» »

Zakaj je Avstrija tako uspesna?

Zakaj je Avstrija tako uspesna?

Malidelničar ::

Kapitan Jack je izjavil:

scipascapa je izjavil:

1500+ NETO.

ker je itak x 14...letno 21k€.

Ojej, se vidi da nisi stopil dlje iz kure. 1500€ neto je v Avstriji na osebo, kot bi zivel na minimalcu v slovenistanu.

Brez 3500€ neto na gospodinjstvo z enim otrokom x 14 si vec ali manj srednji razred. Lahko zivis normalno, lahko gres v porec namakat rit in jest lidl tuno, kaj vec pa ne mores iz tega dnarja pricakovati.

Mislim, moral bi zategovati po dolgem in po cez. Torej nobenih aktivnosti v zivljenju, nobenih privatnih zdravnikov ne bi smel placat (recimo ustna higijena, kaksne akupunkture ipd). Potem niti slucajno obiski restavracij ipd...

Skratka za nek lepo zivljenje je v AT potrebno imeti med 4 in 5k neto odvisno v katerem bundeslandu zivis.

To je zelo dober point, ki pokaže na veliko težavo v Sloveniji, ki pa je:

PREHUDA PLAČNA KOMPRESIJA. V Avstriji imaš vsaj šanse, da prehajaš med rangi plač in le-te se nahajajo vse do razmerja 1:5.
V Sloveniji je že 1:2 glede na minimalca težko doseči, realno nam plače težijo k razmerju 1:1,5. To pa je popolnoma destimulativno za podjetništvo, ustvarjanje in za vodnje firm v moderni ekonomiji. Tukaj Avstrijci naredijo tisto razliko v primerjavi s Slovenci, ker so bolj motivirani. Ker Avstrijec VE, da ne morejo imeti plačnih razmerij 1:1,5.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

codeMonkey ::

Jaz tu neke bistvene razlike med drzavama ne vidim, teh razlik v razmerju, ki ga omenjas. Bucke.

Za 2x1500 EUR neto moras imeti okoli 75k bruto na leto, cesar ne dobi kar tako vsak. Je pa res, da je Kapitan Jack dobro povzel. Tista razlika, ki pa jo prineseta se 13. in 14. placa pri dvokratniku, je pa komaj za Porec in tuno, kot je omenil :)

Zgodovina sprememb…

sds ::

Malidelničar je izjavil:

Kapitan Jack je izjavil:

scipascapa je izjavil:

1500+ NETO.

Ojej, se vidi da nisi stopil dlje iz kure. 1500€ neto je v Avstriji na osebo, kot bi zivel na minimalcu v slovenistanu.

Brez 3500€ neto na gospodinjstvo z enim otrokom x 14 si vec ali manj srednji razred. Lahko zivis normalno, lahko gres v porec namakat rit in jest lidl tuno, kaj vec pa ne mores iz tega dnarja pricakovati.

Mislim, moral bi zategovati po dolgem in po cez. Torej nobenih aktivnosti v zivljenju, nobenih privatnih zdravnikov ne bi smel placat (recimo ustna higijena, kaksne akupunkture ipd). Potem niti slucajno obiski restavracij ipd...

Skratka za nek lepo zivljenje je v AT potrebno imeti med 4 in 5k neto odvisno v katerem bundeslandu zivis.

To je zelo dober point, ki pokaže na veliko težavo v Sloveniji, ki pa je:

PREHUDA PLAČNA KOMPRESIJA. V Avstriji imaš vsaj šanse, da prehajaš med rangi plač in le-te se nahajajo vse do razmerja 1:5.
V Sloveniji je že 1:2 glede na minimalca težko doseči, realno nam plače težijo k razmerju 1:1,5. To pa je popolnoma destimulativno za podjetništvo, ustvarjanje in za vodnje firm v moderni ekonomiji. Tukaj Avstrijci naredijo tisto razliko v primerjavi s Slovenci, ker so bolj motivirani. Ker Avstrijec VE, da ne morejo imeti plačnih razmerij 1:1,5.

Lol, ne, razlog je v tem, da vecino nekvalificirane robe prodajamo avstrijcem, hkrati pa na veliko kupujemo od njih (kar je razumljivo, ker sami nismo sposobni narediti nicesar).
I have no mouth, and I must scream

sds je izjavil:

Lol, ne, razlog je v tem, da vecino nekvalificirane robe prodajamo avstrijcem, hkrati pa na veliko kupujemo od njih (kar je razumljivo, ker sami nismo sposobni narediti nicesar).

Predvsem je industrija zelo tesno povezana z Nemcijo in posledicno izvoz tja.

codeMonkey je izjavil:

sds je izjavil:

Predvsem je industrija zelo tesno povezana z Nemcijo in posledicno izvoz tja.

In Avstrijo. Ta pa z Nemcijo. In rezultat je ociten, ce prodajas svoje izdelke za majhen denar tja, nazaj pa kupujes izdelke (ker si sam s svojo preprodajalsko logiko nesposoben proizvesti karkoli) po njihovi ceni.

Pa ne me narobe razumeti, preprican sem, da se tukaj ne da nic spremeniti, dokler bojo obstajali kreteni, ki kupujejo nemske znamke s slovenceljsko placo, ki orgazmirajo na skiroje, sportne ure ipd. imamo to kar si zasluzimo. Narod pozerjev in bebavih potrosnikov, ki je prevec neodrasel, da bi lahko razumel kaj rabi in kaj ne. V isti sapi pa bo preprican, da je karkoli tujega (recimo, za primer, slovenceljka, bo preferirala tuj kurac, pa ceprav je klosarjev) boljse in vec vredno.

Tako, da pravilno, da prihajajo ukrajinski begunci k nam, bojo vsaj izlocili vse te kretene iz trga dela. Da bojo ob svojih proukrajinskih parolah crknili pod mostom in prav je tako.

Dejansko me je sram, da sem Slovenec. Tako zabit narod tezko najdes.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sds ()

sds je izjavil:

Aja pa, da slucajno ne bo pomote, takih kretenov, ki tako uspesno serjejo sami sebi v hrano kot milenijci (in novejsi) se nisem videl. Potem pa pizdijo kaksni so vsi ostali, ceprav so si v hrano srali sami.

Mato989 ::

Avstrija je uspešna ker za razliko od SLO tam sindikati zmorejo izpogajat boljše pogoje kot jih določi država, še več, tam izpogajajo tako da država niti ne rabi določit minimalca....

Za razliko od Slovenije ko imamo 1. tarifni razred plače v trgovini še skoz na 680 ali 720 bruto...minimalc je pa 1.075 EUR... zdaj pa pomislite, če bi veljale kolektivne pogobe bi trgovec po logiki sindikatov imel danes 6080 ali 720 bruto tou nekje... to je vrhunec kar zmorejo nesposobneži naši od 1990 dalje
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mr.B ::

Miki N je izjavil:

Prepozen si.

Avstrija izumira. Večno pa tudi ne bodo mogli uvažati untermenchev.

Ne Avstrijci se zavedajo Evropskosi, in skupnega cilja, balkanci pa ostajajo balkanci, važno da ste se znašli bolj kot sosed...
Slowenien ist das Entsendeland Nummer eins und entwickelt sich immer mehr zu einem Umschlagplatz", kritisierte Muchitsch.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

WizzardOfOZ ::

sds je izjavil:

Ti pa mama hotel. Egoisticni entitled cepec, ki vidi samo samega sebe in kako je svet krivicen, ker ameriske sanje samo sanja.

:)):)):)) še en, ki nima pojma. v čisto vsem si se zmotil. jaz ne sanjam ameriških sanj. jaz živim svoje sanje. sem si jih sam ustvaril s svojim znanjem in delom. pa na svojem sem že od polnoletnosti. nekja kar ti ne boš nikoli.

pa še kar naprej lajaj iz koče pred hotelom mama.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

sej pri nas ni nič dost drugače. regres in božičnica sta 13 in 14 plača, če se še malo pomatraš in pokažeš da si sposoben narest vse kar so ti dali za delo pa š negrada ob koncu leta za delovno uspešnost, ki je pa kar 15 plača.
to je dost za 2 tedna poleti na hrvaško obalo. za kaj več pa ni.

musicfreak ::

Vedno bo kdo boljsi od tebe. Najvecji plus ki pa ga vidim v primerjavi z Slovenijo je da ni toliko negative in jamranja in pa bolj urejeni mediji. Ce gre clovek pri nas brat komentarje pod 24ur ali na rtvslo, se ti zagabi cela drzava. Sam ne poznam neke nemske strani, kjer bi ljudje toliko gnojnice zlivali. Tudi ce beres ta forum si luzer ce nimas vsaj 3000 neto place :D Kot bi nekateri ziveli v paralelni realnosti. Mislim da je treba vzeti za neke primerjave normalne poklice ki jih dela vecina, ne pa IT strokovnjake oz programerje.

Nic ni crno belo, resnica je vedno nekje vmes. Tudi ce bos objavil sliko 3 pasjih mladicev, se bo nasel folk ki bo rekel da je to za kozlat, kot pri vsaki stvari. Za ene je bolje tam, za druge bi bilo isto oz. ne bi bilo nic boljse, ali slabse. Vsepovsod so plusi in minusi in ne bi pospoloseval kar tako kje je boljse. Sam sem v Nemciji in je zadeva podobna kot Avstrija. Ce imas dobro sluzbo, zivis financo zagotovo malce lepse kot v Sloveniji, ce si delavec za standarne poklice, ki se iscejo tudi v Sloveniji kjer ni delovne sile, si morda 200 evrov na boljsem kot v Sloveniji in se ne splaca. Stanovanja dobit v velikih mestih so ista jeba kot v Ljubljani. Kultura in ljudje se mi ne zdi nic drugacna kot pri nas, je pa res da se ne druzim s turki ali arabci in nimam nobenih slabih izkusenj da bi me imel kdo za manjvrednega oz se ne bi cutil dobrodoslega, je pa res da govorim dobro nemsko. Sam bi avstrijsko narecje tezko prebavil in me Avstrija nikdar ni mikala. Zagotovo pa je prakticna za koga ki zivi v Sloveniji ob meji. Sam bi sel tezko nazaj v Slovenijo, ce mi je v Sloveniji ostalo od place 150 evrov za luksuz oz. za dat na stran, tukaj pa 1500. Tistih par trenutkov domotozja na leto ne odtehta svobode oz. brezzskrbnosti financne, kjer v sluzbi delam vsaj 30 procentov manj kot v Sloveniji, ne poznam delovne sobote in nedelje in nimam skrbi kako prit skozi mesec kot mnogo ljudi. Je pa res da nimam visokih pricakovanj in ciljev kot nekateri, sem zadovoljen s tem kar mam.

Iste probleme kot ima slovenija z juznjaki imata Nemcija, Avstrija z drugimi tujci. Francija z drugimi...to je zal naravni proces iskanja cenejse delovne sile tega sistema, ki nam bo prej ali slej vsem v pogubo in ki se je dogajal skozi celo zgodovino, le da se danes na malo bolj "eleganten" nacin.

WizzardOfOZ je izjavil:

Brez 3500EUR neto na gospodinjstvo z enim otrokom x 14 si vec ali manj srednji razred. Lahko zivis normalno, lahko gres v porec namakat rit in jest lidl tuno, kaj vec pa ne mores iz tega dnarja pricakovati.

sej pri nas ni nič dost drugače. regres in božičnica sta 13 in 14 plača, če se še malo pomatraš in pokažeš da si sposoben narest vse kar so ti dali za delo pa š negrada ob koncu leta za delovno uspešnost, ki je pa kar 15 plača.

Ja, ampak to je res spodnja meja. 3500 neto na mesec je recimo nek senior do ekspert na Dunaju. Z nekaj truda, ce oba dobita okoli 70-80k bruto letno, je to na mesec 6k - 7k neto in potem junija s 13. placo tako gospodinjstvo dobi okoli 15k na racun. Enako decembra. V Sloveniji se nek povprecen regres s tem ne more primerjat.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

Mal primerjave. Goriva v AT podobne cene k pr nas, cene v stacunah tam tam, bi reku vecina zadev se lahko tam nabavi cenej. Neke povprecne norme kar se pricakuje za npr vilicariste, dostavljalce, voznike tovornjakov, prodajalce itn so podobne. Dostavne sluzbe (gls in ostalo) imajo enake cene za dostavljanje paketov k pr nas. Zdej pa tam voznik dostavljalec ob podobnem delu zasluzi 2x vec, vilicarirsta tudi, voznik cisterne za gorivo 3x vec, prodajalka lidl,hofer itn v trgovini 2x vec itn. Inputi pa kot receno enaki. Mariborski fevdalci iscejo npr avtomehanike z *lupo* za smesnega jurcka na mesec, v AT se ponuja 3-5k celo za 4 dnevni delovnik? Kdo tu koga yebe?

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

musicfreak: Zanimiva izkušnja. Jaz sem bil večkrat na Dunaju in se počutim kot doma. Nimam pa seveda izkušnje z življenjem v Avstriji. Mislim, da je vseeno možnosti za ljudi veliko več in to da lako nekaj narediš, ustvariš. Saj v Sloveniji tudi so, ni vse slabo, ampak celoten sistem deluje, kot si lepo napisal, z negativizmom in foušijo (pa ne rečem da tudi Avstrijci niso foušni, ampak te obsedenosti z enakostjo ni, bolj da spadaš kulturno v okolje, pa da imaš urejeno hišo in okolico, da ne svinjaš - recimo ne moreš naredit bajte s fluorescentno barvo).
Kljub istim težavam (drago življenje v mestih kot povsod) se zdi, da Avstrija omogoča boljšo odskočno desko. Sploh ker je sistem predvidljiv, ne bodo ga šli spreminjat, ne more nastopit neka vlada, ki bi ti vse pobrala.
codeMonkey: Plačno so na koncu vseeno konkretne razlike kot praviš in tu se denar nabere. Nabere se seveda od bistveno višje produktivnosti in tu se naredi tudi razlika v GDP per capita.
Valvoline: Konkurenca v Avstriji deluje, ni prijateljskih dogovorov. Pri nas je cene pred prihodom Hoferja uničil (beri: umetno napihnil preko sesuvanja slovenskih dobaviteljev in tega da je pokupil konkurenco za male pare) Mercator recimo. Avstrijci vedo, da konkurenca ljudem niža stroške življenja in jim daje izbiro.
P.S. tudi tam imajo kakšne popadke kot zadnja izplačila, tam 1.000 EUR na roko vsakemu državljanu zaradi inflacije.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

MisterR ::

Valvoline je izjavil:

Mal primerjave. Goriva v AT podobne cene k pr nas, cene v stacunah tam tam, bi reku vecina zadev se lahko tam nabavi cenej. Neke povprecne norme kar se pricakuje za npr vilicariste, dostavljalce, voznike tovornjakov, prodajalce itn so podobne. Dostavne sluzbe (gls in ostalo) imajo enake cene za dostavljanje paketov k pr nas. Zdej pa tam voznik dostavljalec ob podobnem delu zasluzi 2x vec, vilicarirsta tudi, voznik cisterne za gorivo 3x vec, prodajalka lidl,hofer itn v trgovini 2x vec itn. Inputi pa kot receno enaki. Mariborski fevdalci iscejo npr avtomehanike z *lupo* za smesnega jurcka na mesec, v AT se ponuja 3-5k celo za 4 dnevni delovnik? Kdo tu koga yebe?

Primerjaj še storitvene dejavnosti.
Frizer, notar, prevajanje, inštrukcije, varstvo.
To pa je vse najmanj x3.

Da se potem ne menimo o zavarovanju, tako življenskem kot (ne)premičnin.
V Hofer/Lidl definitivno niso plače x2, ker bi to pomenilo, da ima prodajalka v AT 1800-2000€ neto. Pa nima.

V Sloveniji in Nemčiji te med bolniško ne morejo odpustit, v Avstriji brez težav.
V Avstriji lahko vzameš očetovski dopust ampak dobiš 800€ izplačila. V sloveniji ti država krije 100% osnove oz maksimalno 2,5-kratnik povprečne plače.
V Avstriji ti kot staršu pripada 5 dni (na vsakega otroka) bolniške za nego otroka, preostalo moraš koristiti dopust/nadure ali se znajti po svoje.

codeMonkey je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Brez 3500EUR neto na gospodinjstvo z enim otrokom x 14 si vec ali manj srednji razred. Lahko zivis normalno, lahko gres v porec namakat rit in jest lidl tuno, kaj vec pa ne mores iz tega dnarja pricakovati.

Ja, ampak to je res spodnja meja. 3500 neto na mesec je recimo nek senior do ekspert na Dunaju. Z nekaj truda, ce oba dobita okoli 70-80k bruto letno, je to na mesec 6k - 7k neto in potem junija s 13. placo tako gospodinjstvo dobi okoli 15k na racun. Enako decembra. V Sloveniji se nek povprecen regres s tem ne more primerjat.

senior expert je v Sloveniji tudi 7500. samo pol moraš še kaj delat pa pokazat to znanje.

m0LN4r ::

Kapitan Jack je izjavil:

scipascapa je izjavil:

1500+ NETO.

Kako, ce pa je tuna v Avstriji cenejsa, porec pa stane isto, ne glede na narodnost. Tudi avti stanejo isto. Pa glede na to, kje zivi kolega, bi rekel, da je stanovanje v Grazu enako drago, kot stanovanje v Mariboru. Seveda se da dobiti v MB poceni flat, ampak ves kje. Nevem no.
Je pa seveda problem, ce si v centru Dunaja. To je drugace, ampak to je tako kot ce bi imel flat v situli (LJ). Ne pa v predmestju med albanci. Imam zlahto gori pa sicer mogoce res niso bogatasi, ampak so vedno boljse ziveli od nas, sin je kupil zapusceno "vilo" oz. zeleznisko postajo, to je prinas ca. 500k, hisa blizu Dunaja, stanovanje v centru Dunaja itn. opcije majo in je fotr startal tam prakticno iz NULE, kot fizicki radnik ca. 50 let nazaj. Kaj so ustvarili sovrstniki tu? Brez sluzb v JS bolj malo.
Long story short, srednji sloj v AT je nad srednjim slojem v Slo. Kam prides v slo kot fizicki radnik? Nikamor!
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

MisterR je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Primerjaj še storitvene dejavnosti.
Frizer, notar, prevajanje, inštrukcije, varstvo.
To pa je vse najmanj x3.

Da se potem ne menimo o zavarovanju, tako življenskem kot (ne)premičnin.
V Hofer/Lidl definitivno niso plače x2, ker bi to pomenilo, da ima prodajalka v AT 1800-2000€ neto. Pa nima.

V Sloveniji in Nemčiji te med bolniško ne morejo odpustit, v Avstriji brez težav.
V Avstriji lahko vzameš očetovski dopust ampak dobiš 800€ izplačila. V sloveniji ti država krije 100% osnove oz maksimalno 2,5-kratnik povprečne plače.
V Avstriji ti kot staršu pripada 5 dni (na vsakega otroka) bolniške za nego otroka, preostalo moraš koristiti dopust/nadure ali se znajti po svoje.

Pridruzujem se komentarju musicfrak_. Prakticno enaka izkusnja, izpostavil bi le, v celju sem placal vec za mosko strizenje kot tu.
Hrana pa ko grem v slovenski Lidl ali Spar je pa presneto draga oz. enako draga se mi zdi. Tako da mi ni jasno, kaj bi jaz tam delal z 800eur place. Cote v klasicnih Newyorker H&M, se meni zdi da so gori tudi za kak evro cenejse. Pa mi spet ni jasno.
Bil sem v MB na pici, Celje steakih ipd. pica je stala isto, steaki so pa bili drazji, dosti drazji. Sem si samo mislil wtf.
Zavarovanja so, ce primerjam Kasko+Delni kasko skoraj identicne cene.
Gremo do elektronike, ki jo rabis doma. Hladilnik, pralni stroj, susilni stroj ipd. stane enako, ko so kake akcije je celo ceneje, kot doli v Merkurju. Prenosniki, telefoni, hardware je tudi cenejsi.
Narocnina za Netflix stane tudi isto. Internet placujem 35€ na mesec.

Kaj je drazje? Drazje je ce gres v strogi center (skoraj turisticni) na kavo, pivo. Ja to je dosti drazje. Pa nic ni zastonj. Karta za kino je v akciji 7,5€ drugace 8,5. Koliko je prinas? Nevem.

Tak nekaj informacij iz prve roke.

Glede Avstrije nisem ziher, mogoce so pa bolj podobni svicarjem.
Trade Republic 38MVDVXM

WizzardOfOZ je izjavil:

senior expert je v Sloveniji tudi 7500. samo pol moraš še kaj delat pa pokazat to znanje.

Ti si dal ekstrem za primer, jaz pa neko dobro normalo z nekaj malo truda (rang 2500 neto v SLO recimo). Pa niti nisem govoril o senior expertu.

Zgodovina sprememb…

Basierend auf 559 Gehaltsangaben beträgt das durchschnittliche Gehalt bei HOFER Österreich zwischen 14.800 € für die Position ,,Lehrling"
Ves kaj je Lehrling? V sloveniji dobis kot Lehrling prst v rit.
Drugace pa je odvisno od delovne dobe, ampak:

Trade Republic 38MVDVXM

Meni najvecja in najbolj koristna stvar je poklicna sola.
Pri 16. letu starosti se vpises v Poklicno solo in:
1. leto dobivas ca. 900 eur netto
2. leto ca. 1000 netto
3. leto ca. 1100 netto
Pri 19. imas koncano srednjo solo, poklic in se placan si bil za to. Pa to so stevilke za Lidl 2021.
Pri drugih poklicih so postavke visje. Potem pa se vedno lahko gres studirat ali pa gres opravljati mojstrski izpit iz svojega poklica.

Kok placajo prinas, ce se vpises v poklicno srednjo solo v Mercatorju?
Trade Republic 38MVDVXM

Technics111 ::

sds je izjavil:

Technics111 je izjavil:

Bezukhoff je izjavil:

BCSman je izjavil:

Slovenija bo čez 20 - 30 let nek propadli zmazek, po kupni moči na ravni Moldavije, 30% bo Slovencev v hribih, ostalih 70% bodo Srbi, Bosanci, Albanci.

True.

Zahvalimo pa se lahko našim kravatarskim VELEIZDAJALCEM, ki so nas prodali za kilo kruha. V drugih državah bi taki že zdavnaj zemljo gnojili, samo pri nas je to možno da so še taki smradi vedno na oblasti. In zato si mi ne zaslužimo svoje države, ker smo navadne riti posrane!!! Največ zaslug zato pa ima populacija nad 50 let katera takrat ni naredila ČISTO NIČ, takrat ko bi morali, ko še ni bil sistem tak sfukan, kot je zdaj..in ti penzionarji so zdaj najbolj pametni, da so mladi po njihovo "Leni" , na socialkah,.. Itd. NE NISO leni, samo taki hlapci niso gnilemu Sistemu, kot ste bili VI in ste pustili takšno sranje mladim in niste nič naredili!!! In sedaj smo vsi v še večjima govnima,tako da s tega sranja bo nemogoče prit..

Jabolko ne pade dalec od drevesa, pezde. Razlika je samo, da smo eni delali, vi pa jamrate in ne naredite nic, za to pa krivite druge.

Skratka odjebi mali fasist, bom v penziji gledal, kaj boste gnoji naredili. Se lahko kar pogleda v smer studentskih organizacij (vir novih politikov) in se hitro ugotovi, da ste se slabsi. Tako, da najprej pred svojim pragom pometi :)

Ni problem v politikih, so najboljse kar lahko narod ponudi. In ce je narod GNIL do obisti, so nemarne pizde, ki bi samo kradli in goljufali, zraven pa nic pametnega naredili, so enaki politiki. Ne glede na starost.

Skrajen cas je, da slovenceljni izumrejo, ce moramo zato ukrajince uvozit, jih pa dajmo.

gruntfürmich je izjavil:

Invictus je izjavil:

Avstrija ni uspešna, Dunaj je uspešen. Moraš ločiti med Dunajem in preostalo Avstrijo.

Preostala Avstrija je ostanek nacistično zahojene kmetavzarske ideologije...

Se pa znajo bolje iti posel kot pri nas, sploh turizem...

meni pa se zdi da v avstriji čisto vsak kraj tako lepo uspeva. že samo skok čez mejo ti da ta mind fuck; recimo gornja radgona... vse lepo urejeno, stara središča krajev spedinana da ti kar sama denarnica poleti iz žepa in začneš zapravljat denar v njihovih gasthofih in butikih...

Saj lahko dirndl tudi v Sloveniji nosis. Bos prispeval k urejenosti.

gruntfürmich je izjavil:

kot da se v avstriji vsako stvar splača delati, v sloveniji pa se splača samo nategovati ostale državljane...

Ne, v Sloveniji bi se vedno vsi sanjali ameriske sanje (tega v Austriji ni), potem pa pizdili, da se bullshit, ki so jim ga americani lepo zapakirali v Hollywoodu, ne uresnici. In ne bo se. Kar jamrajte.

Daj kljukec prizadeti sds-ov ne lajaj toliko, ker ste bili doooolga leta ponižni ko največje pičkice in ker ste imeli IQ sobne temperature, so vas lahko leta in leta nategovali. Današnja mladina se pač ne pusti izkoriščati, ker jih boli kurac za vse, ker itak vidijo da gre svet v kurac in tako je tudi prav!! Ti pa si lahko tvojega Janseka lažnivega sprintas in drkas na njega vsako večer majmun prizadeti..

m0LN4r je izjavil:

Basierend auf 559 Gehaltsangaben beträgt das durchschnittliche Gehalt bei HOFER Österreich zwischen 14.800 € für die Position ,,Lehrling"
Ves kaj je Lehrling? V sloveniji dobis kot Lehrling prst v rit.
Drugace pa je odvisno od delovne dobe, ampak:

Ne rabiš dat slike, hofer ima vse online
https://jobs.aldi-hofer.com/hofer-karri...
1020 za poln delovnik prvo leto in do 1300 po treh letih.

Filialleiterstellvertreter - Namestnik vodje poslovalnice za polni delovnik (38.5h/teden) 2136€ bruto, kar je cca 1600€ neto.
https://jobs.aldi-hofer.com/hofer-karri...

m0LN4r je izjavil:

Meni najvecja in najbolj koristna stvar je poklicna sola.
Pri 16. letu starosti se vpises v Poklicno solo in:
1. leto dobivas ca. 900 eur netto
2. leto ca. 1000 netto
3. leto ca. 1100 netto
Pri 19. imas koncano srednjo solo, poklic in se placan si bil za to. Pa to so stevilke za Lidl 2021.
Pri drugih poklicih so postavke visje. Potem pa se vedno lahko gres studirat ali pa gres opravljati mojstrski izpit iz svojega poklica.

Kok placajo prinas, ce se vpises v poklicno srednjo solo v Mercatorju?

V Mercatorju nič, ker so isto zastareli kot nemški penny markt.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

zobnik ::

Ker hodjo pošteno delat naši pa se hodjo hladit pod klimo pa delajo bolj malo oz. lahko delajo sam ni pravega učinka....po domače povedano mešanje megle, kuhajo pomije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

No pa ti ves kaj je Lehrling in to;
- abgeschlossene 9-jährige Schulpflicht
- die Möglichkeit zur Lehre mit Matura

Ves kaj pa dobi Filialleiter naprimer:

Zavrti na @2:05

Mas pa prav, da razni namestniki oz. mesalci megle so slabo placani. Ponekod slabse kot delavci.
Trade Republic 38MVDVXM

mr_chai ::

feryz je izjavil:

Zakaj pa je boljše? Ker jim nove avtoceste razpadajo po dveh letih? Ker imajo že 20 let zapore in kolone na istem mestu sredi Dunaja, ker popolnoma vsako leto popravljajo iste odseke?
Lahko mi verjameš, da smo mi totalni amaterji, ko gre za krajo davkoplačevalskega denarja proti njim.
En hajder in kompanjoni so pokradli iz bank vsaj 20x več, kot vsi slovenski tajkuni skupaj.

malo morgen. Se vid, da ne veš kolk se je nas pokradlo. Pjt mal zgodbice o Saftiju brat. Kakšen Hajderček neki, on je amater. Mi dejansko nismo imeli zakonov, ki bi preprečil krajo družbene lastnine. Banana republika na kubik!

WizzardOfOZ je izjavil:

sem si jih sam ustvaril s svojim znanjem in delom. pa na svojem sem že od polnoletnosti. nekja kar ti ne boš nikoli.

Tako kot jaz, samo meni je uspelo obdrzat etiko in emaptijo, ti pa si postal (da ne bom krivil tvojih starsev) zival. Ocitno si prevec nesposoben, da bi brez "dog eat dog" mentalite lahko naredil karkoli iz sebe.

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch ::

sds je izjavil:

sds je izjavil:

Aja pa, da slucajno ne bo pomote, takih kretenov, ki tako uspesno serjejo sami sebi v hrano kot milenijci (in novejsi) se nisem videl. Potem pa pizdijo kaksni so vsi ostali, ceprav so si v hrano srali sami.

OK, boomer.
Zdej pa v posteljo ata, pozno je.

codeMonkey je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Ti si dal ekstrem za primer, jaz pa neko dobro normalo z nekaj malo truda (rang 2500 neto v SLO recimo). Pa niti nisem govoril o senior expertu.

neka normala za delavnega it-jevca v slo je nekje okoli 3k neto.
v ostalih panogah so pa take plače redkost.

mr_chai ::

Ja kdo pol v Sloveniji sploh služi, če so plače za visoki kader 3k neto ?

sds je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

sem si jih sam ustvaril s svojim znanjem in delom. pa na svojem sem že od polnoletnosti. nekja kar ti ne boš nikoli.

Tako kot jaz, samo meni je uspelo obdrzat etiko in emaptijo, ti pa si postal (da ne bom krivil tvojih starsev) zival. Ocitno si prevec nesposoben, da bi brez "dog eat dog" mentalite lahko naredil karkoli iz sebe.

jaz sem samo realen, za razliko od tebe, ki si bedak in idiot ki bi rad islam pripeljal v slovenijo in z njim "ubil" vse naše prednosti in pravice, ki so nam jih predniki zrihtali.

mr_chai je izjavil:

preprodajalci

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ je izjavil:

sds je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

jaz sem samo realen, za razliko od tebe, ki si bedak in idiot ki bi rad islam pripeljal v slovenijo in z njim "ubil" vse naše prednosti in pravice, ki so nam jih predniki zrihtali.

Glede mene, bullshit. Glede tebe: rad bi naredil iz Slovenije ZOO. Skratka si zival. Ki dela instinktivno, sapiens ti v imenu vrste ne pripada, pa hrbtenica tudi ne, spadas pod nevretencarje (ja saj razumem, da fachidioti ne razumete kaj to je, malo osnovnosolske izobrazbe: Nevreten%C4%8Darji @ Wikipedia )

Pac si se pripravljen v imenu denarja odpovedati vsemu. Taka miselnost prinasa samo se slabse stanje v drzavi, ker te bo vedno lahko nekdo pritisnil v lastno korist.

Je pa taksno obnasanje razumljivo, ce nimas nic drugega kot denar, potem ta denar scitis. Ker sicer nimas nicesar.

WizzardOfOZ je izjavil:

mr_chai je izjavil:

preprodajalci

Tako je. Place so v Sloveniji nizke zato ker ne proizvajamo skoraj nic in v vecini delujemo kot podizvajalec ali preprodajalec za nekoga drugega. In tako, in se slabse bo, dokler bojo delavci tako zelo neumni, da bojo sindikalno organiziranje smatrali za njim skodljivo. Do spremembe miselnosti, bojo preprodajalci in razne podizvajalske firme bogatele, delavci pa bojo vedno bolj na slabsem (razen, ce se bojo pridruzili trendu in postali izkoriscevalske pizde tudi sami).

Lahko pa preprosto nisi kreten in se ne vdinjas raznim nategunom za majhen denar, scasoma imas dovolj znanja in renomeja, da te sami klicejo in lahko izbiras in dvigas ceno. Potem prides do plac 3000+ neto. Brez tega, nimas v Sloveniji nobenih sans za taksno placo.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, resitev celotne spirale propadanja v Sloveniji je, obvezna udelezba zaposlenih pri dobicku.

In to cim prej, dokler se komu se da delati/uciti, upadec intelekta (WizzardOfOZ je empiricen dokaz) in strokovnosti v ITju je v zadnjih letih prav distopicen in dvomim, da je v ostalih panogah drugace.

Ce nimas nobene perspektive (delodajalci tako ali tako gledajo samo na lasten zep), se bos nehal truditi in zadeva vodi v propad. Ker pa so slovenceljni taksne gnile pizde, ni nobene moznosti pricakovati, da se bo situacija izboljsala brez drzavne intervencije v obliki zakona o obvezni udelezbi pri dobicku, s cimer bo dejansko zagotovljeno, da vase delo ne bo slo v nov avto lastnika podjetja ali njegovih razvajenih pamzov, ampak boste imeli tudi sami nekaj od tega.

Zgodovina sprememb…

Pa mogoce, se za zakljucek, zakaj so se slovenceljni tako povampirili.

Ker so bombandirani z ameriskim sranjem iz vseh strani, dejansko tipicen slovencelj ve vec o delovanju kongresa kot o delovanju EU parlamenta.

In mediji jim veselo prikazujejo ameriski "stil" preobilja in bogastva (ki ga ima tudi tam samo morda desetina prebivalstva), po cemer slovencelj hrepeni in si ga na to drka.

Hkrati je pa prevec zabit, da bi doumel, da tega ne mores ustvariti na dvomiljonski drzavi ampak je treba delovati globalno. In te isti slovenceljni hocejo enako kot "as seen on tv", narediti na dvomiljonskem trgu. In ker se tega ne da, postanejo pizde, ki, kot paraziti zajedajo vse, od drzave do svojih zaposlenih itd.

In tocno to je tisto, kar kreteni tipa WizzardOfOz ne razumejo (tule recimo: Ali se vam zdi, da ste priviligirani? ), da si se rodil v neko okolje, ki ti daje neke moznosti (z globalizacijo je rahlo bolje, ampak ne bistveno) in na podlagi njih lahko uspevas. Ne preko. Samo znotraj. In ker so sociopati nesposobni prilagoditi ambicije, rastejo na plecih drugih.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

Mas pa prav, da razni namestniki oz. mesalci megle so slabo placani. Ponekod slabse kot delavci.

Prodajalec v PE Ljubljana:
Po našem večstopenjskem plačilnem modelu osnovna bruto plača za 30 ur tedensko v 1. letu zaposlitve znaša najmanj 1.329 €/mesec. Vsako naslednje leto zaposlitve se bo vaša osnovna bruto plača samodejno zvišala, vse do zadnje, 6. stopnje, ko bo znašala najmanj 1.522 €/mesec.

Prodajalec v PE Graz Plüddemanngasse:
Privlačna bruto mesečna plača 998 € za 18 ur/teden, 1165 € za 21 ur/teden, 1331 € za 24 ur/teden, za polni delovni čas to ustreza 2136 € za 38,5 ur/teden

Če vzamema maksimalne zneske je razlike 400€/mesec (neto). Tukaj ne upoštevam božičnice in regresa, ker nisem našel podatka koliko hofer v Sloveniji izplačuje. Pa recimo da je razlike 1000€, je to cca 500€/mesec (neto) več kot v Sloveniji. Niti približno x2 ali še več.

p.s. v sloveniji hofer ne pogojuje izobrazbe (za prodajalce), tak da lahko delaš tudi če nimaš OŠ.

Hofer lidl itd... nimajo božičnic, regres pa je praviloma maksimalen, torej tam od 1.800 naprej...

Če je 500EUR/mesec razlike je to ogromno, če pomisliš da so cene hrane in položnic praktično v obeh državah bolj ali manj identične kajne? Seveda pa se iz Slo. Bistrice ne splača vozit v Graz da bi delal kot LIDL/HOFER prodajalec... je vseeno bolje delat v Bistrici recimo...

Je pa it bolje v Graz za HOFER/LIDL delat kot pa delat za minimalca na lokalnem CNC stroju, ker je razlika dejansko 2x...

WizzardOfOZ je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Normala? Tukaj imaš podatke za 2021, v citatu so BRUTO zneski. Bolj reprezentativnega vzorca za slovenijo ne boš dobil.

https://klele.si/place/2021

Mediana ostaja še vedno med 2500EUR - 2999EUR, kar v praksi pomeni, da 50% zaposlenih še vedno prejema plačo manjšo od 3000EUR. Pomemben je zmanjšan delež zaposlenih, katerih plača je manj kot 2500EUR. Leta 2020 je bilo takih 47,7%, letos le še 36,9%, ob takem trendu bi naslednje leto mediana že lahko bila med 3000EUR in 3499EUR.

Če te je lansko leto 4000EUR spravilo v top ~13% zaslužkarjev, ta znesek letos predstavlja top ~18%.

Mato989 je izjavil:

Hofer lidl itd... nimajo božičnic, regres pa je praviloma maksimalen, torej tam od 1.800 naprej...

Če je 500EUR/mesec razlike je to ogromno, če pomisliš da so cene hrane in položnic praktično v obeh državah bolj ali manj identične kajne? Seveda pa se iz Slo. Bistrice ne splača vozit v Graz da bi delal kot LIDL/HOFER prodajalec... je vseeno bolje delat v Bistrici recimo...

Je pa it bolje v Graz za HOFER/LIDL delat kot pa delat za minimalca na lokalnem CNC stroju, ker je razlika dejansko 2x...

Seveda je 500EUR ogromna razlike, o tem ni debate! Ampak ne x2 kot nekateri v tej temi trdijo in verjamejo, kot naprimer uporabnik Valvoline. Je pa potrebno vzeti v zakup tudi potne stroške in malice. V avstriji jih ne poznajo. Torej če slovenski plači prišteješ še potne in malice, avstrijski pa jih odšteješ je ta razlika še manjša kot 500EUR.
V sloveniji je tudi dodatek na delovno dobo (tega v AT ni), dopust v AT je 25 dni maksimalno (razen invidualni dogovori), v sloveniji ti dopust raste s starostjo/delovno dobo itd..

Valvoline je izjavil:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Utk ::

Če je 500EUR/mesec razlike je to ogromno, če pomisliš da so cene hrane in položnic praktično v obeh državah bolj ali manj identične kajne?

Pa so tudi cene vrtcev, zavarovanj za hišo, avto, frizerja, pice, pive, itd. tudi enake? Don't think so...

sds je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

sds je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Glede mene, bullshit. Glede tebe: rad bi naredil iz Slovenije ZOO.

Dokler imamo kretene, imbecile (kot recimo uporabnik SDS), je slovenija že ZOO.

sds je izjavil:

In tocno to je tisto, kar kreteni tipa WizzardOfOz ne razumejo (tule recimo: Ali se vam zdi, da ste priviligirani? ), da si se rodil v neko okolje, ki ti daje neke moznosti (z globalizacijo je rahlo bolje, ampak ne bistveno) in na podlagi njih lahko uspevas. Ne preko. Samo znotraj. In ker so sociopati nesposobni prilagoditi ambicije, rastejo na plecih drugih.

V bistvu si sam sebe opisal, ker si imbecil, ki zajeda državo. Pač tipični idiot na socialni.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Če je 500EUR/mesec razlike je to ogromno, če pomisliš da so cene hrane in položnic praktično v obeh državah bolj ali manj identične kajne?

Pa so tudi cene vrtcev, zavarovanj za hišo, avto, frizerja, pice, pive, itd. tudi enake? Don't think so...

Ne vem kako točno je ampak v lidlu mislim da je cena piva enaka kot pri nas ali? Avto stane enako kot pri nas nabavna cena.... zavarovanja ne vem, pica je mogoče kak EUR dražja, ne ješ pa je vsak dan.

Bistvena je razlika ki ti ostane po tem ko plačaš vse položnice in vso hrano...

Ne, bistveno je kako lahko z eno ali drugo plačo živiš tam ali tu. Pri nas lahko s 1500 bruto živiš dokaj normalno, si tudi kje kaj privoščiš (ne veliko, nekaj). Pri njih pa ne vem.
Če preračunaš tiste hoferjeve plače na uro, so plače v bistvu praktično enake. Razlika je najbrž v glavnem pri netu zarad davkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

MisterR je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Normala? Tukaj imaš podatke za 2021, v citatu so BRUTO zneski. Bolj reprezentativnega vzorca za slovenijo ne boš dobil.

https://klele.si/place/2021

Če si v zadnjih dveh letih nisi znal zrihtat službe preko tega, potem si najmanj nesposoben, če ne kaj drugega, kot recimo uporabnik SDS, ki samo jamra, ne zna pa nič delat, živi pa v pasji koči pred hotelom mama (ki mu pere in kuha), da lahko reče, da je na svojem.

kriptobog ::

Utk je izjavil:

Ne, bistveno je kako lahko z eno ali drugo plačo živiš tam ali tu. Pri nas lahko s 1500 bruto živiš dokaj normalno, si tudi kje kaj privoščiš (ne veliko, nekaj). Pri njih pa ne vem.

Ziher? Pol plače ti gre za najemnino, potem pa še stroški. Če sta dva in imata oba tako plačo in da sta v kaki garsjoneri, to gre. Drugače pa s 1500 životariš.

Valvoline ::

MisterR je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Prodajalec v PE Ljubljana:
Po našem večstopenjskem plačilnem modelu osnovna bruto plača za 30 ur tedensko v 1. letu zaposlitve znaša najmanj 1.329 €/mesec. Vsako naslednje leto zaposlitve se bo vaša osnovna bruto plača samodejno zvišala, vse do zadnje, 6. stopnje, ko bo znašala najmanj 1.522 €/mesec.

Prodajalec v PE Graz Plüddemanngasse:
Privlačna bruto mesečna plača 998 € za 18 ur/teden, 1165 € za 21 ur/teden, 1331 € za 24 ur/teden, za polni delovni čas to ustreza 2136 € za 38,5 ur/teden

Če vzamema maksimalne zneske je razlike 400€/mesec (neto). Tukaj ne upoštevam božičnice in regresa, ker nisem našel podatka koliko hofer v Sloveniji izplačuje. Pa recimo da je razlike 1000€, je to cca 500€/mesec (neto) več kot v Sloveniji. Niti približno x2 ali še več.

p.s. v sloveniji hofer ne pogojuje izobrazbe (za prodajalce), tak da lahko delaš tudi če nimaš OŠ.

To so place za LJ, za ostali del slovenije je 200-300e bruto nizja placa. Ze v startu sramotno podcenjevanje ovc k niso zabarji ampak to je kar je. Znanec je delal pri unem novem lidlovem skladiscu v zalcu, zdele pa dela spet za lidl v skladiscu graz placa 2300-2500 neto, po njegovih besedah 2x vec kot prej v zalcu za manj dela. Tu je seveda se 13-14 placa + bonus kar je v startu dodatnih najmanj 5k letno, 3-5x vec k butalistanski regres.

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Ziher? Pol plače ti gre za najemnino, potem pa še stroški. Če sta dva in imata oba tako plačo in da sta v kaki garsjoneri, to gre. Drugače pa s 1500 životariš.

Ti, ki si navajen na +3 jurje, bi životaril. Nekdo drug pa živi normalno. Sej 50% ljudi nima več kot tolk, plus praktično vsi penzionisti, pa vseeno ljudje kar normalno živijo.

feryz ::

Povprečnež kot sem jaz, butl po domače povedano, v Avstriji ne bi nikoli prišel do dveh novih bajt in zafir. Brez pufov in česarkoli.
V Sloveniji gre z lahkoto.

feryz je izjavil:

Povprečnež kot sem jaz, butl po domače povedano, v Avstriji ne bi nikoli prišel do dveh novih bajt in zafir. Brez pufov in česarkoli.
V Sloveniji gre z lahkoto.

Normalno. Če bi zaposlenim moral plačevat avstrijske plače, bi tudi Akrapović še zmeraj sam švasal tiste auspuhe, ker Avstrijca ne bi dobil niti enga. Najbrž bi bilo tudi s tabo podobno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Ti, ki si navajen na +3 jurje, bi životaril. Nekdo drug pa živi normalno. Sej 50% ljudi nima več kot tolk, plus praktično vsi penzionisti, pa vseeno ljudje kar normalno živijo.

Ne živijo normalno, ampak životarijo. Je razlika. Še posebaj penzionisti, ker jih ima večina med 600 in 800€ pokojnine.

kriptobog ::

Utk je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Sem imel tudi manj kot 3 jurje ko sem še delal. Začel sem s plačo nižjo od minimalca... Ja normalno živijo, ker živijo doma, penziči pav velikem delu v lastniških hišah. Zato gre. Da imaš ti 1500 bruto in si samski, da greš na svoje v najem, pač težko živiš normalno. Če sta dva s takima plačama je že lažje. To ni niti povprečna plača. Ko sem mel mal nad minimalko sem živel s cimri, ker drugače je bilo no go, razen če bi bil na kruhu in vodi.

Ne živijo normalno, ampak životarijo. Je razlika. Še posebaj penzionisti, ker jih ima večina med 600 in 800€ pokojnine.

Toplice pa celo leto polne teh revnih penzionistov.

Ja normalno živijo, ker živijo doma, penziči pav velikem delu v lastniških hišah.

Malo se treba znajt, s tem ni nič narobe.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11724947 (1737) Kayzon
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

978229350 (99909) PersonaRuda

Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )

12323492 (20219) BigWhale
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

12533241 (30216) Matko

Več podobnih tem