» »

A1 ULTRA

A1 ULTRA

««
18 / 18
»
»»

ZveeZ ::

Zato pa je bolj smiselno na takih lokacijah vlagat v 5g/6g/7g infrastrukturo, da se s parimi baznimi postajami pokrije celo mestno jedro.

delavec44 ::

Ko se bazna zabije, je hitrost pa 1 mbps. Na optiki teh težav navadno ni. Kje je problem, da ne morejo baznih postaj skalirati ne vem.

pixelzgaming ::

ZveeZ je izjavil:

Zato pa je bolj smiselno na takih lokacijah vlagat v 5g/6g/7g infrastrukturo, da se s parimi baznimi postajami pokrije celo mestno jedro.

kaj ti bo 7G če je uplink do bazne 1Gbit?
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS

delavec44 je izjavil:

Ko se bazna zabije, je hitrost pa 1 mbps. Na optiki teh težav navadno ni. Kje je problem, da ne morejo baznih postaj skalirati ne vem.

Sem se spomnil na spodnjo sliko, ko sem oktobra 2023 slikal 4g/5g oddajnik, telefon pa je lovil edge;)

pixelzgaming je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

kaj ti bo 7G če je uplink do bazne 1Gbit?

Misljeno je bilo, da je bolje, kot napeljevat optiko od hise do hise in za to iskat soglasja, da bi se jo napeljalo le do 4 ali 5 stavb, kjer se postavi oddajnik. Seveda z visjim uplinkom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

CyberPunk ::

predi je izjavil:

Problem so večstanovanjske stavbe, zaradi potrebnih soglasij. Če bi pri nas bil kdo pameten tu doma, bi leta 2007, ko so zbirali Telekomovci soglasja za optiko, zbrali dovolj soglasij, tako pa smo namesto tega fasali praktično 20 let monopola enega ponudnika.

Guilty. :) Sem takrat zivel v eni teh stavb. Vsi smo bili presrecni zaradi nove T2 optike, ki je konkretno razburkala sceno, pa ze pred tem je bila na voljo dokaj solidna ponudba Ljubljanskega kabla, da se s Telekomom v tistem trenutku potem ni dalo vec nobenemu ukvarjati. Ceprav so se trudili (na oglasni deski, v nabiralnike, se kombi-stant so imeli itn.), pa ni ratalo.

predi ::

Namesto, da bi se vezal za dve leti in testiral tistih vprašljivih 100 dni prek A1 Ultra, sem raje nabavil Hofer Hot brez vezave. Itak je isto omrežje. Vklopil sem tudi do 1000/200 Mbps opcijo. Zaenkrat imam samo USB tether na moj OpenWRT router prek 5G mobilca, ki drugače ni v uporabi. Sem kar odklopil fiksno omrežje, da vidim kako se tole obnese. Zaenkrat dela brezhibno.

5G dedicated oprema je predraga, da bi šel v to samo za test. Že samo M.2 5G modem modul stane 120€.. Sem gledal, če bi lahko skupaj vrgel en DIY 5G router z OpenWRT pa sem si hitro premislil.

Scorpy84 ::

predi je izjavil:

Namesto, da bi se vezal za dve leti in testiral tistih vprašljivih 100 dni prek A1 Ultra, sem raje nabavil Hofer Hot brez vezave. Itak je isto omrežje. Vklopil sem tudi do 1000/200 Mbps opcijo. Zaenkrat imam samo USB tether na moj OpenWRT router prek 5G mobilca, ki drugače ni v uporabi. Sem kar odklopil fiksno omrežje, da vidim kako se tole obnese. Zaenkrat dela brezhibno.

5G dedicated oprema je predraga, da bi šel v to samo za test. Že samo M.2 5G modem modul stane 120€.. Sem gledal, če bi lahko skupaj vrgel en DIY 5G router z OpenWRT pa sem si hitro premislil.

MikroTik ATL 5G R16 tole zadevo si nabavi, ko pride na zalogo. Priblizna cena bo med 300-350€ v tujini. Na dolgi rok se splaca.

starfotr ::

ZveeZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Edino optika je rešitev.

Zal ni na voljo povsod in verjetno bo tako tudi ostalo. Bo verjetno prej 7G kot pa optika po vseh SLO mestih.

Daj ne sanjaj o 7G kot čudežni rešilni bilki. 5G ni bila nobena rešitev. Tudi 6G in 7G ne bo.

Scorpy84 je izjavil:

MikroTik ATL 5G R16 tole zadevo si nabavi, ko pride na zalogo. Priblizna cena bo med 300-350€ v tujini. Na dolgi rok se splaca.
Za svoj trenutni router sem dal 50€, tako da, ja..., nope.

starfotr je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Edino optika je rešitev.

Zal ni na voljo povsod in verjetno bo tako tudi ostalo. Bo verjetno prej 7G kot pa optika po vseh SLO mestih.

Daj ne sanjaj o 7G kot čudežni rešilni bilki. 5G ni bila nobena rešitev. Tudi 6G in 7G ne bo.

Sure.

Scorpy84 ::

predi je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Za svoj trenutni router sem dal 50€, tako da, ja..., nope.

Ce ti zadosti. Jaz sem, dal 250 za mikrotik lhg, prej mel router cat 7 za 50€. Skratka skrije se pred mikrotik, zadeva nenormalno dober dela, internet pa sploh. Prej je pocepnilo zvecer, sedaj pa nic.

twom ::

Jaz imam Zyxel modem in router od A1, prišel je zraven v kompletu za 0 EUR pri vezavi za 24 mesecev za ceno 17,49 na mesec (v akciji za vedno).

Deluje stabilno in hitro, razen res redkih izjem, predmestje Ljubljane.

miko22 ::

Jaz nameravam tudi iti na ultro. mam pa v hiši svojo inštalacijo z Mikrotikom(ne podpira sim). Lahko priklopim njihov modem, na moj Mikrotik in bo špilalo? Moglo bi...

Scorpy84 je izjavil:

Prej je pocepnilo zvecer, sedaj pa nic.
Zaenkrat meni s tem poceni Zyxel T-56 z OpenWRT in USB tetheringom prek Huawei P40 Pro ni počepnilo nič. Pa samo gostujem pri A1. Še z optimiziranjem lokacije "sprejemnika" se nisem nič ubadal - trenutno so vmes do bazne vsaj štiri stene pa kakšno drevo verjetno tudi. Sicer še ne uporabljam dovolj dolgo, pa tudi ne vem, ali je trenutni čas (dopustov) reprezentativen vzorec. Verjetno je večji problem v zimskem času. Ob povsem običajni uporabi za moj vikend nisem niti opazil, da nisem na fiksnem priključku. Večino prometa do zdaj predstavlja streamanje videa, ki je delovalo brezhibno (4K UHD Dolby Vision/Atmos).

V bistvu sem kar rahlo presenečen. Če lahko kar vsak takole gre v Hofer, kupi SIM, ga vtakne v obstoječo opremo in zakupi tisti 1 TB podatkov in je že priklopljen za 30 dni, potem ni čudno, da A1 nočejo ponuditi interneta + TV na moji lokaciji. Saj sploh ne moreš planirat ničesar kar se tiče zasedenosti bazne.
««
18 / 18
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kater 5g modem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11517596 (1702) Scorpy84
»