaj pomeni drugi podatek?

b) Na računalnik s tem zaslonom priključiš optični bralnik in prebereš panoramsko fotografijo velikosti A4 z ločljivostjo 1200 dpi. Kaj moraš storiti in zakaj, da bo slika v celoti vidna na LCD zaslonu?

-> Na isti računalnik imaš priključen tudi tiskalnik z ločljivostjo 300 dpi. Kaj moraš storiti in za koliko, da bo tudi natisnjena slika velikosti A4?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Ok, tu pa zadeva dobi smisel.

BRBR ::

Daliborg je izjavil:

Ključni podatki tukaj manjkajo.
Isti problem imam IRL v službi kjer nek mlad "project manager", brez praktičnih izkušenj, razmišlja na podoben način kot teli profesorji zato pa potem v praksi nič ne dela. Na koncu ko jaz izpostavljam neke podatke izpadem kot problematičen pa čeprav sem jaz tisti ki mora v aplikacijo vnesti vso logiko in ustvariti da je zadeva uporabna.

Enkrat sem gledal en dokumentarec, en problematičen je izpostavljal, da je zunaj mraz, ker so ga odpikali je dol padel space shuttle.

Tako je to.

Sicer pa dobro, da o FRI vem samo to kaj približno pomeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BRBR ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kvaliteta skeniranja - vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
9995 (914) ananchel
»

4k monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8417999 (14889) Voluharr
»

kako veliko sliko rabim za tisk na A1 papir?

Oddelek: Zvok in slika
283455 (3019) Okapi
»

Apple bojda pripravlja nove macbooke pro z visoko ločljivostjo Retina (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
32687247 (71913) modicr
»

Ali je Core2 Duo dovolj za Photoshop CS4?

Oddelek: Kaj kupiti
252405 (1645) T-Majo

Več podobnih tem