» »

Amazon je posnetke kameric Ring predajal policiji tudi brez sodnega naloga

Amazon je posnetke kameric Ring predajal policiji tudi brez sodnega naloga

politico.com - V Amazonu so po letih ugibanj vendarle priznali, da so posnetke kameric Ring organom pregona v določenih primerih predajali tudi brez sodnega naloga ali dovoljenja imetnika kamere.

Vse odkar je Amazon pred štirimi leti kupil firmo domačih varnostnih kameric Ring, divjajo polemike okoli neprijetno tesnega prijateljevanja podružnice z ameriškimi organi pregona. Poleg aktivnega iskanja strank kar skozi lokalne policijske organizacije že dolgo buri duhove praksa, po kateri lahko policija dostopa do posnetkov kamer. Ne le, da ameriški zvezni zakoni ne prepovedujejo eksplicitno deljenja teh posnetkov z možmi v modrem brez sodnega naloga, ampak tudi v samih pogojih storitve ni določila, ki bi kaj takega opredeljevalo. V Amazonu so na pomisleke doslej odgovarjali, da skušajo v vseh primerih "doseči sodno pot ali soglasje uporabnika", natančnejšim pojasnilom pa so se vztrajno izmikali.

Sedaj vemo, da v nekaterih primerih posnetki najdejo pot do policistov brez kakršnegakoli formalnega postopka. Junija je demokratski senator Ed Markey podjetje vnovič povprašal o podrobnostih opisane prakse in tokrat so mu odgovorili malo izčrpneje: v letu 2022 je bilo 11 predaj posnetkov policiji brez sodnega naloga ali soglasja uporabnika. V vseh primerih naj bi šlo za situacije, ko je bilo ogroženo človeško življenje in bi uradni postopki tratili dragoceni čas. V ta namen ima sicer Amazon postavljeno kar spletno stran. Koliko je bilo takšnih predaj v preteklih letih, niso povedali, prav tako ne, ali je takšna praksa uveljavljena tudi drugod po svetu.

Po eni plati ima takšen postopek lahko smisel in dejansko rešuje življenja. Toda po drugi prenese celotno zaupanje na Amazon in organe pregona, ne eden ne drugi pa v ZDA trenutno res ne uživajo blaznega ugleda. Predvsem pa je huda objektivna slabost grda nedorečenost na več stopnjah takšnega postopanja - tako na primer ne vemo, kaj se potem s posnetki zgodi, ko policija z njimi opravi; torej, koliko časa jih hrani, kdo ima dostop in podobno. Markey se je zato namenil izboljšati zakonodajo. V Amazonu mu sicer odgovarjajo, da zaenkrat ne nameravajo spreminjati nastavitev Ringovih kamer, zato se morajo uporabniki, ki si želijo višje stopnje zasebnosti, pomagati sami. Nekateri modeli kamer - predvsem ožičeni - namreč poznajo šifriranje podatkov, ki pa je privzeto izklopljeno; prav tako je mogoče povsem izklopiti mikrofon.

5 komentarjev

xseki ::

WTF:O8-O

#000000 ::

Školjavi seveda ne ve NIČ o tem.

dexterboy ::

Po eni plati ima takšen postopek lahko smisel in dejansko rešuje življenja.
Tudi kamere v spalnicah lahko rešijo življenja. Pa biometrični čipi pod kožo tudi. Samo kaj pa narediti, če je pomanjkanje možganov v glavi?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

feryz ::

11 predaj letos? Ufff, tukaj gre res za množično kršenje, kdo ve česa ali kdo ve kakšnih pravic, s strani policije.

Ostalih 11 milijard kamer, do katerih ima policija stalni dostop, je pa ok.

bbf ::

dexterboy je izjavil:

Po eni plati ima takšen postopek lahko smisel in dejansko rešuje življenja.
Tudi kamere v spalnicah lahko rešijo življenja. Pa biometrični čipi pod kožo tudi. Samo kaj pa narediti, če je pomanjkanje možganov v glavi?

ai


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Oddelek: Novice / Zasebnost
216508 (4909) Gagatronix
»

Slovenska policija omejuje anonimnost na spletu v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6211466 (9489) MrStein
»

Nove oblike spletne cenzure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6930272 (24104)          
»

Nov zakon za prenose iz interneta

Oddelek: Pomoč in nasveti
264401 (3487) BlueRunner

Več podobnih tem