» »

Prenova hiše

Prenova hiše

1
2
»

kriptobog ::

wcpapir je izjavil:

3 leta nazaj sva z soprogo prevzela bajto zgrajeno 2008. 3x80m2 (K,P,M). Na bajti je bila streha, nekaj elektrike, nekaj vode, okna, ki smo jih v 70% obdržali.

Najprej smo spisali seznam stvari ki jih je treba postoriti, na grobo:
-kitanje sten
-menjava oken katere smo se odločili povečati
-elektrika, vodovod na novo
-estrih, talno gretje
-ogrevanje
-hlajenje
-talne obloge
-kopalnice
-stopnišča
-fasada
-senčila, komarniki
-kuhinja.

90% smo rešili sami, izvajalce smo imeli za estrihe, fasado vse ostalo sami. Nekako sem hišo končal v roku točno 6 mesecev, da smo se vselili, ostala nam je nekončana le ena kopalnica ker sem si rekel da jo bom delal ko bom vseljen. Šlo je nakako tako:
-kitanje sten -poklical kolege par dni smo raziskovali in se spoznavali s kitanjem, mešanjem kita nato je šlo-mašino za mešanje in ostale pripomočke sem kupil v jagru najcenejše. Razmetali smo cca 800kg kita.

-knauf v mansardi -poiskal izvajalca cca 5000eur je bil predračun, prvi dan so delali dve uri potem jih 3 dni ni bilo. Nadaljeval sem sam s pomočjo youtuba in forumov. Material nabavljal v Jagru. Potrošil pol več materiala (obešal ter vijakov) kot je bilo na predračinih a naredil, po treh letih ne poka nič. Stroški materiala so bili cca 1500eur.

-menjava oken katere smo se odločili povečati - zaradi dolgih dobavnih rokov sem prosil lokalnega izvajalca oken samo da mi jih izdela, montiral bom sam ter se odpovedal reklamaciji. Nič lažjega, po treh letih vsa okna tesnijo in se odpirajo dosti bolje kot tista ki so jih pred tem vgrajevali z AJM.

-elektrika, vodovod na novo v 80% - Pri elektriki mi je pomagal prijatelj, pred kitanjem razbijali stene, vlekli nove kable za več stikal, štekarjev...2 dni dela. Materijal za elektriko je praktično smešno poceni, kupovali v trgovini ETS v Slovenski Bistrici.

-estrih, talno gretje - preko Ebay sem naročil 2km cevi in jih polagal na tacker sistem, kar cev ob cev, nikakor mi ni potegnilo zakaj bi bilo bolje gledati na raster- zadeva se je obnesla sedaj ne čutim kje je cev kot kolega ki ima raster 10cm in je vsaka druga "hladna". Cevi so se takrat dobile po 0,45centov meter-strošek džabe. Predračuni izvajalcev so bili 8x višji od mojega dejanskega stroška. Razdelilce in fitinge smo kupili v Jagru, povezali sami.

-ogrevanje - iskali smo ponudbe za TČ takrat so bile izračuni in ponudbe, da potrebujemo cca 9-12KW tč-vsak monter je vlekel na svojo stran strošek je izgledal cca. 10k eur. Ponudila se je priložnost preko uporabnika feryz kupiti tisto IVT za 600eur in nek drobiž če se sam spomnim, par stikal za "krmilje", direkten priklop na talno gretje in že smo se greli. Ogravanje z razdelilci in talnim gretjem, kljub temu da sem si orodje izposojal ter tacker pištolo kupil me je stalo gladko pod 2000eur.

-hlajenje -nabavili smo 2 najcenejši klimi v Jagru znamke Tesla., po 3 letih smo zadovoljni, ampak v nakup smo se preveč zagnali. Klima v spodnjem štuku je bila prižgana kakih 2-3x, zgornja ohladi hišo navzdol čisto dovolj.

-talne obloge -nismo fanatiki o zdravem življenju, všeč nam je bil vinil. Preko bolhe sem kupil 250m2 vinila za lepljenje za 8eur na m2, položil mansardo ter si premislil. V pritličju smo raje kupili "boljši" vinil za 35eur na m2 na sistem klik. Po treh letih vidim da sem naredil bedarijo, tisti za 8eur na m2 je še isti kot prvi dan. Razlike v enem in drugem pri talnem gretju ni.

-kopalnice - Sam položil ploščice iz OBIja za 9eur m2 ki so nama bile všeč a so bile mišljene za zunanje. Težko jih je bilo rezati, vse smo morali rezati z vodno žago, s tisim rezilom za ploščice ne gre. Spodnji del kopalniške armature smo vzeli predalnike iz Ikee-za kuhinjo, pult pa je iz masivnega lepljenca-hrast - delal sam lepljence kupil v Bauhaus in razrezal(po treh letih kot novo)

-stopnišča - predračuni so bili oderuški, zato smo nabavili nekaj orodja in lepljencev v Bauhaus ter izdelali stopnice sami, mislim da je bil strošek za 16 stopnic ter podest cca 250eur, predračuni pa preko 3000eur.

-fasada -16cm stiropor 260m2 brez ekosklada in brez ostalih bedarij ki jim rečemo račun 6500eur s strani južnih priseljencev. Slovenci so dajali račune po 14.000eur za tanjši stiropor, ter hoteli so uveljavljati svoj prav. Pred tem so nam isti izvajalci delali estrihe-ponudba več kot pol nižja od slovenske. Estrih je bil "špegu", vinil polagali gor brez dodatnega brušenja, brez dodatne samorazlivne mase.

-senčila, komarniki 3000eur, tu nismo gledali na najceješe.

-kuhinja - ikea -logično, so edini ki dajo 25 let garancije ker toliko vrjamejo v svoje izdelke, niti ena slovenska ponudba ni imela takšne garancije.

-Terasa 15m2 -iskal izvajalce za konstrukcijo 8cm cevi ter sendvič kritino, se najdedel oderuških cen, šel v železnino po cevi za 500eur ter z aparatom za varjenje za 20eur z bolhe povaril. Sendvič plošče smo dobili pri eni firmi v Velenju-njim so takšni kosi bili ostanki, nam pa prišli ravno prav. Stiki se ne vidijo, terasa ko pogledaš gor je gladka, ker so stiki nad cevmi. Najdražja zadeva je bila obroba 300eur. Les smo vzeli iz lokalne žage bor, spuščen čez tisto napravo da izgleda kot terasne deske, po treh letih ima lepo patino. stal je 10eur na m2, kolega ki ima sibirski macesen še nima patine in ima vse pisanih barv, pravi da mu je žal.

Izolacija podstrešja je bila "zastonj", opazil sem da ena firma išče odvoz trdih kosov steklene volne-njim manjšega formata-za nas je bil idealen. Plačali smo prevoz s hiabom in se poigrali z izolacijo, bilo jo je toliko da smo po podstrešju naložili približno 60cm.

V bajto smo šli za 30k eur (če bi vse delali slovenski izvajalci bi imel mogoče za ta denar fasado, estrihe ter knauf, 120k kredita, čir na želodcu in tablete za živce na recept). Funkcionira vse, crknila nam je ena vgradna luč do sedaj iz Jagra, ampak itak ko sem kupoval sem kupil za 3x menjati vse, ker sem se bal da bodo drugič takšne z drugačnim odtenkom svetlobe. To je bila druga bajta, ki jo je bilo treba spraviti do konca, pri prvi sem za pol manjšo kvadraturo porabil 3x več.

Porabimo cca. 8MW energije letno. Pozimi grejemo na 24 stopinj, poleti hladimo na 22-jbg logično ni, je pa fajn. Sedaj smo na streho dali še SE. Najvišja položnica za elektriko je bila 130eur. Poleti je cca. 50eur. Kot backup imamo kamin 9kw tisti z velikimi širokimi vrati, pozidali smo ga sami, uporabljamo ga praktično ne, testirano pa komot ogrejemo P+M. Santirano vodo še kar grejemo z boljerjem na elektriko, čeprav imam zalogovnik, tripotni ventil, cevi ter vse kar potrebujem doma, da bi zagnal preko TČ, po mojih izračunih se mi ne splača, zato puščam zadevo tako kot je.

Sedaj je na vrsti 270m2 dvorišča, všeč nam je asfalt a je manj praktičen kot tlakovci, tukaj se še odločamo, cene tlakovcev so šle v nebo, asfalterji pa so letos polno zasedeni. Preostanek parcele je končan - ga že kosi robot. Bajta nas je s parcelo ter tem kaj je stalo + do vselitve stala nekaj pod 100k. Prva P+M skupno 120m2 me je stala krepko več, sem pa delal krepko manj, problemov pa sem imel kasneje več (pokanje knaufa, saniranje tega, itd.)

Če nimaš ravno dveh levih rok in imaš urejen dostop do interneta, sem prepričan, da se da skoraj vsako stvar narediti isto funkcionalno diy in vsaj 3x ceneje, kot ti da povprečno slovensko podjetje predračun.


Lahko recem samo kapo dol :D

ales85 ::

všeč nam je asfalt a je manj praktičen kot tlakovci

Iz katerega vidika?

Twixz ::

Pri prenovi hiše, pa tudi pri gradnji lahko veliko prišparaš, če se lotiš kupovanja materialov s pogajanjem.
Jaz adaptiram mansardo zdajle 2 leti bom probal na kratko opisat do kam sem prišel. :))
Realnega vložka bi bilo pomoje 10.000€+ (material + delavci), tako so pa veze in poznanstva to zbili na 6.000€. Hiša je letnik 1983.
Prvo sem naredil lasten vhod. Delal sem sam, motorko za beton rezat sem si sposodil. Sobota večer in nedelja cel dan. Vrata je prišel kolega montirat.
Dve steni sem podrl, ker imam rad svetlobo, stroška razen štroma in amortizacije štemarce ni bilo. Strop je bil poizoliran in podeskan. "Kukrli" z 4 okni narejen leta 2010. Tu sem prišparal ene 3-5k€, sem pa pomagal to delat človeku, ki se je odselil in meni prepustil.
Okna kupil prek sorodnikov, montirali sami s sorodniki. Dal sem plastiko, na kukrliju sem pustil lesena okna, ker lepo pašejo.
Inštalacije, za vodo cevi so bile potegnjene do mansarde, 40 let stare. Smo jih dali stran in je prišel vodovodar in na novo vse potegnil. Dan prej mi je zarisal kje naj poštemam/zvrtam luknje, v enem dnevu je bil konec, delal je z aluplast cevmi (ker sem mu valda dobro pripravil teren :)) ) Stroška (z njegovim materialom) 1600€.
Elektrika sem omarico odštemal ven in jo je električar prestavil na boljše mesto. Štemal si je sam, material je zrihtal sam. Delal 4 dni. Stroška 900€.
Knauf smo delali sami (da bi vedel kako je to zanimivo in jebeno delo, ga ne bi delal, ampak ajd sem se ogromno naučil (še posebej steklena volna med profile, ko ti leti v glavo...)). Stroška (samo material, orodje smo imeli svoje) - cca. 600€. Realnega vložka cca. 2000€ ampak veze in poznanstva. Delali smo 4 vikende v marcu aprilu, sobota/nedelja od 8:00 do 21:00. Vmes ogromno zajebali, mojstri bi bili gotovi v dveh dneh pomoje.
Omet sem imel zmenjen z eno firmo, ki je večkrat prišla po material tja, kjer sem ga jaz jemal. Cena ometa 10€/m2, cena estriha 9€/m2. Zadnji dan (v nedeljo) me kliče direktor, da grejo drugam in da bo pri meni delal šele čez 3 mesece (čeprav sem ga 2 meseca čakal). Ok, fajn. Nekako sem pričakoval da me bodo gospodje iz Albanije zaje*ali. Tisti večer grem od jeze na par hladnih špricarjev, pride znanec, mi pove da so mu ravnokar naredli omet eni mojstri. Mi da telefonsko. Pokličem naslednje jutro, povem kako je na stvari, tip pride isti dan na ogled in mi ponudi 13€/m2 strojnega ometa. Ker se mi gre da se čimprej vselim, ponudbo sprejmem. Naslednji dan je tip z enim sodelavcem pri meni in se zadeve loti. Po treh dneh je gotov, kvaliteta izdelave je (po mojem mnenju in mnenju več koga) vrhunska. Omet mi je naredil tako fajn, da lahko samo zbelim stene, nič kitanja, nič drugega. Za sabo počistil, da je bilo bolj čisto kot preden je prišel. :))
Mi ponudi še izdelavo estriha, če sam zrihtam material za 6 €/m2. Sprejmem. Dela ima 3-4 ure, prišel bo eno soboto. Cement dobim za 2,5€/25kg. Pesek še čakam. Prišparal bom, cca. 350€.
Kupil sem še Jubolin (za pokitat strope). Potem se pa začne tafino delo. Iskanje poceni vinila, ploščic, pohištva, kuhinje, itd. :)

wcpapir ::

ales85 je izjavil:

všeč nam je asfalt a je manj praktičen kot tlakovci

Iz katerega vidika?


Tlakovci če se posedejo vzameš ven in spodaj poravnaš teren. Sosedu so lani delali asfalt, nov izkop, tezka mehanizacija, prej so imeli 20 let tlakovce letos pa se je na nekaterih delih posedlo. Potem, ce kdaj spreminjaš kaj, se vidi kje ga krpaš in je grdo, sploh ce rabis kake nove napeljave cez dvorisce (kako cev dve za kak kabel skozi porinit ze pustis), ampak vseeno.

ales85 ::

wcpapir je izjavil:

ales85 je izjavil:

všeč nam je asfalt a je manj praktičen kot tlakovci

Iz katerega vidika?


Tlakovci če se posedejo vzameš ven in spodaj poravnaš teren. Sosedu so lani delali asfalt, nov izkop, tezka mehanizacija, prej so imeli 20 let tlakovce letos pa se je na nekaterih delih posedlo. Potem, ce kdaj spreminjaš kaj, se vidi kje ga krpaš in je grdo, sploh ce rabis kake nove napeljave cez dvorisce (kako cev dve za kak kabel skozi porinit ze pustis), ampak vseeno.

Vseeno slabo narejeno? Jaz sem ga delal 5 let nazaj in do danes je se vse ok.

c3p0 ::

Twixz je izjavil:


Knauf smo delali sami (da bi vedel kako je to zanimivo in jebeno delo, ga ne bi delal, ampak ajd sem se ogromno naučil (še posebej steklena volna med profile, ko ti leti v glavo...)). Stroška (samo material, orodje smo imeli svoje) - cca. 600€. Realnega vložka cca. 2000€ ampak veze in poznanstva. Delali smo 4 vikende v marcu aprilu, sobota/nedelja od 8:00 do 21:00. Vmes ogromno zajebali, mojstri bi bili gotovi v dveh dneh pomoje.


Osnovna osebna zaščita je nujna. Maska, vsaj kirurška in zaščitna očala. Sem en dan delal brez in kašljal kot stari kadilec, oči pa so me pekle še 2 dni. In to s knauf akustik izolacijo, ki je bolj prijazna uporabi od navadne steklene volne.

Se pa splača sam naredit, lepo počasi, če le dopušča čas in imaš neke osnove.

Twixz ::

c3p0 je izjavil:

Twixz je izjavil:


Knauf smo delali sami (da bi vedel kako je to zanimivo in jebeno delo, ga ne bi delal, ampak ajd sem se ogromno naučil (še posebej steklena volna med profile, ko ti leti v glavo...)). Stroška (samo material, orodje smo imeli svoje) - cca. 600€. Realnega vložka cca. 2000€ ampak veze in poznanstva. Delali smo 4 vikende v marcu aprilu, sobota/nedelja od 8:00 do 21:00. Vmes ogromno zajebali, mojstri bi bili gotovi v dveh dneh pomoje.


Osnovna osebna zaščita je nujna. Maska, vsaj kirurška in zaščitna očala. Sem en dan delal brez in kašljal kot stari kadilec, oči pa so me pekle še 2 dni. In to s knauf akustik izolacijo, ki je bolj prijazna uporabi od navadne steklene volne.

Se pa splača sam naredit, lepo počasi, če le dopušča čas in imaš neke osnove.


Jaz nisem znal popolnoma NIČ. Ko je prišel kolega z laserjem, da sva zarisala linije za UD profile v steno sem bil kot nek otrok :))
Najbolj me je sesulo, ko smo naredili konstrukcijo in že izolirali ter dali alu-folijo čez - po tem pa ugotovili da smo šli na kukrliju prenizko (ker smo lovili milimetre, se mi gre da je strop čim višji, čeprav 1 centi razlike bi nam prišparal 1 popoldan dela). Vse dol vzet, profile rezat, obešala odšraufat, dvignat celo linijo (smo naredili t.i. "zob") in spet obešala šraufat, izolirat....
Smo pa naredili še to "osnovno" napako, da tam ko je bil napeljan kabel za luč, tam ni šel knauf vredu gor - ga je prtisnil dol, da je bil zvit. Tam smo pa samo linijo folije in tervola odrezali, kjer je bil kabel in dali manj tervola noter.

Kot sem rekel, mojstri bi bili gotovi to v parih dneh pomoje.

wcpapir ::

c3p0 je izjavil:

Twixz je izjavil:


Knauf smo delali sami (da bi vedel kako je to zanimivo in jebeno delo, ga ne bi delal, ampak ajd sem se ogromno naučil (še posebej steklena volna med profile, ko ti leti v glavo...)). Stroška (samo material, orodje smo imeli svoje) - cca. 600€. Realnega vložka cca. 2000€ ampak veze in poznanstva. Delali smo 4 vikende v marcu aprilu, sobota/nedelja od 8:00 do 21:00. Vmes ogromno zajebali, mojstri bi bili gotovi v dveh dneh pomoje.


Osnovna osebna zaščita je nujna. Maska, vsaj kirurška in zaščitna očala. Sem en dan delal brez in kašljal kot stari kadilec, oči pa so me pekle še 2 dni. In to s knauf akustik izolacijo, ki je bolj prijazna uporabi od navadne steklene volne.

Se pa splača sam naredit, lepo počasi, če le dopušča čas in imaš neke osnove.

Knauf smo sicer delali en mesec izvajalci pa so rekli 3-5dni, izolacija ni bilq problem ker ma dva polnila izolacijo mogoce pol dneva. Zaščita seveda. Maska očala, tistikombenezon rumen da si cel oblecen vkljucno s kapuco. Ko je enkrat na mestu je ok. Drugace pa imas urso ki ne srbi.

LeXani ::

Tudi mene še čaka v prihodnjih letih, cilj je prizidek k hiši, ločen vhod, ureditev mansarde..
Dobro da neki znam z rokami narest, glede na trenutne cene..
Čas prve prijave 04.11.2005

c3p0 ::

Pa majstra čakaš in upaš, da je zanesljiv in bo celo dejansko prišel tisti dan. Ljudje mečejo stran dopuste s čakanjem.

Raje sem vse sam naredil, z le malo dodatnih pridnih rok občasno. Pa ko vidim, kako je majster pred leti naredil obstoječi knauf zid, mi je na koncu bilo žal, da ga nisem zrušil in še tega znova sam... Sicer je trajalo, pa je ponos toliko večji in točno veš kako je narejeno. Za razliko do "majstra" pa kupiš vso opremo, od laserjev, raznih klešč, žag...

bonanno ::

Renovacija po tanovem vas pride cca 1000eur/m2 pa se to nek luksuz
Vse kar je cenej je bajta nekak na pol narejena in smesno izgleda...

Lahko pa sami pacate ce imaste cas in znanje...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni (?) montažne hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13020468 (15857) OneYellow
»

gradnja mansardnega stanovanja

Oddelek: Loža
244814 (1389) Twixz
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14241696 (11163) edi123
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27153416 (28681) Matejjjjj

Več podobnih tem